Jump to content
brkfrt

Un kurdu bakımı ve üretimi

Önerilen İletiler

Latince adı: Tenebrio molitor

İngilizce adı: Mealworm

Türkçe adı: Un kurdu

Genel bilgiler

Dünyanın en çok tercih edilen canlı yemidir. Özellikle kuşlar,kemirgenler tarafından da bolca tüketildiği için, ihtiyaç ve tüketim olarak ilk sırayı almıştır. Böcekçil beslenen hemen hemen her canlı zevkle tüketir. Ergin larva (kurt) boyutları yaklaşık 2.5-3.5cm arasındadır. Besin değerleri protein açısından yüksektir, Larva(kurt) dönemlerinin %47 protein oranı vardır. Buna karşın yine %48 civarı bir yağ oranları vardır.Protein açısından çok iyi ama yağlanması zararlı olan canlılar için kötü bir yemdir. Yağ oranı pupadan böceğe doğru azalır. Yem olarak genelde larva(kurt) hallederinden bahsedeceğiz, çünkü böcek halleri genelde canlılar tarafından yem olarak tercih edilmez. Yaşam döngüleri larva halinden başlayarak sırasıyla;

-Yumurtadan yeni çıkmış larva 20 civarı kabuk değiştirir ve son kabuğunu 3 ay civarı bir süre sonunda değiştirerek larva evresini tamamlar.

-Larva evresinden sonra pupa evresi gelir. Dönüşüm tamamlandıktan sonra 15-20 gün arası bir süre sonunda pupalar böceğe dönüşür.

-Döngünün son evresi böcektir. Pupadan çıktıktan 10-15 gün sonra yumurtlamaya başlarlar ve yaşam süreleri olan 3-3.5 ay yumurtlamaya devam ederler.

-Yumurtalar 5-20 gün arasında açılır ve minik larvalar oluşur. İlk bir kaç gün gözle görülmezler; ama kısa zaman sonra yataklıkta olan hareketlilik fark edilmeye başlanır.

(Süreler geniş aralıklıdır; çünkü sıcaklık direkt etkilidir)

Beslenmesi ve su ihtiyacı

Larvaların beslenebilmesi için karışık besinli yataklıklar kullanılmalıdır. Bunun için kepek,mısır unu, kabuksuz kuş yemi gibi besinleri karıştırarak yataklık hazırlayabilirsiniz. Beyaz un havadan dahi nem kaptığı, neticesinde küf ve mite oluşumuna zemin hazırladığı için önerilmez, besin değeri olarak da zayıftır.

Sıvı ihtiyaçları için elma,patates,havuç,salatalık gibi meyve ve sebzeler verilebilir. Larvalar bu besinleri bir süre sonra yataklığa gömeceği için ertesi gün alınmalıdır. Dilimlenen meyve veya sebzeler yataklığa, kabuklu taraf yataklığa gelecek şekilde eklenmelidir. Eğer kabuk yoksa düz bir kap,alüminyum folyo üzerine koyularak da verilebilir.

(Un kurtları basit yapılı canlılardır. Yukarıda sayılanları yapmasanızda hayatta kalır ve ürerler; ama canlıya verilecek un kurtları arasında içerdiği besin değeri açısından farklılık oluşur. Sadece beyaz unda bakılmış ve üretilmiş bir un kurdu ile karışım yataklıktaki kurt aynı olmayacaktır. Yine su ihtiyacı karşılanırken verilen besinlerde önemlidir. Havuçla beslenmiş bir un kurdu A vitamini açısında diğer kurtlara göre zengin olacaktır.. gibi)

Uygun saklama kabı seçimi ve üretime hazırlık

Un kurtları hiç bir evresinde tırmanamaz,uçamaz ve zıplayamazlar. Bu nedenle seçilecek kap orta derinlikte olmalı ve üzeri açık olmalıdır. Dışarıdan örümcek sinek gibi etkilerin gelmemesi isteniyorsa bir sineklik ve lastik kullanılarak engellenebilir.Üstü tamamen açık bırakmak en iyi yöntemdir. Yataklık 5-6cm civarı derinlikte olmalıdır yataklik, buna uygun şekilde bir kap seçilebilir.

Üretim

Kurtlar pupaya dönüşmeye başladıktan sonra ayırılmalıdır, çünkü pupalar kaçamazlar ve bir süre sonra kurtlara yem olurlar. Üretim için en iyi yol 3 ayrı kap hazırlamaktır. Birinci kap kurtlar(Larva) için, ikinci kap ayırılan pupalar için, üçüncü ve son kap ise böcekler için. Döngü başladıktan sonra sırasıyla pupalar toplanıp ayrı bir kaba koyulur, böcek olmaları beklenir ve böcekler yine başka bir kaba alınır. Burada tek fark böcek kabına yumurta viyolleri yerleştirmek olacaktır. Hem üzerlerinde çiftleşmeyi hemde viyollerin içine yumurtlamayı tercih ederler. Yumurtalar açılmaya başladıktan sonra böceklerin olduğu yataklık, kurtların(larva) olduğu kaba eklenir ve böcekler için yeni yataklık hazırlanır ve döngü bu şekilde devam eder.

( Yine burada da larva,pupa,böcek büyük bir kabın içerisinde birarada muhafaza edilip üretilebilir; fakat verim bir hayli düşük olacaktır.)

Üretime ve büyüme hızına olan etkiler

Sıcaklık birinci derece etkilidir. Üretim yani böcek kabı kalorifere yakın bir bölgeye konulursa verim ve hız artar.

Un kurtları çok hızlı büyür ve ürerler, zaman zaman koloni kontrolden çıkabilir, koloniyi kaybetmeden muhafaza etmek için sıcaklığın 10-12 derece olduğu bir bölge seçilir ve sistem yavaşlatılır. Buzdolabına koymakta etkili bir yöntemdir ama bu süre zarfında beslenemezler ve besin değerleri düşer. 4-5 gün buzdolabında bekletip 1 gün oda sıcaklığında yemleyip tekrar dolaba konulabilir; ama bu yönteme son çare olarak başvurulmalıdır.

Mite ve küf problemi

Başlıca sebebi nemdir. Özellikle acemi hobiciler, kurtların kaçabileceği düşüncesiyle muhafaza ettikleri kabın üzerini kapatırlar. Yataklık içeride neme sebebiyet verecek herhangi bir şey olmasa bile, sıkışan havadan nemlenir ve mite,küf problemleri başlar. Mite problemini önlemek için beyaz undan kaçınıp(Karışımın içine eklenebilir), saklama kabının üstünü açık bırakıp, sıvı ihtiyacı için verilen sebze ve meyveler bir gün sonra toplanmalıdır. Ayrıca derin yataklıklar, alt kısımlarda oluşabilecek nem için ara sıra karıştırılmalıdır.

Bütün kültürü aynı anda kaybetmemek için, kültür bir kaç parçaya bölünebilir. Bu da evde bir kaç parça fazladan saklama kabı demektir.

Eğer mite problemi varsa

Öncelikle mite oluşumu riskini olabildiğince azaltmalıyız. Mücadelesi zordur ve genelde koloninin çöpe atılmasıyla son bulur. Saklama kablarının etrafına kekik dökebilirsiniz hem kültürden gelen hafif kokuyu engeller hem de mitelar kekik kokusunda nefret ederler.

Mite oluştu ve kültürü kaybetmek istemiyorsunuz; kurt,pupa veya böcekler toplanıp ayrı bir kaba alınmalıdır. Yataklık direkt olarak çöpe atılmalı ve çöpün ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Daha sonra ayrılanlar nemli bir bez içerisinde hafifçe ovulup mitelara ön temizlik yapılmalıdır. Son olarak bir kaç saatliğine boş veya kekik dolu bir kabın içerisinde tamamen kurutulmalıdır.  %100 başarı garantisi yoktur; önemli olan mite problemine hiç yakalanmamaktır.

Yazarın notu: Ayda yaklaşık 2-3bin un kurdu ihtiyacı olan birisi olarak üretim zorunlu benim için, özellikle farklı boy kurtlar farklı canlılara yem olmakta ve mikrodan yetişkin larvaya kadar sürekli olarak larva bulundurmak durumundayım. Önemli olan nokta ne kadar çok üretildiğinden ziyade kurtların ne kadar iyi bir besin değerine dönüştürüldüğüdür. Bunun için olabildiğince çeşit yataklık ve meyve-sebze kullanılmalıdır. Yoksa un kurtları zaten basit canlılardır, herhangi bir şekilde de ürerler. Çok aşırı ihtiyaç yoksa satın alınması daha mantıklıdır, dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygun fiyatlara satılmaktadır.

Un kurtlarının soldan sağa sırasıyla larva(kurt) pupa ve böcek evreleri

mehlwurm.jpg

Sırasıyla soldan sağa Pupa, larva(kurt),böcek evreleri

un-kurdu-132959.jpg

• Like 4
  • Thanks 1

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest bahri_uysal

Mite lar insan üzerinde barınmazlar, dertleri sıcak nemli bölgelerde üreyip çoğalmak. Paylaşım için teşekkürler çok faydalı

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Mite lar insan üzerinde barınmazlar, dertleri sıcak nemli bölgelerde üreyip çoğalmak. Paylaşım için teşekkürler çok faydalı

Benim bi arkadaşta var bu sorun bende yok  :laugh:

Nemsiz ve görece soğuk ortamda ölürler Bahri'nin de dediği gibi. Mite-off diye bir ilaç var. Kaan mitelardan tamamen kurtulduğunu iddia ediyor :D Tabii reklam da yapıyor olabilir, bilemiyorum. :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

o seni kandırmak içindi sadece :)

Şaka bir yana gerçekten etkili olduğunu düşünüyorum. Mite çıkan canlı yemlerde kabın üzerine peçete koyup peçeteye mite off sıktım 2 kez uyguladıktan sonra mite kalmamıştı.

Tabi soğukta bekletmek de farklı bir çözüm yolu

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tarantula popülasyonumu çoğaltmayı düşündüğüm için ben de un kurdu üretme işine soyunayım dedim. 250 böcek ve yataklık aldım 10 gün önce.

13 lt bir kiler box içindeler. üstleri sadece sineklikle kapalı. havalandırma sıkıntısı olmayan ve sıcaklığın 23-25 derece arası olduğu loş bir ortamda 2-3 günde bir taze zerzevat bırakıp en fazla 2 gün sonra pörsüyüp kalanları geri alıyorum. süreç bu

Bu sabah kabın içinden azimle ölü olan böcekleri ayıkladım. 100 ün üzerinde kafası olmayan böcek attım. bu soykırım benim yanlış yaptığım bir şeylerden mi oldu acaba.

desteğinizi esirgemeyin.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ortam ısısı biraz daha yüksek olabilir. Belki soğuk havada kargoda kaldıysa ondan ölmüş olabilirler daha sonrasında. Veya ömürlerinin sonuna geldiği için de ölmüş olabilirler. Taze meyve sebze verilmemiş olsa susuzluktan birbirlerini yemiş olabilirlerdi ama öyle bir durum da söz konusu değil :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Size  oyle gelmistir  . Böceklerin  ömrü  süreçte  bukadar  fazla  degiller  zaten  aldığınız  biceklerin  nezaman  pulpadan  çıktığını  bilmekde  fayda  var  . Bunun  yerine  yetiskin  kurt  alip  kendiniz  böcek  yapmayi  denerseniz  surec  sürekli  isleyecektir . Devirdayim  olacaktir .  Yarim  patates  koyun kabugu  yatakliga  gelecek  sekilde  en  uzun  sure  dayanan  odur  ve pesine  havuç . Üstüne  sineklik  koymaniza  gerek  yok  ziplamaz  ucmaz  ve  tirmanamaz hatta  ters  düşse  duzelemez  bir  hayvanat . Yumurta  kabi  koyuyorsunuz  dimi  10  gunden  cok  daha  fazlaca  yasamasi  lazim  eğer  ters  düşüp  ölmuyorsa

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aynen  ölümlerin  çoğuda  ondan  olmusda  olabilir . Yemin  ustunden  ters düşen  kavga  edip  dusen  ciftlesin  dusen  olduysa  kaplumbaga  misali  düzelmesi  pek bi  zor . . Ve  dedigim  gibi  gelen  boceklerin  genc mi  yaslimi  oldugunu  bilmek  lazım  . Bu  yuzden  yetiskin kurt  alip  iyice  besleyip  kendi  pulpanizi  yapmak  daha  iyi  bocekleriniz  daha  büyük  ve  verimli  olur  .

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ayri ayri iki tane dondurma kabı yeterli olur bocekler ve kurtlar icin veya biraz daha buyuk seffaf olmayan birer kap. Isiktan hoslanmadiklari için seffaf kap onerilmez. O kadar lükse gerek yok :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aynen  herhangi  seffaf  olmayan  bir  saklama  kabi  olabilir  . 45/50 tl  verilmez  o  iş  için  bir  kaba . Bunu  geckonuzun  mevcut  gider  butcesine eklediginizde  cok  daha  iyi  olacak .

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Pupaların böcek olması için nasıl bir düzenek kullanılmalı ayrıntı verebilecek olan var mı veya basit bir düzenek.Nem gerekiyor bir miktar ama dengesini ayarlayamadım bir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Pupaların böcek olması için nasıl bir düzenek kullanılmalı ayrıntı verebilecek olan var mı veya basit bir düzenek.Nem gerekiyor bir miktar ama dengesini ayarlayamadım bir.

Pupa evresine geçen canlılar larvaların arasından toplayıp ayrı bir kaba alınır. Pupalar beslenmediğinden aslında hiç bir şeye ihtiyaç duymazlar (ısı, nem hariç) ama genellikle aynı altlık pupalarda da kullanılır. Ki ilk oluşan böcekler biz toplayana kadar beslensin. Nem olayı da; durduğu ortam aşırı kuru değilse ekstra nemlendirmek gerekmiyor. Ama kalorifer yanı gibi kuru ortamlar da içine havuç vb sebzeler hem nemi yükseltmeye yardımcı olur hemde az önce belirttiğim gibi çıkan böceklere yem olur. Yani larvalarda aynı ortam hazırlamak bence mantıklı.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aynen  herhangi  seffaf  olmayan  bir  saklama  kabi  olabilir  . 45/50 tl  verilmez  o  iş  için  bir  kaba . Bunu  geckonuzun  mevcut  gider  butcesine eklediginizde  cok  daha  iyi  olacak .

Böcekler kurtları yemez mi?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.