Jump to content
Sign in to follow this  
Montium

WC Geckolarda Kan Emici Mayt

Recommended Posts

WC geckolarda bulunan, bolca karşılaştığım ve savaştığım kan emen minik kırmızı maytların türü öğrendiğim kadarıyla Pterygosomatidae grubundan. Sanırım sadece sürüngenlerde, özellikle tropikal Asya ve Afrika'daki geckolarda bulunan bir mite.

Geckodan ayırmak için bir elinize geckoyu alın, diğeriyle bir kulak pamuğunu zeytinyağına veya herhangi bir marka mite-off'a batırıp miteların üstüne biraz bastırarak sürün, maytlar yapıştıkları yerden çıkacak ve hareketsiz olarak pamuğun üstünde veya geckonun derisinde duracaklardır. Maytları muhtemelen ölmüş veya ölecek de olsalar evden uzaklaştırın, dışarı çöpe atın, lavaboya atıp suyu uzun süre akıtın veya yakın. Kurtulun yani mutlaka maytlardan.

Ancak böyle elinize alarak temizleseniz de hem geckonun üstünde gözden kaçırdığınız maytlar hem de geckodan ayrılmış olanlar olabilir. Bu yüzden geckonun temas ettiği nesneleri, kafesleri vs. ısıtın ki maytlar ölsün (sanırım 15 dakika kadar 50 dereceden sıcak olması veya yaz güneşinde durması yeterli ama emin değilim). Yine de geckonun üstünde hala mite olabilir bu yüzden aynı şeyleri 1-2 hafta sonra tekrar yapmak ve belki tekrar tekrar defalarca yapmak gerekecektir.

Mite olan geckoları ve kafeslerindeki, kafeslerine yakın cisimleri diğer sürüngenlere yaklaştırmamanızı öneririm her ihtimale karşı. Maytlı geckolar ayrı bir odada veya ayrı bir mekanda karantinada durmalı, belki ayrı odada bile olsa bütün evi gezebilme yeteneği olabilir bu tür maytların, bilmiyorum bu konuyu.

Maytlı geckoların kafesinde ve yakınlarında torf, toprak, canlı bitki, odun, kök, dal vs. bulundurmayın çünkü bunlar maytlar için mükemmel saklanma ve üreme yerleridirler.

Hoplodactylus%20granulatus%20Forest%20gecko%20TK5.jpg

4375098708_43678a6d71.jpg

fhr-20415-00014-832.jpg

mites_on_gecko_foot_by_melvynyeo-d74spog.jpg

Linkler:

http://melvynyeo.deviantart.com/art/Mites-on-Gecko-foot-431321344

• Like 1

Bir dönem ne uğraşmıştın be Buğra

Evet. :( Haziranda ve ağustosta Kuhl's Geckolarda, Ekim'de de Cüce Gündüz Kelerlerinde vardı. 2 Kuhl's ve 1 Cüce Gündüz'ün canına mal oldular.

Hayvan WC olduğundan esarette yem yemiyor veya az yiyor, strese giriyor ve böylece kilo kaybediyor. Bir de mayt oldu mu üstlerinde iyice zayıf düşüyorlar hem kilo hem bağışıklık olarak. Bu yüzden WC gecko, hatta herhangi bir sürüngen almamak, alınsa bile ucuza ve iyi durumda olduğunu bilerek almak lazım. Karantina da şart.

Bu konuyu çok iyi hatırlıyorum... Dış parazitler zaten stres altındaki hangi hayvan olsun çok çabuk etkiliyor ve güçsüz duruma düşürüyor. Çabuk hareket edilmezse bu ufacık şeylerden ötürü ölüm kaçınılmaz oluyor. Bit diye küçümsememek lazım...

Evet. :( Haziranda ve ağustosta Kuhl's Geckolarda, Ekim'de de Cüce Gündüz Kelerlerinde vardı. 2 Kuhl's ve 1 Cüce Gündüz'ün canına mal oldular.

Hayvan WC olduğundan esarette yem yemiyor veya az yiyor, strese giriyor ve böylece kilo kaybediyor. Bir de mayt oldu mu üstlerinde iyice zayıf düşüyorlar hem kilo hem bağışıklık olarak. Bu yüzden WC gecko, hatta herhangi bir sürüngen almamak, alınsa bile ucuza ve iyi durumda olduğunu bilerek almak lazım. Karantina da şart.

Bu başlı başına bir başlık konusu olmalı bence... WC canlı alınmaması, alınması durumda alma şartları, karantina süreci ve uygulanması gereken kontroller gibi.

Son derece haklısın.

Bu başlı başına bir başlık konusu olmalı bence... WC canlı alınmaması, alınması durumda alma şartları, karantina süreci ve uygulanması gereken kontroller gibi.

Son derece haklısın.

+1

WC olsun olmasın kesin bir karantina süreci olması gerekiyor illa ki. Hele ki WC şüphesi olan canlılarda parazit, mite tedavisi kesinlikle yapılmalı.

Bende 4 adet pigme bukalemunumda yaşadım aynı durumu.

3 adedi sonradan gelmişti ve karantina altına almadan diğerinin yanına koymuştum. 1-2 ay içerisinde önce sonra gelen 3'lü 3-4 gün içerisinde de diğer ilk pigmem ölmüştü :(

8 aydır maytlardan kurtulamıyorum. Defalarca "mayt temizliği" ve karantinadan sonra bile hâlâ varlar. Artık umudum kalmadı, Kuhlslardaki maytları öldürmek için mite-off, yağ ve su yeterli değil. Tek tesellim evdeki diğer odalardaki hayvanlara henüz bulaştıklarını görmemiş olmam. Eğer odamdaki hayvanlarda da mayt görürsem hobiyi taşınana dek bırakacağım.

Umarım diğer geckoları veya var idiyse başka maytlı hayvanları alanlar bir şekilde maytlardan kurtulabilmiştirler. Pterygosomatidae türü bu maytlar tam bir kâbus. Geckolara zarar vermeyip maytların her evresini (yumurtalar dahil) öldürecek bir kimyasal/kimyasallar kullanmak veya neredeyse her gün geckolar ile kafeslerini büyüteçle didik didik inceleyip her maytı tek tek öldürmek gerekiyor (bunu da 1-2 ay sürdürmek lazım, imkânsız neredeyse).

Eğer kesin çözümü bilen ve uygulayabilecek biri var ise geckoları alabilir, ben daha fazla çabalayamayacağım gibi, bezdim.

Hala farklı odada mı bakıyorsun Buğra? Gerçekten iyi bile sabretmişsin 8 ay dile kolay umarım en kısa sürede çözersin demekten başka hiçbir şey gelmiyor elimden :(

Aslında burda paylaşmaması daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü ilaç uygulamaları yanlış yapıldığında canlının ölümüne sebep olabilir.

YÖntem kesin değilse tabi ki daha iyi olur,dün akşam bende birkaç forumda dolaştım bu kan emici mite'larla ilgili birşeyler okumak için senin yaptıklarından fazla birşey yapanı göremedim açıkçası sendekiler neden düzelmedi anlayamadım :( Geckoforums'ta bir başlık açabilirim istersen

Yöntem kesinliği değilde dozaj büyük bir sorun küçük canlılar oldukları için.

Fazladan 1mg bile ölümcül bu tarz uygulamalarda

Bu nedenle paylaşmadım.

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.