Jump to content
tommy06

Rat Bakımı

Önerilen İletiler

1200px-Ratte-Vache.jpeg

 

Ömür uzunlukları genellikle 2-3 yıl olan bu sevimli canlılar sahiplerine bu süre içerisinde çok iyi birer pet olabilirler.Dişiler erkeklere göre boyut olarak daha küçüklerdir.Erkek ve dişi şeklinde beslenirse üremeleri kaçınılmazdır.O yüzden dişi-dişi şeklinde veya tek erkek şeklinde bakılması önerilir.Dikkat!! 2erkek birarada beslenmemelidir.

 

Yaşam Alanı

Oldukça büyüyebilen bu canlılar için mümkün oldukça büyük kafesler tercih edilmelidir,40x60x30 ebatındaki bir kafes tek rattus için gün içerisinde yeterince kafes dışında egzersiz yaptırılırsa yeterli olacaktır.Taban malzemesi için kemirgen talaşları kullanılabilir,burada önemli nokta talaşın tozsuz özellikte olmasıdır aksi halde canlıda solunum yolları problemleri görülebilir.Yaşam alanı içerisinde bolca oyuncak bulundurmak,yem kabı ve suluk bulundurmak gereklidir. Canlının içerisinde yumuşak bez bulunan bir eve sahip olması ekstra rahat ve mutlu olmasını sağlayacaktır.

 

Beslenme

Rat'lar sebze,meyve ve haşlanmış,baharatsız olmak kaydıyla tavuk ve hindi eti yiyebilirler. Paketli hamster yemlerini pelet yemler ile karıştırarak verebilirsiniz.Ancak bu diyet tek başına yetersizdir ve havuç,muz,haşlanmış tavuk eti,brokoli,keçi boynuzu gibi besinlerle diyeti desteklemek gereklidir. İnternette ''safe food list for rats'' şeklinde arama yaparak güvenli besinler listesine ulaşabilirsiniz.Ekstra olarak bu canlıların dişleri sürekli uzamaktadır ve onlara dişlerini törpüleyebilecekleri yiyecekler vererek aşırı diş uzamasının önüne geçilebilir.

 

Ele Alma

Rat'lar inanılmaz derecede insana alışık ve evcilleşebilen canlılardır,yavruluktan itibaren sizinle büyümesi ve kokunuza alışması durumunda sizi fazlasıyla benimseyecektir.Dikkat edilmesi gereken genellikle elle tutup almaktansa elinizi uzatıp onun gelmesini sağlamaktır,zaten size alıştıktan sonra kesinlikle omzunuzdan inmeyecektir tecrübeyle sabittir  Günlük olarak en az 30 dk canlınızla ilgilenmeli,oyun oynatmalı veya egzersiz yaptırmalısınız. Aşırı sosyal canlılardır ve tek beslenmesi önerilmemektedir.Ekstra olarak yem ile koşullayarak inanılmaz numaralar öğretilebilir,internette ''rat tricks'' şeklinde aratarak bu numaraların videolarını izleyebilirsiniz.Yeterince ilgi ve sevgi gösterdiğiniz takdirde harika bir pete sahip olabilirsiniz.  

 

Whiterat-GettyImages-120691475-590f12573df78c92832783ae.jpg

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
delibalta699, 9 saat önce yazdı:

merhaba elle tutup kafesten almanin zarari olur mu ele çıkmıyosa

sanmam ama yukarıdan değilde her canlıda olduğu gibi elinizi ona göstererek almanız daha iyi olacaktır

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhaba, ratler sosyal canlılar. Yalnız yaşadıklarında nörolojik gelişimlerini tamamlayamaz, depresyona girebilir ve ömürleri kısalır. İnsanlar ne kadar kendileriyle ilgilense de kendi türlerinden bir canlıyla yaşamanın yerini tutamaz. Hemcinsleriyle yaşaması gereken hayvanlar. Erkek ise en az bir erkek, dişi ise en az bir dişi arkadaş ile. Diğer çoğu hayvan aksine aynı cinsiyetler çok iyi anlaşır. İki rat için minimum kafes boyutu 80cm genişlik, 50cm derinliktir. Akvaryumda yaşamaları amonyak birikimi ve içeride biriken nemle ciğerlerine zarar verecektir bundan dolayı 80x50 telden kafeslere ihtiyaçları vardır. Saklama kabından da 80x50 olmak üzere bir ya da birden fazla kap birleştirilerek kafes yapılabilir fakat kafesin dört kenarı ve tepesine tel geçirilmeli ki havalandırma sağlansın. Yapacağınız 80x50 telden kafesin zemini tellerden olursa kumaş vs. ile kaplanmalı telde yürümeleri patilere zarar verip iltihaplandırır bumblefoot hastalığına yol açar. Kumaş sererseniz iki günde bir yeni kumaşla değiştirmeli talaş koyarsanız beş günde bir kafesi temizlemelisiniz. Temizliği kolaylaştırmak için bir kaba çam peleti doldurup her kaka yaptıklarında kakayı alıp kaba koyarak kaka eğitimi verebilirsiniz oradan başka yere kaka yapmazlar. Sürüngen kumu ya da kedi kumları olmaz yine zararlılar kendileri için. Kum ciğerlere kaçabilecek kadar ince, kedi kumu zarar verebilecek kadar kokulu. Ayrıca kedi kumunun tadına bakmaya çalışıp yutarlarsa bağırsakları tıkar.

Yeni bir hemcins rat aldığınızda asla kafese direkt olarak koymamalısınız. Ratler bölgelerini koruyan hayvanlar ve tanımadıklarına ölümcül zarar verebilirler. Ratler birbirlerine alışana kadar farklk kafeslerde tutulmalı. İki ratin de daha önce bulunmadığı ve koku bırakmadığı bir yerde tanışmalılar. Buralar örneğin banyo küveti/duşakabini veya mutfak tezgahı olabilir. İki rat de ikisinin de daha önce bulunmadığı bir yere oyuncaklar ve yemlerle koyulur, gözlemlenir. Birbirleriyle tanışmaları beklenir. Bu işlem birbirlerine alıştıklarına emin olana kadar her gün 20 dakika 30 dakika kadar sürdürülür. Ciyaklamalar, diğer türlü ses çıkarmalar ve birbirlerinin üstüne çıkıp dominantlık belirtme çabası gibi hareketler tamamen normaldir. Bu hareketleri gösteriyorlarsa ayırmayınız oyun oynuyorlardır. Yalnızca tanıştırma sırasında iki ratten birinden kan dökülürse ayırın. Kan döküldüğünde ikisini birbirinden tamamen birkaç gün ayırın ve tanıştırma işlemine sonra devam edin. Size kavga gibi görünen davranışlar kan dökülmediği sürece onlar için oyundur ve normaldir. Birbirlerine alıştığına emin olduğunuz zaman kafesi ilk sahip olduğunuz ratin yeni gelen rate korumacı davranıp saldırmaması için eski ratin kokusundan derin bir temizlikle tamamen arındırmalısınız. Kafes temizlendikten ve birbirlerine alıştıktan sonra ikisi de aynı kafeste yaşamaya başlayabilir. Ratinizin mutlaka bir arkadaşa ve daha büyük bir kafese ihtiyacı var.

Türkiye'de rat yemi yok fakat besin değerleri olarak en yakın ürün olan Versele Laga crispy hamster muesli isimli hamster yemini öneririm.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Simit Adam, 9 saat önce yazdı:

Doğru mudur bu

Screenshot_20210411-121654.jpg

hocam ben 8 aydır hamster,rat ve panda mice ve guinea pig bakıyorum. yatağıma da girdiler salonuma da. herhangi bir hastalık veya sıkıntı yaşamadım şu ana kadar. 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Simit Adam, 10 saat önce yazdı:

Doğru mudur bu

Screenshot_20210411-121654.jpg

Evet doğru. Bu konu temizlikle alakalı, iyi yıkanmamış yeşilliklerden bile salmonella bulaşabiliyor sadece sürüngenleri ve ratleri suçlamak mantıklı değil.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

rat bakmak istiyorum fakat ratlar için plastik kap mı yoksa tel kafes mi önerirsiniz birkaç yerde okudum herkes farklı bir sey söylüyor . tel kafese koy diyenler idrarındaki amonyaktan dolayı ciğerlerine zarar verebilir ondan plastik kaba değil de tel örgü kafese koyun diyor. başka birisi de ratlar için plastik kafesler uygun olur sıkıntı olmaz diyor . sizce nasıl olmalı bilgilendiriseniz sevinirim .

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
berat yılgın, 3 saat önce yazdı:

rat bakmak istiyorum fakat ratlar için plastik kap mı yoksa tel kafes mi önerirsiniz birkaç yerde okudum herkes farklı bir sey söylüyor . tel kafese koy diyenler idrarındaki amonyaktan dolayı ciğerlerine zarar verebilir ondan plastik kaba değil de tel örgü kafese koyun diyor. başka birisi de ratlar için plastik kafesler uygun olur sıkıntı olmaz diyor . sizce nasıl olmalı bilgilendiriseniz sevinirim .

düzenli alt temizliği yapıp,plastik kapta hava sirkülasyonu sağlarsanız sorun yaşamazsınız gibime geliyor...bu konuda çok tecrübeli değilim ayrıntıları da olabilir tabiki...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ben de almayı düşünüyorum, şu ara annemin ameliyat durumu var olmasa çoktan almıştım ama biraz iyileşsin alacağım . bu arada ikna etmek için en iyi yöntem odamdan çıkarmıycam kendi odamda bakıcam falan de sıkıntı olmuyor . :D 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
ben de almayı düşünüyorum, şu ara annemin ameliyat durumu var olmasa çoktan almıştım ama biraz iyileşsin alacağım . bu arada ikna etmek için en iyi yöntem odamdan çıkarmıycam kendi odamda bakıcam falan de sıkıntı olmuyor .  
Geçmiş olsun kardeşim

SM-A315F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×