Jump to content
enfeksiyon

kemirgenler hakkında bilgiler.

Önerilen İletiler

Sıçanlar fareler hamster gonzales

rattus norvegius- rattus rattus - mus muculus 

Bu türlerin beslenme koşulları arasında çok büyük farklar yoktur. Hamilelik süreleri ve dünyaya getirdikleri bireyler fark edebilir. Bakım olarak hamsterlar da aynıdır fakat hamsterlar sosyal değil bölgecidir bu yüzden tek olarak beslenmelidir.

Rattus norvegius

Norveç sıçanı

Dağılış: 

Yaşam: sosyal canlılardır. Hepsini bir yerde bakabilirsiniz. Fakat yavruların ebeveyni koloni erkeği değil ise erkekler, yavrulardan erkek bireyleri öldürmektedir. Ya da yavrular üyeler tarafından ezilerek de ölebilmektedir. Tavsiyem dişi hamile ise ayrı yerde bakılmasıdır. 

Dişi hamile olduğunda karnı top şeklini almaya başlar. Böylece hamile olanları ayrı bir yere koyabilirsiniz. Bir kolonide birden fazla doğum olmuşsa dişiler yavrularını bir yerde tutabilir yani başka yavrulara da dişiler annelik yapabilir. Bir dişinin çok yavrusu olursa dişi yavrularını ikiye ayırarak ayrı ayrı besler. Böylece beslenmeyen yavru olasılığını ortadan kaldırır. Ebeveynler bazı durumlarda yavrularını da yemektedir. Bunun sebebi hala bilinmiyor olsa da genellikle bakamayacağı yavruları yiyorlar olabilir. Ya da erkek, dişi tekrar çiftleşsin diye yavruları öldürebilir.

Çiftleşme: dişi hamileliği 22-25 gün sürüyor.  Benim sıçanlarım her zaman 23.gün doğurdular. 5 15 arası yavru dünyaya getirirler. Yavrular ilk doğduğunda tüysüz ve gözleri kapalı olarak doğmaktadırlar. Pinky ismini buradan alırlar. İlk doğduğunda gözleri açılana kadar elimize almamalıyız. Kokumuzun sinmesi halinde dişi o yavruyu beslemeyebilir. Yavrular doğduktan 40-60 sonra çiftleşmeye hazır olurlar. Fakat pet olarak besliyorsanız 4 aydan önce çiftleştirmeyin. 

Dişi yavruları emzirken tekrar hamile kalabilir. Dişi çiftleşmek istemediğini erkeğin yüzüne vurarak belirtir. Erkek herzaman çiftleşme konusunda baskıcı olacaktır.

Şayet erkek ve dişiyi ayrı ayrı yerlerde besliyorsanız akşam 6 dan sonra dişiyi erkeğin kafesine koymalısınız. Tam tersi olması durumunda dişi çiftleşmeyi kabul etmeyebilir. 

Bakım: sıçanlar insanları genellikle ısırmazlar elimizi uzattığımızda dilleriyle tenimize dokunurlar. Fakat elimizde yemek kokusu olursa ısırma olasılıkları bulunmaktadır.

ben dahil bir çok kişi sıçanları büyük saklama kablarında bakmaktayız. siz de öyle yapacak iseniz lütfen üst Kısma plastik kaplı tellerden kullanın çünkü çok iyi zıplıyorlar. İsterseniz tel kafeslerde de besleyebilirsiniz. Yurt dışında sıçan üreticileri için özel kafesler satılmakta fakat fiyat olarak da yüksek fiyatlar talep edilmektedir. Taban olarak gazete kağıdı ya da talaş kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem pelit yem şeklinde bulunan sıkılaştırılmış talaş ya da kedi kumu kullanmanız. Böylelikle eğer sayı 2 3 ise 1 2 hafta idare eder.  Ben organik kedi kumu kullanıyorum 7 yetişkin ve yavrular 7 gün idare ediyor.

Yem olarak hamster yemi kullanabilirsiniz. Ben yemcilerden karışık yem alıyorum mısır arpa ezmesi çekirdek bezelye buğday keçiboynuzu fındık fıstık ekmek vs birçok şeyi tüketmektedirler. Üretim ise amacınız yem fabrikaları pelit yem satmaktadırlar veteriner fakulteleri bu yemi kullanmaktadır. Bir canlının bütün ihtiyacı bu yemlerde var Yanına ek olarak karışık kedi köpek maması vererek canlıların protein ihtiyacını karşılamalısınız 

Lütfen sıçanlara her dokunduğumuzda ellerimizi yıkamaya özen gösterelim her ne kadar temiz olduğunu bilsek de mikrop barındırabilmektedirler.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Verdiğiniz bilgiler gerçekten bu işe başlamak isteyenler için aydınlatıcı nitelikte ellerinize emeğinize sağlık.

Yalnız eklemek istediğimiz ince bir detay var. Eğer amaç üretim ise ebeveynleri kedi-köpek maması ya da salam, sosis, tavuk eti gibi et proteini ağırlıklı besinler ile beslersek doğumdan sonra anne protein ihtiyacı olarak yavrularına yönelebiliyor bu tecrübeyi yaşayan bir ekip olarak bayağı yavru zararımız olmuştu uyarmak istedik :)

Tekrar paylaşımınız için teşekkürler,

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.