Jump to content
Mantis_

Mantis Üretim Süreci

Önerilen İletiler

 Merhaba 👀,öncelikle dişi ve erkek farklarından ve cinsiyet ayrımından bahsetmek istiyorum: 

 

- Dişi mantisler erkek mantislere göre daha büyük olurlar bu boyut farkı türden türe değişebilir. Bazı türlerde ciddi boyut farkları olabilir, mesela hymenopus coronatus (orchid mantis) dişisi ve erkeği ile idolomantis diabolica (devil flower mantis) dişi ve erkeğinin boyut karşılaştırması.mating_hymenopus_coronatus_by_macrojunkie_d1guwbq-fullview.thumb.jpg.7f8507f913ea03fb4bc7ce02f484190e.jpgimg_2834.thumb.jpg.4ca389efc1dbf14915538245c373360f.jpg

 

- Erkek mantislerin kanatları abdomenin dışına doğru uzanır. Dişilerin ise abdomenin sonuna kadar. Erkeklerin kanatları daha uzundur.

- Mantislerin abdomenleri segmentlere ayrılır. Genel olarak bu yöntemi L4 mantislerden sonra uygulayabilirsiniz. Bazı türler oldukça küçük olduğu için bir büyüteç yardımıyla bakılabilir. Dişilerde segment sayısı 6(Baştaki segment ile beraber), erkeklerde ise 8'dir(baştaki segment ile beraber). Dişilerin son segmenti daha büyüktür, erkeklerin ise daha küçüktür. 

 

Mantisinizin Büyümesini Nasıl Yavaşlatabilirsiniz?

 

Bazı mantis türlerinde erkekler daha çabuk olgunlaşabilir ve bu üretmek isteyenler için hoş bir şey değildir çünkü yaşlı bir erkek dişiyle düzgün bir şekilde çiftleşemez. Hatta bazı türlerde dişi olgunlaşana kadar erkek yaşlılıktan ölebilmektedir. Bu türlerde yapılması gereken şunlardır. 

- Dişiyi erkeğe göre daha sık beslemek,

- Erkeği ölmeyeceği bir düşük bir sıcaklıkta ve dişiyi ölmeyeceği bir yüksek sıcaklıkta tutmak. Zaten genellikle erkek mantisler daha düşük sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. 

 

Çiftleşme Hakkında Bilgiler

 

 Öncelikle bütün türlerde cinsel yamyamlık görülmez. Araştırmaların sonucunda cinsel kannibalizm olan türlerde dişinin erkeği yeme olasılığı %10-%27 arasıdır. Yani erkeğin yem olması durumu türe, dişinin açığına ve birazda şansa bağlı. Erkeğin yem olmasının kötü olduğunu düşünebilirsiniz fakat erkekleri yiyen dişilerde ortalama yumurtanın iki katı üretim olduğu görülmüştür. Hatta bazı araştırmacılar erkeğin yumurta gelişimi için kendini bilerek feda ettiğini düşünmekte.

 

- Her iki mantis son kabuktan minimum 2 hafta olgun olmalıdır. 

- İki mantiste iyice beslenmelidir, özellikle dişinin iyice beslenmesi lazımdır. 

- Çiftleşmeyi geniş bir kutuda yapmalısınız çünkü: Sizin müdahale edemeyeceğiniz durumlarda erkek canını kurtarmak için kendisi kaçmak zorundadır. Hatta çiftleşmeyi odanızda teraryumlarının dışında yapabilirsiniz. 

- Dişinin erkeği en geç göreceği şekilde yerleştirin, bu sırada dişiyi bir yemle meşgul edebilirsiniz. 

- Dişinin agresif bir davranış sergileyip sergilendiğini izleyin.

- İkisininde stressiz olduğuna emin olun. Erkek uçup kaçmaya çalışıyorsa erkeği alın ve başka bir gün deneyin.

- Erkek mantis dişinin üzerine çıktığında çiftleşmenin başlaması saatler sürebilir, bu sırada dişi erkeğe saldırabilir eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız dişiye yem vermeyi deneyebilirsiniz.

- Erkek dişinin üzerinden indiğinde onu uzaklaştırın.

- Eğer çiftleşme sırasında erkek dişi tarafından yenmeye başlansa bile çiftleşme özelliğini kaybetmez.

- Erkeği akşam tanıtmak, sabah veya öğlen tanıtmaktan daha iyi olacaktır.

 

Ootheca 

 

Öncelikle oothecanın tanımını yapalım: 

Bir mantisin yumurtaları, ootheca adı verilen köpüklü bir kese içine alınır. Dişi ootechayı ürettiğinde yumuşaktır, ancak çok çabuk kurur ve sertleşir. Ootecha yumurtaları çatlayana kadar korur. Her mantis türünün farklı bir rengi, boyutu ve şekli vardır. Bazılarının içinde sadece birkaç yumurta bulunurken, diğer türlerin tek bir yumurta çuvalının içinde yüzlerce mantis yumurtası olabilir.

 

IMAG5432.thumb.jpg.80c66721f399bb9090827ebf0cd9de1d.jpg

 

Ilıman bölgelerdeki çoğu mantis türü, sonbaharda ootecayı bırakır ve ardından tüm yetişkin mantisler ölür. Bazı mantis türleri diyapoza ihtiyaç duyarken, tropikal türler diğerlerinde yoktur. Diyapoz, kışın gelişimdeki duraklamadır ve mantisin sonbaharda yumurtalarını üretmesini ve ilkbaharda yavru mantislerin yumurtadan çıkmasını sağlar. Düşük sıcaklık, oothecanın gelişimini durduracaktır. Daha yüksek sıcaklıklar gelişmeyi tetikleyecektir. Doğada diyapozu olan türler, örneğin Avrupa Mantisi, esaret altında da bu duraklamayı almalıdır. Ootecayı en az 8 hafta boyunca 12-15 derece civarında daha serin tutun. Bundan sonra ootecayı anlatacağım gibi tutabilirsiniz. Tropikal mantis türleri doğada mevsimler yaşamadıkları için diyapoza ihtiyaç duymazlar.Dişi ilk oothecayı yaptıktan sonra 3-5 gün içerisinde sertleşir ve dişinin yanından alınabilir hale gelir. Oothecaları dişinin bıraktığı şekilde hava alan bir kutuya yerleştirin. Oothecaları bir bantla yapıştırabilirsiniz. Mantis yumurtalarını doğru inkübe edebilmek için nemi türe uygun tutmanız lazım tabanda peçete veya torf kullanarak uygun nemi yapabilirsiniz. 

 

Yavru mantisler 

21-06-38-images.jpg.7446c968682681ac6d550a6bf889d01d.jpg

 

 

Çok narindirler, dikkatli olmalısınız. Bulundukları teraryumun güvenli olduğuna yapışabilecekleri, takılabilecekleri bi yer olmadığına dikkat etmelisiniz. Yavruların yamyamlık seviyesi yetişkinlere göre daha azdır. İyice beslediğinize ve teraryumun geniş olduğuna eminseniz birlikte bakılabilir fakat risklidir. Ayrı ayrı kaplara almak daha güvenlidir. Mantislerin nem oranı ve uygun sıcaklığı türlere göre değişir. Yeni doğmuş yavruları bir kaç gün sonra besleme denemeleri yapabilirsiniz, meyve sinekleri oldukça uygun bir yemdir bunun dışında küçük kurtlarda deneyebilirsiniz. Uygun şartlarda sağlıklı bir şekilde büyüyeceklerdir.

 

Okuduğunuz için teşekkürler, mantis üretim sürecini kısa bir şekilde yazmak istedim. Yanlışlarım varsa öğrenmek isterim.Deneyimleriniz varsa dinlemekten mutluluk duyarım. İlerde üretim deneyimim olursa bende bu konuya ekleme yapacağım veya yeni konu açacağım.🙂

 

Not: Bu yazıyı benden izinsiz paylaşmazsanız sevinirim.

 

  • Like 15
  • Thanks 5

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×