Jump to content
BaranTugay

Duruşunda Sıkıntı Varmı

Önerilen İletiler

BaranTugay, 8 dakika önce yazdı:

Acaba duruşu sıkıntılımı

120CED98-E6E3-4291-847B-F1EFC60747FB.jpeg

Canlınız ölüm pozisyonunda görünüyor büyük ihtimalle sıvı kaybetmiş bu yüzden iç basınç kaybediyor torfta çok kuru duruyor yoğun bakım ünitesine almanızın sağlıklı olacağını düşünüyorum gelişmeler hakkında bizi de bilgilendirirseniz sevinirim iyi hobiler:)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Drosophila, 28.03.2018 - 19:54 yazdı:

Tarantula Tedavisi (Yoğun Bakım Ünitesi)

 

   Bilhassa canlının kargoda geçirdiği uzun zaman diliminden sonra, ya da herhangi bir sebeple tarantulalarımızda ne yazık ki bir takım problemler ortaya çıkabiliyor. Halen problemlerin sebepleri tamamıyla bilinmemekle birlikte özellikle hobide fazla tecrübesi olmayan insanlar için genellikle canlıyı yaşatmak pek mümkün olmuyor. Daha önceden benzeri problemlerle karşılaştım başarılı ve başarısız olduğum tecrübeler yaşadım. Yabancı kaynaklardan yapmış olduğum araştırmaları kendi tecrübem ile harmanlayıp bu tip bir durumla karşılaşan insanlara bi nebze olsun yardımcı olabilmeye çalışacağım. Olabildiğince detaylı ve anlaşılabilir olmaya gayret gösterdim. Daha detaylı bir bilgi için "Tarantula Intensive Care Unit" şeklide aratarak yabancı kaynaklara ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz yada düzeltmek istediğiniz bir bölüm olursa lütfen yorumlarda belirtiniz. Tek amacı hobiye katkı sağlamak olan bu yazı eleştirilere ve tecrübelere kapıları tamamen açık bir yazıdır. Şimdiden katkılarınızdan dolayı teşekkür eder, herkese mutlu, sağlıklı hobiler dilerim. 

 

Kaynakça: (Birebir çeviri değildir.)[Konu ile ilgili görsellere bu kaynaklardan ulaşabilirsiniz.]
http://people.ucalgary.ca/~schultz/icu10.html
https://thebugchicks.com/arthropods/tarantula-icu/
http://www.reptileforums.co.uk/forums/spiders-inverts/487156-tarantula-intensive-care-emergency-treatment.html

 

Temel Belirtiler:

 

   Örümcekler dış yapıları sert fakat içleri çoğunlukla sıvıdan oluşan canlılardır ve bir bakıma hidrolik sistemi gibi bir yapıya sahiptirler. Uzuvları kontrol edebilmek için akışkan basınç kullanırlar. Hepiniz ölü örümceklerin ayaklarını karınlarına doğru çekmiş pozisyonda olduğunu görmüşsünüzdür. Bunun sebebi bu basınç kaybıdır. Eğer canlınız yemek yemiyor ise (uzunca bir zaman dilimi), genel manada uyuşuk tavırları varsa, yürümekte zorluk çekiyorsa, herhangi bir yan yüzeye yaslı duruyorsa, karnı üzerinde genelde ayakları asimetrik bir biçimde yere oturmuşsa, abdomen kısmı küçülmüş ve kırışmış durumda ise, canlınız tamamen yan duruyorsa yada canlı ayaklarını kendisine doğru belli miktarda yada tamamen toplamış ise; bunların belli başlı sebepleri ve canlıya iyi gelebilecek ihtimali olan bazı yapılabilecek şeyler vardır:

 

ÖNEMLİ NOT: Öncelikle bu belirtileri tamamen hastalık yada bir sıkıntı olarak yorumlamak doğru değildir. Canlı kabuk değiştirme dönemine de girmiş olabilir. Kabuk değiştirme dönemine giren canlı da yemek yemeyi keser, uyuşuk bir hal alır, canlı yan ya da sırt üstü yatabilir.  Bu sebeplerden dolayı rahatsız olduğundan şüphe duyduğunuz canlınızı fazla rahatsız etmeden fotoğraflayıp tecrübe sahibi forum üyelerimize de danışmanızda fayda var.

 

Dehidrasyon:

 

   Yukarda değinilen faktörlerin tamamı genellikle 'dehidrasyon' ile ilgilidir. Peki nedir bu dehidrasyon? Dehidrasyon, kaba tabirle canlınızın yukarda bahsi geçen iç basıncını kaybetmesidir. Bunun sonucunda canlı uzuvlarını kontrol edememeye başlar. Genelde kargoda uzun zaman geçiren canlıların başına gelse de evinizde bakmış olduğunuz herhangi bir tarantulada da meydana gelebilir. 

 

1)Tarantula Yoğun Bakım Ünitesi ve Hazırlanış Aşamaları:

 

   Burada temel amaç tarantulamızın kaybettiği sıvıyı tekrar alabileceği bir ortam oluşturmaktır. Öncelikle bu yöntem %100 başarı sağlamasa bile genel manada işe yaradığı çok fazla örnek mevcuttur. Bu sebeple en azından canlının ölüşüne seyirci kalmak yerine son bir umut olarak görebiliriz. Sadece dehidrasyon için değil, genel manada canlıya iyi geldiği gözlemlenmiştir. 

 

Gerekli Malzemeler:

-Herhangi bir steril plastik (tercihen şeffaf) kap,
-Bir miktar kağıt havlu,

 

Uygulama:

 

  a) Öncelikle plastik kaba ortalama boyutlarda delikler açın fakat nem oranına ihtiyaç duyduğumuz için 3-4 delik yeterli olacaktır. Delikleri kapağa değil yan yüzeye açın. Ve fazla büyük delik olmamasına dikkat edin (3-6 mm). Kabın zeminine kağıt havlu koyup kaba su doldurun. Doldurduğunuz suyu kağıt havluya hiç bir şekilde baskı uygulamadan tekrar boşaltın. Havlunun maksimum seviyede suyu emmiş olmasını istiyoruz özetle. Canlınızı kaba normal duruş pozisyonunda dikkatli bir biçimde yerleştirin (karnı zemine bakacak şekilde). Tarantulanın alt kısımdan nefes alabildiğine dikkat edin. Tarantula boğulmasın. Canlımız bu sayede kaybettiği suyu tekrar emebilir. Buradaki temel amacımız budur. Kabı sıcak, karanlık ve evin hareketten uzak olan bir köşesine yerleştirin (doğrudan güneş ışığından ve aşırı ısıdan koruyun). Canlıyı rahatsız etmemeye çalıştırın, ve her zaman yedekte bir yoğun bakım kabı daha bulundurun. 2-3 gün sonra kapta bakteriyel üreme nemden dolayı yoğun hale gelecektir bu sebeple kabı değiştirmeniz önerilir. Canlınız bu ünitede iken orijinal yaşam alanını tamamen temizleyin ve canlıyı geri koymadan önce nem oranlarının normal olduğundan emin olun. Yaklaşık 2-3 sonra canlınızda halen bir değişim yoksa açık yaralanmadan kaynaklanıyor olabilir.


   b) Diğer bir yöntem ise (slinglerde uygulanması zor olsa da) doğrudan tarantulanıza su içirmenizdir. Daha hızlı bir yöntemdir. Tarantulanızı ters pozisyona getirip ağız kısmına bir damla su damlatmanız ve canlının o suyu içmesiyle dehidrasyon probleminin çözülmesidir. Bununla ilgili de iki farklı link koyuyorum.

 

https://www.youtube.com/watch?v=n3brmcH45pY
https://www.youtube.com/watch?v=0w1QF36xUcQ

 

2) Açık Yara Durumunda Uygulanabilecek Tedavi:

   Daha önceden de belirttiğim gibi tarantulaların iç kısımları çoğunlukla sıvıdan oluşmakta. Kaba tabirle tarantula kanı (hemolenf). Tarantulalar bu sıvıyı pıhtılaştırmak konusunda çok sınırlı bir kabiliyete sahiptirler, bu sebeple dış iskelette herhangi bir delinme sonucu hemolenfin akması durdurulamamışsa sonucu canlının kaybı olabilir. Bu yaraların tanınması biraz zor olabilir fakat genel manada ana belirtileri dehidrasyonla aynıdır. Yoğun bakım üniteniz başarısız olmuşsa aktif bir yaralanma aramanızda fayda var.

   Bir yaralanma, bir çatlak, dış iskelet üzerinde bir yerde delinme yırtılması (hafifçe sarımsı bir sıvının açık bir şekilde sızabileceği, bacakların / sefalotoraksın eklemli bölümlerindeki yumuşak zarlara özellikle dikkat edin) olarak ortaya çıkar.

 

Gerekli Malzemeler:

 

-Talk pudrası 
-Vazelin 
-Pamuk 
-Superglue

 

   Burada temel amaç sızıntının olduğu yeri kapatıp canlınızın bir sonraki dış iskelet değişimine kadar idare etmesini sağlamaktır. Hiç bir şart altında canlının akciğer bölümünün kapatılmaması gerektiğini unutmayınız ve canlı ile çalışırken lütfen kendi sağlığınızı ön planda tutunuz.


ÖNEMLİ NOT: Canlınızın ölmüş olduğunu düşünmenize rağmen canlınız hayatta olabilir (bir nevi felç gibi düşünün). Bu sebeple canlınızın koku yaymaya başlamadığı durumda (yoğun bakım da ise renk değişiminden anlarsınız zaten) asla canlınıza ölü muamelesi yapmayınız.

   Elimden geldiği kadar bir takım eksik olduğunu düşündüğüm konulara değinmeye gayret gösterdim. Umarım naçizane araştırmam sizlerin bir gün işine yarar ve bir hayat kurtarmada bir nebze olsun vesile olmuş olurum. Herkese huzurlu hobiler dilerim..

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Eğer deathcurl olmadığından eminsen hafifçe bacağına bişeyle dokundur titremeli ve sarsıntılı hareketler sergiliyosa dks de olabilir belki

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Druto, 21 dakika önce yazdı:

Eğer deathcurl olmadığından eminsen hafifçe bacağına bişeyle dokundur titremeli ve sarsıntılı hareketler sergiliyosa dks de olabilir  

eminim ama o ne

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×