Jump to content
brkfrt

Blaptica dubia beslenmesi ve üretimi

Recommended Posts

Türkçe isim: Arjantin hamam böceği

Genel bilgiler;

Bakım,beslenme ve üretim kolaylığından dünyada en çok tercih edilen canlı yemlerden birisidir. Yetişkin boyutları 5cm civarı olurken yeni doğan yavrular 0.5cm civarıdır. Cinsiyet ayırımı yetişkinlerde oldukça basittir(Aşağıda fotoğrafta görülebilir.) Erkeklerde dişilerden farklı olarak uzun kanatlar bulunur; fakat kanatlarını kullanamazlar yani uçamazlar. Yaşam süreleri 1-2 yıl arasındadır. %35 protein içerirler, bu oranın cırcır böceklerinde %17-20 olduğunu düşünürsek bir hayli besleyicidirler.

Beslenme ve barınma;

Bitkisel ve protein beraber verilmelidir. Havuç,salatalık,elma,portakal.. gibi meyve ve sebzeler verilebilirken; balık yemi, toz haline getirilmiş kedi köpek maması da verilebilir. Kendi denemelerimden crested gecko maması olan ''repashy'' de yediklerini hatta repashy varken başka bir şey yemediklerini söyleyebilirim. Bu da hem bitkisel hem protein içeren yiyecekler verilmesi gerektiğinin ispatı gibidir.

Barınma ihtiyaçları tepeden havalandırmalı bir saklama kabı olabilir, saklama kabının büyüklüğü koloni sayısıyla orantılı olmalıdır. Taban malzemesinde daha rahat ederler, kuru torf ,gazete ,peçete kullanılabilir; ama yavruların ayıklanması ve temizlik kolaylığı açısından tabanı boş bırakmak en iyi yoldur.

Nem için ve su ihtiyacı için, yem olarak bıraktığımız havuç,elma,salatalık,portakal gibi meyveler yeterli olacaktır. Bunların çürümeden alınması temizlik açısından iyi olur.

Yumurta viyolleri saklanma alanı ve kabuk değişimi sırasında tutunabilecekleri yüzey oluşturması açısından idealdir.

Üreme;

B.dubialar kolay üreyen canlılardır. Sıcaklık 26-35 arasında olduktan sonra üremeleri ilgili bir problemle karşılaşılmaz. Işığa duyarlıdır ve sevmezler, gececil canlılardır. Isıtıcı pad üreme istekleri ve gerekli sıcaklık için faydalı olmaktadır, saklama kabını kalorifer peteklerine yakın tutmak da yine sıcaklık arttırmada etkin bir yöntemdir. Dişiler canlı doğururlar, yumurtalar dişinin bünyesinde açılır ve yavrular direkt olarak dünyaya gelir. Her seferinde 30 adet yavrularlar ve sağlıklı bir üretimde bir dişi ayda bir yavrular. Erkek sayısı önemlidir; erkeklerin çabuk öldüğü ve bir süre sonra verimsizleştiği düşünülürse erkek- dişi oranını %40'a %60 oranında tutmak en idealidir.

Avantajları;

-Besleyicidirler

-Koku yapmazlar

-Kolay ürerler.

-Tırmanamazlar(bazen minik sıçramalar yapabilirler)

-Yavaştırlar, kolay yakalanırlar.

-Hemen hemen her canlı severek yer.

Dezavantajları;

-Ömürleri madagascar hissing cockroach'lara göre kısadır.

-Özellikle erkekler çok daha erken ölür.

Cinsiyet ayırımı;

Blaptica-dubia.jpg

Dünyadan fotoğraflar;

overhead%20shot.jpg

argentinische-waldschaben1.jpg

• Like 5

Dişi bir dubia'm böyle bir şey çıkardı, "egg sack" deniyormuş ve sanırım bunu çıkartıp vücuduna geri sokuyormuş bazen dişiler. Acaba gerçekten sıradan bir durum mu yoksa bir eksikliğin veya başka bir etkenin sonucunda mı oluyor?

Bu "egg sack" dışardayken hasar görürse dişiye zarar gelir veya bir daha üreyemez mi?

Kısaca: "egg sack"in gizemini ve dişi dubiaların üreme organlarının diğer bilgilerini paylaşabilir misiniz?

16555889096_3341493d09_b.jpg

16394648068_4d51ed5f24_h.jpg

• Like 2

Şöyle bir açıklama buldum aşağıdaki sitede:

"The females will lay an egg sack (ootheca) and then pull the sack back inside allowing the eggs to incubate for nearly 30 days, hatch and the nymph to exit giving the appearance of live birth."

Yani dişiler önce bir yumurta kesesi bırakıyor, sonra yumurtaların yaklaşık 30 gün boyunca içeride gelişebilmesi için bu keseyi geri çekiyormuş. Gelişimi tamamlanan yavrular yumurtadan "içeride" çıkıyor, daha sonra anne karnından dışarı çıkıyormuş. Demek ki bizim canlı olarak doğduğunu gördüğümüz yavrular tüm gelişimini içeride tamamlıyor, yumurtadan da içeride çıkıyor. Bu olguyu başka bir tür için okuduğumu hatırlıyorum ama bu denli iyi bir şekilde açıklanmamıştı orada. Yani diyebiliriz ki, bu çıkarıp geri alma olayı bazen değil, doğumlarının normal bir süreci. Bu durumda kese dışarı çıktığında zarar görürse, anneye birşey olmasa bile (ki belki ola da bilir) yavruların topluca ölmesi muhtemel çünkü aynı erken doğum yapmış, gelişimini henüz tamamlayamamış bir memeli gibi oluyorlar. Bence nemli tutup o keseyi dışarıda 1 ay boyunca yaşatmak oldukça zordur.

http://www.reptilespecialty.com/guyana-orange-spotted-cockroach-blaptica-dubia.html

• Like 1

Acaba dişi 1 kere döllendikten sonra, bir kaç kere ortamda erkek olmadan yine doğurabilir mi?

Güzel soru, döl tutma olayını ben de merak ettim şimdi

Yeterli olur. Çok kalabalıklaşmaya başlayınca biraz daha geniş kap daha iyi olur tabii ki

IrmakDe, 5 saat önce yazdı:

100 tane yavru dubia için nekadar bir kap gerekir 

Hangi boyut yeni doğan Dubia içinse 8-10lt kap yeterli olur. Muhtemelen daha küçüğü bile uygun olacaktır.

Tartara dubia bakımı içi opak ve düzgün kapatılan kap önerisi olan var mı?

Ben oyuncak kutusunda bakıyorum ve kapağı doğru düzgün kapanmıyor.

Tartara dubia bakımı içi opak ve düzgün kapatılan kap önerisi olan var mı?
Ben oyuncak kutusunda bakıyorum ve kapağı doğru düzgün kapanmıyor.

İkea Bauhaus gibi yerlerde tam kapanan kaplar bulunabiliyor. Ama yine zamanlara gevşeme de yapıyor. Kenarlardan destek yapılabilir büyük ataç benzeri malzemeler ile

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • Like 1

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.