Jump to content
Bogachanturk

Yaşam Alanı Çalışması

Önerilen İletiler

Bu hobiye başladığımda sling ev arkadaşı edinirken yaşam alanları konusu tam içime sinmiyordu. Sling canlıyı idrar kabına koymak bana biraz tuhaf geliyor. Yurt dışında olsak belki çok rahat ulaşabileceğimiz farklı çözümler mevcut ancak yurt içinde ise bu durum maalesef zor. Farklı çözümlerde pahalı geliyor. (Benim bütçeme göre). Bu yüzden bu konuda zamanla ne yapabilirim diye araştırırken örneklere bakarak kendi çözümlerimi oluşturmaya karar verdim. Ve pleksiden yuva yapmayı denemek istedim. Önce çizimlere başladım. Taktir ederseniz ki görmek ile işin içine girmek çok farklı olmaktadır. İlk çalışma amatör oldu. Zaten profesyonel bir çalışma beklemiyordum. Nasıl olacak hatalarım neler, yada neler daha iyi olur görmek istedim. Bu konuda bir arkadaşımın çok yardımı oldu. Yanlış kestiklerimiz (kapı kısmı) yada deneme ile hatalı yapışan yerler olup söktüğümüz için izler kaldı. Ancak bunlar ilk çalışmaya göre bana umut verdi. İlk çalışmada en çok kendimi eleştirdiğim konu kilit kısmı oldu. Farkındayım çok amatör bir çözüm ancak işe yarıyor. İkinci çalımada burayı revize ederek ikinciyi tek kapılı ve kilitli bir yaşam alanı yapmayı düşünüyoruz.

İki çalışma var. Bir tanesi 20x20x20, diğeri ise 6x6x6

Çalışmanın resimlerini sizlerle paylaşmak ve düşüncelerinizi almak isterim.

YasamAlani01a.jpg

YasamAlani01b.jpg

YasamAlani01c.jpg

YasamAlani01d.jpg

YasamAlani01e.jpg

YasamAlani02a.jpg

YasamAlani02b.jpg

YasamAlani02c.jpg

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tasarım güzel ancak kullanılan akriliğin mm'si fazla bu yüzden kaba duruyor. Daha ince profiiler kullanırsanız çok daha estetik bir görünüme kavuşacaktır. Son olarak ise pencere şeklinde açılan kapıları değil de tek taraflı üstten alta inen bir kapı yaparsanız çok daha efektif bir kullanıma kavuşacağını düşünüyorum. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

@shiytokio

Cevabınız için teşekkür ederim. Üstten kapanıp açılan kapıyı dikkate alacağım 20x20x20 yaptığım çalışma 30x30x30 içinde daha ince mi pleksi tercih etmeliyim? Görsel olarak haklısınız kaba olabilir. Benim önceliğim sağlamlık idi. Bu işten şu anda para kazanmak gibi bir durumum olmadığı için ve yaparak öğrendiğimden dolayı bu kalınlığı seçmiştim. Sizce 30x30x30 için kaç cm. pleksi kullanmalıyım?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Estetik bir görünüm sizin için problem değilse kalın profiller de kullanabilirsiniz tabii ki. Ama zaten içerisinde hassas bir canlı olacak en ufak tıkırtıdan bile rahatsız oluyorlar bu yüzden her hareketinizde ultra dikkatli olursunuz diye düşünüyorum, pek sağlamlık aramamak gerek. Bu canlıları kedi gibi kucağımıza alıp sevemiyoruz dolayısıyla her haliyle bir teraryumun göze hitap etmesi önemli. Son olarak size önerim ise karesel değil de daha çok dikdörtgensel teraryum (yatayda daha çok alan kaplayan)  tasarlarsanız daha çok fayda görürsünüz. 0.2 cm ila 0.4 cm arasında bir kalınlık idealdir. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ben slingler için pet kapaklı pleksi tatlı kapları alıyorum hem ucuz hem pet kapağa delik açması çok kolay hem güzel temiz bir görünüm sağlıyor öneririm 

birde teraryumlarda üste bu kadar aşırı havalandırma açmanıza gerek yok fazla olmuş ikisinde de, üste attığınız teraryumun yan altlardaki delikler de gereksiz olmuş o kısımda torf olacağı için torfun dökülmesine, nem verdiğiniz zaman suyun damlamasına neden olabilir torfla kapalı olduğu için havalandırmaya da bir destek sağlamayacaktır 

en son olarak üstekinde kapağı altaki gibi üsten açılan bir şey ve ya çok daha yukarıda başlayan bir kapak kullanmanız iyi olur bu haliyle çok az torf koyabilirsiniz 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Cevaplar için herkese teşekkür ederim. Alttakileri tam açmayı unuttuğumuz için üste yana açtık. Yani alt kısımlardan torf dökülmez. Alt kısmı dikkata alacağım yükseklik konusunda. Daha yukarı çekerim yada direkt sadece yukarıdan aç kapa olur diye düşünüyorum. İkinciye henüz başlamadım. Sizlerden gelen ve gelecek geri dönüşe göre devam etmeyi planlıyorum. Saygılar

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Bogachanturk, 25.12.2022 - 13:35 yazdı:

Bu hobiye başladığımda sling ev arkadaşı edinirken yaşam alanları konusu tam içime sinmiyordu. Sling canlıyı idrar kabına koymak bana biraz tuhaf geliyor. Yurt dışında olsak belki çok rahat ulaşabileceğimiz farklı çözümler mevcut ancak yurt içinde ise bu durum maalesef zor. Farklı çözümlerde pahalı geliyor. (Benim bütçeme göre). Bu yüzden bu konuda zamanla ne yapabilirim diye araştırırken örneklere bakarak kendi çözümlerimi oluşturmaya karar verdim. Ve pleksiden yuva yapmayı denemek istedim. Önce çizimlere başladım. Taktir ederseniz ki görmek ile işin içine girmek çok farklı olmaktadır. İlk çalışma amatör oldu. Zaten profesyonel bir çalışma beklemiyordum. Nasıl olacak hatalarım neler, yada neler daha iyi olur görmek istedim. Bu konuda bir arkadaşımın çok yardımı oldu. Yanlış kestiklerimiz (kapı kısmı) yada deneme ile hatalı yapışan yerler olup söktüğümüz için izler kaldı. Ancak bunlar ilk çalışmaya göre bana umut verdi. İlk çalışmada en çok kendimi eleştirdiğim konu kilit kısmı oldu. Farkındayım çok amatör bir çözüm ancak işe yarıyor. İkinci çalımada burayı revize ederek ikinciyi tek kapılı ve kilitli bir yaşam alanı yapmayı düşünüyoruz.

YasamAlani01a.jpg

YasamAlani01b.jpg

YasamAlani01c.jpg

YasamAlani01d.jpg

YasamAlani01e.jpg

YasamAlani02a.jpg

YasamAlani02b.jpg

YasamAlani02c.jpg

merhabalar foruma hoş geldiniz :D, 20x20 olanın size maliyeti ne oldu? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir arkadaşın 20x30 yaşam alanı yap lafı açıkcası kafamda acaba nasıl olur fikrini getirdi. 2. yada 3. çalışma böyle olur. Üsten kilitli kapak olur. Ancak kapak yarı yarıya mı olur? Yoksa tam mı olur ona karar vermem lazım. 15x20 cm bir kapı yeterli olur diye düşünüyorum. Sadece canlıyı çıkartmam gerekince sorun yaşar mıyım? Onu düşünüyorum

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Bogachanturk, 9 saat önce yazdı:

Yaklaşık 250 TL, pleksi, menteşe, yapıştırıcı

bende yaklaşık bu boyutlarda bi alan yaptıracağım veya yapacağım. bakalım bana ne kadara mal olucak

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Daha ucuz olabilir, benim kullandığım pleksi ve kalınlığı bir tık fazla imiş. Görsellikten ziyada sağlam olsun diye düşündüm başta ve deneyerek yanılarak hata yaparak daha iyiye ulaşabiliyor insan. Dediğim gibi bir tık daha ince pleksi tercih edebilirsiniz. Daha pahalı olursa size, ben yapar gönderirim isterseniz. Yada bunu bile verebilirim. Önemli olan ucuz ve sağlam olması.

Saygılarla

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Bogachanturk, 31.12.2022 - 13:16 yazdı:

Daha ucuz olabilir, benim kullandığım pleksi ve kalınlığı bir tık fazla imiş. Görsellikten ziyada sağlam olsun diye düşündüm başta ve deneyerek yanılarak hata yaparak daha iyiye ulaşabiliyor insan. Dediğim gibi bir tık daha ince pleksi tercih edebilirsiniz. Daha pahalı olursa size, ben yapar gönderirim isterseniz. Yada bunu bile verebilirim. Önemli olan ucuz ve sağlam olması.

Saygılarla

çok teşekkür ederim ilginiz için bakalım :) 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Bogachanturk, 31.12.2022 - 13:16 yazdı:

Saygılarla

Bogachanturk, 25.12.2022 - 13:35 yazdı:

YasamAlani01a.jpg

YasamAlani01b.jpg

YasamAlani01c.jpg

YasamAlani01d.jpg

YasamAlani01e.jpg

YasamAlani02a.jpg

YasamAlani02b.jpg

YasamAlani02c.jpg

merhaba satış ypıyor musunuz veya istesem yapar mısınz bnem için satış

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.