Jump to content
Ömer Koçer

Leopard Gecko Üretimi

Önerilen İletiler

                                                                                                        LEOPARD GECKO ÜRETİM   

Leopard gecko yetiştirmek ve üretmek aslında çok zor bir iş değildir. ilk denemede bile gerekli koşulları sağladığınız sürece verimli bir şekilde yavru alabilirsiniz. Bunun en büyük kurallarından biri sağlıklı ve damızlık bir erkek ve dişi leopard geckoya sahip olmanızdır.

                                                                                                       CİNSİYET AYRIMI

Leopard geckolarda cinsiyet farkı gözle görülür şekildedir. Canlının göbek kısmında arka bacakların ve kuyruğun birleştiği yerde ‘’ V ‘’ şekline sahip bir dizi gözenek vardır. Erkekler büyük gözeneklere sahiptirler ve dişiler ise kolayca görülmeyecek küçük gözeneklere sahiptirler.

ÇİFTLEŞME ÇAĞI       

YDbrnl.jpg.107bfa5a374263f15ed1000156c01323.jpg

 

Leopard cinsi geckolar hızla büyür ve yaklaşık bir yılda olgunlaşırlar. Erkekler dişilere göre çok daha çabuk çiftleşmeye hazır olacaklardır. Sağlıklı bir yavru alabilmek için en uygunu canlı minimum 2 yakışında olmalıdır. Yumurtaları geniş olduğu için yumurta dökmek genç bir dişi için zor olabilir ve buda dişinin büyümesine zarar verebilir.

 

ÇİFTLEŞME VE YUMURTA DÖKME

DPJ4z6.jpg.4033464b029c830a10ea71a80492c6e8.jpg

 

Doğada çoğu çiftleşme ve yumurta dökme kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında gerçekleşir. Çiftleşme esnasında erkek dişinin boynunun üst kısmını ısıracaktır bu sadece bir çiftleşme ritüelidir.

m3L1O1.jpg.0816a63dcfdf2bded6eec862c7e3a649.jpg

 

Yumurtaların geliştiğini dişide rahat bir şekilde farkedersiniz. Dişi zamanla kilo alacaktır. Yumurtalar hazır olduğunda dişi yumurtalar için bir çukur açar ve yumurtaları bu çukura döşemeye başlar. Yumurtaları anne altında bırakacaksanız hiç dokunmamanızı tavsiye ederim. Yerlerini değiştirmemeyede özen gösterin.

 

KULUÇKA ORTAMI

 

 

Leopard gecko yumurtaları çok sert değildir. ve sürekli büyümeye ve genişlemye devam eder. Bu sebeple kuluçka ortamı ve ortamın nemini kontrol etmeniz gerekecektir

 

Yumurtaları 5-6 camlik bir kapa yerleştirin. Hava sirkülasyonu için kapa birkaç ufak delik açmanızda fayda olacaktır. Zemin olarak yumurtaların altına kum , vermikülit, veya turba yosunu kullanabilirsiniz. Nemi kontrol edebilmek için en uygun olanı vermikülit tir. Ortam ıslak değilde nemli olmalıdır. Aşırı nem küflenmeye aşırı kuruluk ise yumurtanın çatlayıp bozulmasına sebep olacaktır. Kuluçka süresince  ortam kuruyorsa sadece birkaç damla su nem için yeterli olacaktır.

 

En iyi yavru alma yöntemi kuluçka makinası kullanmaktır. Kuluçka makinaları sıcaklığı tutarlı bir seviyede tuttuğu için yavru alma oranı daha da artacaktır.

 

Kuluçka dönemindeki ortamın sıcaklığı doğacak yavruların cinsiyetinide belirler. Sıcak bir kuluçka ortamındaki yumurtalarda erkek yavruların sayısı daha fazla olacaktır.

 

Kuluçka süresince sıcaklığınızı 25 °C ile 35 °C arasında tutmaya mutlaka önem gösterin. 25 derece ile 26 derece arası sıcaklıkta çoğunlukla dişi gecko çıkacaktır. 31 derece ile 33  derece arası sıcaklıkta ise çoğunlukla erkek gecko çıkacaktır.

 

Sıcaklığa bağlı olarak yumurtalar 6 ile 12 hafta içinde kırılmaya başlayacaktır. Yüksek sıcaklıkta yumurtalar daha erken kırılmaya başlayacaktır.

 

BOŞ YUMURTA

 

NpEra5.jpg.38a7fd7d3e9e66b0ce762d770cc1c09c.jpg

 

leopard gecko yumurtaları boş olabilir. Genç bir dişinin boş yumurta bırakması sıkça görülebilen bir durumdur. Bazendişi geckolar çiftleşmeden de yumurta dökebilirler. Yumurtalar boş ise birkaç hafta içinde mantarlaşmaya başlayacaktır.

Leopard gecko üretiminde bu tip kurallara uyulduğu taktirde verimli bir şekilde yavru alabilirsiniz.

 

kbvn4A.jpg.9029f22e52254ec4d91be7e2980d6fe2.jpg

 

8M1DqQ.jpg

  • Like 7
  • Thanks 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhaba konu çok yararlı olmuş teşekkürler, katılmadığım ve kendi düşüncem olan bir kısım var ve bunu belirtmek istedim. Çiftleşme için 2 yaşında olamaları gerektiğini düşünmüyorum sebebi ise şu, bu canlılar 45 grama ulaştığı vakitlerde zaten ovulasyona giriyor yani çiftleşmeye açık anlamına geliyor. çiftleşmez ise de zaten her türlü boş yumurta atıyor. bilmeyenler için bu yaş ve gram durumu eggbound gibi durumlar yaşanmasın diye tavsiye edilmekte ama bana kalırsa 45gr ve 1 yaş yeterli bir zamandır. Zaten hazır olmasa ovulasyona girmez.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
borga123, 8 dakika önce yazdı:

Merhaba konu çok yararlı olmuş teşekkürler, katılmadığım ve kendi düşüncem olan bir kısım var ve bunu belirtmek istedim. Çiftleşme için 2 yaşında olamaları gerektiğini düşünmüyorum sebebi ise şu, bu canlılar 45 grama ulaştığı vakitlerde zaten ovulasyona giriyor yani çiftleşmeye açık anlamına geliyor. çiftleşmez ise de zaten her türlü boş yumurta atıyor. bilmeyenler için bu yaş ve gram durumu eggbound gibi durumlar yaşanmasın diye tavsiye edilmekte ama bana kalırsa 45gr ve 1 yaş yeterli bir zamandır. Zaten hazır olmasa ovulasyona girmez.

Ne Demek.

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • Yazan: ozciris
      Arkadaşlar yavru gecko iin beslenmesi nasıl olmalı. günde kaç yem vermeliyim veya her gün vermeli miyim. bunun dışında kalsiyum tozunu ne sıklıkla kullanmalıyım, D3 kalsiyum tozu mu yoksa normal kalsiyum tozu mu kullanmalıyım farkı ne. Bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
    • Yazan: dogu
      Geckom yumurtladı, yumurtaları bakabilen birine teslim etmek istiyorum. Nasıl bakacağımı bilmiyorum, internetten araştırdım ama benim karşılayabileceğim şeyler değil. Yumurtalar döllenmiş mi emin değilim ama bakabilen, üretici birine teslim etmek istiyorum. Ankarada yaşıyorum elden verebilirim yumurtaları.
    • Yazan: dogu
      Merhaba, bir leopard geckom var, edineli yaklaşık bir hafta oldu, aldığım kişi daha önce yumurtaladığını söyledi ancak ben üretim amaçlı değil, pet olarak edindim. Geldiği günden beri besleme yapmaya çalışıyorum ama yemiyor. Cımbız ile beslemiş aldığım kişi, kendi başına gidip yemediğini, cımbızla manuel beslediğini söyledi, bir haftadır her gün deniyorum ancak yemek yemedi, teraryumunda saunası, su kabı, yemlerin olduğu bir kap ve mağarası bulunuyor, ısıtıcı sipariş ettim ancak daha gelmedi ben de geçici olarak sıcak su torbası ile teraryumunu ısıtmak gibi bir çözüm buldum, ne kadar işe yarıyor bilmiyorum, un kurdu ve morio ile denedim ancak yemeyi reddediyor. Ne önerirsiniz? Teşekkür ederim. (Edindiğim ilk leopard gecko dolayısı ile yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum) 

    • Yazan: senkimsin1234
      Selam arkadaşlar. Ben bir teraryum düzenliyorum leopard gecko için. Ama peçete kullanmak pek hoş gelmiyor çünkü daha doğal bir görüntü istiyorum ne kullanabilirim önerileriniz var mı

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×