Jump to content
ulumemo

Yeşil Iguana Bakımı (Iguana Iguana)

Önerilen İletiler

green-iguana-shutterstock_637249666-a7fc

Yeşil Iguana(Iguana Iguana)

 

     Yeşil iguanalar tropikal ve yarı tropikal iklime sahip olan; Kuzey ve Güney Amerika boyunca bulunur. Yeşil iguanalar Meksika'da ve Orta Amerika'da güneyde, Güney Amerika'da ise Paraguay ve Arjantin'de yaygındır. Yeşil iguanalar ayrıca Küçük Antiller ve son 20 yıl içinde Büyük Antiller ve Güney Florida'da da ortaya çıkmıştır.

     Bulunduğu bölgeye bağlı olarak yeşil iguanaların fiziksel görünümlerinde farklılıklar vardır. İlk olarak, Güney Amerika yeşil iguanası popülasyonu "Iguana iguana iguana" taksonomik ismine sahipti. Güney Amerika yeşil iguanaları, bir zamanlar Iguana iguana rinolopha olarak adlandırılan Orta Amerika yeşil iguanlarına karşı daha az soğuk toleranslıdır. Tüm bu alt türler şimdi eşanlamlıdır ve yalnızca bir tanınmış tür vardır: Iguana iguana.

 

Bulunabilirlik

 

     Yeşil iguana, bugün evcil hayvan ticaretinde tartışmasız en yaygın sürüngendir. Yeşil iguanalar kolayca bulunabiliyor ve Amerika'ya yılda bir milyon kadar bebek olarak ithal ediliyor. Bu harika kertenkelelerin sevimli evcil hayvanlar olduğu doğrudur, ancak onları satın alan çok az insan yetişkin bir yeşil iguananın gereksinimlerini karşılayabiliyor. 

     Eğer bir iguana almayı düşünüyorsanız, pet shoplar yerine bilindik, sürüngenler hakkında bilgisi olan kişilerden almanızı öneririm. Yetişkin bir yeşil iguana için yeterli olanakları sağlayamayacaksınız, evcil bir yeşil iguana satın almayı düşünmemelisiniz.

     Şu anda, piyasada mevcut birkaç güzel morph yeşil iguana vardır. Kırmızı, mavi ve albino iguanalar piyasada bulunabiliyor. Ancak maalesef fiyatlarından dolayı ülkemizde mavi ve albino iguana bulmak oldukça zor. Yaygın inanışın aksine, albino yeşili iguanalar güneşten ve ultraviyole ışığından kötü etkilenmezler. Güneşin albino iguanaları üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bu morphlar maalesef oldukça pahalıdır ancak zamanla daha ekonomik hale gelecektir.

68266361093f42e2b94da87014428e89.thumb.jpg.3e592efd9a844e62b306554fa435897e.jpg

 

 Boyutu

 

     Yeşil iguanalar 180 ila 215 cm uzunluğa ulaşabilir ve yaklaşık 9 kilo ağırlığında olabilir. Erkek yeşil iguanalar, nadiren 150 cm uzunluğunu aşan dişi yeşil iguanalardan daha uzun bir boyuta ulaşır. Ek olarak, olgun erkek yeşil iguanaların sırtlarından aşağıya doğru daha büyük dikenleri ve arka bacaklarının alt tarafındaki büyük femoral gözenekleri vardır.

 

Yaşam Süresi

 

     Doğru bakılırsa yeşil iguanalar 15 ila 20 yıl arasında yaşar.

 

Yaşam Alanı

 

     45 cm civarı yavru ve genç bir iguana için 75 lt bir teraryum yeterli olacaktır. Yeni alınmış küçük boyutta bir sürüngeni devasa bir yaşam alanına koyarsanız, bazen yemek ve suyunu bulmakta zorlanabilir. Ek olarak, bu küçük yaşam alanları yeşil iguanaların onları yemeyi düşünen bir avcı olmadığınızı anlamasını sağlar. Sonuç olarak, küçük bir yaşam alanı, bebek yeşili iguana için büyük bir kafesten çok daha iyidir.

     Yetişkin bir yeşil iguananın ise çok fazla alana ihtiyacı vardır. Bu sevimli küçük bebek yeşil iguana, çok kısa sürede ortalama bir hobicinin sağlayamayacağı, özel ihtiyaçları olan 2 metrelik bir dinozora dönüşecek.

     Yetişkin bir yeşil iguana için en az 350 cm uzunluğunda, 200 cm genişliğinde ve 200 cm yüksekliğinde bir yaşam alanı gereklidir. 2 metre yüksekliği çok önemlidir, çünkü bu kertenkeleler doğada esasen ağaçta yaşarlar. En iyi kural, iguanadan en az iki kat, en azından kertenkele ile aynı uzunlukta bir alan sağlamaktır. Yetişkin erkekleri aynı kafese koyamazsınız yoksa kavga ederler. Aynı şekilde dişi ve erkek iguanayıda devasa bir alanınız ve her biri için ayrı ısı, uvb, yemek vs alanı olmadığı sürece aynı yaşam alanına koymamalısınız. Alan her nekadar büyük olursa olsun birden fazla iguananın aynı kafeste olması canlıyı daha agresif yapacaktır.

     Yaşam alanını hangi materyalden yaptığınız veya nereden aldığınız, gerekli şartları yerine getirdikten sonra peke önemli değildir. Ancak yaşam alanını inşa ederken üstten değil önden açılır bir kapak yapmaya dikkat ediniz. İguanaya üstten müdahale etmek onu korkutacaktır.

ba318ee05c19fd5d99eda069f2ff9db4.thumb.jpg.fc6769caa6ffe8788c11d6664854b5dd.jpg

 

Taban Malzemesi

 

Taban malzemesi için en ideali piyasada satılan sürüngen halıları. Hem temizlik kolaylığı hemde hijyen açısından sürüngen halısı kullanmanızı öneririm.

 

Isı ve Işık

 

     Yeşil iguanalar çok fazla ısıya ihtiyaç duyar. İguanın tüm vücudunu yeterince ısıtması için en az bir ısı lambası gereklidir. Geceleri bu ısı lambasının canlıyı rahatsız etmemesi için infared lamba kullanılmasını öneririm. Ayrıca ısı lambası iguananın erişemeyeceği bir seviyede olmalı ki canlı kendini yakmasın.

     D vitamini sentezi için uvb lambası kullanılması şarttır. Hem UVA hem de UVB optimum sonuçlar için sağlanmalıdır. Metabolik kemik hastalığını önlemek için güçlü UVB lambaları gerekir. Uvb kullanılmadığında igunana MBD denen kemik hastalığı olacaktır ve buda canlının yaşam süresini kısaltacaktır. Kullanılan uvb lambaların genelde efektif çalışma süresi 6-8 aydır. Bundan sonra lamba uv özelliğini kaybedeceğinden değiştirmek gerekir.

MBD-iguanaLgfile.thumb.jpg.ac0733e810f9441a80e7596effd17195.jpg

     Teraryumun sıcak bölümü en az 45 derece olmalıdır. Ek olarak, ısının yeşil iguananın yukarısından gelmesi gerekir, böylece parietal göz bunu algılar ve yeşil iguanın gerektiği gibi termoregülasyonu sağlanır. Doğrudan yeşil iguanaların başının üstünde, gözlerinin arkasında bulunan, parietal göz veya üçüncü göz denilen alışılmadık bir organdır. Bu küçük ölçekli duyu organı aydınlığı, karanlığı ve hareketi algılayabilir. Parietal göz, termoregülasyon amaçları ve yırtıcı kuşlar gibi yukarıdan yaklaşan avcılara karşı yeşil iguanları uyarmak için son derece önemlidir.

   Teraryumun sıcak kısmı dışında bir kısmıda daha soğuk olmalıdır ki iguana isteğine göre vücut sıcaklığını dengeleyebilsin. Teraryumun bir ucu 45 derece ikin soğuk kısmı 26 derecelerde olmalıdır. Buradaki asıl amaç iguananın kendi vücut ısısını seçmesine izin vermektir.

     Sıcak kayalar, ısı pedleri gibi zeminden gelecek bir ısı kaynağı kullanmayın. Bu gibi ısı kaynaklarının kullanılması iguanaların kendini yakmasına neden olabilir. Bunun sebebi parietal gözün meşgul ısıyı algılayamaması ve ısınmaya sürekli devam etmesidir. Bu durumda da iguanaların bacakları ve mideleri genellikle yanar, çünkü ne kadar ısındıklarını anlamazlar. Bu iki şeyi çok iyi hatırlayın: Yeterli büyüklüğü ve yeterli sıcaklığı sağlayın.

 

Su

 

     Su daima mevcut olmalıdır. Küçük yeşil iguanaların, özellikle de bebeklerin, su kabını bulamayabileceğini unutmayın. Bu nedenle iguanaların her gün nemlendirilmeleri ve iyi nemlendirilmelerini sağlamak için haftada en az iki kez fıs fısla ıslatılması çok önemlidir. Mümkünse, iguananın girip ıslanmasına yetecek kadar büyük bir su kabı sağlamak en iyisidir. Ayrıca içine girebileceği boyutta bir su kabı koyulması, iguanalar tuvaletlerini genelde suya yaptıklarından temizlik kolaylığı sağlayacaktır. Doğada, yeşil iguanalar her zaman su kenarında yaşar ve mükemmel yüzücülerdir.

 

Yiyecek

 

     Yeşil iguananın yiyecek ihtiyaçları bir süpermarkette satın alınabilecek yeşillikler veya hazır satılan iguana yemleri ile kolayca karşılanır. Yeşillikler, roka, karahindiba, sarı kabak, bezelye vb. gibi sebzeler yeşil iguananız için mükemmel bir besindir. Bunlara ilaveten az miktarda meyvede eklenebilir. Ancak çok fazla meyve verilmesi iguananın ishal olmasına neden olabilir.

     Küçük yeşil iguanalar için yemek hazırlama, yetişkin yeşil iguanalardan biraz farklıdır. Sebzeler kesilirken iguananın kolayca yutabileceği boyda olmasına dikkat edilmelidir. İguanaların çiğneyemediğini besinleri tek parça olarak yuttuklarını unutmayın. Iguananın büyüdükçe iştahı da önemli ölçüde artacaktır. İleri zamanlarda bu sizi her gün manav alışverişine çıkaracak dereceye kadar geleceğini unutmayın.

     Iguanaların yemeklerine haftada bir d3süz kalsiyum takviyesi yapmanız gerekir. Ayrıca üç haftada bir vitamin takviyesi yapılmalıdır. Iguanalara protein almasını sağlamak için böcek vermek yanlıştır. Yüksek proteinli beslemek iguananın böbrek yetmezliğinden ölümüne neden olacaktır.

 

Stres

 

     Değişim iguanalar için zordur, özellikle uzun süredir aynı günlük rutine alışık olanlar için daha zor. Günlük bir rutini ne kadar düzenli yaparsanız, yeni iguananız o kadar hızlı yerleşir ve rahatlamaya başlar. İguana stresine neden olabilecek şeylerin anlaşılması, neler olup bittiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacak olan şey hemen yapılamıyorsa, iguananız zaman geçtikçe buna uyum sağlayacaktır. 

     Üç tip stres vardır:

Çevresel stres; aydınlatma, ısıtma ve mekan gibi problemlerle ilgilidir.

Davranışsal stres; iguananın günlük rutinindeki sağlıksız davranış değişikliklerine yol açan değişikliklerle ilgilidir.

Sosyal stres; insanları ve aynı zamanda iguananın etkileşime girdiği diğer iguanaları içeren sosyal yapıdaki strese ilişkindir.

     Stres belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilir:

İştah azalması veya artması

Agresif, huysuz, uyuşuk tutum

Günlük rutinin dışında hareket etme, soğuk yerlerde uzun süreli veya zorla hareket ettirinceye kadar yatma

Kazma, burun vurma, kaçma teşebbüsleri

Sahibi veya başkalarıyla etkileşimde azalma veya artma

Tuvalet rutini, eğitimi dışına çıkma

Deri renginde kararma

Ağız dokusunda solma

Sürekli saklanma eğilimi 

     Ne yazık ki iguana ne tip bir stres yaşadığını ve buna neyin sebep olduğunu size söyleyemez. Bunu sizin bulmanız ve ne yapmanız gerektiğine karar vermeniz gerekir. Bunu yapmak için, sadece davranış veya olayı değil, onu çevreleyen olayları da genel olarak değerlendirmeniz gerekecektir.

     Strese sebep olabilecek şeylerden bazıları şunlardır:

Yaşam alanındaki herhangi bir objenin veya yaşam alanının yerini değiştirmek

Bulunduğu odayı değiştirmek

Yeni yaşam alanına koymak

Isı, ışık değişimi

Sahibinin uzun süre olmaması(tatil, iş vb)

Günlük rutinde değişim(yemek saati, serbest dolaşım zamanı vb)

Eve başka pet almak(kedi, köpek vb)

     İguanalar strese girdiklerinde veya deri değişim dönemine girdiklerinde genellikle günü geçirmek için soğuk, karanlık ve genellikle dar bir yer arayacaklardır. Bu çok akıllıca bir davranış gibi gözükmese de, gerçekliklerinden bir süreliğine kaçma yöntemleridir.

     Stres durumlarında, iguananızla kaliteli bir yaşam geçirmek için bunun kaynağı bulunmalı ve çözülmelidir. Deri değişim dönemlerinde tüm bu stres belirtilerini gösterebileceği ancak bu durumun deri değişim süresince olacağıda unutulmamalıdır.

 

Handling Ve Mizaç

 

     Bebek yeşili iguanalar genellikle ısırmaz, ancak iguana yeni evine alışıncaya kadar aşırı ele alınmadan kaçınılmalıdır. İlk zamanlar iguananızın kuyruk vurma, ısırmaya çalışma gibi agresif tavırları olabilir. Bu yaşı ilerledikçe azalacaktır. Iguananızın size alışması için her gün kısa sürede olasa elinize alın. Bunu yaparken iguanaya asla üstünden yaklaşmayın. Her zaman canlıyı alttan kavrayın. Üstten tutmaya çalışmak iguananın sizi tehdit olarak algılamasına yol açar.

     Iguananızı zaman zaman teraryumdan çıkarıp serbest dolaşmasına izin vermek onun yaşam kalitesini arttıracaktır. Ancak bunun sık yapılması bir süre sonra canlıda sürekli dışarıda olma isteği uyandıracak ve cama vurma, tırmalama vb hareketlere neden olabilir. İguananın günün büyük bir kısmını dışarıda geçirmesi yeterli uvb ışığı alamamasına neden olacağından çok uzun süre serbest dolaşıma izin verilmemelidir.

     Yeşil iguanalar zeki, cana yakın evcil hayvanlardır. Yılanların ve birçok diğer sürüngenin aksine, iguanalar sahiplerini ayırt edebilir ve bazılarının kayda değer kişilikleri vardır. Zaman geçtikçe oldukça sevecen olabilirler.

     Lütfen sadece şirin gözüktükleri için yeşil iguana almayın. Ne yazık ki bebek yeşili iguanalar artık o kadar ucuzlar ki, "tek kullanımlık bir evcil hayvan" denilen şey haline geldiler. Satın alınan yeşil iguanaların çoğu sahibinin bilgi ve yetenek eksikliğinden dolayı ölmektedir. Lütfen yeşil bir iguana satın almadan önce düşünün ve tüm hayvanlarda olduğu gibi onların da canlı olduğunu unutmayın. Bu makaleyi okuduysanız ve evcil hayvan olarak hala bir iguana istiyorsanız, yeşil iguanalar bugün mevcut en iyi sürüngenlerden biri olduğu için hayal kırıklığına uğramayacaksınız.

 

Kaynak: http://www.anapsid.org

http://www.reptilesmagazine.com/Care-Sheets/Lizards/Green-Iguana/

 

  • Like 7
  • Thanks 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben bu konuyu atlamışım sanırım :) Elinize sağlık gerçekten detaylı ve güzel bir konu olmuş. Sonunda iguana bakımı oldu forumda :D

Darısı Sürüngen Dostları Youtube kanalımıza :D

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Geçmiş senelerde bir petshoptan kurtarmıştık çok güzel bir tanr daha doğrusu Ercan dostum almıştı ben aracı olmuştum ama neredeyse vermeyecektim:) o kadar sevimli ve akıllı bir canlıydı Kaan da hatırlar belki,kendim için bir türlü cesaret edemedim, devasa boyutları ve otçul olmaları nedeniyle. Evet otçul canlılar çok daha zor, böcek derdi yok; çok kolay canlı diyip almayın sakın aman diyim, sürekli taze sebze yeşillik bulundurmak o kadar zor bir işki,özellikle yaz aylarında. Marulu geçin zaten vitamin ve besin degeri sıfır. Roka, tere, kuzu kulağı, karahindiba özellikle İstanbulda yasiyorsaniz cok cok zor yazın taze bulmak

 

 

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
brkfrt, 14 dakika önce yazdı:

Geçmiş senelerde bir petshoptan kurtarmıştık çok güzel bir tanr daha doğrusu Ercan dostum almıştı ben aracı olmuştum ama neredeyse vermeyecektim:) o kadar sevimli ve akıllı bir canlıydı Kaan da hatırlar belki,kendim için bir türlü cesaret edemedim, devasa boyutları ve otçul olmaları nedeniyle. Evet otçul canlılar çok daha zor, böcek derdi yok; çok kolay canlı diyip almayın sakın aman diyim, sürekli taze sebze yeşillik bulundurmak o kadar zor bir işki,özellikle yaz aylarında. Marulu geçin zaten vitamin ve besin degeri sıfır. Roka, tere, kuzu kulağı, karahindiba özellikle İstanbulda yasiyorsaniz cok cok zor yazın taze bulmak

 

 

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 

Hatırlıyorum tabi o gece yine sana gaz vermiştim vermemen için :D

Bende cesaret edemiyorum hala ama bakalım kısmet :D Dediğin gibi yeşillik isteyen canlılar bir tık daha zor geliyor benim gözüme de. Biz alışmışız böcekçil canlılara

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest Yiğit

Güzel bir bilgilendirme olmuş sırası ile yaşam alanını bebek için yetişkin dönemi için ayrı bölgeler olmak üzere kurulumunu yapıp satın almakta kararlıyım maliyetli ama keyifli olacak teşekürler araştırma ve bilgilendirmeler için 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×