Jump to content
Marshall

Tanzanian Red-Legged Millipede Bakımı (Epibolus Pulchripes)

Önerilen İletiler

ss3.jpg

 

Bilinen Adı: Tanzanian Red Legged Millipede

 

Latince Adı: Epibolus pulchripes

 

Giriş: Millipedler böcek değillerdir ve Diplopoda sınıfına aittirler. Millipedlerin her bölüm için iki çift bacağa ve çiyanların bir çift bacağa sahip olduğundan çiyanlardan kolaylıkla ayırt edilebilir. Red-Legged Milliped’lerin en önemli özellikleri olan parlak kırmızı bacaklara siyah gövde rengine sahiptirler. Bu türdeki cinsiyetler arasındaki fark çok açıktır. Tanzanian Red-Legged Milliped’lerin erkekleri parlak bir vücuda sahipken, dişiler vücut renginde donuktur bu sayede kolaylıkla birbirlerinden ayırt edilebilir.

Tüm millipedler genellikle kabuklarını toprak altında atacakları için Canlınızı bir kaç hafta boyunca görememeniz normaldir ve bu esnada taban malzemesi hiç bir şekilde kazılmamalıdır. Bu tür çoğu zaman taban malzemesi içinde bulunmayı sever.

 

ss2.jpg

 

Boyut: 10-15 cm'e kadar uzayabilir fakat büyüme hızı çok yavaştır.

 

Yaşam Alanı: Yetişkinler 20 ila 30 litrelik kaplarda beslenebilir. Taban malzemesi derinliği en az canlının boyunun 1 buçuk katı olmalıdır. Havalandırmanın iyi olması lazım yoksa mite oluşabilir, bu sorunu önlemek için İsopod ve springtail ile beraber bakılabilir. Taban malzemesi karışımında: Büyük oranla kimyasal içermeyen doğal çiçek toprakları ve daha az bir miktarda hindistan cevizi torfu, kuru yapraklar & ölü bitki materyalleri, odun parçaları (tercihen eski ve çürümekte olanlar) yosunlar ve mürekkep balığı kemiği parçaları bulunmalıdır. Yaşam alanı İçerisinde: bol saklanma alanı, steril edilmiş kuru yapraklar, dal & odun parçaları ve yosun olmalıdır.

 

Beslenme: Yavrular ve yetişkinler çoğu meyve ve sebzeyi yiyebilirler. Favorileri arasında Salatalık, elma, kabak, ve çilek yer alır. Ana besinleri taban malzemesidir. Bunların yanında ek olarak iki haftada bir veya ayda bir kez az miktarda protein kaynağına da ihtiyaç duyarlar. Pul şeklindeki balık yemleri ve gammarusu severek tüketirler. Daha fazla seçenek için salyangozlar bölümündeki; "Salyangozlara verilebilecek protein gıdaları" konusuna bakılabilir. Ayrıca kedi-köpek mamalarınıda kullananlar olmasına rağmen pek güvenilir bir besin kaynağı değildir. Kırkayaklar, kalsiyum tozu gibi diyetlerine eklenmiş bir kalsiyum kaynağına sahip olmalıdır. Mürekkep balığı kemiği hem küçük parçalar halinde taban malzemesi karışımının içine eklenip, hemde yaşam alanı İçerisine bırakılarak kullanılabilir.

 

Sıcaklık: 23 ila 26 derece arasında en efektif bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Soğuğa karşı dayanıklı değillerdir. 

 

Nem: %75 nem ve üzeri idealdir.

 

Cinsiyet ayrımı/Üreme: Red-Legged Milliped’lerin erkekleri daha parlak bir vücuda sahipken dişileri daha sönük ve donuk bir renge sahiptir bu sayede dişi ve erkekler çok kolay bir şekilde birbirlerinden ayırt edilebilir.

Ek olarak erkek bireylerin alt kısımdaki tahminen 5-10 arasındaki bacak segmentleri arasında bir boşluk farkedilebilir, burada özel üreme organları yer alır. Red-Legged Milliped’ler yumurtalarını toprağın altına bırakır ve genellikle yumurtalar 4 veya 5 hafta içinde çatlarlar. 

 

ss1.jpg

 

Ömürleri: 7 ila 10 yıl arasında yaşayabilirler.

 

Handling: Handling yapılabilir fakat öncesi ve sonrası ellerimizi bol su ile yıkamamız veya eldiven kullanmamız gerekmektedir. Canlıyı alırken özellikle dikkatli ve nazik olunmalıdır.

Elinize yürümesini sağlayın ve bekleyin veya alttan yavaş bir şekilde alınız.

 

Not: Tüm kırkayaklar kendilerini korumak için bazı insanlar için tehlikeli olabilecek bir sıvı salgılarlar. Çoğu insan bu türden etkilenmese de, bazı insanlar sıvıya alerjisi olabilir veya sadece daha hassas olabilir, bu da özellikle göze veya ağza girerse onu tehlikeli bir durum haline getirir. Bu kırkayakların doğal savunmasının etkileri kişiden kişiye değişebilir. Bu durumdan korunmak için eldivenle veya canlıyı elimize aldıktan sonra elimizi iyice yıkamamız gerekmektedir.

Ek olarak bu türde bu davranışa pek rastlanılmamaktadır.

 

ss5.jpg

 

Bu konuyu hazırladıkları için; Discord ''Araştırma Timi'' (Mantis_ ,Ciddi Bir Öküz, XPlot, Hasann ve Hypoiodous)'ne ve eklediği ek bilgiler & düzenlemeler için de Marshall'a Teşekkür ederiz.

 

 

Bu Çeviri/Derleme Reptula.com'a aittir. Lütfen kaynak belirtmeden paylaşım yapmayınız.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×