Jump to content
Marshall

Caiman Lizard (Dracaena Guianensis) Bakımı

Önerilen İletiler

Caiman Lizard (Dracaena guianensis)

 

Giriş

Kayman kertenkelesi (Dracaena guianensis); su içinde ve çevresinde yaşama iyi adapte olmuş büyük, ağır gövdeli bir kertenkeledir. Brezilya ve Guyana'dan batıya Peru ve Ekvador'a kadar Amazon Nehri Havzası çevresinde Güney Amerika'ya özgüdür ve nispeten yaygın bir tür olmasına rağmen, yabani popülasyonlar hakkında çok az yayın yapılmıştır. Geçmişte, kayman kertenkelesi derisi için yoğun bir şekilde avlanmıştı, ancak 1970'lerde koruma sağlandığı için ihracat düştü ve artık nesli tükenme tehdidi altında olduğu düşünülmüyor.
 

Bir Kayman kertenkelesini tanımlamanın en kolay yollarından biri, kendine özgü renk desenidir. Bu kertenkelelerin gövdeleri zeytinden, parlak yeşile kadar değişen renkte olup, başları kırmızı veya turuncu renktedir. Kalın kuyruk kahverengimsi ile siyahtır ve sarı çizgili olabilir. Yetişkin kertenkeleler, erkeğin dişininkinden daha parlak kırmızı renkte daha geniş bir kafaya sahip olması nedeniyle bir dereceye kadar cinsel dimorfizm sergiler. Büyük, kemikli pullarla kaplı bir Kayman kertenkelesinin derisi, Orta ve Güney Amerika'da da yaşayan bir timsah türüne benziyor. Görünümü ve yarı suda yaşayan yaşam tarzı, kayman kertenkelesinin bu timsahlarla ilgili olduğunu düşündürse de, aslında teguların kuzenleridir. Karada ve ağaçlarda olduğu kadar sudaki yaşam için de iyi donanımlıdır.


ss2.jpg

 

Kayman Kertenkelesinin Boyutu

 

Kayman kertenkeleleri, Amerika'da bulunan en büyük kertenkelelerden biridir. Bu kertenkeleler 1,2 m uzunluğa ve 4,5 kg ağırlığa ulaşabilir.
 

Yaşam Süresi

 

Kayman kertenkelesinin ömrü hakkında pek bir şey bilinmemektedir, ancak uygun bakımla bu hayvanlar, esaret altında 10 yıldan daha uzun süre yaşayabilirler.
 

Teraryum 

 

Bir yetişkinin en az 2 m uzunluğunda, 1 m genişliğinde ve 0,6 m yüksekliğinde bir muhafazası olmalıdır. Bu kertenkeleler için geniş bir su alanı, bir kara alanı ve tırmanma imkânları olan bol miktarda dikey alan sağlanmalıdır.
Kara alanında saklanması için  barınak sağlayın. Bu büyük kertenkeleler bazı canlı bitkileri parçalayabilir, ancak dayanıklı canlı bitkiler doğal bir görünüm eklemek, nemi artırmak için kullanılabilir. Yapay bitkiler, muhafaza ve muhafazaya doğal bir görünüm sağlamak için de kullanılabilir.
Su alanı çevresinde ve özellikle üzerinde çok sayıda sağlam tırmanma dalı sağlanmalıdır. Büyük mantar dalları veya mopani wood, güneşlenme alanları oluşturmak için kısmen suya yerleştirilebilir. Bu kertenkeleler tırmanmayı ve kazmayı çok sevdiklerinden güvenli olmayan kafes dekorasyonlarını devirebilecekleri için dalların güvenli olduğundan emin olun.


ss5.jpg

 

Aydınlatma, ısı ve Sıcaklık

 

Kayman kertenkeleleri, gelişmek için yıl boyunca sıcak sıcaklıklara ihtiyaç duyan tropikal hayvanlardır. Gündüzleri sıcak alan 38 derece soğuk alan 26 ila 32 derece arasında tutulmalıdır. Gece sıcaklıkları düşebilir ancak 24 derecenin altına düşmemelidir. Güneşlenme alanını sağlamak için bir Exo Terra Halojen spot lamba kullanılabilir. Bu ampuller standart aydınlatma lambalarından daha fazla ısı verir ve bu da büyük bir muhafaza ile çalışırken çok yardımcı olabilir.
Bu kertenkeleler günlerinin büyük bir bölümünü güneşlenerek geçirecekler, bu nedenle hayvanın ağırlığını güvenli ve rahat bir şekilde taşıyabilecek bir dal seçin. Bir muhafazada birden fazla kertenkele tutulacaksa, güneşlenme kaynakları üzerindeki rekabeti önlemek için birden fazla güneşlenme alanı sağlayın. Sürüngen Ampuller ile uygun aydınlatma armatürleri kullanın çünkü bu hayvanlar aktif yüzücüler olabilir, bu nedenle ısı lambalarını su sıçramalarından korumak veya sıçramaya dayanıklı bir lamba kullanmak önemlidir.
Bu hayvanlara UVB sağlanması şiddetle tavsiye edilir. Birçok sürüngen için, UVB aydınlatmasına uygun şekilde maruz kalma, hayvanların kalsiyum metabolizması için gerekli olan kendi vitamin D3'lerini üretmesine olanak tanır. Uygun UVB aydınlatmasına erişim, birçok sürüngende metabolik kemik hastalığını (MBD) önlemeye yardımcı olabilir. Işık spektrumunun bir diğer önemli kısmı, beslenme ve üreme gibi doğal davranışları destekleyen UVA'dır. Sağlıklı Caiman kertenkelelerini korumak için UVA, UVB ve tam spektrumlu görünür gün ışığına erişimli 12-14 saatlik bir gün ışığı periyodu sağlanmalıdır. Bir sürüngen zamanlayıcısının kullanılması, 12-14 saatlik tutarlı bir fotoperiyod sağlamak için ışıkları otomatik olarak kontrol edecektir.

 

Taban malzemesi
 

Muhafazanın kara tarafında, birkaç farklı alt tabaka uygun olabilir. Sürüngen üreticilerinin kullandığı toprak alt tabakalarından biri olan selvi malç ve temiz kum içeren bir kombinasyon, yüksek, tropikal nemi korumaya yardımcı olabilir ve bazı doğal kazma davranışlarına izin verebilir.


ss7.jpg

 

Diyet ve Beslenme

 

Kayman kertenkelesi, bazı özel adaptasyonlar gerektiren, esas olarak büyük su salyangozlarından oluşan özel bir diyete sahiptir. Kertenkelenin basık, azı dişi gibi dişleri ve güçlü boyun ve çene kasları, kertenkelenin bu en sevdiği yemeği ezip tüketmesini sağlar. Bir salyangozu bütün olarak yerken, bir kayman kertenkelesi, salyangozu azı dişlerinin arasına yerleştirerek başını geriye doğru eğecektir. Kabuğu ezdikten sonra kertenkele salyangozun yumuşak etini yutacak ve kabuğunu tükürecektir. Kertenkelenin inanılmaz derecede güçlü kasları ve benzersiz diş yapısı aynı zamanda kerevit, midye, yumuşakçalar ve diğer sert kabuklu omurgasızları tüketmesine yardımcı olur, ancak diğer yiyecekleri de alırlar. Esaret altında bu kertenkeleler, sürüngenler için konserve salyangozlar, konserve karidesler, morio kurtları, cırcır böcekleri ve  Zoo Med konserve Tegu ve Monitor Food yemi içeren çeşitli bir diyet ile beslenmeli. Haftada iki kez kivi, muz, mango, papaya gibi meyveler ve kırmızı muz sunulabilir. Diyeti haftada bir sürüngen multivitamin ile ve haftada iki kez sürüngen kalsiyum takviyesi ile tamamlayın. Yemek bir tabakta sunulabilir.
 

Su ve Nem

 

Bu kertenkeleler için geniş bir su alanı sağlanmalıdır. Mükemmel yüzücüler ve dalgıçlardır ve kendilerini tamamen suya batırabilmeleri gerekir. Yetişkinlerin doğal yüzme davranışlarını gerçekleştirmeleri için minimum 30cm su derinliği sağlanmalıdır. Genç Kayman kertenkeleleri için, bir tava veya küvet ile su sağlanabilir, ancak kertenkelenin tamamen suyun altına girmesi için yeterince derin olmalıdır. Bu tropikal hayvanların suyu 23 ila 30 derece arasında tutulmalıdır. Suyu sıcak tutmak için bir akvaryum ısıtıcısı kullanılabilir.
Kayman Kertenkeleleri dağınık yiyiciler olabilir ve genellikle suya karışan büyük miktarlarda atık üretirler. Büyük, yüksek kaliteli bir akvaryum filtresi suyun temiz tutulmasına yardımcı olabilir, ancak muhtemelen sık su değişimi ihtiyacını ortadan kaldırmayacaktır. Kazara yutulabileceği ve potansiyel olarak mide-bağırsak sıkışmasına neden olabileceği için su alanında akvaryum çakılı önerilmez. Doğal görünümlü bir muhafaza oluşturmak için, su alanında büyük nehir taşları (hayvanın ağzına sığmayacak kadar büyük) kullanılabilir, ancak atık ve gıda maddeleri aralarında sıkışabilir ve suyu daha hızlı kirletebilir. Bu hayvanlar için çıplak dipli bir su alanı güvenlidir ve bakımı en kolay olanıdır.

 

Kayman Kertenkeleleri için nem seviyeleri %60 ile 80 arasında tutulmalıdır. Orman Zemini, yosunlar gibi alt tabakaların kullanılması bunu başarmanıza yardımcı olabilir. Cam gibi sağlam bir muhafazada, yüksek nem seviyelerinin bakımı kolaydır, ancak bir Kayman Kertenkelesi maksimum potansiyeline ulaştığında, bir cam teraryum pek uygun olmayacaktır. Gerekli nem seviyesine ulaşmak için teraryumu günlük olarak nemlendirin. Otomatik bir yağmurlama sistemi, nem seviyelerini sürekli olarak izleyemeyenler için büyük ölçüde faydalı olabilir. Geniş yüzey alanına sahip bir su kaynağı ve canlı bitkilerin eklenmesi de nemin artmasına yardımcı olabilir.


ss6.jpg

 

Handling ve Mizaç
 

Kayman kertenkeleleri doğal olarak agresif olmasalar da, idare edilebilir hale gelmeleri için biraz sabır gerekebilir. Bu hayvanlar çok akıllı görünüyorlar ve çabuk öğreniyorlar. Bazı kertenkeleler düzenli handlingle oldukça uysal hale gelebilirken bazıları ele alınmaktan nefret edebilir.

 

ss4.jpg

 

Bu konuyu hazırladığı için; Ciddi Bir Öküz'e  Teşekkür ederiz.

Bu Çeviri/Derleme Reptula.com'a aittir. Lütfen kaynak belirtmeden paylaşım yapmayınız.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×