saydemir 65 Posted December 4, 2014 Bu konuda esasında pek çok yöntem ve malzeme olmasına rağmen genelde en çok kullanılan birkaç yöntemi burada paylaşacağım. Gerekli malzemeler: 200 gr yulaf ezmesi, 1 litre su, 500 gr elma sosu, 200 gr toz şeker, 1 çay kaşığı maya, 4-5 plastik şişe, 4-5 adet karton parçası (tuvalet kağıdı yada kağıt havlu içi kullanılabilir), ince çorap, lastik Malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra 1 litrelik pet şişelere paylaştırıyoruz. İçerisine karton parçaları yerleştirdikten sonra her kaba yaklaşık 50 adet sinek ilave ediyoruz. İnce çorapla şişelerin ağzını kapatıp lastikle sabitliyoruz. Oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 haftada yeni sinekler oluşmaya başlayacaktır. Bu yöntemde özellikle miktarlar verildiği için yazdım ama bence miktarlardan daha önemli olan mamanın kıvamı. Kıvam koyu olursa pupalar gelişemiyor. Su gibi çok akıcı da olmaması lazım. Besleyiciliğini arttırmak için farklı maddelerde ilave edilebilir. Örneğin kırmızı biber karoten kaynağı canlılardaki renklendirmeyi arttırır. Muz, meyva suyu(portakal gibi), sirke, patates püresi gibi maddeler ilave edilebilir. Metilparaben küflenmeyi önleyen bir kimyasal hala deneyemedim ne kadar önlüyor emin değilim. En son canlı yem aldığım kişinin karışımını ise 500 gr yulaf ezmesi 1.5 lt suyla karıştırdığını 500 ml elma sosu ve 7 gr maya karıştırdığını belirtti. Sadece bu kadar. Ben yulaf ezmesi bulamadım elma püresi de satılıyor mu bilmiyorum. Marketlerde görenler varsa bilgilendirirse sevinirim. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
pumpfriction 23 Posted December 5, 2014 Çok güzel açıklayıcı olmuş, elinize sağlık... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Montium 59 Posted December 25, 2014 Yulaf ezmesi bulunuyor ancak toz değil de ezme plaka gibi taneler halinde. Elma sosu çok aradım ama hiç görmedim. Elma sosu olmadan da bu tarif işe yarıyor mu? Meyve özünü elma sosu sağladığından sinekler meyve içeriği olmadan bu tariften beslenmez sanırım? Quote Share this post Link to post Share on other sites
saydemir 65 Posted December 31, 2014 Elma sosu yerine ben muz püresi kullanıyorum. Yada meyva suyu ilavesi ile meyve özü sağlayabilirsin gibi geliyor. Sendeki kültür yaşamaya devam ediyor mu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
CyBeRr 1,113 Posted December 31, 2014 Bende 2 tarif tutturabildim şuana dek, hatta birtanesi anlamadığım bir şekilde çok hızlı gelişti ve pupalardan sinekler çıktı bile. Ben de meyve suyu kullandım. Bir ara düzenleyip buraya atarım tarifi Quote Share this post Link to post Share on other sites
ErcanSarıkaya 0 Posted December 31, 2014 Bekliyoruz tarifleri Quote Share this post Link to post Share on other sites
Montium 59 Posted December 31, 2014 Elma sosu yerine ben muz püresi kullanıyorum. Yada meyva suyu ilavesi ile meyve özü sağlayabilirsin gibi geliyor. Sendeki kültür yaşamaya devam ediyor mu? Şuanda 3 hydei 1 melano kültürüm var, hepsi Josh'ın mamadan, daha el yapımı tariflere vakit ayırmadım deneyemedim. :sigara: Melano ihtiyacım yok aslında ama el altında bulunsun diye tutuyorum, belki gecko bebeklerine gerekir bakalım, daha hızlı ve kolay ürediklerinden el yapımlarını melanoyla test ederim sanırım. Melanonun ürediğinde hydei üreyemeyebilir de ama deneyerek öğreneceğim, dediğiniz gibi karışım malzemeleri doğru da olsa ölçü, kıvamı tutturmak önemli. Josh'un karışımda bile nedense bazen çok fazla mantar oluyor, son karışımlara fazladan metilparaben eklemeyip kılavuzda yazdığı gibi sadece toz+su şeklinde hazırladığımdan olmuş olabilir belki, bir de ölen sinekler mantara neden oluyor. Melano larvaları hydeilerden 2 kat hızlı geliştiğinden mantarlara karşı hızla baskın çıkıyorlar ama hydeilerde neredeyse larvalar gecikecek ve mantarlar kültürü çökertecek diye korkuyorum. Henüz hiçbir üreyen kültür ilk 1 aydan önce çökmedi ama son anda kurtulan hydei kültürleri oldu gibime geliyor, taban neredeyse tamamen mantar olmuştu 3-5 kez. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elraen 13 Posted March 17, 2015 Merhaba, elma sosu yerine kullanabileceğimiz neler var ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Montium 59 Posted June 28, 2015 AŞAĞIDAKİ TARİFLER İLK DENEMEMDİR, HENÜZ GÜVENMEYİN (TARİFLERİ BİLİNDİK OLANLARDAN UYARLADIM)... Bugün 10 yeni hydei kültürü hazırladım. :sigara: :başarı: 1. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - 1 ölçek JOSH'S FROGS hazır hydei maması + 2 ölçek kaynar su (su miktarı kıvama göre değişir) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) 2. grup (4 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -1-; 240 ml KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) 60 ml JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 60 ml toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) Yarı yarıya su-elma sirkesi karışımı (kıvamı tutturacak kadar eklenir, kaynar su tercihim) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) - 2 kültür ekstra sulu, "vıcık vıcık" (uygun kıvamı bilemiyorum henüz, ilk denemem) 3. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -2-; Yarım su bardağı sirke + yarım su bardağı kaynar su (toplam 300 ml, benim bardak büyük galiba) 4 yemek kaşığı JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 4 yemek kaşığı toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) 1,2 paket KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) (yaklaşık miktar, önemli olan patates ile kıvamı tutturmak) - Kahve filtresi (coffee filter) (tepesi kesik üçgen/konik biçimli beyaz olanlardan) Quote Share this post Link to post Share on other sites
raven 33 Posted June 28, 2015 AŞAĞIDAKİ TARİFLER İLK DENEMEMDİR, HENÜZ GÜVENMEYİN (TARİFLERİ BİLİNDİK OLANLARDAN UYARLADIM)... Bugün 10 yeni hydei kültürü hazırladım. :sigara: :başarı: 1. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - 1 ölçek JOSH'S FROGS hazır hydei maması + 2 ölçek kaynar su (su miktarı kıvama göre değişir) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) 2. grup (4 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -1-; 240 ml KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) 60 ml JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 60 ml toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) Yarı yarıya su-elma sirkesi karışımı (kıvamı tutturacak kadar eklenir, kaynar su tercihim) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) - 2 kültür ekstra sulu, "vıcık vıcık" (uygun kıvamı bilemiyorum henüz, ilk denemem) 3. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -2-; Yarım su bardağı sirke + yarım su bardağı kaynar su (toplam 300 ml, benim bardak büyük galiba) 4 yemek kaşığı JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 4 yemek kaşığı toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) 1,2 paket KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) (yaklaşık miktar, önemli olan patates ile kıvamı tutturmak) - Kahve filtresi (coffee filter) (tepesi kesik üçgen/konik biçimli beyaz olanlardan) Toz patates püresini ben de kullandım sorun olmadı ama sanki gelişmesi diğerlerine göre yavaş oldu. Başka bir karışımın içine eskiden kalma bir miktar protein tozu vardı ondan koydum. Sonuç oldukça çok ve hızlı gelişim ama pis koku ve kültürde normalden daha çabuk göçme Quote Share this post Link to post Share on other sites
Montium 59 Posted August 6, 2015 AŞAĞIDAKİ TARİFLER İLK DENEMEMDİR, HENÜZ GÜVENMEYİN (TARİFLERİ BİLİNDİK OLANLARDAN UYARLADIM)... Bugün 10 yeni hydei kültürü hazırladım. :sigara: :başarı: 1. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - 1 ölçek JOSH'S FROGS hazır hydei maması + 2 ölçek kaynar su (su miktarı kıvama göre değişir) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) 2. grup (4 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -1-; 240 ml KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) 60 ml JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 60 ml toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) Yarı yarıya su-elma sirkesi karışımı (kıvamı tutturacak kadar eklenir, kaynar su tercihim) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) - 2 kültür ekstra sulu, "vıcık vıcık" (uygun kıvamı bilemiyorum henüz, ilk denemem) 3. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -2-; Yarım su bardağı sirke + yarım su bardağı kaynar su (toplam 300 ml, benim bardak büyük galiba) 4 yemek kaşığı JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 4 yemek kaşığı toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) 1,2 paket KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) (yaklaşık miktar, önemli olan patates ile kıvamı tutturmak) - Kahve filtresi (coffee filter) (tepesi kesik üçgen/konik biçimli beyaz olanlardan) Toz patates püresini ben de kullandım sorun olmadı ama sanki gelişmesi diğerlerine göre yavaş oldu. Başka bir karışımın içine eskiden kalma bir miktar protein tozu vardı ondan koydum. Sonuç oldukça çok ve hızlı gelişim ama pis koku ve kültürde normalden daha çabuk göçme Benim bu hazırladığım 3 tarif içinde en hızlı gelişenler 1. gruptakiler, Josh'un maması olanlar oldu. Ardından sadece birkaç gün gecikme ile 3. grup geldi, hatta Josh'takiler ile baş başaydılar denebilir. Josh'ta kesinlikle larvalar daha hızlı gelişiyor ve muhtemelen besleyici içeriği daha iyi ama 3. grup için hazırladığım tarifte her zaman Josh'tan daha fazla sayıda larva oldu. Sayı olarak Josh'ı katladı diyebilirim (ancak bu kötü bir şey de, çünkü larva arttıkça kültür erken çökebiliyor). 2. gruptakiler ise en yavaş gelişenler oldular, hatta diğerleri pupa dolup taşarken 2. grupta tek tük vardı. Larvalar çok çok yavaş geliştiler ve birkaçı yetişkin olabilirken aynı yaşta olması gereken diğer yüzlerce larva cüce kaldılar. Ancak sonradan 2. gruptakiler bile epey sinek oluşturdu, tam başarısızlık denemez. 2. grubun 3. gruptan daha başarısız olma nedeni çok daha az Brewer's Yeast ile daha az şeker ve çok daha fazla patates içermesi idi sanırım. Patates sadece kıvam tutturmak için iken Brewer's Yeast ve şeker besin veya "doping" görevi gören kilit elemanlar. Şeker de belki o kadar önemli değildir, bilemiyorum ama birçok kişinin de dediği gibi maya en önemli eleman bence de. Bu deneyden sonra 25 Temmuzda yeni kültürler hazırladım. Sonuçlara bakarak Josh ve 3. grup tarifi ile devam ettim. Daha iyi ve Brewer's Yeast gerektirmeyen bir tarif bulana dek 3. grup temel tarifim olacak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
raven 33 Posted August 6, 2015 AŞAĞIDAKİ TARİFLER İLK DENEMEMDİR, HENÜZ GÜVENMEYİN (TARİFLERİ BİLİNDİK OLANLARDAN UYARLADIM)... Bugün 10 yeni hydei kültürü hazırladım. :sigara: :başarı: 1. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - 1 ölçek JOSH'S FROGS hazır hydei maması + 2 ölçek kaynar su (su miktarı kıvama göre değişir) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) 2. grup (4 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -1-; 240 ml KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) 60 ml JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 60 ml toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) Yarı yarıya su-elma sirkesi karışımı (kıvamı tutturacak kadar eklenir, kaynar su tercihim) - JOSH'S FROGS ahşap yünü (exelcior / wood wool) - 2 kültür ekstra sulu, "vıcık vıcık" (uygun kıvamı bilemiyorum henüz, ilk denemem) 3. grup (3 kültür): - PLACON 1 litrelik, bol delikli kapaklı kaplar (Josh's Frogs'tan alındı) - El yapımı tarif -2-; Yarım su bardağı sirke + yarım su bardağı kaynar su (toplam 300 ml, benim bardak büyük galiba) 4 yemek kaşığı JOSH'S FROGS bira mayası (brewer's yeast) 4 yemek kaşığı toz şeker (pudra şekeri daha iyi olur) 1,2 paket KNOR toz patates püresi (mashed potato flakes) (yaklaşık miktar, önemli olan patates ile kıvamı tutturmak) - Kahve filtresi (coffee filter) (tepesi kesik üçgen/konik biçimli beyaz olanlardan) Toz patates püresini ben de kullandım sorun olmadı ama sanki gelişmesi diğerlerine göre yavaş oldu. Başka bir karışımın içine eskiden kalma bir miktar protein tozu vardı ondan koydum. Sonuç oldukça çok ve hızlı gelişim ama pis koku ve kültürde normalden daha çabuk göçme Benim bu hazırladığım 3 tarif içinde en hızlı gelişenler 1. gruptakiler, Josh'un maması olanlar oldu. Ardından sadece birkaç gün gecikme ile 3. grup geldi, hatta Josh'takiler ile baş başaydılar denebilir. Josh'ta kesinlikle larvalar daha hızlı gelişiyor ve muhtemelen besleyici içeriği daha iyi ama 3. grup için hazırladığım tarifte her zaman Josh'tan daha fazla sayıda larva oldu. Sayı olarak Josh'ı katladı diyebilirim (ancak bu kötü bir şey de, çünkü larva arttıkça kültür erken çökebiliyor). 2. gruptakiler ise en yavaş gelişenler oldular, hatta diğerleri pupa dolup taşarken 2. grupta tek tük vardı. Larvalar çok çok yavaş geliştiler ve birkaçı yetişkin olabilirken aynı yaşta olması gereken diğer yüzlerce larva cüce kaldılar. Ancak sonradan 2. gruptakiler bile epey sinek oluşturdu, tam başarısızlık denemez. 2. grubun 3. gruptan daha başarısız olma nedeni çok daha az Brewer's Yeast ile daha az şeker ve çok daha fazla patates içermesi idi sanırım. Patates sadece kıvam tutturmak için iken Brewer's Yeast ve şeker besin veya "doping" görevi gören kilit elemanlar. Şeker de belki o kadar önemli değildir, bilemiyorum ama birçok kişinin de dediği gibi maya en önemli eleman bence de. Bu deneyden sonra 25 Temmuzda yeni kültürler hazırladım. Sonuçlara bakarak Josh ve 3. grup tarifi ile devam ettim. Daha iyi ve Brewer's Yeast gerektirmeyen bir tarif bulana dek 3. grup temel tarifim olacak. Brewer's Yeast hiç kullanmadım ama normal kuru mayadan oldukça memnunum. Şunu tekrar söyleyeyim etrafında bir yerden 1 çorba kaşığı falan protein tozu bulabilecek arkadaşlar kesinlikle bir denesin acayip etkili :laugh: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Montium 59 Posted August 6, 2015 1 yıl önce denediğimde instant ve kuru maya hep hüsranla sonuçlanmıştı o yüzden henüz onları denemedim. Yaş maya ile deneyeceğim sanırım bu ay, Eylül'de de instant ve kuru maya denerim bari. Protein tozu sineklerin gelişimini hızlandırıyor veya üreme kapasitesini arttırıyor olabilir ama büyük ihtimalle sibekleri yiyecek minik sürüngenler için sağlık riski oluşturuyor (tahmin ediyorum, emin değilim, insanlar için bile zararlı sonuçta?). Protein tozuyla pek alakalı değil muhtemelen içerik olarak ama sinek tarifinde süt kullanmak bile ölümcül olabiliyor sineği yiyen canlı için (dayanıksız canlılarda vitamin zehirlenmesi oluyor, yavru bukalemunlarda mesela). Quote Share this post Link to post Share on other sites
raven 33 Posted August 6, 2015 1 yıl önce denediğimde instant ve kuru maya hep hüsranla sonuçlanmıştı o yüzden henüz onları denemedim. Yaş maya ile deneyeceğim sanırım bu ay, Eylül'de de instant ve kuru maya denerim bari. Protein tozu sineklerin gelişimini hızlandırıyor veya üreme kapasitesini arttırıyor olabilir ama büyük ihtimalle sibekleri yiyecek minik sürüngenler için sağlık riski oluşturuyor (tahmin ediyorum, emin değilim, insanlar için bile zararlı sonuçta?). Protein tozuyla pek alakalı değil muhtemelen içerik olarak ama sinek tarifinde süt kullanmak bile ölümcül olabiliyor sineği yiyen canlı için (dayanıksız canlılarda vitamin zehirlenmesi oluyor, yavru bukalemunlarda mesela). Hmm süt ile ilgili bunu bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu :thanks: Zaten denemek için kullanmıştım, bir daha kullanmamak lazım. Kuru mayayı da karışımı hazırlayıp kültür kabına koyduktan sonra üzerini hafif kaplayacak kadar serpiştiriyorum ben, deneyecek olursanız belki işinize yarar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
diablo 16 Posted November 25, 2016 Sonuç olarak protein tozuna ne diyorsunuz ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
arachno.philia 262 Posted November 26, 2016 Hydei kültürü için kullandığım altlık karışımı; Miktarları ve oranları hazırlayacağım kap sayısına bağlı olarak göz kararı ekliyorum, hafif akıcı püre kıvamında olduğu sürece sorun yaşamadım. Fazla sulu, cıvık olursa sinekler altlığa yapışabiliyor, fazla koyu olması durumunda 15-25 gün yetecek sıvı Aşağıda yazdığım miktarlar ile hazırlanan altlık 3-5 adet kültür kabına yeterli oluyor. Yulaf ezmesi (1/2 - 1 su bardağı dolusu, 100-200 ml), Muz veya elma püresi/ezmesi (1/2 muz), İçme suyu (en son kıvamı tutturmak için eklemek en iyisi), Sirke (yarım litre mamaya kadar, 2-3 yemek kaşığı) (Küf/mantar engelleme amaçlı), Toz şeker (1-2 yemek kaşığı kadar), Tarçın (çay kaşığının ucu kadar, mite engellemek ve koku bastırmak için), Bir de kaplara dağıttıktan sonra mama üzerine az miktar kuru maya serpiyorum. Tutunma, tırmanma yüzeyi olarak beyaz rafya kullanıyorum. 3-5 metre kadarını yumak yapıp avuç içinde iyice sıkıştırıp açtıktan sonra kabın şeklini rahatça alıyor. Şimdiye kadar ilk 1 ay içinde çöken kültürüm olmadı. Genelde 30-45 gün ardından yeşil küf bastırıyor ki çoğu zaman 20-25 gün arası kültür yenileme yapıyorum. Muz yüksek verim sağlıyor. 30-50 sinek eklediğim kültürlerden 200-500 civarı sinek alıyorum. Bu arada tarçın kültürün çökmeye başlama sürecindeki kokusunu da kısmen bastırıyor. Quote Share this post Link to post Share on other sites