Jump to content
pumpfriction

Başlangıç türleri...

Önerilen İletiler

Bir çok yeni başlayan arkadaşımız, ilk canlılarının ne olacağına kolay karar verememekten yakınıyorlar.

Ben kendi tecrübelerimden yola çıkarak bir kaç tür yazayım, farklı düşünceleri olan varsa bu başlığın altında paylaşabilir.

Kertenkele beslemeyi düşünüyorsanız;

Leopar gecko (LG) en iyi başlangıç türüdür. Yaşam alanını hazırlamak kolaydır. Fiyatı ucuzdur. Yem seçmez, yediği yem çok tutmaz. Hele evde un kurdu gibi basit bir koloni kurarsanız, para da vermezsiniz. Deri atması çoğunlulka sorunsuzdur ve attığı deriyi de yer. Dolayısı ile temiz canlıdır. Temizlik demişken, koca teraryumun içinde siz nereye kağıt havlu koyarsanız oraya dışkılarlar.

Bearded dragon (BD) biraz daha teknik de gireyim hobiye derseniz Yemen Bukalemunu (YB) ile aynı kategoriye koyarım ben. Ama dedim ya işin içine teknik girince, konu hakkında daha tecrübeli arkadaşlarım aşağıda yazarlar nedenlerini...

Tarantula beslemek isteyenler için;

En kolay adlandırılan iki tür Grammostola ve Brachypelma türledir. Aynı özelliklere sahip olmadıkları için, alt türlerini de yazmak isterim...

Önce yetişkin mi yoksa sling mi alacağınıza karar verin. Hobide çok yeniyseniz, ne çok küçük, ne de çok büyük tavsiye etmem. L1 / L3 boylarını hayatta tutmak zordur, yetişkinlerde gözlemleyeceğiniz bri şey kalmadığı için sıkıcı gelebilir. Ben ilk tarantulamı gövde boyu bir santim olan (L4) bir B.smithi olarak almıştım. Çok da keyifli oldu büyüdüğünü görmek.

Kendi sıralamam şöyle:

1 - Brachypelma smithi - Çok bulunur, ucuzdur, güzeldir... Yavaş büyür, uzun yaşar, yeme zıplamaz, heyacanı azdır. Saklanmayı pek tercih etmiyor bendekiler... Yavaş büyümesini problem yapan arkadaşlar yok değil ama büyümesini takip etmek çok keyiflidir.

2 - Brachypelma vagans - Ben pek seviyorum. Ava karşı çok duyarlı, fazla gizlenmiyor, ama hemen kazmaya başlıyorlar. Smithi ile aynı popularitede...

3 - Grammostola rosea - Bendeki canlıl 5,5 cm gövde boyu olan bir yetişkin. Çok güzel görünmesinden başka söyleyecek pek bir şey bilmiyorum. :) YAbancılar bu canlıya boşuna "pet rock - evcil kaya" demiyorlar.

Biraz risk almayı seviyorsanız, Chromatopelma cyaneopubescens, nam-ı diğer CC almanızı tavsiye edebilirim.

Her kabukta değişen bacak renkleri, abdomeninin güzel rengi, L1 slinglerinin bile irice olması, hızlı sayılabilecek bri büyüme hızlarının olması, vermek istediğiniz yemi neredeyse havada kapmalarıyla gerçekten keyif veren bir tür.

Biraz daha detaylı bir yaşam alanı, çok az da olsa rutinleri olan bir bakım gerektirmeleri ve diğer başlangıç türlerine göre sling fiyatları görece fazla olması da bence gözardı edilebilir eksileri. Aslında bunların hiçbiri eksi değil azıcık tecrübeniz varsa ama ben sıfır olduğunuzu varsayıyorum.

Yılan ve akvaryum türlerine ben girmeyeceğim, daha iyi bilenler aşağıya eklerse sevinirim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bearded dragon konusunda katılıyorum fakat leopar gecko kadar basit olmasada oda bakımı kolay türlerden birisi. Sakin ve çok insancıl olmaları bakımlarını kolaylaştırıyo yeterli boyutlarda bir teraryum ısıtıcı ve uv oldukdan sonra bakımı gayet kolay taze su boyutuna göre sebze ve canlı yem ile çok fazla el oyalamayan bir tür.

Yılanlar konusunda ise

Milk, king, Mısır yılanları ilk sıradalar ihtiyaçları az nem ve ısı duyarlılıkları fazla değil temiz bir teraryumda taze su ve boyutuna göre yem buldukdan sonra bakımı en kolay yılanlardan ve ısırıkları son derece etkisiz. ( bunu söylediğime inanamadım  ;D )

Boa yılanları kolay kolay yem reddetmeyen iştahlı bir tür olduğu için diğer türlere göre tercih edilebilir fakat büyük oldukları için bakımları zaman içerisinde zorlaşabilir.

Piton türleri ball pitonlar sakinlikleri ile bilinir fakat bazı durumlarda yem kabul etmedikleri bilinir onun dışında büyümeyen orta boy türlerden birisi ve en çok morph çeşitliliği olan türlerden birisi.

Bukalemunlar daha önce egzotik canlı beslemiş tecrübe etmiş kişilerin tercih etmesi daha iyidir. Yemen bukalemunu içlerinde en kolayıdır. Panter bukalemunlar biraz daha neme ve ısıya duyarlı türlerdir. jackson's lar nem duyarlılığı fazla olan ve yüksek nem isteyen türlerden biridir.

Monitör türleri oldukça büyük ve genel olarak saldırgan tavırlar taşıyabilien nispeten ihtiyaçları az fakat büyük oluşlarının yanı sıra agresif tavırları bakımlarını zorlaştıran sebeplerdendir.

Hatalarım varsa daha çok tecrübe etmiş arkadaşlar hatalarımı düzeltir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arkadaslar orumcek korkumu yenmek icin :barış: tarantula edinmek istiyorum bunun icin bu arkadasin sakin ve yavas hareketli olmasi gerekiyo Brachypelma boehmei yi begendim siz ne onerirsiniz  :help:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arkadaslar orumcek korkumu yenmek icin :barış: tarantula edinmek istiyorum bunun icin bu arkadasin sakin ve yavas hareketli olmasi gerekiyo Brachypelma boehmei yi begendim siz ne onerirsiniz  :help:

On numara tercih derim.

Hatta madem yenmek için alacaksınız, juvenile veya sub-adult'tan daha büyük alınız.

Böylece haftada iki kere yem verir, kalan zamanlarda güzelliğini ve asaletini izlersiniz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

On numara tercih derim.

Hatta madem yenmek için alacaksınız, juvenile veya sub-adult'tan daha büyük alınız.

Böylece haftada iki kere yem verir, kalan zamanlarda güzelliğini ve asaletini izlersiniz.

Gövde boyu kaç oluyo adultların?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Burak'a katılıyorum. Ama gövde boyu 3 Cm geçince otomatik olarak yetişkin tavırları sergilemeye başlıyorlar. Daha hesaplı olması açısından B.smithi de düşünebilirsiniz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Peki başlangıç olarak crested gecko mu leopard gecko mu?

Leopardlar sanırım crestedlardan daha büyük ve büyük terrarium istiyor.

Crestedlar daha saldırgan sanırım?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Leopardların bakımı daha kolay. Nem istemez, suları kaplarından içer, meyve püresi repashy falan istemez. Başlangıç için biraz daha kolay.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Crestedlerin görünümü biraz daha enteresan ama leoparlardan daha yabaniler ve biraz daha dikkatli ihtimamli bir bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Leoparlarsa daha mütevazı şartlarda yaşayabiliyor, üstüne duserseniz evcillesiyorlar.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yukarıda arkadaşlar açıklamış zaten :)

Aslında başlangıç türü biraz da size kalmış birşey.

Yani daha önce den gelen farklı canlılar ile ilgil bir deneyim var ise bütün canlılar başlangıç türü olabilir.

Ben de hobiye başlangıç için zor denilen yemen bukalemunu ile başlamıştım mesela.

Tarantulada da başlangıç için önerilmeyen P. Metallica ikinci tarantulam oldu.

Ama tabi kolaylık açısından bakılırsa en zahmetisizi nem olayı vs olmadığı için leopard gecko.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hobiyle ilgili ilk araştırmalarımı tarantula hakkında yapmıştım fakat sonra Leopard Gecko almaya karar verip tüm ekipmanlarını satın aldım ama şimdi burada okuyunca tarantulalara mı dönsem bilemedim  :tebrik: şaka bir yana L1 falan yazıyor onların anlamı nedir?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.