Jump to content
Marshall

Komodo Ejderi'nin Sahip Olduğu Zehirli Isırık Saldırısı Hakkında

Önerilen İletiler

Komodo ejderi (varanus komodoensis)

 

images (8).jpeg

 

Bilim adamları ilk kez komodo ejderhalarının avlarını dişlerini ve zehirli ısırığını kullanarak öldürdüğünü doğruladı.

Bulgu, Komodo ejderinin ağzındaki zehirli bakterilerin, ejderlerin avını nihayetinde öldürmekten sorumlu olduğuna dair yaygın inancı ortadan kaldırıyor. Bir Komodo ejderinin ilk saldırısından kaçan bir hayvan kısa süre sonra zayıflar ve ölür. Komodo ejderi yaralı avını izler ve av etkisiz hale geldiğinde yer.
Araştırmacılar uzun zamandır Endonezya'ya özgü Komodo ejderhasının, tükürüğün deki çok sayıda bakteri türünün neden olduğu kan zehirlenmesi yoluyla öldürdüğünü düşünüyorlardı. Ancak Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'nde zehir araştırmacısı Bryan Fry, "bütün bu bakteri olayı bilimsel bir peri masalı oldu" dedi.

 

Fry ve meslektaşları, hayvanat bahçelerinden iki ejderhayı inceleme fırsatı bulduktan sonra Komodo zehrinin biyokimyasını inceledi ve  ejderhanın zehrinin kan basıncını hızla düşürdüğünü, kan kaybını hızlandırdığını ve kurbanı şoka sokarak onu savaşmak için çok zayıf hale getirdiğini buldu.
Zehirde, kan basıncını düşüren bazı bileşikler, dünyanın en zehirli yılanı olan batıAvustralya'nın iç Taipan'ında bulunanlar kadar etkilidir.

 

images (10).jpeg

 

Komodo Saldırısı
Fry, şaşırtıcı olanın, Komodo ejderhalarının ayrıntılı zehir dağıtım sistemi olduğunu söyledi.
"Bugüne kadar sürüngenlerde tanımlanan en karmaşık kanal sistemidir" dedi.
Yılanlar tipik olarak dişlerine giden tek bir zehir kanalına sahiptir. Ancak Komodoların dişlerinin arasında birden fazla kanal bulunuyor. Ancak
, bu, Komodo ejderhalarının zehirlerini yılanlar kadar verimli bir şekilde vermediği anlamına geliyor. Zehri doğrudan güçlü bir ısırık yoluyla enjekte etmek yerine ejderhalar, sürekli çılgınca bir saldırı sırasında toksini yaralara boşaltmak için özel bir ısırma ve çekme hareketi kullanır. Ejderhaları bu kadar ölümcül kılan şey, kertenkelelerin keskin, tırtıklı dişlerinden kaynaklanan zehir ve çoklu yırtıkların birleşimidir.

 

Bulgular, Komodo'nun eski akrabası Megalania'nın da benzer bir zehir ile yaralama yaklaşımı kullandığını gösteriyor.

Yaklaşık 40.000 yıl önce Avustralya'da dolaşan dev kertenkele, yaklaşık 4 metre uzunluğundaydı. Megalania'nın şimdiye kadar yaşamış en büyük zehirli hayvan olduğu anlamına gelebilir.

 

images (11).jpeg

 

Birçoğumuza haberlerde, internette Komodo ejderinin tükürüğünün, E. Coli, Staphylococcus, Streptococcus ve Pasteurella dahil olmak üzere özellikle "virülan" bakterilerin muhtemelen zehirli, potansiyel olarak ölümcül bir karışımı olduğu öğretiliyor. Bu bakteriler ağızlarında bıraktıkları çürümüş ette yaşarlar. Ama bu neye dayanıyor?
Ders kitaplarında, hayvanat bahçelerinde ve tıp literatüründe sahip olduğumuz "gerçekler", bir adamın 1981 yılında yazdığı kitabına dayanmaktadır. Walter Auffenberg, Komodo ejderhalarının Jane Goodall'ı iken, adaya taşınarak onları doğal ortamlarında incelerken bulduğu sonuçları anlatır ve daha da önemlisi, komodolar ağızlarında çürüyen et taşımazlar. Dişlerini ve diş etlerini titizlikle temizlerler. 

 

Şimdi, belki de canlılar ısırıldıktan sonra sepsisten(bağışıklık sisteminin enfeksiyon ile savaşırken vücuda hasar vermesi durumu) dolayı ölüyor, ama bunun nedeni kertenkelenin ağzındaki bakterilerden değil, taze yaralarla kirli suya girmesidir. Peki zehir yönü ne olacak? Bu çalışmanın yazarı (Fry), potansiyel olarak zehir bezleri olabilecek alt çenedeki bezleri belirleyebildi. Dahası, bu bezlerin özü aslında yılan zehrine benzer şekilde kanın pıhtılaşmasını engelleyen proteinler içerir. Bununla birlikte, zehrin aslında avı etkilediğine veya ısırmalar sırasında önemli miktarda salgılandığına dair herhangi bir kanıt yoktur. Dişler, diğer tüm zehirli hayvanlarda (sivri fareler dahil) bulunan zehir oluklarından yoksundur. Yazar komodolardan gelen öldürücülüğün "tut, parçala ve yarala" modelini ortaya attı.

 

images (9).jpeg

 

Öyleyse hayvanlar büyük bir sürüngen yırtıcı tarafından ısırıldıktan sonra neden ölüyor? Aynı nedenlerle herhangi bir büyük hayvan tarafından ısırıldıktan sonra ölürler. Doğrudan travma, kan kaybı ve hipovolemik şok yüzünden olduğu düşünülmektedir.

Bulgularımız, V. komodoensis'in öldürme tekniğinin bazı köpek balıklarına ve Smilodon fatalis'e (kılıç kedisi) büyük ölçüde benzer olduğu görüşüyle de uyumludur. Belirgin anatomik farklılıklara rağmen, bu ilgisiz yırtıcılar, keskin dişler ve postkraniyal girdiyle güçlendirilen nispeten zayıf ısırma kuvvetlerini kullanarak büyük avları öldürür veya öldürdükleri düşünülmektedir. Güçlü boyun kasları ve tırtıklı dişleri vardır, bu yüzden ısırdıktan sonra avlar açılan yaralardan dolayı kan kaybından ölürler. Zehrin bu kanamayı artırması mümkün mü? Elbette, ama olmaması da mümkündür.

 

TELEMMGLPICT000181697886_trans_NvBQzQNjv4BqzZqOgOJXOqkE_ZaqGDwVPIDFpkJIALGJc3DI2UF95ng.jpeg

 

Bu konuyu Çevirdikleri için; "Discord Araştırma Timi"nden, Xpot ve Ciddi bir öküz'e  Teşekkür ederiz.

 

Bu Çeviri/Derleme Reptula.com'a aittir. Lütfen kaynak belirtmeden paylaşım yapmayınız.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Elinize sağlık konuya bir açıklık getirmiş ben de biraz araştırma yapmıştım zehri adadaki en büyük hayvan olan su bufalosunu öldürmeye yetmiyormuş ama bıraktığı yara sonradan enfeksiyon kaptığı için hayvan ölüyormuş ama enfeksiyonun nedeni ejderin ağzındaki bakteriler mi yoksa açık yarayla girdiği su mu net bilinmiyordu


Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×