Jump to content
Pythonidae

Western Hognose Bakımı - Heterodon nasicus

Önerilen İletiler

Western Hognose Bakımı

 

Tanım

Hognose’lar, isimlerini diğer yılanlardan ayırt edici özellikleri olan kalkık burunlarından alırlar. Burunlarıyla toprağı kazarak doğal avları olan kurbağaları avlarlar.

 

ZO26O3.jpg

 

 

Renkleri

Hognose yılanları geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Çoğunlukla açık kahverengi lekelere ve arkaplanda bej bir renge sahiptirler. Bazı hognose’lar türlerine göre turuncu, sarı ve gri renkte olabilirler. Tutsak altında yapılan üretimler ile morph çeşitliliği arttırılmıştır.

 

vJYGJr.jpg

 

 

Boyut

Ağır gövdeli, kısa ama sağlam yapılı bu yılanlar, yetişkinliklerinde 30-120 cm arası  uzunluğa ulaşırlar. Genelde, dişiler erkeklerden daha büyüktür.

 

Tutsak Altında Yaşam Süresi: 15-18 yıl

 

Kökeni: Western Hognose’lar, Kuzey Amerika’da bulunur.

 

Doğal Yaşam Alanı

Avlanmak ve saklanmak için kazmayı seven bu tür, genelde kuru ve kumlu alanlarda bulunur.

 

bLQ1Bj.jpg

 

 

Hognose’ların İlginç Özelikleri

Hognose’lar predatörlerini korkutmak için cobraya benzeyen başlarını kullanırlar. Genelde karşısındakini korkutmak için tıslar ve kısa ataklar yapar.

 

Hognose’lar tehdit edildiklerinde ölü taklidi yapmalarıyla meşhurdurlar. Endişelendiklerinde yenmemek için yaptıkları bu hareket aslında işe yarar çünkü doğada leş yiyen çok az hayvan vardır. Bu hareketi gerçekleştirirken, sırtüstü dönüp ağızlarını açarlar.

 

ROEAnn.jpg

 

 

Genel Huyları

Genellikle uysal olan bu yılan türü, agresif olsa bile kolaylıkla uysallaştırılabilir. Enerji dolu ve meraklı bir yapıya sahip olan bu türü elde tutmak tehlikeli değildir. İdare edilebilir boyutu ile yılan beslemeye yeni başlayacaklar için uygun bir türdür.

 

Hognose yılanları ısırmaya meyilli olmasalar da, orta derecede zehirli olduklarını bilmek yararlıdır. Hognose’lar arka zehirli dişlere sahip oldukları için bu zehir, insanlar için çok etkili olmasa da, Hognose’ların doğada en sevdikleri öğünlerinden biri olan kurbağaları yemeleri için önemlidir. Genelde kurbağalar kendilerini şişirerek predatörlerden korundukları için, Hognose’lar arka dişlerini kullanarak onları etkisiz hale getirip rahatça yiyebilir.

 

ZO26Xg.jpg

 

 

Ele Alma

Hognose’lar hareketli yılanlardır ve teraryum dışında geçirdikleri zamanlardan hoşlanırlar. Kolay sinirlenebilen bir tür olarak bilinseler de, düzenli ele alma ile Hognose yılanı zamanla sakinleşebilir. Hızlı hareket eden bir tür olduğu için elde tutulurken düşürülmemesine dikkat edilmesi gerekir.

 

lbBXOg.jpg

 

 

Beslenme

Hognose’lar doğada ağırlıklı olarak amfibiler, kurbağalar, fareler, kertenkeleler, su kaplumbağaları ve sürüngen yumurtaları ile beslenirler.

 

Tutsak altında üretilmiş Hognose’lar, kemirgenler ile beslenmeye teşvik edilirler. Yumurtadan yeni çıkan yavrulara her 5-6 günde bir pinky verilmelidir. Büyüdüklerinde ise her 7-10 günde bir daha büyük fare verilmelidir. Büyük hognoselar öğün başına 2 yetişkin fare yiyebilir. Hognoselarınızı canlı yem ile beslememelisiniz, küçük bir fare bile yılanınızı ısırdığında büyük bir hasar oluşturabilir. Rahatlıkla bulunabilen donmuş kemirgenlerin kullanımı önerilir. Oda sıcaklığında çözündükten sonra biraz ısıtılıp Hognose’a sunulabilir. Yabani kemirgenler parazit taşıyabileceği için kullanılması sağlıksızdır. Yılanınızı besledikten hemen sonra elinize almayın, yediklerini geri çıkartabilir.

 

 

Yaşam Alanı Hazırlama

Hognose’lar hareketli canlılar olmalarına rağmen çok büyük teraryumlara gerek duymazlar. Orta boy bir teraryum yetişkin Hognose’lar için uygundur. Yumurtadan yeni çıkan yavrular küçük boy saklama kaplarında bir süre idare edebilir. Yavrular büyük teraryumlara konulduğunda strese girebilirler ve yemekten kesilebilirler.

 

Yılanlar usta kaçıcılar oldukları için, yaşam alanı oluşturulurken kaçabilecekleri deliklerin olmamasına dikkat edilmelidir. Hognose’lar çok kuvvetli oldukları için sabit olmayan kapakları açıp yaşam alanından kaçabilirler.

 

Hognose’lar 30-120 cm uzunluklara ulaşabildikleri için büyük teraryumlara ihtiyaç duymazlar. İhtiyaçlarına uygun boyda bir teraryum içinde daha güvenli hissedeceklerdir. 90x30X30 bir teraryum yetişkin bir Hognose için uygundur. Ayrıca, Hognose’lar saklanma alanına ihtiyaç duyarlar, bu alan olmadığı taktirde strese girebilirler.

 

Hognose’lar tırmanmayı seven yılanlar oldukları için teraryumlarında tırmanabilecekleri bir dal veya plastik bitki olmasına dikkat edilmelidir.

 

Teraryumlarında sık sık tazelenen bir su kabı bulunmalıdır. Bir su kaynağının bulunması aynı zamanda deri değiştirmelerine de yardımcı olur. Su kabına dışkı yapıldığında, su kabı dezenfekte edilmeli ve taze su doldurulmalıdır.

 

Ma9QD9.jpg

 

 

Taban Malzemesi

Kavak ağacı talaşı taban malzemesi olarak kullanılabilir. Kirlendiğinde, dışkı olan yerlerdeki talaş atılıp yerine yenisi konulabilir. Bu malzeme ayda bir tamamen değiştirilmelidir. Yenisi koyulmadan önce teraryum dezenfekte edilmelidir.

 

Kullanılabilecek bir diğer taban malzemesi ise kağıt havludur. Kolaylıkla bulunabilen, uygun fiyatlı ve kolay temizlenebilen bir malzeme olduğu için en çok tercih edilen taban malzemelerinden biridir.

 

Toksik olmayan ağaç kabuğu çeşitleri de bir diğer alternatiftir. Vivaryum içinde doğal bir görünüm sağlar. Bu tarz ağaç kabukları daha yüksek nem isteyen yılan türlerinde kullanılsa da nem seviyesine dikkat edildiği sürece Hognose’lar için uygundur. Dışkı bulunduğunda, bölgesel temizlik yapılabilir.

 

 

Isı

Hognose’lar soğukkanlı canlılar oldukları için ısıyı ortamdan alırlar. Yaşam alanı için 26°C uygundur, sıcak alan için ise ideal sıcaklık 30-33°C dir. Isıtıcı pedlerin kullanımı ortamı ısıtmak için uygundur. Isıtıcı pedler, taban alanının üçte birini kaplayacak şekilde yerleştirilmelidir.

 

Hognose yılanları için UV lambası kullanmaya gerek yoktur. Gündüzleri aktif olan canlılar oldukları için teraryumun dolaylı yollardan günışığı almasına dikkat edilmedilir.

 

Nem

Çoğu Hognose devamlı bir neme ihtiyaç duymaz fakat bazıları hafif sisli ortamları sever. Ortamı sislendirmek ortam nemini arttırdığı için deri değiştirmelerine de yardımcı olur.

 

Çeviri Reptula'ya aittir.

Lütfen izinsiz paylaşım yapmayınız.

  • Like 2
  • Thanks 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kesinlikle düşündüğüm ve yılan alırsam tek alacağım tür sorunum yem olur büyük ihtimalle onu çözersem kesin bende bi hognose sahiplenmeyi düşünüyorum.Ayrıyetten bütün sorularımın cevabı en ince ayrıntısına kadar var çok teşekkür ederim 🙏

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×