Jump to content
Elraen

Karınca Bakımı - Genel Bilgiler

Önerilen İletiler

karinca.jpg

 

Türkiye'de henüz çok yayılmamış ama tarafımca senelerdir uğraştığım en güzel hobilerden bir tanesidir Karınca kolonilerini beslemek. Gördüğüm kadarı ile bir çok takipçim bu konu ile alakalı bana bir çok soru sormakta. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışsam-da, Egzotik Türkiye'nin içerisinde yer alan Karıncalar bölümüyle doğrudan haşır neşir olacağımı bildirmek isterim. Zamanla bir çok makale ve bilgi paylaşımı yapacağım ancak şuan bir giriş bilgilendirmesi yapmak istiyorum.

 

Evcil bir karınca kolonisi en zevkli tecrübelerden birisidir. Bunu düzenli bir şekilde yapmak için pek çok şey bilmek gerekir. Aşağıdaki başlıklar karıncalar hakkında en çok merak edilen soruları kapsamaktadır. Eğer sizde bir koloni kurmak istiyorsanız, bu makaleyi dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.

 

Karınca kolonisi kurabilmek için ''kraliçe karınca''ı nereden bulabilirim ?

 

discolor5_L.jpg

 

En çok merak edilen konu bu olsa gerek. Evet bir koloni kurmak istiyorsanız öncelikle güzel mi güzel bir kraliçe karıncaya ihtiyacınız var. Bunun bir çok yolu olsada, en başta söylemem gereken lütfen kraliçe karınca bulmak uğruna, sokaklarda,parklarda veya piknik alanlarında (vb) gördüğünüz yuvaları kazıp mundar etmeyin. Çünkü görmüş olduğunuz her karınca yuvasında ciddi bir süreç,ciddi bir emek söz konusu. Ve inanın öyle kolay kolay hazır bir yuvayı kazarak kraliçe karınca bulmanız çok mu çok zor. Tahmin edemeyeceğiniz derinliklerde yer alabilirler.

 

Kraliçe karınca satışlarımız başladığında çok uygun fiyatlara Egzotik Türkiye ailesinden dilediğiniz kadar kraliçe karınca alabileceksiniz.

 

Ancak illa kendim bulmak istiyorum derseniz, yaz aylarının başlarında bilassa yağmur sonrası açan güneş eşliğinde etrafınıza çok iyi bakarsanız kraliçe karınca bulma olasılığınız çok yüksektir. Abdomeni büyük, iri kraliçe karıncalar zeminde kendilerine yuva yapacak yer arıyor olacaklar. Ancak en önemli noktalardan bir tanesi, bulduğunuz kraliçenin döllenmiş olmasıdır.

 

Bir kolonide birden fazla karınca türü besleyebilir miyim?

 

ant_wars.jpg

 

Hayır, savaşacaklar ve ölecektirler. Farklı kolonilerden gelen aynı tür karıncalar bile savaşabilirler. Koloniler üyelerini koloni kokusundan tanırlar, ve koku taşımayanlar düşman değerlendirirler.

 

Yakın çevremden alıp saklayabileceğim en iyi karınclar hangileridir?

 

alienus5_XL.jpg

 

Dünya üzerinde çok fazla karınca türü var. Bir bölgede yüzlerce çeşidi olabilir, o yüzden en kolay bakılabilenini bulmak zor olabilir. Bulunan her türe uygun ortamlarda iyi bir şekilde bakımlarını yapmak durumundasınız. Oluşturmak istediğiniz karınca kolonisinin cinsi bu sebeple çok önemlidir. Türkiye standartlarında ve dünya çapındada onaylanan, beslemesi ve bakımı en kolay cins Lasius ırkıdır. Hani bu annelerimizin mutfağını basıp, saksılarında yuva yapan deli manyaklardan..

 

Karıncalarımı nerede saklamam gerekir?

 

87t0twu1aqze.jpg

 

Yeni yakalanmış bir kraliçenin test tüpü sistemine sokulması gerekir. Kraliçe ilk işçilerini doğurduktan sonra onları uygun bir karınca sistemine yerleştirebilirsiniz. Uygun bir karınca sistemi tüple bağlanmış iki birimden oluşur. İlk önce, formicarium’a ihtiyacınız var.  Aynı zamanda formicariumu dışdünya denen ve karıncaların yemek arıyacağı, çöplüklerini ve mezarlıklarını oluşturacakları bir yere bağlamanız gerekiyor. Açıkçası buda en keyif aldığım noktadır. Küçük mühendislerin yaşam alanlarıyla, gezme/beslenme bölgeleri arasında ki yaşantılarını gözlemlemek gerçekten çok keyif vericidir.

 

Dışdünya ne demek ve neden karıncalarım için bulmalıyım?

 

Doğada karıncalar yiyecek bulmak için yuvalarından çıkarlar. Karıncalar, bir karınca yemek bulduğunda hemen yerini bildirmek için feromon (karıncaların haberleşmek için kullandıkları biyolojik bir kimyasal) kullannırlar.

 

Doğal olarak karıncalar yuvayı terk edip eve yiyecek getirmeye zorlanırlar, bu da size yiyecek arayacakları ve gezinecekleri bir dış dünya oluşturma eğlencesini yaratır. Karınca yuvanızı açıp kaçaklara ve diğer sorunlara yol açmaktansa bu yol daha iyi ve doğaldır. Dışdünyayı onların “bakkal”ı olarak görebilirsiniz.

 

Dışdünya (havza olarak da bilinir) açık ve kesinlikle yuvadan daha büyük olmalıdır. Daha büyük kolonilerde daha iyi iş görür, çünkü büyük dışdünyalarda karıncalar doğal davranışlarını daha iyi sergileme şansı bulurlar. Canlı veya yeni ölmüş böcekler, meyveler, suyla karıştırılıp pamuğa emdirilmiş bal veya etleri direk olarak dışdünyanıza yiyecek olarak koyabilirsiniz. Yenilmemiş yiyecekleri almayı unutmayın. Ayrıca, dışdünyada ölüleri yığmak için alanlar yapacaklardır, bunları da çabucak temizlemeye bakın.

 

Karıncalarımın kaçmasını nasıl engellerim?

 

Birçok yolu var. Biz genelde karıncaların küçük çatlaklardan veya açık yerlerden kaçmalarını engelleyici maddeler kullanırız. Açııkçası ben vazelin kullanmayı tercih ediyorum ve genelde bunu dışdünya kapısının etrafına ve bağlanma kısımlarına 2 inç genişliğinde bir bant şeklinde sürüyorum. Çoğu karıncalar bunla etkileşim kurmakla ve içinden yürümekle uğraşmaz. Ancak halen daha karıncalar bu sıvı içinden geçiyorsa , bunun yerine bebek pudrasıyla karıştırılmış ispirto karışımını sürebilirsiniz. Bu yolu seçerseniz, çok koymamaya dikkat edin çünkü karıncalar içinde kalıp ölebilirler. Bi’ diğer engelleyici Avrupa’da kullanılan parafin yağıdır. Eğer hepsi başarısız olursa, en güçlü engelleyici fluon veya PTFE denen bir karışımdır. Eğer bunu seçerseniz, dışarıda iyi havalandırılmış bir yerde yapın çünkü karışımdan çıkan gazlar çok zehirlidir.

 

Koloninin erkekleri veya genç kraliçeleri gerdek uçuşu yapmaya karar verirse n’olacak? Evin uçan karınca cephaneliğine dönmez mi?

Hayır kardeş, içeride yaşayan karıncalar dışarıdakiler gibi bu uçuşa kalkışmaz; test ettik, onayladık. Olay şu ki, bu uçuşlar oluyor çünkü dışarıdaki çeşitli çevresel faktörler karıncalara uygunsuz hale gelmeye başlıyor. Ancak içerideki bir karınca kolonisi zaten çevresel değişimin olmadığı ve sürekli senden beslendiği için bunu genelde düşünmezler. Bunu yerine genç, kanatlı kraliçeler/ erkekler, yuvaya girip çıkarlar ve dışdünyalarda biraz gezinirler. Doğal olarak, çoğu erkek ölür ve dişiler gezindikleri sonra kanatlarını kırarlar ve şaşırtıcı şey şu ki, işçi karıncalar gibi davranmaya başlarlar. Bu kraliçeler de sonuçta ölür. Bizim gördüğümüz kadarıyla, birkaç erkek dışdünyadan uçmaya çalıştı ve başarılı oldu, fakat bir elin parmak sayısını geçmez bunların sayısı. Eğer alatelerin uçmasından korkuyorsanız ve gerçekten de uçtuklarını veya uçma belirtilerini görüyorsanız, sisteminizi yağmur suyundan uzak açık bir yere taşıyabilirsiniz, böylece alateler uçabilir. Bunu tabii ki doğal olan karıncalarla yapmalısınız. Aksi takdirde dışdünyanızı kapalı tutun da şu alate dengesizleri doğal olarak yok olup gitsinler.

 

Karınca kolonim yuvaları ne kadar büyükse o kadar mı büyüyecek? Eğer büyük bir koloni ve yuva bulursam, bu onların daha büyük ve çabuk büyümesine sebep olur mu?

 

Doğal olarak, karınca koloniniz küçükse küçük bir yuvayla başlamanız gerekiyor. Kolonizin ihtiyacından büyük bir yuva vermeyin. Eğer yuva çok büyükse karıncaların odalarda ve koridorlarda çöp bıraktıklarını göreceksiniz ve bu da büyük bir küf faciasına yol açabilir, bu da koloninizin sonu olabilir. Olay şu ki, karıncalar bi’ yuvalarına yerleşsin, büyüsünler ki; sonra koloni büyüdükçe onları daha büyük yuvalara taşıyabilirsiniz. Hata yapmayın– eğer koşullar iyiyse ve yeterli yiyecek varsa çoğalacaklardır (türe bağlı). Eğer tek bir kraliçeyle başlıyorsanız onu bir test tüp sistemi içine koymanızı öneririz.

 

Döllenmiş, aynı türe ait kraliçeleri aynı sisteme koyarak yumurtalama şansını arttırmayı önerir misiniz?

 

Türleri araştırmanız gerekebilir. Bazı türler (polygynous) buna toleranslı davranır, ve her dönemde bu durumla iyi geçinirler. Çoğu tür, buna rağmen, pleometrosisten geçecektir. Bu durumda iki kraliçe barış içinde yavrularını büyüteceklerdir, taa ki ilk işçiler oluşana kadar; bu durumda kraliçeler bir tane kalana kadar birbirini öldürürler ya da işçiler bir tane kraliçe kalacak şekilde tüm kraliçeleri öldürür (askeri darbe gibi). Ancak bu yol sonucunda hayatta kalan kraliçe yaralanmış olabilir ve bu genelde ölümüne yol açar, geçmişte bu durumu görmedik değil, işçiler de zavallıcaklar öksüz kalmışlardı. Doğada, pleometrosis koloninin hayatta kalma olasılığını arttırır; ancak koloninin koruyucusu ve bakıcısı siz olduğunuz için, kraliçe karıncalarının doğada uğraştıkları şeylerle uğraşmalarına gerek yok, yani bu pleometrosis olayı bayağı gereksiz. Eğer iki kraliçe çok büyük bir sisteme konulursa oligogyny adı verilen bir kondisyon oluşur. Bu durumda rakip kraliçeler yuvanın farklı yerlerine yayılırlar ve böyle bir koloni kurarlar. Her türlü, böyle bir şey yapmaya karar verirseniz dikkatlı olmalısınız.

 

Karınca kolonimin hızlı büyümesini nasıl sağlayabilirim?

 

İki faktör [sizin kontrolünüzde], kraliçenin yumurta üretim oranını etkiler: sıcaklık ve yiyecek bulunabilirliği. Karıncalar, tüm böcekler gibi soğukkanlıdırlar ve tüm fiziksel aktivitelerinin hızı etrafın sıcaklığına bağlıdır. Yuvanın bir tarafının altına ısıtıcı koyup (sadece bir tarafı ısıtan) bir tarafı 25-27 C dereceye ısıtıp, karıncalarınız ortama adapte olacaklardır, aynı zamanda kraliçe ve yumurta üretimi. Karıncalarınızı ısıtmanın diğer kolay bir yolu ise karınca yuvanızı evinizin ılık bir odasına koymaktır. Bu ayrıca karıncalarınızı çok kolonileriniz olduğunda ılık tutmanın pratik bir yoludur. Asla karıncalarınızı direk güneşaltına koymayın, onları kızartırsınız.

 

Yemek, yemek, yemek! Kolonize büyümesi için gerekli olan yiyecek akışını sağlayın. Karıncalarınızı yiyebilecekleri kadar yiyecekle besleyin, özellikle protein içeren böceklerle. Hafif pişirilmiş deniz ürünleriyle, yengeç ve karides gibi, karıncalarımızı besledik ve başarıya ulaştık. Onlar çok fazla beslemeyin yoksa yuvalarında yenilmemiş veya gömülmüş yiyecekler depolamaya başlarlar. Bu unutulan besinler küflenecektir ve koloninize tehditler oluşturacaktır.

 

Sanırım uzun bir süreden sonra kraliçe yumurtlamaya son verecek ve ölecek. Bu durumda kesinlikle kanatlı erkek ve dişiler olacaktır, fakat esir tutuldukları için gerdek uçuşları olmayacaktır, sanırım bu yüzden koloni ölecektir, değil mi?

 

Bir koloniyi uzun süre nasıl canlı tutabilirsiniz? (Yeni bir kraliçe koymayı düşünüyorum.)

 

Evet, bu durumda koloni ölecektir. Yeni bir kraliçe koymayı deniyebilirsiniz fakat onu öldürme şansları var. Bazı kraliçeler 15 yıl boyunca yaşabilirler, ki bu gayet uzun bir süre.

 

Karıncalarımı neyle beslemeliyim?

 

Karınca kolonileri onlara her zaman uygun olan protein yiyecek kaynağına, şekerli yiyecek kaynağına ve suya ihtiyaç duyarlar. Protein yumurtaların işçiler tarafından işlenmesine, şeker işçilerin bu işlemi yapabilmeleri için enerjiye, suda her canlıda olduğu gibi yaşama tutunmalarına sebep ögelerdir. Ben genelde unkurdu, morio kurdu veya tartara gibi böcekleri öldürüp, hatta ikiye ayırıp dışdünyalarına bu şekilde servis ediyorum.

 

 

Karıncalarımı neyle beslemeMEliyim?

 

Alex_wild_Jumping_ant.jpg

 

İlaçların kullanıldığı bölgelerden veya yakınından alınmış böceklerle karıncalarınızı beslemekten kaçının. Eğer şüphede kalırsanız karıncalarınızı petshoplardan alınmış çekirge ve yemlik solucanlarla besleyebilirsiniz. Yemlik solucanları karıncalarınıza beslemeden önce makasla kesmeyi ihmal etmeyin.

 

Karıncalarıma nasıl ve ne kadar su vermeliyim?

 

Uk_ant_at_feeding_station_by_macrojunkie.jpg

 

Karıncalarınıza su sağlamanın çeşitli yolları vardır. Şunu aklınızda tutmalısınız ki karıncalarınıza bir su kasesiyle su sağlamak karıncalarınızın boğulmasına yol açabilir. Daha güvenli yollar var. Test tüpünün tekini suyla doldurup ucunu pamukla kapatıp, tüpü kolonizin dışdünyasına bırakabilirsiniz. Karıncalar suyu direk pamuktan içecektirler. Ayrıca, çoğu karınca türü yuvaları orta ile yüksek oran arasında nemli sever. Kimi teraryumda saklanan karıncalar hidrasyonlarını yuvaya bağlanmış bir şırıngayla alırlar (Şırınga aracılığı ile yaşam alanlarına belirli aralıklarla su takviyesi yapmak). Yuvanın nem seviyesi koloninizdeki karınca türünün nem seviyesi oranına hitap etmelidir ve bu bilgileri internet ortamında bulunabilir.

 

Jel Karınca Tarlaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Eco_Ant_Habitat_L.gif

 

Karıncaları hem besleyen hem de koruyan bir sığınak fikrini çok seviyoruz, ve 2009’da çok büyük bir Myrmica rubra kolonisini jel tarlası içindeki bir eve aktardık, ve uzun dönemde karıncalar için bir ev olma etkileyiciliğini araştırdık. Maalesef, ilk haftada koloninin nüfusu %30 kadar düştü ve geri kalan üyeler kış uykusu türünde bir duruma geçtiler. Gençler de yok oluyordu. Jelin içinde tüneller kazmaya başlamaları neredeyse iki hafta aldı ve başladıkları zaman da tüm yuva küflenip koloniyi tehlikeye soktu. Belki de karınca yuvası daha çalışkan toplayıcı karıncalar için yapılmıştı, fakat en sonunda, koloniyi doğaya salmak zorunda kaldık. Karınca komünitesi halen jel tarlaları üzerinde kararsız.

 

Karıncalar kış uykusuna nasıl yatırılır? Karıncalarınızı kış uykusunda ne kadar tutarsınız ve onları ne zaman uyandırırsınız?

 

Sıcaklıklar donma derecesinin altına Kasım veya Aralık arasında düşmeye başlar ve Mart’ın sonuna kadar devam eder. Bu yüzden karıncalarımı 3-4 ay arasında bir süreyle kış uykusunda tutarım. Bu sürede, tüm karıncalarımızın içinde olduğu sistemini ısıtmanın olmadığı soğuk bir bodrum depo odasına koyarız. Bir garaj ya da çatı arası da aynı işi görecektir. ÖNEMLİ: Kış uykusu dönemi boyunca, karıncalarınız yiyeceğe ihtiyaç duymacaktır, ancak halen suya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, karıncalarınız test tübü sistemi içinde olmadığı sürece, formicariumun her zamanki gibi nemli kaldığından emin olmanız gerekiyor, bu da demek ki sürekli gidip formicariuma bakıp koloninin yeterli suyu aldığından emin olmanız demektir. Güzel haber şu ki soğuktaki yuvalar sıcak veya oda koşullarındaki bir yuvada olduğu kadar çabuk nem kaybetmez, bu yüzden yuvayı sıcak aylarda suladığınız kadar sulamaya gerek duymazsınız.

Bazıları karıncalarını buzdolabında düşük (sıcaklık?) ayarlarda (en sıcak olabilecek dolap) saklar. Bu koşullar altında, karıncalar uygun bir kış uykusuna girebilecek kadar soğuk kalabilir, fakat ölmemek için kadar sıcak da. Doğada, yeraltındaki karınca yuvaları yer üstündeki sıcaklıktan birkaç derece daha sıcak kalabilir. Karıncalarınızı ve formicariumunuzu kışın dışarı koymayın, karıncalarınız donarak ölebilirler.

 

Karıncalarımı kış uykusuna yatırmalı mıyım? Kış boyunca karıncalarımı sıcakta tutarsam n’olur?

 

Evet; karıncalarınızı eğer ılık bir bölgeden gelmişseler (yani kış sezonu olan bir yerden), kış uykusuna yatırmanızı öneririz. Karıncalarınızı kışın sıcak tutmaya çalışsanız bile, karıncalarınız gene de kış uykusuna yatacaklardır. Kış boyunca karınca yuvalarını sıcak tutanlar karıncalarının beslenme seviyesinde ve aktivitelerinde ciddi düşüşler fark edebilir. Yaz benzeri çevresel tetikleyiciler karıncaları kış uykusundan uzak tutmaya yetmez çünkü kış uykuları biyolojik bir döngünün parçasıdır. Çoğu uzmanlar ılık bölgelerden gelen karıncaların bir ay veya daha fazla kış uykusuna yatırılmasını söyler, ve bunun yapılmaması sonucunda kraliçelerin yumurtlamayı durdurdukları sağlam bir molayı kaçırıp ömürlerini kısalttıklarını öne sürerler. Diğerleri ise kış uykusunun önemsiz olduğunu söyler. AntsCanada’da bizim gibiler için, bazılarının binlerce üye sahibi olduğu çoğu karınca kolonisine bakan, kış ayları karıncalara görevlerinden uzak rahatlatıcı bir mola sunar. Böyle rahatlatıcı bir mola sunan ve yıllık dönüş yapan çok az evcil hayvan türü vardır. Bu karınca bakımını yıllar ve yıllar boyunca taze ve heyecanverici tutan şeydir.

 

 

Bu temel bilgiler şimdilik bir çok meraklı dostlarıma yetecektir. Yeni karınca Makalelerinde görüşmek üzere!

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
mozand35, 16 saat önce yazdı:

Karıncalar bilgisayar fanından zarar görürmü bilgisayara yakın yerde duruyor karıncalar

Fan sürekli rüzgar yapıyor ve ısıyı düşürüyor ise tabi bu bi sorun. 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
♛❥「кαиєкι ϟ кєи༄」♛, 10 dakika önce yazdı:

Şekerli su haricinde besleyebilceğimi sanmıyorum karıncalar gönüllü olarak ölüp diğer karıncaların açlık ihtiyacını karşılar mı

Malesef karşılamazlar ölüleri bir kenara toplarlar.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
kesim1154@gmail.com, 17 saat önce yazdı:

Malesef karşılamazlar ölüleri bir kenara toplarlar.

kesim1154@gmail.com, 17 saat önce yazdı:

Malesef karşılamazlar ölüleri bir kenara toplarlar.

İlk kraliçe karıncamı buldum ama mitesi var nasıl temizlemeliyim hemen temizlemesem ölür mü :(15841041730672133184623579096939.thumb.jpg.180ae637dab4edc2b485908c1baf2c59.jpg

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
♛❥「кαиєкι ϟ кєи༄」♛, 13.03.2020 - 16:07 yazdı:

İlk kraliçe karıncamı buldum ama mitesi var nasıl temizlemeliyim hemen temizlemesem ölür mü :(15841041730672133184623579096939.thumb.jpg.180ae637dab4edc2b485908c1baf2c59.jpg

onu kulak çubuğuyla temizleyebilirsiniz hafif dokunuşlarla görünüşe göre mite beyaz şuan için zararsız ama daha bekletirseniz kraliçenize zarar verir şunu unutmayınız kırmızı renkteki mitelar kötü huylu olur beyaz renktekiler iyi huylu olduğu söylenemez ama tehlikelidir
İYİ HOBİLER... 

tarihinde RedCanTV tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar çok sıkıntılı bir problemle karşı karşıyayım ilk karınca çiftliğim onlara mükemmel bir habitat oluşturdum ama bir sorun var beyaz mite lar var ne kadar olduklarını anlamak zor çünkü toprağın altındalar ve yuvanın ağzındalar 20 tane falan belkide daha fazla oldular bu mite lar ile nasıl başa çıkabilirim? Ne yapmam gerekiyor? Çok fazla yumurta var ayrıca onlarada zarar vermek istemem. Her türlü öneriye açığım yeterki karıncalar bir zarar görmesin .

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Okuduğum kadarıyla Beyaz miteların genel amacı karınca gibi canlıları konak olarak kullanıp daha nemli bölgelere göç etmek ve buralarda canlıdan ayrılıp nemi seven, mantar alg tarzı çeşitli oluşumlarla beslenmektir. Mite oluşumunu önlemek için en önemli şey hava dolaşımıdır. Hava dolaşımını iyi yaparsanız kendiliğinden sorun çözülecektir. Bunun yanında karıncaları besledikten sonra kalan parçaları çok bekletmeden düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Temizlik ve hava dolaşımı mite oluşumunu büyük oranda önler. Oluşan mitelar için ise outworldü temizleyip havalandırdıktan sonra bir parça limon kesip burada bırakabilirsiniz.Ben kendim yoğun mite sorunu yaşamadım ama gördüğüm kadarıyla çoğu kişi mite sorunu için bunları yapıyor.

LG-H850 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×