Jump to content
gulay

Afrika Kelebeği (Pantodon buchholzi)

Önerilen İletiler

Benim de 4-5 yıl kadar beslediğim bir dişi bir erkek olarak çıkan bu türle ilgili bir makaleyi sizinle paylaşmak isterim. Başlangıçta genç yavrular olarak aldığım bu tür, kuru yem kabul etmemesi nedeniyle benim canlı yemlere dolayısıyla belki de ileride sürüngen hobisine başlamama sebep olan türdür  :) Siyah fasülye böcekleriyle başladım, sonrasında un kurduyla devam ettim. En çok sevdikleri bu iki yemdi. Daha sonrasında kuru yeme de alıştılar, kurutulmuş bloodworm en sevdikleri yem oldu canlı yemden sonra. Arada etçil ve hatta bitkisel pul yemleri de kabul ederlerdi.

Erkek olan zamanla çok daha iri oldu ve sırtında boylamasına iki krem rengi şerit çıktı... Çok bölgesel balıklardır, 240 lt tankın tüm üst bölgesini tek bir balık sahiplenebilir. Dişisini bile bilhassa yemlenme zamanı epeyce kovalayabiliyor. O yüzden aynı tankta 2 erkek demek, muhtemel bir ölüm demektir.

Suyun üstüne biraz ses çıkararak attığınız yemi, suyun hafifçe dışına zıplayarak avlamasını ve ön kanatlarıyla yaptığı muhteşem dönüş hareketlerini izlemek tam bir keyiftir... Yapay bir ortamda adet 15 cm.lik minyatür bir ejderha besliyormuşsunuz hissi yaratırlar insanda :)

HM6Wqg.jpg

yytHjr.jpg

j2IcC8.jpg

BsEpL8.jpg

Şimdi sıra makalede...

Bilimsel Adı: Pantodon buchholzi Peters

Bilinen Adı: African Butterfly Fish

Yaşadığı Yer: Batı ve Merkez Afrika

Maksimum Boyu: 15 cm

PH Aralığı ve Sertlik: Nötrden hafif asidik suları tercih eder fakat çeşitli pH ve sertlik derecelerini tolere edebilir.

Sıcaklık Değeri: Kesinlikle tropik, 23⁰C - 29⁰C arası

Habitatı:

Afrika Kelebeği havuz, göl, bataklık ve nehirlerin yavaş akıntılı kısımlarında yaşar. Tam anlamıyla bir yüzey sakinidir ve şaşırtıcı bir atlama kapasitesine sahiptir. Yüzeyde bulacağı küçük balıkları tüketebilse de temel gıdası böceklerdir.

Görünümü

Afrika Kelebeği’nin egzotik görüntüsü 1905’te hobiye dahil olmasından bu yana onu bir akvaryum gözdesi haline getirmiştir. En belirgin özelliklerinden biri de bir kelebeğin kanatlarını andıran ve ismini aldığı dev göğüs yüzgeçlerinin genişliğidir. Sırt rengi yeşilden açık kahveye uzanır, daha koyu kahverengi benek ve çizgilerden oluşan bir kamuflaj desenine sahiptir. Karın rengi ise gümüşi beyazdan sarımtırak beyaza değişir ve bunlardan daha koyu şerit ve beneklerle bezenmiştir. Pelvik yüzgeçleri ipliksi bir görünüme sahiptir ve alt kısımları genelde kiremit kızılı rengindedir. Sırt ve anal yüzgeçleri vücudun oldukça gerisindedir. Kuyruğu ise en uzun iki orta ışınıyla birlikte yırtık pırtık bir görünüm sergiler. Afrika Kelebeği’nin kafası; çıkık gözleri, büyük dişli ağzı ve tüp şeklindeki burun delikleriyle Güney Amerikalı Arowanalara çok benzer.

Üretimi

Afrika Kelebeği’nin akvaryumda üretimine sık rastlanmaz ama akvaryumda üretilmiştir. Erkek balık gövdesine göre daha iri göğüs yüzgeçleri ve eğri büğrü sürüklenen bir uca sahip anal yüzgeçle ayırt edilir. Dişinin anal yüzgecinin erkeğinkine kıyasla çok daha düzgün kontürlü bir sürüklenen uç kısmı vardır. Göğüs yüzgeçlerinin büyüklüğü arasındaki fark yukarıdan bakıldığında çok daha belirgindir.

Bu balıkları sadece bir kez ve tamamen kazara üretmeyi başardım. Çift, hafif asidik suya ve 25⁰C su sıcaklığına sahip 75 litrelik bir akvaryumda  bulunuyordu. Kur davranışı gözlemlemedim ama su yüzeyindeki bazı bitkilere açık sarı renkli yumurtalarını yaydılar. Yumurtaların açılması 1 haftayı buldu ve yavruların 10 tanesini büyütebildim.

Kişisel Deneyimlerim

Afrika Kelebeği’ni yıllarca çok sayıda kurulumda besledim ve onları bu süre içersinde çok enteresan balıklar olarak gördüm. Beslenme zamanı dışında çok hareketli olmayan bu balıkların, olağandışı görünümleri ve yüzeyde gezinme alışkanlıkları onları seyretmesi çok ilginç canlılar haline getirir. Erkek Afrika Kelebeği oldukça bölgeci olabilir ve yutması için çok büyük olan diğer yüzey sakini balıklarla (diğer Afrika Kelebekleri dahil) kavga edebilir veya zarar verebilir. Bu balıklar beslenirken alınacak özel bir önlem, akvaryumun üstünün tamamen kapalı olduğundan emin olmaktır. Aşırı derecede başarılı atlayıcılardır ve suyun dışına 1 metreyi geçen sıçrayışlarda bulunabilirler.

Beslenmesi

Afrika Kelebeği’nin beslenmesi sorun yaratabilir çünkü ağızlarından sadece birkaç milimetre aşağıya batan yemleri bile önemsemeyeceklerdir. Bir süre batmayan dondurulup kurutulmuş planktonla bariz bir başarı yakaladım. Bazı Afrika Kelebekleri batmadığı sürece pul yemi kabul edecektir. Arada bir küçük canlı cırcırböceği ve ezilmiş sinek de verdim. Dondurulmuş kankurdu ve küçük sığır yüreği parçacıkları da verdiğim birkaç Afrika Kelebeğim oldu. Yüzeye çıkan küçük balıklar Afrika Kelebeği için yakalanması kolay avlardır. Beslenme söz konusu olduğunda Afrika Kelebekleri şaşırtıcı biçimde hızlıdır, avları dev ağızlarının hızla kapanmasıyla birdenbire gözle görünmez olur.

Afrika Kelebeği'ni diğer Afrika nehir balıklarıyla besledim:Ctenopoma ve Microctenopoma türleri (Yaprak Balığı), çeşitli Bichirs türleri (Polypterus ve Erpetoichthys), Congo Tetra (Phenacogrammus interruptus), Afrika Bıçak Balığı (Xenomystus nigri), kribensis türü cichlidler (pelvicachromis) ve çeşitli Synodontis kedi balıkları. Aşırı saldırgan tank arkadaşları, yenecek kadar küçük balıklar ve uzun lifli yüzgeçlerini dayanılmaz bulabilecek balıklardan kaçınılmalıdır. Diğer yüzey sakini balıklar (Arowana, Balta Balığı, Killifish vs.) da tavsiye edilmez.

Bir çift yetişkin Afrika Kelebeği’nin beslenmesi için önerebileceğim minimum tank hacmi 75 lt’dir ancak 40 lt’de de bir müddet sorunsuzca bakılabilirler. Bu balıklar için tank derinliğinden çok yüzey alanı önemlidir. Genelde tanka herhangi bir çeşit suüstü bitkisi (genelde Ceratopteris thalictroides) dahil ettim çünkü balıklar bunların arasında dinlenmekten hoşlanıyordu ancak Afrika Kelebeği, yüzmek ve avlanmak için bir miktar açık yüzey alanına gereksinim duyar yani suüstü bitkilerinin tüm yüzey alanını ele geçirmesine izin vermeyin. Ayrıca sıklıkla bir filtrenin akıntısına karşı yüzüp yumuşak bir lokmanın sürüklenip kendilerine gelmesini bekleseler de, aşırı akıntıdan hoşlanmayacaklardır.

Özet

Afrika Kelebeği etkileyici bir yüzey sakinidir. Beslenmesi bazen sorun yaratabilir ve çoğunlukla diğer yüzeyde gezinen balıkları tolere edemez. Ancak uygun koşullar sağlandığında tankınıza çok güzel bir ilave olacaklardır.

Yazar: Joe Gallo

Çeviren: Gülay Baran

Kaynak: www.aquarticles.com/articles/breeding/Gallo_Butterflyfish.html

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yelkenli minik Arowana misali. :) Bulması zor ama gerçekten besleyenlerin de sevdiğini duyduğum bir tür. Sürüngen forumlarında olan bir bey şans eseri üretmiş zamanında.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu yılı bilmiyorum ama 2013-2014'te epeyce besleyen vardı hatta bir forumda İstanbul neredeyse her akvaryumcuda gördüklerini konuşuyordu insanlar, ben de çok şaşırmıştım çünkü ben ilk geldiğinde almıştım o zamanlar Beylikdüzü'ndeki Aquapetcenter diye ilk online satışı yapan meşhur akvaryumculardan :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Rica ederim. Yakın zamanda nerelerde bulunacağını ben de bilmiyorum maalesef, dönemsel olarak getirilen bir balık olduğu için ulaşabileceğiniz akvaryumculara sormakta fayda var.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hafta sonu eminönüne gideceğim 40 litre akvaryum var kum motor ısıtıcı vb ekipmanlar alıcam eğer orda bulabilirsem bu türden kesinlikle almak istiyorum.

Hacim biraz ufak 5-6 adet yavru natteri alıcam ama korkuyorum ileride büyük sıkıntı çıkabilir diye.

Başka balıklarda kesmiyo beni :)

5. planda tabanı moss kaplı karidesli ve neon kolonili akvaryum var.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bulabilir miyiz acaba Gülay?

Ben de pek bir heveslendim okuduktan sonra :)

http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-akvaryum-baliklari-afrika-tetralari-kelebek-baligi-ozeltur-194936649/detay

tek bulabildiğim de bu oldu

İlan açtığına göre şu an olmasa bile getiriyor demektir iyi yakalamışsınız, şu an elinde bile olabilir sormak lazım :) Siz İzmir'desiniz sanırım ama orada nerede bulabileceğinizi bile söyler belki, hiç belli olmuyor...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bulabilir miyiz acaba Gülay?

Ben de pek bir heveslendim okuduktan sonra :)

http://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-akvaryum-baliklari-afrika-tetralari-kelebek-baligi-ozeltur-194936649/detay

tek bulabildiğim de bu oldu

İlan açtığına göre şu an olmasa bile getiriyor demektir iyi yakalamışsınız, şu an elinde bile olabilir sormak lazım :) Siz İzmir'desiniz sanırım ama orada nerede bulabileceğinizi bile söyler belki, hiç belli olmuyor...

Bu güne kadar en beğendiğim balık aslan balığıydı, az önce yer değiştirdiler :)

yarın mutlaka ilanı arayıp bilgi alacağım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Afrika Kelebek Balığı için sahibinden.com da ki satıcı ile konuştum.

Sadece tüccar mantığı ile yaklaşmayan iyi bir satıcı izlenimi verdi Serkan bey. Kendisine forumdan bazı arkadaşların da balığı almak istediğini söyledim. Canlıyı almak isteyen arkadaşlar varsa lütfen satıcı ile irtibat kursunlar. siparişlerinizi alıp en kısa sürede balıkları getirteceğini söyledi.

(satıcı ile hiç bir organik bağım yoktur. elindeki tek canlıyı kendim için aldım ve almak isteyen arkadaşlar için ben başının etini yedim. )

Berat Marine Akvaryum

Serkan Karagöz

0 (532) 401 41 42

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Afrika Kelebek Balığı için sahibinden.com da ki satıcı ile konuştum.

Sadece tüccar mantığı ile yaklaşmayan iyi bir satıcı izlenimi verdi Serkan bey. Kendisine forumdan bazı arkadaşların da balığı almak istediğini söyledim. Canlıyı almak isteyen arkadaşlar varsa lütfen satıcı ile irtibat kursunlar. siparişlerinizi alıp en kısa sürede balıkları getirteceğini söyledi.

(satıcı ile hiç bir organik bağım yoktur. elindeki tek canlıyı kendim için aldım ve almak isteyen arkadaşlar için ben başının etini yedim. )

Berat Marine Akvaryum

Serkan Karagöz

0 (532) 401 41 42

e o zaman hayırlı olsun abi

en yakın zamanda fotoğrafları bekliyoruz eğer tavsiye edersen bende almayı düşünüyorum

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok güzel bir gelisme olmuş, gerçekten sevindim bulmanıza :D Bu arada bilhassa uçup konan bir sinegin pesinde üstü komple açık tanktan ziplayabildiklerini hatırlatayım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

canlıyı 10 gün sonra teslim alacağım. Hem taşınıyorlarmış hem de sanırım istanbuldaki hava hala kargoya elverişli değil. taşınma işlerini bitirip uygun bir havada kargo yapacak.

ben de o zamana kadar sizin yazınızı kılavuz alarak yaşam alanını hazırlayacağım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arowana'yı beğeniyordum, sırf avlanma şekli için.

Ama bu onun ile aslan balığı arasında muhteşem bir canlı...

Geldi mi Erkan senin edindiğin canlı?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Arowana'yı beğeniyordum, sırf avlanma şekli için.

Ama bu onun ile aslan balığı arasında muhteşem bir canlı...

Geldi mi Erkan senin edindiğin canlı?

evde anlamsız bir akvaryumum oldu :(

taşınma sürecinde telef oldu iddiaları bana dükkana gelen birine satıldının farklı bir dildeki hali gibi geldi.

bu kez bir çift bulacağına söz verdi. bekliyorum

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Akvaryumun anlamsızı olmaz, rahat ol :D

Uyumlu yaşayabileceği ortamı hazırlamak bekleyişin ızdırabını azaltır bence...

Şöyle cici kribensisler, bir iki tane cüce vatoz ve bri siyah bir beyaz labio ile kafada canlandır o akvaryumu, anlayacaksın :D

En son bir çift kelebeği de en üste konuşlandırırsın...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şöyle cici kribensisler, bir iki tane cüce vatoz ve bri siyah bir beyaz labio ile kafada canlandır o akvaryumu, anlayacaksın :D

Afrika Kelebeği dışında sadece salyangozlar ilgimi çekiyor :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Afrika Kelebeği dışında sadece salyangozlar ilgimi çekiyor :)

Ben ilk başladığımda balık bile koymayacaktım, sadece bitki olacaktı...

:)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Afrika kelebeği sadece ve sadece üst kısımlarda gezen bir canlı, kalan kısımları sadece salyangozla da doldurabilirsiniz. Kendisi 8 cm.i bulan cok guzel simsiyah veya kahverengi kabuklu, etiyle varyeteye göre tupturuncu, sapsarı veya mavimsi olan minare benzeri Poso snail türü de bakarsınız; yine muhteşem sevimli ve kocaman sarı, kahve, beyaz ve mavi cinsleri bulabileceğiniz elma salyangozu da... Bunların hiçbirine musallat olmaz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

peki 55 lt bir akvaryuma kaç tane salyangoz koymak uygundur?

çok sevimli oldukları için sayıyı abartabilirim o yüzden danışmak en doğrusu :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.