Jump to content
Misafir

Ball Python (Python Regius) Genel Bilgi ve Bakım Şartları

Önerilen İletiler

Misafir

Bilimsel Adlandırma : Python Regius

Boyut : Adult boyu 1.20m ile 1.80m arasında değişmektedir. Erkekler dişilere oranla daha kısa boyludur.

Yaşam Süreci : Esaret altında 20-30 yıl kadar ömürleri vardır. Yılan türleri içerisinde uzun ömürlü olarak nitelendirebileceğimiz bir türdür. 45 yaşının üzerine çıkan Ball Pythonlarda bilinmektedir.

Handling/Ele almak : Genel olarak Ball Pythonlar sakin ve uysal hayvanlardır. Bazı yavrularda ufak tefek agresif davranışlar görülebilir ancak düzenli bir şekilde handling yapılırsa çok kısa bir sürede kuzu gibi olacaktır. Diğer yılan türlerinde de bahsettiğimiz gibi beslenme işleminden sonra en az 2 gün handling yapılmamalıdır. Handling işleminin öncesinde de sonrasında da ellerinizi güzelce yıkamanız tavsiye edilir.

Beslenme : Ball Pythonların temel besin kaynağını kemirgenler oluşturmaktadır. Yem olarak lap. fareleri, evcil sıçanlar(rat) ve hamsterlar kullanılabilir. Yemlerin canlı olarak yılanımızın yanına koyulması tavsiye edilmez; kemirgenler güçlü ve sivri dişlere sahiptirler ve canlı attığımız takdirde boğuşma sırasında yılanımızın ciddi yaralar almasına sebep olabilir. Bu yüzden pre-killed(önceden öldürülmüş) veya Frozen(dondurulmuş) yemler verilmelidir. Bazı ball pythonlar ölü yem kabul etmeyebilir, bu gibi durumlarda yemi(fare) cımbız ile tutup kontrollü bir şekilde yılana avlatmak gerekmektedir. Farenin yılanı ısırması gibi bir durumda cımbızla farenin agızına müdehale edebilirsiniz. Kesinlikle canlı yemi yılanın yanında bırakıp gitmeyin. Yemi yakalayıp yiyene kadar takipte kalın. Dondurulmuş yemi ise çözündürüp oda sıcaklığına geldiğinde yılanımıza vermemiz gerekmektedir. Yavru ball python'lar genel olarak pinky veya fuzzy boyutunda yemlerle beslenirler. Adult boydakiler ise çok rahatlıkla lap.faresi ve adult boyda hamster hatta tavşan yiyebilirler.

Terrarium Seçimi : Ball Pythonlar için çok büyük bir yaşam alanı gerekmez. Yavru ball pythonlarını rahatlıkla şeffaf plastik 20 Litrelik saklama kutularında , havya ile havalandırma delikleri açarak bakabilirsiniz. Adult boya ulaşmış bir Ball Python için 90x60x40 BoyxEnxYükseklik ömür boyu fazlasıyla yeterli olacaktır. Ki bence 90x60x40 gibi bir ölçü adult bir ball pyton için bile gereksiz büyük bir ölçüdür. Heleki ball pyton sayınız 10 un üzerindeyse bu ölçüye göre terrarium yapmak ev ortamında pek mümkün değil  Onun yerine büyük boy plastik saklama kapları yeterince iş görecektir. Maliyet olarakta yılan sayınız ne olursa olsun sizi zorlamaz.

Taban Malzemesi : Taban malzemesi olarak en sık kullanılan metaryaller şunlardır : Kağıt havlu ( temizlik açısından önerilir) dışkıyı hemen görüp kağıt havluyu değiştirebilirsiniz pratik bir yöntemdir. Ayrıca gazete kağıdı kullananlarda vardır lakin matbaa olduğundan dolayı ben bunu kişisel olarak pek önermiyorum. Bunun yanında görsel olarakta güzel ve doğal duran bir malzeme hindistan cevizi torfudur (Cocopeat). Bu malzeme kokuyu absorbe eder ve düzenli olarak dışkılar torftan alınırsa koku problemi yapmaz. Bauhouse gibi yapı marketlerde bu malzemeyi rahatlıkla bulabilmekteyiz. Bunun haricinde yılanlar için özel olarak üretilmiş çeşitli talaşlarda kullanılabilir fakat bunda dikkat edilmesi gereken nokta sedir veya çam ağacından yapılmıs talaşlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Sedir ve çam ın içinde doğal olarak bulunan ve kendine özgü bir koku yayan bir madde vardır ve bu yılanlarımız için zararlıdır.

Isıtma : Yılanlarımız terrariumlarında sıcak bölgeli bir alan ve normal oda sıcaklıgında bir alana ihtiyaç duyarlar. Sıcak bölge olarak nitelendireceğimiz alan 26-32 santigrat derece arasında olmalıdır. Sindirim açısından bu sıcaklık önemlidir. Yılanlar sindirimi gerçekleştirmek için sıcak bir bölgeye ihtiyac duyarlar. Ayrıca bir adet saklanabileceği mağara sıcak bölüme , diğer mağara ise soguk(oda sıcaklıgında olan) bölgeye konmalıdır. Yılanımız sıcak isterse sıcak bölgeye gider , normal bir sıcaklıkta durmak istiyorsa soğuk olarak nitelendirdiğimiz bölgeye gider. Isıtma için en iyi metod Isı Pedleri (Heatmat) dir. Isı pedlerini internetten bir çok siteden temin edebilirsiniz. Bu ürünü terrariumunuzun dış kısmına ve tabana koymak gerekir. Tabandan ısıtma sağlar ve yılanlar için en sağlıklısıdır. Bunun yanında terrariumunuz bulunduğu odanın sıcaklıgı çok düşükse ısı pedi terrariumunuzun iç ısısını yeteri kadar yükseltemez. Ortam ısısıda önemli bir faktordur. Ortam ısısı için ısıtıcı lambaları kullanmanızı tavsiye etmem çünkü nem miktarını minimuma indirir. Surekli nem kontrolü yaparım ortam ısısını başka şekilde arttıramam diyorsanız yinede kullanabilirsiniz.

Terrarium'da kesinlikle bulunması gereken malzemeler : Terrariumunuzda kesinlike yukarıda da belirttiğim gibi iki adet saklanma kabı bulunmalıdır (biri sıcak diğeri soguk bölgede). Ayrıca herzaman dolu bir su kabı bulundurmalıyız ve içine içme suyu koymaya özen gösterin çünkü normal çeşme sularındaki klor vb ilaçlar yılanımız için zararlıdır. Bunun yanında yılanlar suyun içine dışkılamayı seven hayvanlardır, bunu gözlemleyip suyun temizliğine dikkat edilmelidir ve hemen kap temizlenip temiz su konulmalıdır. Bunun yanında özellikle deri değişimi zamanlarında Ball Python'lar su kaplarının içine girerler derilerini nemlendirme amacıyla; bu yüzden yılanımızın rahatlıkla girebileceği ölçülerde bir su kabı koymamız onun için çok iyi olacaktır. Kapların temizliğini yaparken deterjan kesinlikle kullanılmamalıdır. Dezenfekte etmek için sirke kullanımı en doğal yöntemdir. Sirkeli bir suyla kaplar yıkanıp silinebilir, daha sonra suyla iyice durulanabilir.

Deri Değişimi/(Shedding) : Ball Python'larda tüm diğer yılanlar gibi büyüdükçe deri değiştirirler. Deri değişimi döneminde ortamın nemini bir miktar arttırmak deri değiştiren yılanımız için gereklidir. Deri değişimine girmiş yılanımızın gözleri matlaşmıstır sanki gözlerin üzerinde balmumundan bir tabaka var gibi gözükür. Bunu gördüğümüz zaman yılanın deri değiştirme döneminde olduğunu anlayabiliriz. Bu dönemde terrarium'un içerisine ayrı bir nem kabı koyulabilir veya sprey yardımıyla bulundugu ortama hergün bir miktar su sıkılabilir. Nem ölçer varsa terrariumunuzda bunu kontrol etmeniz daha kolay olabilecektir. Normal zamanlarda %50 %65 lik bir nem değeri Ball Python'lar için idealdir. Deri döneminde ise bu orayı %75 %80 e cıkartmak yararlı olacaktır. Deri değişiminde olan hayvanı tamamen kendi haline bırakmak gerekir ve handling yapmamak gerekir; çünkü bu dönemde yılanımız stresli olacaktır ve normaldede çok gelişmemiş olan gözleri bu dönemde dahada az görür.

Kaynaklar: www.ball-pythons.net , www.worldofballpythons.com ve kendi edindiğim bilgiler. İzinsiz alınıp başka platformlarda paylaşılmaması rica olunur.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir

Faydali olduysa ne mutlu abi :) Yakinda morphlarla ilgili bir paylasimda yapicam vakit buldukca yaziyorum pc de.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Faydali olduysa ne mutlu abi :) Yakinda morphlarla ilgili bir paylasimda yapicam vakit buldukca yaziyorum pc de.

Yaz yaz...

Morph olayı önemli.

Dragonlarda, leoparlarda da önemli aslında...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Abi devamini bekliyoruz :) hastaliklar ve tedavi yöntemleri,üretim,kış uykusu v.b. konulara deginirsen sevinirim :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Misafir

Abi devamini bekliyoruz :) hastaliklar ve tedavi yöntemleri,üretim,kış uykusu v.b. konulara deginirsen sevinirim :)

Devami olacakti lakin artik olmaz heralde :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

el yapımı inkubatormus.ingilizcem olmadıgı icin acıklamayı anlayamadım :D ingilizcesi olanlar yardımcı olursa herkes icin faydası olur :) ortamın olması gereken ısı ve nem v.b. bilgiler yazılırsa iyi olur diye dusunuyorum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

el yapımı inkubatormus.ingilizcem olmadıgı icin acıklamayı anlayamadım :D ingilizcesi olanlar yardımcı olursa herkes icin faydası olur :) ortamın olması gereken ısı ve nem v.b. bilgiler yazılırsa iyi olur diye dusunuyorum.

Teldeyim pc den bakınca mutlaka izleyeceğim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Devami olacakti lakin artik olmaz heralde :)

Devamı neden olmaz ki ?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

merhaba, yazı çok açıklayıcı ve yarayışlı olmuş teşekkürler.

benim merak ettiğim konu karakter özellileri nasıldır bilen varsa yazabilir mi??????? benim ki beyaz ball pitonu olandan :)

tarihinde meles tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.