Jump to content
diablo

Crested Gecko Bakımı

Önerilen İletiler

Evet dostlar Crested Gecko hakkında herşeyi yazmayı hedefliyorum. Yararlı bilgiler lazım forumumuza, insanımıza, ülkemize.

Öncelikle Crested Gecko yu tanımlayalım.

pWy8om.jpg

Latince ismi başta Rhacodactylus ciliatus dır fakat daha sonra Correlophus ciliatus olarak değişmiştir.

İlk kez Fransız zoolojist Alphone Guichenot tarafından keşfedildiler. New Caledonia(Avustralya ve Fiji arasında ufak bir ada) da soyu tükenildiği sanılıyordu fakat 1994 te yeniden keşfedildiler ve captive bred olarak üretilerek hobiye kazandırıldılar. 

Tanımlama

Göz kapakları yoktur. Gözlerine gelen toz ve diğer maddeleri ayırmak, aynı zamanda gözlerini nemlendirmek için uzun dillerini kullanırlar. Ayakları resmen vantuz gibidir. Camda dahil olmak üzere her yüzeye tırmanabilirler. Kuyruklarını bırakırlar. Herhangi bir sert temasta veya yırtıcılardan kaçmak üzere bırakırlar. Ne yazıkki yeniden çıkmaz. Fakat herhangi bir zararıda olmaz. Kuyruğu koptuğunda korkulacak birşey yoktur.

Ağaçlarda yaşarlar. Yüksekliği boy ve eninden fazla olan teraryumlarda bakılmalıdırlar. Gececildirler geceleri avlanır geceleri dolaşırlar. Gündüzleri ağaçlardaki kovuklarda saklanırlar. 

Çok iyi zıplarlar. Bol bol ani zıplamalarla karşılaşabilirsiniz.

TERARYUM

Teraryumlar adultlar için en az 30*30*45 cm olmalıdır. 1e 3 d şeklinde bakılabilir rahatlıkla. Teraryumun en üst tarafında mutlaka saklanmaları için mağara olmalıdır. Alt kısımlar dallar ve bol bitki ile donatılmalıdır. 

SUBSTRAT/TABAN MALZEMESİ

Eğer çiftiniz varsa mutlaka içinde en az 5 cm derinliğinde torf bulunmalıdır. Eğer yalnızca erkeğiniz varsa yine nemi tutan(yosun,torf..) malzemeler olması nemi yükselmesinde yardımcı olur. Çok kirletirler dolayısıyla küf oluşumuna zemin hazırlarlar. Baştan söyleyeyim temizlemesi zordur yorucudur.

IŞIKLANDIRMA

Gececil olduklarından özel ışıklandırmaya ihtiyaç duymazlar. Fakat geceleri hareketlerini gözlemlemek adına çeşitli renklerde led ışıklar alınabilir. Isı veren ışıklar hayvanın dengesini bozar!!!

SICAKLIK

En önemli konulardan biride teraryum sıcaklığıdır. Sıcaklık 18-26 derece arasında olmalıdır. Daha yüksek ve alçakta ciddi strese girerler. Tecrübeyle sabittir. Sıcaklığı arttırmak için heat matler kullanılabilir. Düşürmek için ise bilgisayar fanlarından alınıp terraryum üstünden kullanılabilir. Fakat içerdeki havayı kurutacağından çok düzenlki bir nemlendirme sisteminizin olması gerekmektedir.

NEMLENDİRME

%60 üzeri nem olmalıdır. Taban malzemesi ve canlı bitkiler nemin artışında çok önemli rol oynar. Günde en az 2 defa teraryumun tüm bölümlerine su sıkılması gerekir. Çeşitli misting systemler önerilir. Şahsen ben MistKing kullanıyorum ve çok memnunum.

BESLENME

ÜSTÜNDE DURULMASI GEREKEN KONULARDAN BİRİDE BESLENMEDİR!!!

Hem böcek hemde meyve yerler. İmkanınız varsa ''Repashy Crested Gecko Diet'' alınması en kolayıdır.

Eğer böyle bir imkan yoksa bir gün böcekçil bir gün meyve olarak karışım 2 ye bölünerek güzel bir beslenme düzeni oturtulabilir. Cırcır böceğini afiyetle yerler. Cırcır böceği ilk önereceğim böcektir. Yiyebildiği kadar cırcır verilebilir.  Bunun dışında; unkurdu, blaptica dubia, ve diğer böcek çeşitleri verilebilir. UNUTULMAMALIDIR Kİ VERECEĞİNİZ BÖCEĞİN BOYU, CRESTED GECKONUN İKİ GÖZÜ ARASINDAKİ MESAFEDEN KÜÇÜK OLMALIDIR!!!

Verilecek meyveler: Püre halinde; muz, şeftali, nektarin, kayısı, papaya, mango, armut tercih edilmelidir. Dilleriyle yalayarak yerler. 

KALSİYUM/VİTAMİN TAKVİYELERİ

En az beslenme kadar önemlidir. Haftada 3 gün verdiğiniz böceği d3 lü kalsiyuma bulayıp vermelisinizki düzgün bir şekilde kalsiyum ihtiyacı karşılansın. 2 haftada birde multivitamin aynı şekilde böceklere bulayıp verilmelidir.

KALSİYUM TAKİBİ:

Evet arkadaşlar Crested Geckolarımızın damaklarında 2 adet beyaz nokta vardır. eğer bu beyazlık varsa yeterli kalsiyum almış demektir. Bu noktaların bilimsel adı endolymphatic sacs dır. 

OLY9d0.jpg

CİNSİYET BELİRLEME

6 aylık olmadan kesin birşey söylenemez. Erkekler 5-9 ay arasın da hemipenisleri gelişir. Kuyruk sokumunda şişlik belirir. Dişilerdeyse bu olmaz.  Aşağdaki resimde ve videoda açıklanmıştır.

ERKEK= BAJ69j.jpg

DİŞİ= 1g1D2D.jpg

iNGİLİZCE BİLENLER İÇİN AYRINTILI VİDEOMUZ

Sex Your Crested Gecko (With Bonus Grossness)]http://www.youtube.com/watch?v=sZ26-vIoKLw#]Sex Your Crested Gecko (With Bonus Grossness)

ÜRETİM

Evet arkadaşlar uzun süredir bu tatlı canlıları çiftleştiriyorum. Hatta üretiyorum. Bugüne dek 12 adet yavru aldım. İnşallah ta almaya devam edeceğim. Üretmek isteyenler için kendi tecrübelerimi ve nelere dikkat ettiğimi söylemek istiyorum. Belki alan arkadaşımız olur bilgilenmek öğrenmek iste. Daha önce üretenlerin tecrübelerinden faydalanmak ister. Hertürlü hazırlıklı ve donanımlı olalım.

Crested Gecko Üretimi Hakkında Kısa Anektodlra

Öncelikle 1 erkek 1 dişiye ihtiyacımız var :D 

Cinsiyet belirlendikten sonra. Dişiniz en az 1 yaşında ve 35 gram ağırlığında olmalıdır. Aksi halde kötü sonuçlar kaçınılmazdır. Düzenli kilo takibi her zaman işe yarar. Erkek ise en az 9 aylık ve 25 gramda olmalıdır.

Çiftleşme geceleri gerçeklşir. Çığlık sesleri duyabilirsiniz. Genelde dişiler çığlık atarlar :D erkek üstüne çıkar ve boynundan ısırır dişiyi. O sırada hemipenis dişiye girer vs.. devamı belli ;D

Çiftleştikten 30 gün sonra dişi kazılara başlar. En az 5 cm yüksekliğinde torf olmalıdır. Genişçene kaba ihtiyaç vardır. Kendi terraryumumun tabanı komple torf olduğıundan yumurtlama kabına ihtiyaç duymuyorum.

Dişi 1-2 gün süren kazıların ardından yumurtlar. Yumurtaları kesinlikle çevirmeden oynatmadan nasıl yumurtlandıysa o şekilde alıp vermikülite koymak gerekir. Üzerini çok az vermikülit ile kapatılabilir. İdeal sıcaklık 20 ile 25 derece arasıdır. Ben 25 derecede tutuyorum ve her 60 günde yavrular yumurtadan çıkıyor. 25 derece en idealidir. 

Yavrular çıktığında 15*10*10 cm lik alan yeterli olucaktır.

EN ÖNEMLİ KISIMA GELELİM. YILIN 3 AYI DİŞİYİ ÇİFTLEŞTİRMEMEK GEREKMEKTEDİR. 3 AY RAHATLAYIP KALSYUM DEPO ETMELİDİR. BEN EYLÜLDEN OCAĞA KADAR ÇİFTLEŞTİRMİYORUM. SICAKLIĞI 20 LERE DÜŞÜRÜRSENİZ ÇİFTLEŞMEZLER !!!

BAŞTAN UYARAYIM CİDDİ TATLILIK İÇERİR

YUMURTADAN YENİ ÇIKANLAR İÇİN VİDEOMUZ

4M7qZQ.jpg 

EMEĞE SAYGI

• Like 3
  • Thanks 3

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir sorum olucak eğer gecko için rephasy alırsam canlı yeme gerek kalmayacak mı ve meyve püresine eğer öyleyse d3 lü kalsiyum ve multivitamin tozlarını rephasynin içine mi koyuyoruz cevaplarsanız mutlu olurum teşekkür ederim güzel bilgiler yeni başlayanlar için harika bir konu

tarihinde commnado111 tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
emreceyhan34, Bir saat önce yazdı:

@commnado111 D3, Kalsiyum, multivitamin meyve püresine veya canlı yemlere eklenir ve sadece Repashy ile beslemek yanlış canlı yem olmazsa olmazıdır.

O zaman repashye çokta gerek yok denilebilir son bir sorum olucak kalsiyumd3 lü ve d3 süz olarak ikiye ayrılıyor bu ikisi arasında ki fark nedir acaba onu merak ettim canlı yemlerin yanına multivitamin ve d3lü kalsiyum almayı düşünüyordum d3süz kalsiyum çıktı karşıma sizce bu gerekli mi yoksa dediğim gibi canlı yeme d3lü ve vitamin almam yeterli mi canlı yeme  eklemek için

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
commnado111, 2 saat önce yazdı:

O zaman repashye çokta gerek yok denilebilir son bir sorum olucak kalsiyumd3 lü ve d3 süz olarak ikiye ayrılıyor bu ikisi arasında ki fark nedir acaba onu merak ettim canlı yemlerin yanına multivitamin ve d3lü kalsiyum almayı düşünüyordum d3süz kalsiyum çıktı karşıma sizce bu gerekli mi yoksa dediğim gibi canlı yeme d3lü ve vitamin almam yeterli mi canlı yeme  eklemek için

Öncelikle repashy şart değil ama böcek içeren repashy’ler sizi böcek dernden kurtarır.Ve bie sorun teşkil etmez,sonuçta aynı besin değerlerini alıyorlar.Tek fark doğal reflekslerini kaybedebirler,sonuçta doğada canlı yem yiyiyorlar.İkincisi ise hem d3 lü hemde d3 süz gereklidir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok faydalı bir yazı olmuş benzerini Blue Tongue Skink için de yapar mısınız biliyorsanız

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Berke01, 6 dakika önce yazdı:

Çok faydalı bir yazı olmuş benzerini Blue Tongue Skink için de yapar mısınız biliyorsanız

Onun için bir yazı var zaten ;) 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Berke01, 2 saat önce yazdı:

Abi açılmıyo yalnız bu sayfa emoji17.png

Normal tarayıcıdan girebilirsin Tapatalk dan girmiyor olabilir 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.