Jump to content
emreceyhan34

Tek Tür Canlı Yem Ile Beslemek Canlılarımız’Da Problem Yaratırmı?

Önerilen İletiler

Şöyle örnek veriyim siz hergün her öğün makarna yerseniz sağlıklı olur musunuz? Aynı mantık canlılar içinde var ne kadar çeşitli o kadar iyi.

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şöyle bir örnek vereyim sadece Morio ile beslenirse aşırı yağlı olur protein yeterince almamış olur. Sadece çekirge veya hamam böceği ile beslenirse de bu kez vücudundan ya eksik olur. O yüzden ikisinin dengesi açısından çeşitli beslenme şart.

  • Like 2

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok tartışmalı bir konu, genel kanı çesitlilik uzerine fakat tek cesit yem savunan sayisi da bir hayli fazla. Leopard gecko ciftliklerinde bir cogu tek tip kullanir ve genelde un kurdu,moriodur. Ticari kaygi da olabilir tabi ama anaçların ömrünü de kisaltmak istemezler sanirim.
Bir onemli nokta da gutload, yemin kalitesi. Herkes vermis ben de bir ornek vereyim bari:) un kurtlarini 1 ay ac biraksaniz da ölmez. Şimdi 1 aydir aç susuz olan un kurduyla; havuç, elma, tere, brokoli, hibiscusla düzenli beslenen un kurdu ayni yem olur mu? İkisi de un kurdu sorsaniz


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

  • Like 2

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tek tip illaki olmaz diye düşünüyorum çeşitlilik her zaman iyi doğayıda taklit edebilmemiz açısında da, sağlık açısından da,tek sıkıntı bizim açımızdan :D ama önemli olan bendeki gibi kabul edip etmediği benimki yemiyor bazı canlıları ama elimizden geldiğince çeşitlilik yapmaya çalışıyoruz.

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Her avcının doğal bir av yelpazesi vardır ve bu yelpazede belirli canlılar ağırlıklıdır. Mesela çitaların yelpazesinde çoğunluğu gazeller ve diğer küçük toynaklı hayvanlar çoğunluktadır, dolayısıyla esarette sadece benzer besin değerleri içeren toynaklılarla beslenmeleri sağlıklı olur. Esaretteyken sığır ve küçükbaş yemeleri bu yüzden en uygunudur ancak tabi ki doğadakinden daha sağlıksızdır.

Sürüngenlerde de doğada yediği böcekleri ve bitkileri bulamazsınız ancak en yakın ne varsa sadece ondan vermek de aşırı sağlıksız olmaz. Ne yazık ki bahsettiğiniz gecko türleri doğada en çok ne yiyor bilmiyorum ancak mesela bukalemunlar doğada çoğunlukla sinek ve çekirgelerle beslenirler. Bu yüzden tamamen çekirgeyle beslemek elimizdeki en sağlıklı imkanlardan biri. Cırcır gececil bir canlı olduğundan doğada pek bukalemun avı değildir ama besin değerleri çekirgeye benzerlik gösterdiğinden yine sadece cırcır beslemek mümkün. Hamam böcekleri de cırcıra benzer durumdalar. Sinek türleri nadir bulunduğundan beslenmiyor pek ama bolca sinekle beslemek de doğal olur bukalemunlarda aslen. Un kurdu, morio, calciworm, hornworm, butterworm gibi yağ, su veya kalsiyum içeriği fazlaca olan böcekler temel besin olmaya uygun değillerdir çünkü zamanla organlarda yağlanma, obezite, kalsiyum fazlalığı sorunları, protein ve yağ azlığıyla zayıflama gibi sorunlar görülebilir.

Yani her böcekçil sürüngeni doğadaki temel avına uygun ve her bitkisel beslenen sürüngeni doğadaki yediği bitki tür ve organlarına uygun beslemek gerekir. Omnivor ise zaten tek çeşit canlıyla beslemek en iyi seçim olmaz.

 

Gutload ve vitaminli tozlar doğadaki böceklerde olup da esarettekilerde olmayan mineral ve vitaminleri sürüngenlere aktarmak için her zaman gereklidir. Vitamin ve mineral eksikliği/aşırılığı normal ömrünün yarısından önce ölen sürüngenlerin önemli bir yüzdesinin ölüm nedenidir (kötü bakım koşulları sonucu hastalanmadan ölümler sonrasında ikinci en büyük nedendir herhalde).

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

@Montium çok detaylı bir anlatım olmuş elinize sağlık, fakat leopardlar yağlanmaya ve kalsiyuma ihtiyacı olan canlılar doğal olarak bunları içeren canlı yemlerle besliyoruz. Çekirge ve cırcırıda menüye ekleyenler mevcut lakin biz henüz beceremedik eklemeyi canlımız yemiyor sebebide bilinmiyor bundan dolayı ağırlıklı olarak diğer yemlerden vermek zorunda kalıyoruz :( 

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Wiz(keopard) için kesinlikle öyle yemiyor hala şiringa ile besliyoruz kesinlikle yemeyi reddediyor..
Crestedlarımız(khalifa&kush)
Maşallah diyelim 1 günde 6-8 dubia 6-8 tanede un kurdu veya phoenixworm yiyiyorlar yemlerimiz geldi karışık beslemeye başladık

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Crestedlar diger surungenlerin aksine sicaga gelemezler, dolayisiyla yedikleri un kurdu morio gibi sindirimi agir yemleri sindirmekte zorlanirlar, olabildigince vermeyin derim. Ozellikle un kurdu, adult boylar icin menuye morio eklenebilir, sindirimi daha kolaydir.
Leopard icin de cekirge kanat ve bacaklarini kesmeniz gerekebilir, hem iriliginden korkuyorlar hem de rahatsiz oluyorlar yerken.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×