Jump to content
pumpfriction

Adım adım tuzlu su akvaryumu

Önerilen İletiler

-Osman abi candır,çok severim.Bugün senden bahsetti oda meraklıymış sürüngenlere terraryum kurmak istiyormuş.

Evet diatom baslamış gibi hafiften kahverengi olmuş.Su olarak ne kullandın?İnşallah çeşme değildir.Fosfat çok yüksek portatif bir arıtma cihazı alalım sana ;)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hepsi birbirinden şahane, bir resme bakarken aklı diğerinde kalıyor insanın... Sorularıma başlayayım  :dog: :dog: :dog:

1. Zoa grubu ilk geldiğinde kapalıydı bazıları, sonra hemencecik çiçek gibi açtılar ortamı sevince. Bunlar geceleri bazı çiçekler misali kapanıp sabah artan ışıkla beraber tekrar açılıyorlar mı yoksa hep böyle açık şekilde mi kaldılar artık?

2. Nemolar kuru yem yiyor mu?

3. Anemon hiç yer değiştirdi mi?

4. Tüp kurduna gerçekten hayranım. Bende kayayla yapışık gelen 0.5-1 cm.lik olanlarına bile bayılıyorum, bunun yakından görüntüsü nasıl tatlıdır kimbilir. Bendekiler kayayı yerinden oynatırsan rahatsız olup hemen içine kaçıyorlar borularının. Bazen kendiliklerinden de girip girip çıkıyorlar. Birşeyden (akıntı mesela) rahatsız oldukları için mi yoksa normal davranış şekilleri mi bilmiyorum. Senin bu dev boyla ilgili gözlemin nedir acaba?

5. Mercanlara hiç canlı artemia verme imkanın oldu mu? Olduysa, yerlerken nasıl bir görünüm oluyor mercanların?

:thanks: :thanks: :thanks:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hepsi birbirinden şahane, bir resme bakarken aklı diğerinde kalıyor insanın... Sorularıma başlayayım  :dog: :dog: :dog:

1. Zoa grubu ilk geldiğinde kapalıydı bazıları, sonra hemencecik çiçek gibi açtılar ortamı sevince. Bunlar geceleri bazı çiçekler misali kapanıp sabah artan ışıkla beraber tekrar açılıyorlar mı yoksa hep böyle açık şekilde mi kaldılar artık?

2. Nemolar kuru yem yiyor mu?

3. Anemon hiç yer değiştirdi mi?

4. Tüp kurduna gerçekten hayranım. Bende kayayla yapışık gelen 0.5-1 cm.lik olanlarına bile bayılıyorum, bunun yakından görüntüsü nasıl tatlıdır kimbilir. Bendekiler kayayı yerinden oynatırsan rahatsız olup hemen içine kaçıyorlar borularının. Bazen kendiliklerinden de girip girip çıkıyorlar. Birşeyden (akıntı mesela) rahatsız oldukları için mi yoksa normal davranış şekilleri mi bilmiyorum. Senin bu dev boyla ilgili gözlemin nedir acaba?

5. Mercanlara hiç canlı artemia verme imkanın oldu mu? Olduysa, yerlerken nasıl bir görünüm oluyor mercanların?

:thanks: :thanks: :thanks:

1-Geceleri kapanıyor ışıkla beraber yavaş yavaş açılır zoalar.

2-nemolar kuru yemi affetmez mercanciftliği üretimi zaten rotifer artemia aşamasından sonra 3.haftada kuru yeme başlarlar.

3-yerini sevmezse değiştirir.Motora takılma ihtimalleri var.Bu yüzden kum anemonu (macrodactyla doreensis,sabra anemone)dışında anemon almak büyük risk

4-çiftlikten aldık 7 dolar diyince uygun geldi banada fiyatı.Sarı renkliside vardı o 12 dolardı.Bunlarda aynı rahatsız edince içine kapanır.akıntıyı sevmezler az akıntılı yere konur.

5-artemiayı yerler.Bende dondurulmuş artemia ile besliyorum anemonlarımı.Uzantılarına bırakıyorum uzantısı alıp ağzına götürüyor.Ağzı aynı zamanda anüsü.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Nedense bu konuya yazılan cevaplar bana iletilmiyor, forumun gıcıklığı olsa gerek :)

Yeni gördüm, beğenen herkese teşekkür ederim.

Gülay, Barışcan bir çok sorunu cevaplamış zaten. Ben henüz anemonlarıma (evet 3 tane) canlı yem vermedim.

Fotosenteze devam etsinler. Bir adet bubble anemon, bir adet kum anemonu, bir adet de Mersin'den Ali'nin gönderdiği domates anemonum var.

Başka hiçbir akvaryuma benzemiyor, her gün yeni bir canlı ile karşılaşıyorum. Kaçak yolcularım da bol; minik tüp kurtları, bir adet bristle worm, üç adet inanılmaz şirin minik deniz yıldızı, bir adet 90-60-90 deniz kızı... Sonuncuyu kimseye söylemeyin :)

Instagram hesabıma beklerim merak edenleri :) @pumpfriction

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ender Bey merhaba,

Diğer forumda yazdım ama buraya da yazayım.

Herşey gayet güzel görünüyor. Elinize sağlık..

Ancak, Anemonlar, pimi çekilmiş el bombası gibidir. Yeni başlayanların dikkatli olması gerek. Dikkat ediniz, akıntı motoruna gidip parçalanıp suyu zehirlerler.. Ya da sağlıklarını kaybederlerse ölüp, suyu zehirlerler. Anemonlarınız olmasaydı ps kullanmanıza bile gerek kalmazdı. 

Anemonları aktif besleyeceğiniz için nitrat biraz artacaktır. Bunun dışında palyaçolarınız dışında ps gerektirecek canlınız yok.. Bence anemonları acan vs. ile değiştirin, ps derdiyle de uğraşmayın :) Ps sesi olsun temizliği olsun usandırır..

Tuzluluk için refraktometreye falan para harcamayın. Seranın hidrometresini öneririm. 10-15 tl olmalı. Bunu çok sağlıklı canlıların olduğu bir akvaryuma sokup, 10 dakika kadar bekleyip değeri ölçüp, siz de akvaryumunuzu aynı değerle götürün., yani bir nevi kalibrasyon olur. Hep o değere göre akvaryum suyunuzu hazırlarsınız..

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çağlar Bey merhaba,

Anemon aslında hiç mi hiç düşünmüyordum. Ama sağolsun bir arkadaşımız aldığım bir kaç parça mercan ile, üzerinde iki küçük anemon ve bir mantar olan kaya hediye etti. Dayanamadım!

Bir de güzelliğine kanıp Mersin'den bir arkadaşımın gönderdiği domatesi koymuştum. Bir haftada mukoza salgılamaya başlayınca, iki gün takip edip bugün karantinaya aldım.

Kendi anemonlarım henüz çok ufak. En büyüğü 2,5 cm çapında...

PS almayı istiyorum. Biraz daha gözlemleyip, duruma göre karar vereceğim. 9001 Extrem'e gelmiş. :) Bakalım...

Hidrometre, Fluval'in bir modelini almıştım ilk gün. On numara çalışıyor. Extrem akvarumdan ilk gittiğimde aldığım 1.025 tuzluluktaki suyu benim hidrometre de birebir aynı ölçtü. Her canlı aldığımda, aldıım yerdeki tuzluluğu soruyorum, eve geldiğimde canlının taşındığı suyu da ölçerek kalibrasyonun güncelliğini kontrol ediyorum. Gayet memnunum; işin sırrı hava kabarcıklarına dikkat edip, her kullanımdan sonra tatlı su ile iyice durulamak sanırım.

Su değişimleri için yaklaşık %20'ye denk gelen iki plastik kabım var. Birer litre doldurarak, üzerinde ölçek oluşturdum. Önce birinde tuzlu suyumu bir gün önceden hazırlıyorum, gece içine kafa motoru sallıyorum. Ertesi gün aynı kabun boş olanı ile hazırladığım miktarın aynısını boşaltıp, yerine hazırlanan suyu koyuyorum.

Akvaryumun yan tarafına, 2-3 litrelik bir cam vazo ile, over flow bir refigium yaptım, içinde de macro algler ve bir adet mangrove mevcut. Barışcan'a teşekkür ederim. Günlük su eksiğini buradan yapıyorum. Böylece tatlı/sıcaklık farklı su doğrudan ana tankı şoklayamıyor.

Tek derdim fazla yemlemek; onu da 5 adet conch ve 6 adet karışık snail ile ateş karidesimin zeminden toparladığını düşünüyorum.

Sadece Hydro akıntı motorunu arka yan tarafa suyun içinde girdap oluşturacak şekilde koydum ama, kayanın etrafından dolaşması kaya üzerinde biriken tortuyu kaldırmıyor. Ona bir çare bulmam lazım.

Tüm arkadaşlarıma duyuru; elimde farklı renkte 40 adet 3w power led, 4 adet bambaşka sürücüler, 2 dimmer, 10 kilo soğutucu aluminyum, 3-4 adet farklı fan, bir 25w, bir adet 40w power led ile 2-3 metre şerit led ile geçici olarak yaptığım KrispyKream kutusuna yerleştirilmiş armatür var.

...ve ben hala dilediğim aydınlatmayı yapamadım!

Şimdi yeniden başlasam, her şeyin DIY olanını yine zorlarım ama aydınlatmayı hazır alırdım! Elimdekilerden güzel bir şey çıksa da, bu arada 2 veya 3 mercanım ölse, hiç bir avantajı kalmıyor.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şu güzel anemon ve onun yengecine hastayım :D Resmen başını bekliyor, orası onun yeri oldu artık... Bir de onun hemen üstündeki resimdeki çim gibi yeşil mercanı çok beğeniyorum.

Bu tüp kurtu geceleri içine girip sabahları tekrar mı çıkıyor, yoksa kafasına göre mi açılıp kapanıyor?

:başarılı: :nazar: :nazar: :nazar:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şu güzel anemon ve onun yengecine hastayım :D Resmen başını bekliyor, orası onun yeri oldu artık... Bir de onun hemen üstündeki resimdeki çim gibi yeşil mercanı çok beğeniyorum.

Bu tüp kurtu geceleri içine girip sabahları tekrar mı çıkıyor, yoksa kafasına göre mi açılıp kapanıyor?

:başarılı: :nazar: :nazar: :nazar:

Anemon yengeci, suyu süzüyor, yediğinden fazlasını da paylaşıyor. Aktif yemleme gerektirmiyor sanki hatta anemon için...

Tüp kurdu ise, çok kısa bir kısmı dışarıda bırakıyor, eğer suda bir "iştah açıcı durum" sezerse, hemen çıkarıyor tülleri...

Asıl bir pompom yengecim var, aklınız durur, iki elinde iki pon pon, suyu süzerken bir sağa eğiliyor, bir sola...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çağlar Bey merhaba,

Anemon aslında hiç mi hiç düşünmüyordum. Ama sağolsun bir arkadaşımız aldığım bir kaç parça mercan ile, üzerinde iki küçük anemon ve bir mantar olan kaya hediye etti. Dayanamadım!

Bir de güzelliğine kanıp Mersin'den bir arkadaşımın gönderdiği domatesi koymuştum. Bir haftada mukoza salgılamaya başlayınca, iki gün takip edip bugün karantinaya aldım.

Kendi anemonlarım henüz çok ufak. En büyüğü 2,5 cm çapında...

PS almayı istiyorum. Biraz daha gözlemleyip, duruma göre karar vereceğim. 9001 Extrem'e gelmiş. :) Bakalım...

Hidrometre, Fluval'in bir modelini almıştım ilk gün. On numara çalışıyor. Extrem akvarumdan ilk gittiğimde aldığım 1.025 tuzluluktaki suyu benim hidrometre de birebir aynı ölçtü. Her canlı aldığımda, aldıım yerdeki tuzluluğu soruyorum, eve geldiğimde canlının taşındığı suyu da ölçerek kalibrasyonun güncelliğini kontrol ediyorum. Gayet memnunum; işin sırrı hava kabarcıklarına dikkat edip, her kullanımdan sonra tatlı su ile iyice durulamak sanırım.

Su değişimleri için yaklaşık %20'ye denk gelen iki plastik kabım var. Birer litre doldurarak, üzerinde ölçek oluşturdum. Önce birinde tuzlu suyumu bir gün önceden hazırlıyorum, gece içine kafa motoru sallıyorum. Ertesi gün aynı kabun boş olanı ile hazırladığım miktarın aynısını boşaltıp, yerine hazırlanan suyu koyuyorum.

Akvaryumun yan tarafına, 2-3 litrelik bir cam vazo ile, over flow bir refigium yaptım, içinde de macro algler ve bir adet mangrove mevcut. Barışcan'a teşekkür ederim. Günlük su eksiğini buradan yapıyorum. Böylece tatlı/sıcaklık farklı su doğrudan ana tankı şoklayamıyor.

Tek derdim fazla yemlemek; onu da 5 adet conch ve 6 adet karışık snail ile ateş karidesimin zeminden toparladığını düşünüyorum.

Sadece Hydro akıntı motorunu arka yan tarafa suyun içinde girdap oluşturacak şekilde koydum ama, kayanın etrafından dolaşması kaya üzerinde biriken tortuyu kaldırmıyor. Ona bir çare bulmam lazım.

Tüm arkadaşlarıma duyuru; elimde farklı renkte 40 adet 3w power led, 4 adet bambaşka sürücüler, 2 dimmer, 10 kilo soğutucu aluminyum, 3-4 adet farklı fan, bir 25w, bir adet 40w power led ile 2-3 metre şerit led ile geçici olarak yaptığım KrispyKream kutusuna yerleştirilmiş armatür var.

...ve ben hala dilediğim aydınlatmayı yapamadım!

Şimdi yeniden başlasam, her şeyin DIY olanını yine zorlarım ama aydınlatmayı hazır alırdım! Elimdekilerden güzel bir şey çıksa da, bu arada 2 veya 3 mercanım ölse, hiç bir avantajı kalmıyor.

Çoğu kişi refraktometre önerir. Ancak bana göre hydrometreler daha doğru ölçer. Tabi bunda birkaç noktaya dikkat etmek lazım:

1) Bahsettiğiniz gibi hydrometre baloncuklara takılıp kalkmamalı, ve temizlenmeli,

2) Su sıcaklığıyla hydrometrenin genleşmesi yada tam tersi büzülmesi sonucu farklı ölçmemesi için hep 25C'lerde ölçüm yapıp hydrometreyi ölçüm yapılacak suda 5 dakika kadar bekletmek.

3) Akıntısız bir yerde veya dalga/akıntıyı tamamen kapatıp ölçmek.

4) hydromertelerde camın içerisinde metal ağırlık bulunmakta ve ölçüm yapılacak yerin yakınında ps, motor vs varsa bunların mıknatıslarının oluşturacağı çekim gücü ölçümü etkileyebilir. Bunlardan uzakta ölçüm yapmak.

Fazla yemleme yapmayın galiba 2 siyah 2 turuncu 4 tane palyaço var. Günde 1-2 defa az bir miktar yemleme yetecektir.

Gördüğüm kadarıyla bu hobi iyice  sarmış.. Artık canlıydı, malzemeydi iflah olmazsınız  :laugh:

Gerçekten de tuzlusu ilginç ve muhteşem canlılarıyla, süprizleriyle insanı kendine bağlar. Bir süre sonra ufak akvaryumlar yetersiz gelir ve daha büyük bir akvaryuma geçilir.

Sonuç bir depo dolusu akvaryum malzemesidir. :laugh:

Yeni başlayanlara çok fazla ekipman aldırmak istememem de bundandır.

Bende de aynı şekilde DIY armatür için bi dünya malzeme var. Kilolarca alüminyum soğutucu, termal macun, fanlar, ledler vs..  Hepsi boşuna bekliyor.

Hazır kompakt ve DIY'dan daha ekonomik olan armatürler var. Kullanmadım ama led alacak olsam (forum kuralları gereği reklama giriyorsa silinebilir gerçi adamları tanımam etmem ) Yerli firma olan Aqureef'i öneririm, androidden falan aydınlatma ayarlanabiliyor, gün simülasyonu olan modelleri de var.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yerli üretime hep destek, tam destek. Bizde her tür paylaşım serbest. Madem güzel şeyler üretiyorlar, ürün tanıtımı da dahil yapılabilir.

Bu arada sadece iki adet palyaço, siyah olanlar mavi ışıktan :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kurulmus akvaryumdan alınmış tuzlu su atık sudur. Içindeki yararlı olan MG,CA,KH  ve diğer elementler daha önceki akvaryumdaki canlılar tarafından tuketilmis . Sizin akvaryuma geldiğinde bir de daha önceki akvaryumdan gelme fosfat ve nitrat bulundurur. O yüzden hazır akvaryumdan su almak yerine suyu kendiniz yapmanızı öneriyorum. Refraktometre ile tuzu 1025 gibi sabit değere ayarlamaktan ziyade kullandığınız tuzun verdiği element değerlerine göre ayarlamanizi öneriyorum.

Örneğin red sea coral pro tuz için önerilen tuzluluk oranı 1024 iken kent marine tuzda tuzluluk 1021 olmasi gerekir.

Suyu hazirlarken suyun icine tuzun karisma esnasinda hava tasi koymayi ihmal etmeyin.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhabalar

Tankınız çok güzel olmuş elinize sağlık

Yanlız tank ebatlarınız çok küçük en kısa Zaman içinde büyütmenizi öneririm aksi halde ölümler yaşayacaksınız o tankta sadece domates anemonu ve 2 adet palyaçoya bakabilirsiniz geri kalan yükü artıracaktır yani fazlalıktır birde snail ekleyebilirsiniz 1 veya 2 adet

Moralinizi kırmak gibi olmasın yalnız dost acı söyler şimdiden kolay gelsin hayırlı hobiler

:thanks:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhabalar

Tankınız çok güzel olmuş elinize sağlık

Yanlız tank ebatlarınız çok küçük en kısa Zaman içinde büyütmenizi öneririm aksi halde ölümler yaşayacaksınız o tankta sadece domates anemonu ve 2 adet palyaçoya bakabilirsiniz geri kalan yükü artıracaktır yani fazlalıktır birde snail ekleyebilirsiniz 1 veya 2 adet

Moralinizi kırmak gibi olmasın yalnız dost acı söyler şimdiden kolay gelsin hayırlı hobiler

:thanks:

Aynen sevgili Melih. Ölümler başlaması muhtemel. Tank küçüldükçe profesyonel ellerde bakılması gerekir daha çok... Büyüdükçe daha basitleşir bakmak. Canlı yükü oldukça fazla.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.