Jump to content
corwin

Leopard Geckolarda Özel Morphlara Ulaşmak Için Gerekli Çaprazlamalar

Önerilen İletiler

Merhaba arkadaşlar

Son günlerde Leopard Gecko üreten veya üretmeye hazırlanan bir çok kişi görüyorum ve seviniyorum. Ancak farkettiğim kadarıyla herkes özel morph gecko istemesine rağmen, bu konulardaki arayışlarımız genelde çok bilinçli değil. Örneğin bir çok morph'un ortaya çıkması için gerekli olan Mack Snow morphu hobicilerimiz açısından çok değersizmiş gibi algılanıyor. Yine herkeste morph gecko dişi arayışı var. Benim gözlemlerim şu şekilde. Dişi ne kadar iyi morph olsa o kadar iyidir. Ancak erkek çok daha önemlidir. Ne kadar iyi morphta ve çok genli olursa o kadar iyi. Mümkünse erkeği bir kaç gen içeren geckolardan seçin. İyi bir dişiye vereceğiniz para tabii ki değer. Ancak bütçeniz doğrultusunda alabildiğiniz en iyi erkeği almaya çalışın. Üreticiler genelde bir kaç gen içeren tremper albino, bell albino veya rainwater albino erkekleri ile çalışır. (Çıkarmak istediği morpha göre değişkenlik gösterebilir)

Burada elimden geldiğince, dilim döndüğünce bazı özel morphlar için gerekli eşleştirmeleri yazacağım. Konu çok geniş, her morphu açıklama şansım yok. Sizlerden gelecek eklemelerle de zamanla iyi bir kaynak oluşturabiliriz diye düşünüyorum.

Blazing Blizzard: Blizzard + Tremper Albino veya Bell Albino veya Rainwater Albino kombinasyonu gerektirir.

2596324695_d9a082e418_z.jpg?zz=1

Sunglow: SHTCT+Tremper Albino veya Bell Albino veya Rainwater Albino kombinasyonu gerektirir. (Ben rainwater ile çalışıyorum)

sunglow-1_0.jpg

Snowglow: SHTCT +Mack Snow + Tremper Albino veya Bell Albino veya Rainwater Albino kombinasyonu gerektirir.

SNOWGLOW.JPG.90a58edfb42895008ee649b8e4e57064.JPG

Aptor: Tremper Albino + Patternless Stripe kombinasyonu gerektirir.

APTOR.JPG

Raptor: Tremper Albino + Eclipse +Patternless Stripe kombinasyonu gerektirir.

Raptor2_alberto.jpg

Tangelo: Tremper Albino + Tangerine kombinasyonu gerektirir.

Mmtangelo2.jpg

Hybino: Super Hypo +Tremper Albino veya Bell Albino veya Rainwater Albino kombinasyonu gerektirir.

Sunshine1.jpg

Aurora: W&Y + Bell Albino kombinasyonu gerektirir.

Aurora_2.JPG

Ember: Patternless + Raptor kombinasyonu gerektirir.

ember.jpg

Radar: Patternless + Bell Albino + Eclipse kombinasyonu gerektirir.

Jmgradar5.jpg

Typhoon: Patternless + Rainwater Albino + Eclipse kombinasyonu gerektirir.

Matt_snowreversestripetyphoon1.jpg

Creamsicle: SHTCT + Mack Snow kombinasyonu gerektirir.

dreamsicle-1.jpg

Phantom: SHTCT + Tug Snow + Sunglow kombinasyonu gerektirir.

Love_GeckosPhantom1.jpg

Diablo Blanco: Blizzard + Raptor kombinasyonu gerektirir.

diablo_blanco.jpg

Stealth: Mack Snow + Radar kombinasyonu gerektirir.

stealth.jpg

Black Hole: Mack Snow + Eclipse + Enigma kombinasyonu gerektirir.

Blackholefemale.jpg

Crystal: Mack Snow + Eclipse + Enigma + Rainwater Albino kombinasyonu gerektirir.

crystal.jpg

Nova: Raptor + Enigma kombinasyonu gerektirir.

Nova9.jpg

Total Eclipse: Eclipse + Super Snow kombinasyonu gerektirir.

total-eclipse.jpg

İsteyen istediği gibi alıntı, ekleme yapabilir. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Muthis bilgilendirici bir konu.

Ben de soyle bir link ile katkida bulunayim,

http://www.leopardgeckomorphcalculator.co.uk/MorphCalculator.aspx

Siteye uye olmak gerekiyor. Reptilecalculator'deki gibi sinirli sayida morphlari degil, bilinen tum morphlari het ve polygenic traitleriyle birlikte secerek elinizdeki erkek ve disilere gore hesaplama yapabiliyorsunuz.

Bu konuda leopard gecko morphlari ve caprazlamalar uzerine konusabiliriz sanirim.

Hatta baslik sahibine ben bir soru yonelteyim,

APTOR ile RAPTOR'un farki nedir? RAPTOR icin eclipse (tam bir siyah goz) ozelligine/tasiyiciligina sahip APTOR deniyor, her eclipse olan APTOR, RAPTOR mudur? Iki morph arasindaki temel farklilik, birini digerinden baska kilan mutasyon nedir?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık.

Açıkçası morph olayı bana hala çok yabancı :) Aslında biraz tembellik de bende. Bir de hiç ummadığım bir anda ilk leopardımı edindiğim için başlangıçta çok araştırma yapmamıştım. Tabi daha sonrasında hastalık tüm vücuda yayıldı ve gözüme güzel görünen canlıları topladım genellikle.

Morph konusunda da Türkçe kaynak da pek yoktu. Gülay Hanım'ın hazırladığı konu dışında. Bu konu da çok güzel ve genişledikçe herkese faydalı olacak bir kaynak niteliği taşıyor. Tekrardan elinize sağlık.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Faydalı bir paylaşım olmuş, teşekkür ederiz... Morf konusu bence ülkemizdeki şu %99 erkek oranı normal seviyelere indikten sonra daha iyi anlaşılacak. Çoğumuzun elinde yumurtadan daha hızlı çıkmaları için yüksek ısıda inkübe edilmiş çokça erkek mevcut. Dişi de çok kısıtlı olduğundan, bilgisi olan kişinin bile istediği çaprazlamaları denemesi imkansız oluyor. Ama morflar aynı altının değer kazanması gibi ülkemizde de zamanla anlaşılıp değer bulacak ve bu bilgiler de işte o zaman çok işe yarayacak.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim. İnkubasyon süreci apayrı bir başlık olur aslında :). Dişi sayısı o kadar sınırlı mı bilemiyorum. Birçok kişide gözlemim hazır olmayan erkeklerle dişileri bekletip sonra yumurtaların bozulması şeklinde giden bir süreç var. Erkek asıl verimini 2.5 yaşlarında vermeye başlıyor. Bende zamanında çok yumurta bozdum. Hala arasıra oluyor. Maksimum döllenme görebildiğim kadarıyla 1 e 2 d şeklinde bakılınca oluyor.

İlanlara bakarsak sanki erkek yuzdesi biraz daha fazla yine de. Burada iş yavru alanlara düşüyor. Mümkün olduğunca dişi inkube etmeliyiz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok iyi başlık... Hatta sabitleyelim bunu.

Ama işin özünde, alırken morphu ve örtülü morphu bilmek yatıyor.

Biz şimdilik cinsiyetini bilmeye ve sağlıklı olmasına yatıp kalkıp dua ediyoruz.

Gülay mesela, 1E 3D olsun diye aldığı bir sürü geckoda tek dişi tutturmuştu sen de olmasan. :D

Neyse ki, bir iki arkadaşımızın bu sezona belki, gelecek sezona garanti projeleri var da, hobiyi "tahmini morphlu" canlılarla dolduranlara muhtaç etmiyorlar bizi...

Zira sırf morphu biliniyor diye gelecek canlıların bu pazara hangi fiyatlarla sokulacağını birlikte göreceğiz.

Senin altlık ile de ilgili takip ettiğim gayet geçerli bilgilerin vardı. Bunun gibi olacaksa, dört gözle bekliyorum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Son zamanlarda ülkemize düzgün, isim yapmış, dünya çapında tanınan bir üreticiden bir parti leopard gecko geldi. Bir parti daha gelme hazırlığında. Fiyatlar gerçekten çok yüksek. Tamam bu hayvanlar Avrupa piyasasında da yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak bizde Avrupa fiyatlarının 2 katı gibi fiyatlara geldi. Yine de geçen partiden 1 erkek 1 dişi aldım. Alma sebebim sunglow ve snowglow üretmeyi hedeflemem. %80 carrot tail olan sunglow bir dişiye benim için çok ciddi bir ücret ödedim. Yine çok beğenerek aldığım bir erkeğe de dişi kadar olmasada ciddi bir ücret verdim. Hatta canlı alabilmek için senelik kafamda belirlediğim bütçe şimdiden bitti :). Yine de bulabilirsem 1 tane daha Shtct dişi almayı planlıyorum.

Açıkçası saçma sapan gümrük kanunlarımız, garip garip vergilendirmelerimiz olduğu sürece istediğimiz canlıları alabilmek için uçuk fiyatlar ödemeye mahkûmuz. Bunu aşmak için iyi kalitede yerli üretim yapmamız şart. Bende hazır üretim yapmaya hevesli insanlar var, doğru, planlamalı bir üretim hedeflesinler; doğru canlıları alsınlar diye bu başlığı açtım. Umarım heves eden birkaç kişinin dikkatini çeker. Sırf morph diye önlerine gelen her canlıyı olur olmaz fiyatlardan almazlar.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir de üretim düşünmeyecek arkadaşlar için "het" gen yükleri anlamsız. 150 liralık mack snow, mack snow het hedehödö diye dört katına almasınlar haybeye...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kesinlikle katılıyorum :). Ben Bulgaristan dan gelen hayvanlarda o şekilde davranıyorum. Çok alengirli morph içeren canlılar değil çok net olanları alıyorum. Mack snow, blizzard gibi. Bakar bakmaz ne olduğu net olan morphlar. Sonra da hiç bir het. İçermiyormuş gibi düşünerek ona göre üretim planlıyorum.

Diğer hobilerden de tecrübe ettiğim kadarıyla Bulgar üreticilere ve onlardan çıkan canlılara ancak bu kadar güvenebiliyorum.

Alman ve çekler gibi sistemli üretim yapmıyorlar. Özellikle çek üreticilerini örnek olarak alabiliriz. Ekonomileri bizden iyi değil. Üretim yaparken çok ciddi çalışıyorlar. Herkes her türü, her morph u üreteyim diye uğraşmıyor. Bir tür, en fazla 2-3 morph belirliyor. Uzmanlaşana kadar onlarla uğraşıyor.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Senle bu konularda aynı fikirde olmak güzel. Canlılara yaklaşım ve konuya hassas yaklaşmanı hep beğenmişimdir ama ne yalan diyeyim, her nasılsa Bulgar'ın çakmasını memlekete dayayana destek gibi bir intiba edinmiştim. Aynen dediğin gibi, Bulgaristan üretim yapmıyor, yavrulasınlar satarız nasıl olsa mantığında. Sürüngen barınağından gelmiş çomar gibi gelenlerin çoğu... Bir tek Emrah'ta gördüm öyle morphu göze çarpan, onları da aldım zaten. Hele ki hypoların alayını "tangerine tornado" diye çakmadılar mı? En çok ona kızıyorum...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben satıcı ayırt etmeden Bulgaristan'dan gelen canlıya hak ettiği kadar değer gösteririm. Ancak beklentilerimi de ona göre tutarım. Dediğim gibi çok net morphları almaya çalışırım. Bu yüzden çok problem yaşamadım.

Herkes benim gibi alım yapsaydı, satıcılarda bu şekilde canlı getiremezdi.

Forumlarda çıkan ilanlara bakarsak herkesin benim gibi alım yapmadığını söyleyebiliriz. Sonra o canlılar takasla vs. ile benimde elime geçip planlarımı bozuyor :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ancak önümüzdeki sene. Bu sene çıkanları dişi inkube edip, kendime alıyorum. Sezon sonunda bir miktar damızlık dişi çıkarabilirim. Son bir eleme daha yapacağım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok emek verilmiş ve güzel bir kaynak olmuş ellerinize sağlık.

Merak ettiğim nokta;

Örneğin

Total Eclipse(Son örnek) için Eclipse Dişi veya erkek ile Super Snow erkek veya dişi çaprazlanması gerekiyor yanlış almadı isem. Eğer Doğru anladı isem asıl kafamı karıştıran nokta

Crystal için ; Mack Snow + Eclipse + Enigma + Rainwater Albino bu kombinasyon nasıl sağlanır ? Aklıma bir şey geliyor ama öyle olanağını sanmam  :laugh:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

total eclise = mack super snow eclipse. mack super snow ile karistirilmamasi gerek. sifirdan total eclipse elde etmek icin basladigin calisma sansin yaver gitmesine bagli olarak 3 5 yilkadar bir sure gerektiri. en kolay yoldan total eclipse elde etmek icin ms eclipse ciftin olmasi gerek. ya da ms eclipse x mss het eclipse veya raptor.

total eclipse diye mss satilabilir. dikkatli olunmalidir. mss un gozleri de solid yani tamaen siyahtir ama eclips3 dwgildir oyle gorunur tongaya dusmeyin.

total eclipse te mss gibi beyaz uzerine siyah desenlidir fakat kontrast daha yuksektir. total eclipse lerin bir kisminim yuzu beyazdir. yuzu beyaz olmayanlarin da kuyruk.ucunda beyazlik vardir. bacaklari beyazdir. govde tanlarindakibeyazlil seviyesi msa a gore cok daha yuksek ve beyazi daha beyaz siyahindaha siyahtir.her aoylenene inanmayin. hayal kirikligina ugrayip forumlarda tartisma konusu olusmasin

edit : http://www.reptilecalculator.com/leopard-gecko-morph-calculator/    linkte morph hesaplayici var. erkek ve disinin genetik ozellikleri girilip ne elde edebileceginizi gorebilirsiniz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok emek verilmiş ve güzel bir kaynak olmuş ellerinize sağlık.

Merak ettiğim nokta;

Örneğin

Total Eclipse(Son örnek) için Eclipse Dişi veya erkek ile Super Snow erkek veya dişi çaprazlanması gerekiyor yanlış almadı isem. Eğer Doğru anladı isem asıl kafamı karıştıran nokta

Crystal için ; Mack Snow + Eclipse + Enigma + Rainwater Albino bu kombinasyon nasıl sağlanır ? Aklıma bir şey geliyor ama öyle olanağını sanmam  :laugh:

Uzun zamandır yoktum. Cevaplayayım dedim ama zaten benden çok daha bilgili bir uzman tarafından, benim vereceğim cevaptan daha ayrıntılı bir şekilde cevaplanmış. :)

Hatta kontrast ve gövde yanlarındaki ton detayını bende öğrenmiş oldum :)

Fotoğrafta belirtilen snow blizzard diablo blanco değil,blancolar gri tona sahip değildirler  :barış:

Fotoğraf alıntıdır. Çok detaylı arama yapmadığım için fotoğrafı olmuş olabilir.

total eclise = mack super snow eclipse. mack super snow ile karistirilmamasi gerek. sifirdan total eclipse elde etmek icin basladigin calisma sansin yaver gitmesine bagli olarak 3 5 yilkadar bir sure gerektiri. en kolay yoldan total eclipse elde etmek icin ms eclipse ciftin olmasi gerek. ya da ms eclipse x mss het eclipse veya raptor.

total eclipse diye mss satilabilir. dikkatli olunmalidir. mss un gozleri de solid yani tamaen siyahtir ama eclips3 dwgildir oyle gorunur tongaya dusmeyin.

total eclipse te mss gibi beyaz uzerine siyah desenlidir fakat kontrast daha yuksektir. total eclipse lerin bir kisminim yuzu beyazdir. yuzu beyaz olmayanlarin da kuyruk.ucunda beyazlik vardir. bacaklari beyazdir. govde tanlarindakibeyazlil seviyesi msa a gore cok daha yuksek ve beyazi daha beyaz siyahindaha siyahtir.her aoylenene inanmayin. hayal kirikligina ugrayip forumlarda tartisma konusu olusmasin

edit : http://www.reptilecalculator.com/leopard-gecko-morph-calculator/    linkte morph hesaplayici var. erkek ve disinin genetik ozellikleri girilip ne elde edebileceginizi gorebilirsiniz.

Muhteşem bir anlatım çok teşekkürler :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

2 senede ne kadar çok şey değişmiş. Şimdide erkek bulmak sıkıntı. Her yer dişi leopard gecko. 

Murat hocam sen başka sevdalara yelken açtın ama kolonin emin ellerde çoğalıyor. :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.