Bir çok yeni başlayan arkadaşımız, ilk canlılarının ne olacağına kolay karar verememekten yakınıyorlar.   Ben kendi tecrübelerimden yola çıkarak bir kaç tür yazayım, farklı düşünceleri olan varsa bu başlığın altında paylaşabilir.   Kertenkele beslemeyi düşünüyorsanız;   Leopar gecko (LG) en iyi başlangıç türüdür. Yaşam alanını hazırlamak kolaydır. Fiyatı ucuzdur. Yem seçmez, yediği yem çok tutmaz. Hele evde un kurdu gibi basit bir koloni kurarsanız, para da vermezsiniz. Deri atması çoğunlulka sorunsuzdur ve attığı deriyi de yer. Dolayısı ile temiz canlıdır. Temizlik demişken, koca teraryumun içinde siz nereye kağıt havlu koyarsanız oraya dışkılarlar.   Bearded dragon (BD) biraz daha teknik de gireyim hobiye derseniz Yemen Bukalemunu (YB) ile aynı kategoriye koyarım ben. Ama dedim ya işin içine teknik girince, konu hakkında daha tecrübeli arkadaşlarım aşağıda yazarlar nedenlerini...   Tarantula beslemek isteyenler için;   En kolay adlandırılan iki tür Grammostola ve Brachypelma türledir. Aynı özelliklere sahip olmadıkları için, alt türlerini de yazmak isterim...   Önce yetişkin mi yoksa sling mi alacağınıza karar verin. Hobide çok yeniyseniz, ne çok küçük, ne de çok büyük tavsiye etmem. L1 / L3 boylarını hayatta tutmak zordur, yetişkinlerde gözlemleyeceğiniz bri şey kalmadığı için sıkıcı gelebilir. Ben ilk tarantulamı gövde boyu bir santim olan (L4) bir B.smithi olarak almıştım. Çok da keyifli oldu büyüdüğünü görmek.   Kendi sıralamam şöyle:   1 - Brachypelma smithi - Çok bulunur, ucuzdur, güzeldir... Yavaş büyür, uzun yaşar, yeme zıplamaz, heyacanı azdır. Saklanmayı pek tercih etmiyor bendekiler... Yavaş büyümesini problem yapan arkadaşlar yok değil ama büyümesini takip etmek çok keyiflidir. 2 - Brachypelma vagans - Ben pek seviyorum. Ava karşı çok duyarlı, fazla gizlenmiyor, ama hemen kazmaya başlıyorlar. Smithi ile aynı popularitede... 3 - Grammostola rosea - Bendeki canlıl 5,5 cm gövde boyu olan bir yetişkin. Çok güzel görünmesinden başka söyleyecek pek bir şey bilmiyorum. YAbancılar bu canlıya boşuna "pet rock - evcil kaya" demiyorlar.   Biraz risk almayı seviyorsanız, Chromatopelma cyaneopubescens, nam-ı diğer CC almanızı tavsiye edebilirim. Her kabukta değişen bacak renkleri, abdomeninin güzel rengi, L1 slinglerinin bile irice olması, hızlı sayılabilecek bri büyüme hızlarının olması, vermek istediğiniz yemi neredeyse havada kapmalarıyla gerçekten keyif veren bir tür.   Biraz daha detaylı bir yaşam alanı, çok az da olsa rutinleri olan bir bakım gerektirmeleri ve diğer başlangıç türlerine göre sling fiyatları görece fazla olması da bence gözardı edilebilir eksileri. Aslında bunların hiçbiri eksi değil azıcık tecrübeniz varsa ama ben sıfır olduğunuzu varsayıyorum.   Yılan ve akvaryum türlerine ben girmeyeceğim, daha iyi bilenler aşağıya eklerse sevinirim.