Jump to content
atakankvk

Tarantula Beslemeye Giriş Için;

Önerilen İletiler

Merhaba arkadaşlar iyi forumlar. Ben bu hobiye başlamak istiyorum. Yaklaşık bir yıldır çeşitli videolar izliyorum ve genel olarak bilgiliyim fakat benim hep aklıma takılan ve çoğu kişinin de üstün körü geçtiği, yeni başlayacakların bilgilenemediği birkaç konu var bu konularda tecrübeli ve bilgi sahibi olanların rehberliğine ihtiyaç duyuyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Öncelikle tarantulaların kendi boyutuna uygun kaplarda saklanmaması gerektiğini, boyutuna uygun yemler verilmesi gerektiğini, türüne uygun yaşam alanı oluşturmak gerektiği sıcaklığa ve neme dikkat etmek gerektiğini, kabuk atmak için hafif ağ örüp üstünde ters döndüklerini, kabuk atma döneminde sıcaklığı ve nemi biraz arttırmak haricinde kesinlikle rahatsız etmemek gerektiğini, kabuk atma sonrası dişleri yumuşak olacağından belli bir süre yem verilmemesi gerektiğini,ölünce bacaklarını kendine çekip düz olarak durduğunu.hayvanı ele almamak gerektiğini, bakamadığımız durumda doğaya salmamak gerektiğini, sanılanın aksine ölümcül zehirli olmadıklarını, yaşam alanından kaçarsa nasıl müdahale etmek gerektiğini vb. biliyorum. 

Evet genel olarak bilgi sahibi olsam da tarantula besleyenlerin çoğu büyük tarantulalara alışık olduğu için benim merak ettiğim bikaç konuyu hep atlıyorlar ve bazı konularda benim hala yeterince bilgim yok.

Bu konulardan bahsetmek ve fikirlerinizi almak istiyorum.

Öncelikle kafamda uzun süredir

A. Geniculata türü bir yavru (sling) canlı ile hobiye başlamak var. Sling bir canlı beslemenin sabır isteyen ve başlangıç için hobiden soğumaya neden olabilecek bir şey olduğunu slinglerin hassas olduklarını da biliyorum. Fakat ilk tarantulamı küçük boydan büyütüp büyük boylara getirmek o gelişimini gözlemlemek benim için büyük bi canlı alıp sade yemini suyunu verip durmaktan, kuru kuru beslemekten daha cazip geliyor. 

Öncelikle merak ettiğim konu bu boyutlar. Bu konuda yeni başlayacak biri için tatmin edici cevapları bulamadım evet hayvanın evreleri olduğunu biliyorum sling-juveline-sub adult - adult bunları biliyorum ama bu "l" kavramlarıyla tam olarak nasıl bağdaştıracağımı bilmiyorum mesela doğduklarında l0 sonra birinci kabukta l1 ikincide l2, l3, l4 ... Böyle gidiyor sanırım. Merak ettiğim aldığım bir yavru tarantula l kaç olur? mesela l3 olsun kaç kabuk sonra renk değiştirip diğer evrelere geçiş yapar?  belli bir kabukta juveline olur diyebilir miyiz? Mesela "atıyorum" l4 olanlar juveline,  l6 sub adult l8 adult gibi diyebilir miyiz? Renklerinden belli olduğunu biliyorum fakat tam bağlantısını iyice öğrenmek istiyorum.

Sonra hayvanı ortalama kaç günde bir beslemem gerekiyor. Abdomen durumuna göre beslemek gerektiğini de biliyorum fakat ortalaması nedir? 

Yani sling canlı elime geldi. Başlangıç için baharat yada 100 ml lik terraryum da hindistan cevizi torfu ile beslemeyi düşünüyorum sonra boyutuna göre yaşam alanını büyüteceğim. Aldığımda canlıyı ne zaman ve ne sıklıkta beslemem gerekiyor. Sanırım ilk kabuklarında yem yemiyolar diye okumuştum. Abdomenlerinden besleniyolarmış. Kaçıncı kabukta yemeye başlarlar.

Yani bir sling aldık elimize ulaştı. Bundan sonra yapılması gerekenler,  özellikle besleme ve boyutu hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var. Forumlarda yazılanları okudum ama kafamdaki soru işaretlerini tam gidermedi tam olarak detaylı öğrenmek ve onun da bir canlı olduğunu bilerek elimden gelenin en iyisini ona vermek için fikirlerinize başvurmak istedim.

Yeniyim konu açmam yanlışsa veya bir hatam varsa uyarırsanız sevinirim. Herkese iyi günler dilerim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhabalar,

Öncelikle heyecanınızı tebrik ederim :)

İlk üç paragrafta yazdıklarınıza istinaden söyleyebilirim ki bir sling tarantula sahibi olmaya hazırsınız.

Merak ettiklerinizden sırasıyla gidersek;

l1, 2...3..4 tahmin ettiğiniz gibi canlının değiştirdiği dış iskelet sayısını tanımlar. Fakat tüm canlılar aynı anda L2 yada L5 olmazlar. Sahibi olduğum bir metalica dan gidersek, aldığım kişinin elinde 3 kardeş metalica vardı ama biri L5 biri L6 biri de L7 idi. Bu tamamen canlının beslenmesi / koşulları veya karakter özelliğindendir. Birde kimi türler çok yavaş büyürken kimileri de çok hızlı kabuk değiştirerek büyüyor..

Gelelim boyut konusuna;

Sling sizin de söylediğiniz gibi yavru olan tarantuladır. Fakat yine metalicadan gidersek bendeki L7 hala sling :) 

Özetle;

Sling: Henüz yetişkin boyutundaki renklere geçişe erememiş.

Juve: Yetişkin boyutundaki görünümün minyatür halidir.

Semiadult : Juvenile ile sub-adult arasında kalan boydur.

Sub-adult : Son kabuktan önceki son 2 kabuktur.

Adult : Kabuk değişimini tamamen tamamlamış yetişkin boyuttur.

Yani anlayacağınız üzere renklerden hangi evrede olduğunu, değiştirdiği dış iskelettende ''L kaç ?'' sorusunun cevabını alabilirsiniz..

Birde tarantulaları, ağaç, yer, çalı ve tünel türleri gibi ayırabiliriz. Terraryumun dizaynı ile ilgili doğayı izleyerek buna karar verebilirsiniz. Örnek olarak ben olabildiğince canlı bitki veya doğal malzemeler kullanmaya çalışıyorum. Sende yer türlerinde zeminde cocopeat ve bir kısmında dikensiz kaktüs kullanmak istersen bonzai ağacı torfu kullanabilirsin. Ağaç türlerinde de tırmanmayı ve ağ örmeyi sevdikleri için zeminde bonzai torfu ve yetiştirebileceğin dikensiz minyatür bir bitki olabilir (çok bakım istemeyen türler olmalı)

Çok fazla tür ve türevleri olduğundan zamanla yeni bir tür edindikçe hangi türün neyden hoşlandığını öğreneceksiniz. Zira hobiyi severseniz 1-3-5 derken kolleksiyoner olunuyor :) Hepsinin ayrı güzelliği var çünkü..

Birde ısı ve nem konusu var ama eviniz çok soğuk değilse çok fazla takınılacak bir konu değil. Geniculata gibi türler evlerimizdeki 24-28 dereceler için uygundur. Nem ve su ihtiyacı için de su kabı falan koyup boğulmaması için fısfıs ile damlacıklar yeterli olacaktır.

Yem konusunda da doyup yemi kabul etmemelerine kadar verebilirsiniz.

Yem olarak Palembus Ocularis' in protein değeri yüksektir (un kurdunun siyaha çalan rengi gibidir) Adana canlı yemde bulabilirsiniz. Un kurduda olur tabi..

Size önerim ilk türde renkli ve her kabukta daha da renklenen ve hızlı büyüyen türler olmalı. Sonra yahu bu koyduğum günden beri aynı yerde duruyor demeyin :D 

Örnek olarak benim favorim ' Versicolor' ve 'CC' olabilir. ( Yakında Borga123 isimli arkadaşımız versicolor türünü satışa çıkaracak )

Yer türü derseniz Vagans bayağı hareketli ve doymak bilmezdir.

Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir..

• Thanks 1

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu arada, örnek olması için aşağıdaki bir terraryumun fotoğrafını elimde hazır olduğu için paylaşıyorum. Hafta sonu 6 sling, 1 sub-adult, 2 juve ve akvaryum fotoğraflarını da paylaşacağım :) 2be35a77-75bd-4402-acfe-5af2e17bbb7d.thumb.jpg.1ddc5abcdf3d63c0b515a36827162a3f.jpg

• Thanks 1

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ☺️ birde nem oranını nasıl kontrol ediyorsunuz göz kararı mı 2 günde bir fısfısla üstünden felan mı geçiyorsunuz? büyük terraryumlar için nem ölçer kullanırım da sling için sormak istedim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Barakuda90, 5 saat önce yazdı:

Sling: Henüz yetişkin boyutundaki renklere geçişe erememiş.

Juve: Yetişkin boyutundaki görünümün minyatür halidir.

Semiadult : Juvenile ile sub-adult arasında kalan boydur.

Sub-adult : Son kabuktan önceki son 2 kabuktur.

Adult : Kabuk değişimini tamamen tamamlamış yetişkin boyuttur.

adult  :  üreme olgunluguna  erişmiş tarantuladır .. buyumeye ve kabuk atmaya devam eder  ( tarantulalar  ölene dek  kabuk atmaya  devam eder  adult bir canlı yaklaşık olarak 10 ila 16 ay  arasında  kabuk atacaktır)

son kabuk : erkek tarantula için  ifade  edilen  ureme olgunluguna geçmiş son kabugunu atmıstır  ciftlesmeye hazır  canlıya denir ..  bazı  tecrübelerime dayanarak bu formdan sonra  1 kabuk daha  atan  canlılarım  olmuştur .

subadult  : ureme olgunluguna yaklaşmıs  juvenil boyu  geçmiş  canlıdır 

semi adult : bölgesel olarak farklı  meridyenlerdeki hobicilerin  uydurdugu  bir terimdir  juvenili  gecmiş  ama sub  olmamış  canlı  boyutuna denir 

• Thanks 1

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.