fireman 232 19 Mart, 2015 gönderildi yer abicim yer ayırman lazım pulpayı böcegi kurdu Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
serchester 1 19 Mart, 2015 gönderildi Ayri ayri iki tane dondurma kabı yeterli olur bocekler ve kurtlar icin veya biraz daha buyuk seffaf olmayan birer kap. Isiktan hoslanmadiklari için seffaf kap onerilmez. O kadar lükse gerek yok Senin böcekler kurtlları yemiyor mu? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
fireman 232 19 Mart, 2015 gönderildi Ayri ayri iki tane dondurma kabı yeterli olur bocekler ve kurtlar icin veya biraz daha buyuk seffaf olmayan birer kap. Isiktan hoslanmadiklari için seffaf kap onerilmez. O kadar lükse gerek yok Senin böcekler kurtlları yemiyor mu? Adam ayrı koy demis zaten Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
fthsmsk 0 19 Mart, 2015 gönderildi Ben ayrı tutuyorum böcekleri ve kurtları hocam. Ilk sayfada çok güzel anlatılmış biraz vakit ayırıp inceleyin tekrar tekrar. Ayırırsanız böyle bir derdiniz olmaz Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
serchester 1 19 Mart, 2015 gönderildi Ben okudum zaten de 3 tane kapa gerek yok dendi o yüzden soruyorum. Böcekler ile kurtlar ayrı 2 kaba konacak peki pupalar? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
fthsmsk 0 19 Mart, 2015 gönderildi Pupalari gecici olarak bos seffaf olmayan herhangi bir kaba alabilirsiniz. Yaklasik 10 gun icinde bocek olurlar ve siz de bocek kabina koyarsınız Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Xtra 0 19 Mart, 2015 gönderildi Ben sadece pupaları ayiriyordum.. artık onuda yapmıyorum.. yataklık ve patatesten başka birsey de kullanmıyorum.. 8 litre falan plastik kap içindeler.. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
pumpfriction 23 19 Mart, 2015 gönderildi Böceklerden yüksek verim almak isterseniz şöyle bir şey yapmanızı öneririm. Zemine koyacağınız altlığı 2-3 günde bir bir kalem ile karıştırırsanız, yumurtaları yem olmadan alttaki kaba aktarmış olursunuz. Bu kaplar sayesinde böceklerden aldığım yumurtaları farklı sıcaklıklarda muhafaza ederek 500 adet un kurdundan bütün kışı (ve muhtemelen önümüzdeki yazı) çıkaracak farklı boylarda un kurdu ürettim. http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/19/39668a5b4c807ae8c54744f30f40f230.jpg[/img] Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
tarantilla 1 31 Mart, 2015 gönderildi Böcek ve larvaların olmadığı bir kapta alttan göründüğü kadarıyla 25 30 civarı yumurta var fakat 15-20 gün geçmesine rağmen açılmadılar. Sebebi ne olabilir ? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
gulay 58 31 Mart, 2015 gönderildi Süre daha kısa olmuş... Bir aya kadar varabiliyor. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
ErcanSarıkaya 0 1 Nisan, 2015 gönderildi Yumurtaların görülebildiğini bilmiyordum Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Nikomedyalı 0 25 Nisan, 2015 gönderildi Gozle gorulemez deniyor ama bende goruyorum gorulemez degil. Ayrica sadece patatesle besliyorum 7ay oldu yeni yeni olmeye basladi ergin bocekler. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
0je 1 25 Nisan, 2015 gönderildi un kurdu saklaba kabının kapağını açtım.Kekik serpiştirdim.Yarında sineklik yaparım üzerine. Şimdilikbu kadar sanırım.Yem olarak ne sıklıkla vermeliyim kurtlara? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Halelujah 0 26 Nisan, 2015 gönderildi Kekik neden koydunuz acaba ? Mite için mi ? Un kurtlarının tahıllı altlığı her zaman olmalı düzenli olarakta elma,havuç,patates,biber gibi az sulu sebzeler koymalısınız.3-4 Günde o sebze bozulmadan değiştirin veya bitmişse yenisini koyun.Çok dayanıklılar.Bu arada böcek ve pupaları ayırmanızı öneririm verim artar.Kurtlar yumurtaları yiyor,böcekler pupaları yiyor.Pupalar için altı delikli bir kap kullanıyorum o kapda başka bir kabın içinde alttaki kaba ıslak peçete koyup nemlendiriyorum.Üstündede delikli kap var ama pupalar direk nemle temas etmemeli.Ayriyetten ben yataklığımda çok az bir miktar kurutulmuş karidesleri toz haline getirip kattım bir miktar protein hem beslenen canlı için hem kurtlar için iyi olur sanırım. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
tarantilla 1 26 Nisan, 2015 gönderildi Hazır başlık aktifken bende bir soru sorayım Böcekler yumurtalarını yer mi ? Ve ya yeni çıkmış kurtları ? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Nikomedyalı 0 26 Nisan, 2015 gönderildi Böceğin yumurtasını yediğini sanmıyorum bilmiyorum . ama böcek böceği kemirirken yakaladım hepsi yamyam bunların :rip: Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
gulay 58 26 Nisan, 2015 gönderildi Yetişkin böcekler yumurtaların bir kısmını yiyor. O yüzden de düzenli üretim düşünülüyorsa, yaklaşık 2-3 haftaya bir yetişkinleri yeni bir yataklığa alıyoruz ve yumurtaların olduğu eski yataklık kabını ayrı şekilde saklıyoruz. Barışcan, yataklıklarındakini sürekli tüketecekler ama su ihtiyaçları için haftada 2 kez patates, elma, havuç gibi şeyler verebilirsin (olabildiğince ıslak olmadan ve az miktarda). Onlar kurudukça da alıp yenilerini eklersen hiçbir sıkıntı olmaz. Tek dikkat edilecek şey, fazla nem oluşturup küfe sebep olmaması çünkü aşırı nem un kurtlarının en büyük düşmanı. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
omer93 0 15 Aralık, 2015 gönderildi Yataklığa biraz irmik eklesek olur mu acaba ? Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Recep_U 1 10 Ocak, 2018 gönderildi ErcanSarıkaya, 08.12.2014 - 22:23 yazdı: Çok güzel bir konu teşekkürler . Hani oldu da mite sardı ortalığı peki bizlere geçip alerjen bir etkisi olurmu bu mite ların. Yoksa tek dertleri yataklık mı bunların ? Bize bir etkisi olmaz dostum. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
memox171117 0 28 Ağustos, 2019 gönderildi arkadaslar karinca besliyorum da un kurdu kara sinek ve sivri sinek gibi boceklerden protein bakimindan dahami zengin almalimiyim sizce annem kurtlari gorurse sok gecirir sizce ne yapmaliyim Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
Efesormus 2 18 Haziran, 2020 gönderildi Latince adı: Tenebrio molitorİngilizce adı: MealwormTürkçe adı: Un kurdu Genel bilgilerDünyanın en çok tercih edilen canlı yemidir. Özellikle kuşlar,kemirgenler tarafından da bolca tüketildiği için, ihtiyaç ve tüketim olarak ilk sırayı almıştır. Böcekçil beslenen hemen hemen her canlı zevkle tüketir. Ergin larva (kurt) boyutları yaklaşık 2.5-3.5cm arasındadır. Besin değerleri protein açısından yüksektir, Larva(kurt) dönemlerinin %47 protein oranı vardır. Buna karşın yine %48 civarı bir yağ oranları vardır.Protein açısından çok iyi ama yağlanması zararlı olan canlılar için kötü bir yemdir. Yağ oranı pupadan böceğe doğru azalır. Yem olarak genelde larva(kurt) hallederinden bahsedeceğiz, çünkü böcek halleri genelde canlılar tarafından yem olarak tercih edilmez. Yaşam döngüleri larva halinden başlayarak sırasıyla;-Yumurtadan yeni çıkmış larva 20 civarı kabuk değiştirir ve son kabuğunu 3 ay civarı bir süre sonunda değiştirerek larva evresini tamamlar.-Larva evresinden sonra pupa evresi gelir. Dönüşüm tamamlandıktan sonra 15-20 gün arası bir süre sonunda pupalar böceğe dönüşür.-Döngünün son evresi böcektir. Pupadan çıktıktan 10-15 gün sonra yumurtlamaya başlarlar ve yaşam süreleri olan 3-3.5 ay yumurtlamaya devam ederler.-Yumurtalar 5-20 gün arasında açılır ve minik larvalar oluşur. İlk bir kaç gün gözle görülmezler; ama kısa zaman sonra yataklıkta olan hareketlilik fark edilmeye başlanır.(Süreler geniş aralıklıdır; çünkü sıcaklık direkt etkilidir) Beslenmesi ve su ihtiyacıLarvaların beslenebilmesi için karışık besinli yataklıklar kullanılmalıdır. Bunun için kepek,mısır unu, kabuksuz kuş yemi gibi besinleri karıştırarak yataklık hazırlayabilirsiniz. Beyaz un havadan dahi nem kaptığı, neticesinde küf ve mite oluşumuna zemin hazırladığı için önerilmez, besin değeri olarak da zayıftır. Sıvı ihtiyaçları için elma,patates,havuç,salatalık gibi meyve ve sebzeler verilebilir. Larvalar bu besinleri bir süre sonra yataklığa gömeceği için ertesi gün alınmalıdır. Dilimlenen meyve veya sebzeler yataklığa, kabuklu taraf yataklığa gelecek şekilde eklenmelidir. Eğer kabuk yoksa düz bir kap,alüminyum folyo üzerine koyularak da verilebilir.(Un kurtları basit yapılı canlılardır. Yukarıda sayılanları yapmasanızda hayatta kalır ve ürerler; ama canlıya verilecek un kurtları arasında içerdiği besin değeri açısından farklılık oluşur. Sadece beyaz unda bakılmış ve üretilmiş bir un kurdu ile karışım yataklıktaki kurt aynı olmayacaktır. Yine su ihtiyacı karşılanırken verilen besinlerde önemlidir. Havuçla beslenmiş bir un kurdu A vitamini açısında diğer kurtlara göre zengin olacaktır.. gibi) Uygun saklama kabı seçimi ve üretime hazırlıkUn kurtları hiç bir evresinde tırmanamaz,uçamaz ve zıplayamazlar. Bu nedenle seçilecek kap orta derinlikte olmalı ve üzeri açık olmalıdır. Dışarıdan örümcek sinek gibi etkilerin gelmemesi isteniyorsa bir sineklik ve lastik kullanılarak engellenebilir.Üstü tamamen açık bırakmak en iyi yöntemdir. Yataklık 5-6cm civarı derinlikte olmalıdır yataklik, buna uygun şekilde bir kap seçilebilir. ÜretimKurtlar pupaya dönüşmeye başladıktan sonra ayırılmalıdır, çünkü pupalar kaçamazlar ve bir süre sonra kurtlara yem olurlar. Üretim için en iyi yol 3 ayrı kap hazırlamaktır. Birinci kap kurtlar(Larva) için, ikinci kap ayırılan pupalar için, üçüncü ve son kap ise böcekler için. Döngü başladıktan sonra sırasıyla pupalar toplanıp ayrı bir kaba koyulur, böcek olmaları beklenir ve böcekler yine başka bir kaba alınır. Burada tek fark böcek kabına yumurta viyolleri yerleştirmek olacaktır. Hem üzerlerinde çiftleşmeyi hemde viyollerin içine yumurtlamayı tercih ederler. Yumurtalar açılmaya başladıktan sonra böceklerin olduğu yataklık, kurtların(larva) olduğu kaba eklenir ve böcekler için yeni yataklık hazırlanır ve döngü bu şekilde devam eder.( Yine burada da larva,pupa,böcek büyük bir kabın içerisinde birarada muhafaza edilip üretilebilir; fakat verim bir hayli düşük olacaktır.) Üretime ve büyüme hızına olan etkilerSıcaklık birinci derece etkilidir. Üretim yani böcek kabı kalorifere yakın bir bölgeye konulursa verim ve hız artar.Un kurtları çok hızlı büyür ve ürerler, zaman zaman koloni kontrolden çıkabilir, koloniyi kaybetmeden muhafaza etmek için sıcaklığın 10-12 derece olduğu bir bölge seçilir ve sistem yavaşlatılır. Buzdolabına koymakta etkili bir yöntemdir ama bu süre zarfında beslenemezler ve besin değerleri düşer. 4-5 gün buzdolabında bekletip 1 gün oda sıcaklığında yemleyip tekrar dolaba konulabilir; ama bu yönteme son çare olarak başvurulmalıdır. Mite ve küf problemiBaşlıca sebebi nemdir. Özellikle acemi hobiciler, kurtların kaçabileceği düşüncesiyle muhafaza ettikleri kabın üzerini kapatırlar. Yataklık içeride neme sebebiyet verecek herhangi bir şey olmasa bile, sıkışan havadan nemlenir ve mite,küf problemleri başlar. Mite problemini önlemek için beyaz undan kaçınıp(Karışımın içine eklenebilir), saklama kabının üstünü açık bırakıp, sıvı ihtiyacı için verilen sebze ve meyveler bir gün sonra toplanmalıdır. Ayrıca derin yataklıklar, alt kısımlarda oluşabilecek nem için ara sıra karıştırılmalıdır.Bütün kültürü aynı anda kaybetmemek için, kültür bir kaç parçaya bölünebilir. Bu da evde bir kaç parça fazladan saklama kabı demektir. Eğer mite problemi varsaÖncelikle mite oluşumu riskini olabildiğince azaltmalıyız. Mücadelesi zordur ve genelde koloninin çöpe atılmasıyla son bulur. Saklama kablarının etrafına kekik dökebilirsiniz hem kültürden gelen hafif kokuyu engeller hem de mitelar kekik kokusunda nefret ederler.Mite oluştu ve kültürü kaybetmek istemiyorsunuz; kurt,pupa veya böcekler toplanıp ayrı bir kaba alınmalıdır. Yataklık direkt olarak çöpe atılmalı ve çöpün ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Daha sonra ayrılanlar nemli bir bez içerisinde hafifçe ovulup mitelara ön temizlik yapılmalıdır. Son olarak bir kaç saatliğine boş veya kekik dolu bir kabın içerisinde tamamen kurutulmalıdır. %100 başarı garantisi yoktur; önemli olan mite problemine hiç yakalanmamaktır. Yazarın notu: Ayda yaklaşık 2-3bin un kurdu ihtiyacı olan birisi olarak üretim zorunlu benim için, özellikle farklı boy kurtlar farklı canlılara yem olmakta ve mikrodan yetişkin larvaya kadar sürekli olarak larva bulundurmak durumundayım. Önemli olan nokta ne kadar çok üretildiğinden ziyade kurtların ne kadar iyi bir besin değerine dönüştürüldüğüdür. Bunun için olabildiğince çeşit yataklık ve meyve-sebze kullanılmalıdır. Yoksa un kurtları zaten basit canlılardır, herhangi bir şekilde de ürerler. Çok aşırı ihtiyaç yoksa satın alınması daha mantıklıdır, dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygun fiyatlara satılmaktadır. Un kurtlarının soldan sağa sırasıyla larva(kurt) pupa ve böcek evreleri Sırasıyla soldan sağa Pupa, larva(kurt),böcek evreleriHocam ben 200 tane un kurdu aldım ama annem tiksindiği için demir kapının önüne koydurttu apartmanın içindede millet görürse sıkıntı olacak ben bunların üzerini kapatsam bir sıkıntı olurmu yada balkona koysamTapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
CzrElektronik 1 3 Nisan, 2022 gönderildi Bunlarda benim un kurdu böceklerim. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş