Jump to content
Forester

Paludarium

Önerilen İletiler

İlk resimde görülen Paludaryuma yaklaşık 3 yıldır sahiptim. Ancak boyutlarının istediğimden az ve özellikle eninin küçük olması sebebiyle uzun süredir büyütme hayalleri kuruyordum. Şartları sağladığımda 100 yükseklik x50 genişlik x 40 derinlik ölçülerinde üzerinde iki adet delik bulunan eski bir sump akvaryumunu ikinci el olarak aldım; ilk olarak güzelce temizleyip ön cam ve su ile karayı ayırmak için kullanılan parça cam kestirdim.

Ön cam yüksekliği 30 cm 30x40x50 gibi bir su alanı sağladı. Brütte 60 lt nette 45-50 lt arası bir hacim beslemek istediğim birçok balık türünün bir çifti için yeterli bir hacim.

Daha öncede söylediğim gibi akvaryumda uzun kenarda iki uçta olmak üzere iki adet delik vardı. Deliklerden biri su alanının altında kalıyordu. Su altında kalan deliği depo bağlantısı ile kapatıp L boru ile su seviyesine çıkartmak ve buradan su altında kalan ışıklandırma kablolarını geçirip dış filtrenin emiş borusunu saklamak istedim. Ancak gri depo bağlantısı ve borusunu Ankara’da bulamadım.(sipariş ile çok yüksek fiyatlara getirebiliriz diyenler oldu) Klasik depo bağlantılarında ise devamında vidali dirsek ve borusunu bulamadım. Arayış içinde iken kısa duş giderini buldum. Çap olarak tam oturuyordu ve kullanış olarak tam istediğim şekle sahipti.

Bu gidere bir delik açıp dış filtre için bir geliş borusu ayarladım.

Alt yapıyı tasarladıktan sonra en uzun süren ve tasarımı konusunda  çok düşündüğüm arka plana başladım.

Daha öncede kullandığım ve memnun olduğum gri dış cephe straforu kullandım. Bu strafor 5 cm kalınlığında ve üstünü pürmüz ile yakınca  sertleşmesi ve taşa benzer bir hal alması sebebiyle kaplamaya ihtiyaç duymuyorum.

Kafamdaki tasarıma uygun şekilde kat kat birleştirilip saksılar için delikler ve arka planda çalışan sis makinası ve yağmurlama pompasının gizlenmesi için gerekli delikler açılıp silikon ile birleştirildi. Daha sonra deliklerin doğal durması ve üst yüzeyin sertleşmesi ve rengin koyulaşması için pürmüz çakmak ile hafifçe yakıldı.

Kullanılacak dallar ve taşlar silikon ile arka plana tutturuldu. Arkaya yayılıcı bitkilerin tutunabilmesi için rulo halinde satılan sıkıştırılmış halı formunda Hindistan cevizi lifleri ekledim. Zamanla bitkilerin bunu sarıp kapatmasını umuyorum. Genel anlamda Stroforun üstünü kaplamadım. Yeryer özellikle arka planda ve şelalede kaplamalar kullandım. Sarılıcı bitkiler ile zamanla tamamen kaplamayı istediğimden başka bir kaplama malzemesi kullanmadım.

Bu saksı girecek şekilde tasarımı seviyorum. Zamanla bazı bitkilerden sıkıldığım veya sağlığı iyi gitmeyen bitkileri hızlıca değiştirip, müdahale edebiliyorken Paludaryuma zarar vermiyorum.

Bu bitkiler saksıda değilde arka plana gömülü torf içinde olsalar zamanla kök salacak ve değiştirme veya müdahale şansım olmayacaktı.

Tek dezavantajı bazı yayılıcı olmayan bitkilerde saksının uçlarının görünmesi buraları da moss veya yayılıcı bitkilerle kapatıp kullanıyorum.

Ana yapıyı kurunca testlere başladım. Sızdırmazlık testlerini başarıyla geçtikten sonra   İlk sorun dış filtrede çıktı sunsun 603b suyu alıp yukarı şelaleye basamadı. (sorunun sistemden mi benden mi filtreden mi olduğunu hala zaman bulup  çözemedim çözersem dış filtreye geçeceğim)  Basmayınca suyu alt delikten alıp üst delikten şelaleye verme hayallerim basamadığı suyun içine düştü…

Hemen eski sisteme döndüm, iç filtre kafasına bağlı hortum ile şelalaye ulaşıyor. Bu sistem aslında çok kolay ama iç filtreye temizlik olarak müdahalesi zor olan bir sistem bu yüzden hortumu biraz uzun tutup filtrenin elektrik kablosunu bir yere gömmemek gerekiyor ki gerektiğinde filtre çıkartılıp temizlenebilsin.

Ayrıca filtrenin devir durumuna göre su altında kalacak yerler az su alacak yerler belirlenip. Su bitkileri için küçük delikler açıldı.

   Üçüncü test buhar makinası idi aliexpressten aldığım buhar makinası şelalenin içine bir delik açılarak gizlendi.  Su devir daim yaptıkça hep su altında kalıp sorunsuz çalıştı. Zamanla tortu birikmesi sonucunda sorun olamaması için kablosu onunda uzun tutuldu ki çıkartıp temizleyebileyim.

Son test yağmurlama sistemi için, su seviyesine konuşlu cam silecek motoruna yeni aldığım sisleme uçlarından 10 adet kadar taktım  motoru çalıştırdığımda sislemeler çalışmadı, sayıyı azalttığımda çalıştı ama verimli olmadılar bende eski başlıklarımdan 6 tanesini kullandım (gardena marka sisleme başlığı)

Hem buhar hem de  1dk sisleme beraber çalışınca nem seviyesi çok artıyor bu sebeple sisleme sürelerini oldukça uzattım.

Fanıda  monte edip içerdeki sistemi kurmuş oldum.

Fan bu tür kapalı sistemlerde olmazsa olmaz parçalardan biri hareketsiz hava mantarlaşmaya ve bitkilerde çürümeyi tetikliyor.

Fan hava sirkilasyonu ile bitki sağlığını etkilerken ön cama verilen hava ön camdaki su birikmesi ve nemlenmeyi önlüyor böylece içersi %90 nemli iken bile camdan içersini görebiliyorsunuz.

(zamanla öncama yaklaşan bitkiler bu sirkülasyonu  bozuyor. Ya fan sayısı arttırılacak yada bitkiler budancak)

 Işık sistemi 1 adet 50 w full spektrum lensli  led ile bir adet 30 w beyaz led ile sağlıyorum. Full spektrum ledler karasal bitkilerde çok sağlıklı büyüme sağlıyorlar ama görüntü açısından çok pembeye kaçıyorlar bu sebeple beyaz led ile destekleyip görselliği yakalamaya çalışıyorum.

Su içinde ise önce kendi yaptığım barledleri kullandım ancak yaptığım korumaya rağmen su aldılar.

Bu sebeple klasik 40 cm su altı lambası ile geçici olarak bitkileri yaşatmaya çalışıyorum.

Son olarak ön camı rodajlı olarak kestirip cama cam menteşeler ile monte ettim.

Ana Bitki yerleşimi ve su altının düzenleme bitince bir süredir bende olan  yerli killifish türümüz Aphanius mento ları saldım.

Şu anda ince bitki ayarlamalarına devam ediyor ve bazı bitkilerin gelişimlerini bekliyorum.

Kullandığım bitkiler çok çeşitli ve bir süredir bende olan bitkiler istek olursa onlar için ayrı bir yazı yazabilirim.

 

 

 

 

 

 

 

 

a.jpg

1.JPG

2.JPG

3.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

20.JPG

21.JPG

22.JPG

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Melikedevesi, 29 dakika önce yazdı:

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Bu hangi tür nepenthes? İbriklerini nasıl böyle güzel büyüttünüz?  

Teşekkür ederim .....Nepenthes ventrata , sık rastlanan hibrit bir tür, Nem yanında doğru ışık ile ibrikleri oluşturur. uzun süredir paludaryum ortamında olduğu için alıştı artık....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • Yazan: emre_._835
      Çamur Zıpzıpları ülkemizde çok az bulunan hatta neredeyse hiç bulunmayan bi türdür.
      Çamur zıpzıpları bazı kaynaklarda balık bazı kaynaklarda amfibi canlı diye geçer ama bilinennin aksine Çamur Zıpzıpları amfibikbalıktır.
      Bu tür hem suda hem de karada yaşama potansiyeline sahiptir. Karada sudayken geçirdiği vakitten daha çok vakit geçirirler.Vücutlarının hep nemli kalması gereklidir.
      Sudan çıktığı zaman bulundukları karanın yüzeyinin fazla şekilde nemli olması gerekir.Vücutlarının nemli olması gerekçesiyle suyun dışında 60 saat kadar durabilir.
      Bu tür yaklkaşık 15 santim civarı olabilir.
      Erkek dişi ayrımı zordur aralarında çok fark yoktur.Erkekler kendi aralarında kavga ederler ve kavga ederken üst yüzgeçlerini kaldırırlar.
      Hem etçil hem otçul şeklilde beslenirler genelde canlı yem ile beslenirler.
      Sıcaklık toleransları 26-32`C dir.
      Gerekli su ph 7 - 8,5 civarıdır.
      Ön yüzgeçleri sayesinde karada hareket edebilirler ve uzun mesafe zıplayabilirler.
      Eğer akvaryumda veya paludaryumda besleyecekseniz tankın kapağı olması gerekir.
      Üremesi ise şu şekildedir.Suda kuma oyuklar açarlar oyuklara yumurta dökerler.Çamur zıpzıpı su yüzeyine çıkıp hava kabarcığını alıp oyuğa indirip oyukta serbest bırakarak yumurtaları havalandırır.Yavrular 5 gün içinde çıkar ve yaklaşık 50 gün içinde amfibik balık yaşamına adapte olur.
       



Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×