Jump to content
taylan

Yılanlarda RI (Respiratory infection) hastalığı ve tedavi yolları

Önerilen İletiler

Sıkça meydana gelen yaygın bir yılan hastalığını kendi ettiğim tecrübe ve yabancı forumlarda okuduklarımla aktaracağım. Respiratory infection yani özetle solunum yolu enfeksiyonu. Belirtileri salya akıntısı nefes alırken gelen hırıltı hatta dil çıkardığı yerde nefes alırken tıpkı çocukların burnundaki sümüğü şişirmesi gibi baloncuk halinde salya baloncuğu bile olabiliyor. Yabancı forumlarda birçok tedavi yöntemi var. Sayfalarca konu açılmış birçok kişi tedavi yöntemini aktarmış. Başlangıç ve ileri seviyedeki ağır durumlara göre farklı tedaviler uygulayanlar olmuş. Birkaçını özetleyeyim.

 

F10SC

 

En yaygın tedavilerden biridir ama gerçekte bir ilaç değildir. F10SC Veterinary Disinfectant adında dezenfektan. Yılanı plastik bir kaba alıp bir fogger yardımı F10 buharı uyguluyoruz. Google F10 SC treatment for ball python  yazarsanız çok fazla uygulama kullanım ölçeği ve görsel anlatım bulabilirsiniz. Sistemi temsilen örnek bir video aşağıda.

http://www.youtube.com/watch?v=sU_mMLPApNU

 

Baytril iğne

 

Son tercih olarak baytril antibiyotik iğne. F10 ve diğer viks yönteminin işe yaramaması ve iyice ağırlaşması durumunda başvurulması gereken yöntem. Hayvanın ağırlığına göre önerilen mg ve o mgda serum öz suyu ile iyice seyreltip vurulması gerekir. Sorun mg ayarlamak değilde hayvana iğne yapılacak bölgeyi tespit etmekte ve uygulamada. Ülkemizdeki çoğu veterinerinde doğru bir şekilde uygulayabileceğini sanmıyorum. Son seçenek olsun ama önce diğer seçenekleri deneyin.

 

 

Vicks buhar tedavisi

 

Başlangıç seviyesinde ilk tercih edeceğiniz yöntem olsun. Ben kendi yılanımda uyguladım olumlu sonuç aldım. Salya akıntısı yoğun değildi ama gözle görülür seviyede idi. Nefes alırken hafif bir hırıltı vardı. 7 gün boyunca akşamları 15 dk buhar banyosu yaptırdım.

 

016b6702-0cd2-4895-a3c7-2a06c981e484_zpsmm8zegkv.jpg

 

Aşağıdaki bor camın yarısından biraz fazlasını kaynar su ile doldurup 1 tatlı kaşığı vicks koydum içine.

 

IMG_20160417_220248_zps9dkpuyq2.jpg

 

Büyük boy saklama kabı hiç bir yanında delik olmayacak.

IMG_20160417_220405_zpskb2cz6o1.jpg

 

Hayvanı da mümkün olduğunca dar bir kaba koyup bolca hava deliği açarak içine yerleştiriyoruz. Ben önce tel yaptım üst kapağı ama vidaları kesemedim zarar verir hayvana diye teli vidaları söküp streç filmi iyice sarıp bantlayıp streçin üstünü komple delik açtım.

 

IMG_20160417_220607_zps9mhli3bc.jpg

 

Tedavi boyunca ısıtıcı pedin ayarını biraz yükseltip kabının yarısına kadar serdim. 7 gün boyunca uyguladığımda ilk etapta gerileme göremediğim halde ilerlemesi durdu. 5. gün dışkıladı ve deri değiştirdi. Son 2 gün biraz daha az bir şekilde uygulayarak tedaviyi bitirdim. Şuan olayın üstünden 1 ay geçmek üzere salya ve hırlama kalmadı. Yemini 3 gün önce yedi. Referans olsun diye bu yazıyı yazdım. Detaylı incelemeden içinize sinmeden herhangi bir yöntemi denemeyiniz. Lütfen yazıyı kopyalarsanız reptula.com'a ait olduğunu belirtiniz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

 

Umarım Yılan'larımızdan hiçbiri ne bu hastalığa,ne de başka bir hastalığa yakalanmaz..

 

 

gayet faydalı ve etkili tedavi yöntemleri.

 

paylaşım için teşekkürler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Paylaşım için teşekkürler, eline sağlık. Vicks'in bir kullanımı daha keşfedilmiş oldu hem... Şahsen benim de burun tıkanıklığımda kullandığım markadır kendisi, burna özel tüplü ürününü alıyorum.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Umarım kimsenin canlısı hastalanmaz dediğiniz gibi. Kedimiz köpeğimiz için destek çok rahat alıyoruz ama en basitinden kaplumbağa için at çöpe yenisini al zihniyetindeki veterinerlerle sürüngen tedavisi çok zor.

 

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×