Jump to content
exotic med

Panter Bukalemunu Bakımı

Recommended Posts

yaşam alanı: yaşam alanı olarak neredeyse bildiğim tüm bukalemunlarda aynı şey geçerli erkekler için boyu 90cm dişiler için boyu 60cm bu en az boyutlar büyüğü olur ama kısası olmaz genişliği bir çok boyutta olabilir ama çok ince olmamalı su kabı kullanılmaz bu yüzden yaşam alanına bitki koymanız gerekir bitkiler hem nemi sağlar hemde su içmesini kolaylaştırır 4-5 saatte bir nem yapılabilir ama siz aklınıza geldikçe yapın derim bide yatmadan 30dk önce nem yapın eğer yatarken yaparsanız ısıtıcı ışık olmadığı için üşüyebilir bu arada siz yaterken değil bukalemun yatar ken hemen o konuya geçeyim

uyku saati: sabah 7-8 gibi açılıp 18:00-19:00 gibi kapatılmalı tabi yazın günler daha uzun olduğu için daha geç kapatılabilir 

ısı ven nem değerleri:kışın 100W tasarruflu halojen kullanmanızı tavsiye ederim yazın ise 70w tasarruflu halojen nemde %60 olmalıdır eğer 100whalojen bulamadıysanız 2 tane 50w kullanabilirsiniz ben 2 tane 55w tasarruflu kullanıyorum uvb olarak uvb 100 yada florasan kullanın uvb 100 130tl falan ama siz akvaryumcudan florasan alırsanız 7-8 tl aynı işlevi görüyorlar 

beslenme kalsiyum günleri: beslenme olarak en küçük boyda yeni doğmuşta meyve sineği bir üst evrede 3mmlik cırcır veya çekirge öneriyorum ama 3mm tartara kullananlar var sonra  siz zaten büyüdüklerini anlayacaksınız orta boy çekirgeye geçin en büyük boyda büyük boy çekirge diyorlar ama orta boyda olur beslenme zamanı olarak ben saat 8 de 2tane akşam 16:30 da2 tane veriyorum ben sabah kalsiyumlu akşam kalsiyumsuz veriyorum erkekse iki günde bir veya her gün d3 lü ile beslenilebilir dişiyse eğer hem d3süz hem d3lü verilmeli ağırlıklı olarak d3süz dişiye ve 15günde bir multi vitamin veriyorum 

üretim olarak bilgim yok o yüzden yanlış bilgi vermek istemiyorum ve yazmıyorum

• Thanks 2

Teşekkürler yazı için :) Elinize sağlık

Sadece benim gördüğüm d3lü kalsiyum 2 günde 1 demişsiniz ama aşırı d3 karaciğerinde zorlanma yaratabilir. Yoğunluk d3süz kullanılırsa daha iyi olur hem dişi hem erkek için

CyBeRr, 10 saat önce yazdı:

Teşekkürler yazı için :) Elinize sağlık

Sadece benim gördüğüm d3lü kalsiyum 2 günde 1 demişsiniz ama aşırı d3 karaciğerinde zorlanma yaratabilir. Yoğunluk d3süz kullanılırsa daha iyi olur hem dişi hem erkek için

tamam teşekkürler benide bilgilendirmiş oldunuz

bungone, 20 saat önce yazdı:

ısı ven nem değerleri:kışın 100W tasarruflu halojen kullanmanızı tavsiye ederim yazın ise 70w tasarruflu halojen nemde %60 olmalıdır eğer 100whalojen bulamadıysanız 2 tane 50w kullanabilirsiniz ben 2 tane 55w tasarruflu kullanıyorum uvb olarak uvb 100 yada florasan kullanın uvb 100 130tl falan ama siz akvaryumcudan florasan alırsanız 7-8 tl aynı işlevi görüyorlar 

Güzel bilgilendirici olmuş.

Ama " uvb 100 130tl falan ama siz akvaryumcudan florasan alırsanız 7-8 tl aynı işlevi görüyorlar "  dediğiniz akvaryumculardaki normal aydınlatma değil mi sürüngen için uvb içermiyordur sanırım.

cascocass, 10 dakika önce yazdı:

Ama " uvb 100 130tl falan ama siz akvaryumcudan florasan alırsanız 7-8 tl aynı işlevi görüyorlar "  dediğiniz akvaryumculardaki normal aydınlatma değil mi sürüngen için uvb içermiyordur sanırım.

Ben o kısmın uvb için olduğunu anlamamışım. Akvaryumcularda satılanlar genelde bitki için ve ya düşük uvb içerir yada hiç içermez.

Eğer bukalemun besliyor ve sürüngenler için özel üretilmiş uvb kullanmıyor iseniz biran önce gerçek uvb almanızı öneririm.

cascocass, 2 saat önce yazdı:

teşekkürler uyardığnız için

Edited by bungone

CyBeRr, 2 saat önce yazdı:

Ben o kısmın uvb için olduğunu anlamamışım. Akvaryumcularda satılanlar genelde bitki için ve ya düşük uvb içerir yada hiç içermez.

Eğer bukalemun besliyor ve sürüngenler için özel üretilmiş uvb kullanmıyor iseniz biran önce gerçek uvb almanızı öneririm.

pardon anlamamışım saolun

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By ravenouscortex
      Latince İsmi: Pamphobeteus sp. Cascada

Doğal Yaşam Alanları: Ekvador, Güney Amerika'nın batısı

Boyut: Vücut uzunlukları 8-9cm, bacak açıklıkları 20 cm'ye kadar büyüyebilir.

Yaşam Süresi: Erkekler ortalama 3-5 yıl, dişiler ise 15 yıldan fazla yaşam süresine sahiptir.

Dış Görünüş ve Cinsiyet ayrımı: Slingler turuncu abdomen üzerinde siyah üçgen desenlere ve mavimsi gri bir karapaksa sahiptir. Juvenile boyuta geldikçe karapaks kısmına açık pembe renkte desenler oluşur ve abdomendeki siyahlıklar yayılmaya başlar. Yetişkin dişiler kahverengi-siyah vücut rengine ve kırmızı abdomen kıllarına sahiptir, erkekler ise mor femur ve karapaks desenlerine kavuşur.

Büyüme Hızı: Orta - hızlı. L2 olarak edindiğim canlı 6 ayın sonunda 4 kabuk atarak aşağıda gördüğünüz juvenile boya ulaştı. Bu süre ortam sıcaklığına göre değişebilir, ideal sıcaklık aralığı 22-28°C'dir. 

Davranış: Dış etkenlere karşı ürkek ama yeme karşı iştahlı ve atiktir. Sling ve juvenile evrede fırsatçı kazıcı, adult boyda klasik new world (yeni dünya) yer türü davranışları gösterir. Kışkırtıldığında kaçmaya veya abdomeni havaya kaldırıp bombalama pozisyonuna geçmeye eğimlidir fakat devam edildiğinde tehdit pozisyonuna girmekten kaçınmaz, yine de her canlının kendine has karakterinin olduğunu unutmamak gerek. Başlangıç türü olarak uygundur fakat ülkemizde bulunması zordur.

Teraryum: Yetişkin canlılar için 40L saklama kabı veya 60*40*18 boyutlarında bir teraryum kullanabilirsiniz. Fırsatçı kazıcı oldukları için yavruluk döneminde kendi boyu kadar torf koyarsanız kendine uygun bir mağara oluşturacaktır. Teraryumda hem nem tutması hem de dekorasyon amacıyla yosun kullanabilirsiniz. Ayrıca yükseğe tırmanıp düşerek kendisini yaralamaması için sığ bir teraryum kullanmalısınız.

Nem, Havalandırma ve Sıcaklık: Hafif nemli ortamı severler, benim canlım fısfıs yaptığım bölgede durmayı seviyor. Kabın üçte birini nemli tutmanız yeterli olacaktır, isteğe göre su kabı da kullanabilirsiniz. Nemli ortamın küfe sebep olmaması adına kabın yanlarına çapraz havalandırma açmanızı öneririm, ayrıca nemin buharlaşması ve havalandırmaya yarıdmcı olması için kapak kısmına da delik açmak gerekir. Daha düşük derecelerde de yaşayabilmelerine rağmen 22-28°C aralığında tutmanız düzenli büyüme için önemlidir.

Kullanığım Kaynaklar:
      https://www.giantspiders.com/species/pamphobeteus-spp/
      https://www.thetarantulacollective.com/caresheets/pamphobeteus-sp-platyomma
    • By ozge09
      Bukalemunum deri değişim döneminde şu anda. Az yemek yiyor bikaç kerede kustu. Kendi ayakları üstünde bile zor duruyor. Göz refleksleride çok yavaş. Birden böyle oldu neden olmuş olabilir???? Daha dün çok iyiydi.
    • By mutlu
      Yılanımı 2.5 yaşında, 65 cm civarı olarak cidden olmaması gereken bir boyda sahiplendim. Sonrasında düzenli besleme ve ortam ile istikrarlı bir büyüme elde ettim.
        Fakat şu ilk Corona Yasaklarında beslenmesi ciddi bir sekteye uğradı. Sonrasınsa benim taşınmam ile daha da kötüye gitti ve yaklaşık 6 ay aşırı düzensiz beslendi. Sonrasında rayına bir şekilde oturtsamda vücudu olması gerektiği gibi kare değil, üçgen bir formda, ayriyetten kafa ve boyun kısmı vücuduna göre küçük ve sıska kaldı. Daha detaylı olarak yardımcı olmak isteyenler olursa özelden çeşitli fotoğraflar ve beslenme çetelesini atabilirim. Teşekkürler.
      ~4 yaşında dişi 152cm 2740gr Boa C.
      ~135x45x45 cage - dondurulmuş beslenme

• By tunecchi
      2 dişi 2 erkek panda mice almayı düşünüyorum beraber bakabılırmıyım aynı yaşam alanında ya da erkekleri ayrı dişileri ayrı bakmammmı daha iyi olur (aşırı üremeden)
    • By Burak_
      Birkaç hafta farklı yerlerde araştırma yaptıktan sonra nigrita yılan bakımı hakkında temel bilgileri öğrendim fakat sonuçta bir canlı bakıcam ve saçma bir yanlış yaparak sağlığına zarar vermek ya da ömrünü azaltmak istemiyorum şansa bırakmak da istemiyorum o yüzden öğrendiğim her şeyi madde madde yazıcam forumdaki bu konuda özellikle nigrita hakkında bilgili, besleyen kişiler eksikliklerimi, fazlamı, doğrumu ve yanlışımı söylerse hobiye yavaştan girmek istiyorum.

• Nigritalar ortalama 20 yıl yaşar ve 1.80 boyuna kadar uzayabilirler
      • Yemek konusunda seçici değillerdir ağırlıklı olarak donmuş yavru fare ile beslenmesi gerekir ama besin çeşitliliği olsun diye arada tavuk, civciv, bıldırcın, yumurta da yiyebilirler
      • Yavruyken haftada bir donmuş yavru fare verilir tüysüz olandan, yılan biraz büyüdükten sonra da en az 10 günde bir 2 yavru fare verilir. Tamamen yetişkin olduktan sonra ise 10 günde 1 yetişkin donmuş fare ile beslenir
      • Donmuş fareyi vermeden önce sıcak suda bekletip buzunu tamamen çözüp sıcak olmasını ve yılanın daha rahat yiyecek olduğunu anlaması için kaynar suya batırılıp çok az bekletilebilir hayvanın ağzını yakmadan ya da kaynar su bırakmadan
      • Teraryumu ortalama 1 metre bir akvaryum ile sağlanılabilir, bir uca ısıtıcı ped koyulur diğer uca içine girebileceği büyüklükte bir kap su koyulur (Isıtıcı pedin ayarını ve suyun kaç günde bir değiştirilmesi gerektiğini bilmiyorum) zemine havlu kağıt veya "Snake bedding" koyulabilir (Bunu da bilmiyorum ne sıklıkla değişilmesi lazım)
      • Teraryumu güneş ışığından korumamız lazım teraryum ışığıyla gece gündüzü yaşatmamız lazım (Gece gündüz konusunda emin değilim ve hayvanı kurutmaması için hangi ampulü tercih etmeliyim)
      •  Yavru nigritaların piyasa fiyatı hakkında bilgim yok 1000tl civarı olarak biliyorum

Umarım yanlışım yoktur, varsa da az vardır bu konudaki verdiğim temel bilgilerin eksiğini fazlasını doldurkuktan sonra umarım ben başta olmak üzere hobiye nigrita ile başlayacak kişilere iyi ve doğru bir rehber olur çünkü gördüğüm kadarıyla ball, corn, milk türü yılanların çok daha yaygın olması sebebiyle onlara kıyasla nigritalar için o kadar da bilgi yok internette şimdiden bilgisini eksik etmeyen hobicilere çok teşekkür ederim