Jump to content

Önerilen İletiler

Öncelikle henüz izlemediyseniz YouTube kanalımızdaki yavru Crested bakımını izleyebilirsiniz. Aynı zamanda forumda da mevcut konular var.

 

Genelde yavru ve yetişkin bakımı benzer olduğu için ben temel olarak yapmanız gerekenlere değineceğim.

Canlınız yumurtadan yeni çıktıysa veya kargodan yeni geldiyse direkt olarak yeme başlamasını beklemeyin. İstisnalar tabii ki olabilir ama genelde ilk bir kaç gün yem kabul etmeyebilirler. Bu gayet normal bir durum. Size düşen teraryum şartlarını uygun bir şekilde sağlayıp, alışma sürecinde canlı ile minimum temas etmeniz. Yani zorunda kalmadıkça ele almaktan kaçınmalısınız. Canlıya biraz zaman tanıyıp ortama alışmasını beklemelisiniz.

Canlınız doğmadan veya size ulaşmadan önce tüm şartları sağlamanız gerekli ısı testlerini yapmanız, yemleri ve suplementleri temin etmiş olmanız büyük önem arz etmektedir. Ayrıca alacağınız kişiye kabul ettiği yem şartlarını ve çeşitlerini sorup ona uygun devam ederseniz sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

 

Teraryum Seçimi:

Yetişkinlikte büyük teraryumlar pek sıkıntı yaratmayacaksa da yavru iken büyük ve karışık teraryumlar yavruların gelişimi ve yaşam süreci açısından sıkıntı yaratabilmektedir.

Özellikle alışma sürecindeki crested geckoların teraryumları basitçe kurulmalıdır. Bir gecko için kuracağınız teraryum boyutları 10x10x20 gibi bir boyut olabilir. Teraryumun yapıldığı malzemenin pek önemi yoktur. Cam (Exo Terra), Pleksi (Ego Terra), Plastik saklama kabı gibi alternatiflerden boyutları uygun olanlardan yapılabilir.

1- Ego Terra

47023761_383426105736477_2228357753334661120_n.jpg

 

2- Exo Terra Nano

1404202-right-1.jpeg

 

3- Plastik kap

kare-tetris-saklama-kabi-15-lt_1500x1500.jpg

 

Eğer canlınız 4-5 aydan büyük ise biraz daha büyük teraryumlar kullanabilirsiniz. Ama havalandırmanın iyi olmasının gerektiğini unutmayın. Saklama kabı kullanacaksanız üst kısıma sineklik yapabilirsiniz.

Yine onun ile ilgili videomuzdan da destek alabilirsiniz.

 

İç Dizayn ve Taban Malzemesi:

İç tasarıma gelirsek, yine yavrularda torf, kum vb materyal kullanımından kaçınmanızı öneriyorum. Bu gibi malzemeleri canlınız bilerek veya yanlışlıkla yediklerinde uzun vadede bağırsaklarında tıkanmalara ve canlının ölümü ile sonuçlanabilir.

Bu sebep ile değişim ve kolaylık açısından en basit şekilde kağıt havlu kullanabilirsiniz. Ama daha görsel birşey istiyor iseniz Exo Terra Moss Mat veya sürüngen halısı gibi malzemeler kullanabilirsiniz.

410-1J-FooL.jpg

 

Tabanı hallettiğimize göre içeride kullanabileceğimiz malzemelere geçelim;

Aslında bu tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir durum ama ben kullanılabilecek bir kaç alternatiften bahsedeceğim.

Öncelikle bu canlıların ağaç türü olduğunu ve suyu cam, yapraklardan içtiğini unutmamalısınız.

Crestedların ayak yapıları her türlü zemine yapışabildiği için alternatifler bol.

Öncelikle hazır ürün olarak Exo Terra Yapay sarmaşık, Fluckers bamboo sticks gibi ürünleri kullanabilirsiniz.

bamboobars1.jpgUnknown-2.jpeg

Jungle Vine kullanacak iseniz dikkat etmeniz gereken üzerindeki malzemelerin dökülmüyor olmasıdır. Bunun önüne geçmek için öncesinde bir kaç kez yıkarsanız dökülecek olanları temizleyip kullanabilirsiniz.

Eğer kendiniz yapmayı düşünüyorsanız ise yine doğadan dallar toplayabilirsiniz, akvaryumculardan yati kökü, mangrow gibi dallar alabilirsiniz, büyük yapı marketlerde bulunan bamboo'lardan alıp onları dikey veya yatay olarak teraryuma yerleştirebilirsiniz, plastik su borularını kullanabilirsiniz (dilerseniz üzerine akvaryum silikonu yardımıyla torf yapıştırılabilir.)

Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Ama doğadan alacaksanız sterilize etmeyi ve keskin yerlerini törpülemeyi unutmayınız. Ek olarak direkt ıslak zemine değmesini engelleyerek oluşabilecek küfün önüne geçebilirsiniz. (Cama yapıştırma veya alt kısmına ayrı bir taş yapıştırmak vb gibi)

Ve tabi teraryuma koyduğumuz ağaç köklerinden erişebileceği yükseklikte bir yere yem-su kabı koymayı da ihmal etmeyin. Tabi su kabı koyacaksanız içerisinde boğulmayacağı şekilde olmasına özen gösterin. Yemlerin kaçmaması için de yüksek pürüzsüz plastik sos kapları kullanabilirsiniz.

Az önce de bahsettiğim gibi aşırı olmamak kaydıyla teraryumda yapay veya canlı bitki bulundurmanız ortamı sağlamak için doğru bir hareket olacaktır. Bunlarda dikkat etmemiz gereken hususlar ise;

Yapay kullanacaksanız; Kumaş yerine plastik olanları tercih ederseniz daha iyi olacaktır. Eğer bulamadıysanız ve kumaş almak zorunda kaldıysanız 2-3 kez kaynar suda bekleterek boyasının çıkmasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde nemlendikçe boyayı salıp canlının bunu içmesine sebep olabilir.

Canlı bitki kullanacaksanız; Öncelikle crested geckolar için zararsız olan bitkilerden seçim yapmalısınız. Aksi halde zehirlenme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu liste için diğer konuya gidebilirsiniz;

 

Bu listede olan bir bitkiyi seçtikten sonra yapılacak ilk işlem bitkinin toprağını komple boşaltıp steril hindistan cevizi torfu ile değiştirmelisiniz. Bu işlemden sonra yine de olası bir torf yemenin önüne geçebilmek için saksının zeminini taşlar ile kaplayabilirsiniz.

 

Isı - Sıcaklık - Nem:

Crestedlardan bahsedilirken genellikle oda sıcaklığı yeterlidir denilmekte fakat ben bunu da biraz açmak istiyorum. Oda sıcaklığı denilen herhangi bir yerde siz bu sıcaklığı 22-26 arası algılayarak buna göre hareket etmelisiniz. Her ilde ve her evde sıcaklık aynı olmadığı için canlınızı teraryuma yerleştirmeden gece ve gündüz sıcaklıklarının ölçümlerini yapmış olmalısınız. Bunun için basit bir termometre kullanabilirsiniz. Sıcaklıklar Gündüz 22-26C arası gece ise 20C'nin altına düşmemelidir. Eğer bu sıcaklıkları elde edemiyor iseniz ısıtma yöntemlerinden birini kullanmalısınız. Bunun için de yine ilgili videomuzdan bilgi alabilirsiniz;

 

 

Nem ihtiyaçlarına gelirsek bu canlılar ortalama %50-70 arası nem istemektedir. Günde 1-2 fısfıs yeterli olacaktır. Ekstra olarak yavrularda su ihtiyaçları daha önem arz ettiği için bir su kabı bulundurabilirsiniz.

 

Yem ve Supplement Destekleri:

Yavru crestedlar için konuşursak yeni doğan Dubia, un kurdu, küçük boy cırcır, bsf larvası uygun yemlerdendir. Çeşit olarak vermeniz ve canlı yemlere de gutload yapmanız ihmal etmemeniz gereken bir konudur.

Gutload ile ilgili video da çok yakında geliyor onu da yine buraya eklerim.

Ben yavrularda şu yöntemi kullanıyorum; canlı yemi sürekli olarak kapta bulundurup haftada 2-3 kez de taze mama yapıyorum. Tabi mama olarak hazır ürünler de kullanılabilir; Repashy, Pangea gibi. Mamalarda dikkat etmeniz gereken akşamları koyup ertesi gün teraryumdan almanız. Yoksa gereksiz sinek oluşumuna sebep olabilir.

Supplementleri ise noktürnal canlılarda olduğu gibi haftada 2-3 kez d3lü kalsiyum, kalan öğünlerde d3süz kalsiyum (Canlı yem veya mama ile) 7-10 günde 1 ise Multivitamin kullanabilirsiniz.

 

Aydınlatma ve Işık:

Crestedlar noktürnal (gececil) oldukları için UVB gibi özel aydınlatmalara ihtiyaç duymazlar fakat gece gündüz döngüsü için üzerine çok fazla ısı vermeyecek floresan ampül veya led ampül kullanabilirsiniz. Bu aydınlatmalar gündüz saatlerinde açık kalıp akşamları kapanmalıdır. Eğer gece ışık kullanacak iseniz Mor veya Kırmızı ışık kullanabilirsiniz. Onları gözleri algılamayacaktır.

Harici ışık kullanmak istemiyorsanız odanızın direkt ışık almayan bir bölümünde durabilir.

 

Aslında bunların hepsinden videolarda bahsettik ama forumda da yazılı olarak kalması için tekrardan hazırladım. Umarım faydalı olur, benim aklıma gelmeyen birşey belirtebilir, sorunuz varsa konunun altında sorabilirsiniz.

Keyifli forumlar.

 

Konu Reptula'ya aittir. 

Lütfen izinsiz paylaşım yapmayınız.

  • Like 8
  • Thanks 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaan Bey haddime degil tabi ki siz varken buraya bir sey eklemek. Sadece benim kendi baktigim ufakliklarin gelisimlerini takip etmek acisindan internette buldugum tabloyu paylasmak isterim.

4F4F7118-C462-4105-88F9-7F8928C3B0E6.gif

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Nevermore, 4 dakika önce yazdı:

9:43 te unkurdunu da morioyu da satın alıyorum demişsin. Eski ucuz günler geldi aklıma gözlerim yaşardı :D:D

Sorma hiç ucuzu pahalıyı bırak bulursak şükrediyoruz 😂

 

AnılEr, 15 dakika önce yazdı:

Kaan Bey haddime degil tabi ki siz varken buraya bir sey eklemek. Sadece benim kendi baktigim ufakliklarin gelisimlerini takip etmek acisindan internette buldugum tabloyu paylasmak isterim.

4F4F7118-C462-4105-88F9-7F8928C3B0E6.gif

Teşekkürler her crested için geçerli olmasa da ortalama olarak fikir verecektir 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaan abi emeğine sağlık özellikle yeni başlayanlar için rehber niteliğinde çok güzel bir konu olmuş. Ekstra olarak çift veya gruplar halinde beslemek isteyenler için sosyalliklerinden bahsedilebilir. Gutload videosunu bekliyoruz. 😁

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Browly, 8 saat önce yazdı:

Kaan abi emeğine sağlık özellikle yeni başlayanlar için rehber niteliğinde çok güzel bir konu olmuş. Ekstra olarak çift veya gruplar halinde beslemek isteyenler için sosyalliklerinden bahsedilebilir. Gutload videosunu bekliyoruz. 😁

Onu da ilave ederim akşama 😊🙌🏻

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ellerine sağlık abi çok güzel bir konu olmuş, sıkça sorulan bir konu olduğu için işimi kolaylaştırması açısından da ayrıca bir sevdim konuyu, soran olursa buraya paslarım artık 😂

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
CyBeRr, 15 saat önce yazdı:

Sorma hiç ucuzu pahalıyı bırak bulursak şükrediyoruz 😂

 

Teşekkürler her crested için geçerli olmasa da ortalama olarak fikir verecektir 

küçük bir sürpriz yapayım morio kurdu üretmeye başladım şuanda koloni oturdu ilk batım kurtları aldım lakin onları da koloniye ekleyeceğim kurtların büyümesi için bir çok video kaynak izledim etçil olduklarını da gözlemledim umarım bu  derdi çözeceğim :)

tarihinde Ejderhan Ustuner tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×