atakankvk 93 Oluşturuldu: 8 Haziran, 2020 Merhaba arkadaşlar. Martın son haftasında 2 adet messor kraliçesi bulmuştum. Mayısın sonunda birisi ilk işçisini çıkardı diğerinin o hafta bütün pupaları öldü. 3-5 larvası kalmıştı. Beslemesini yaptım larvalar pupaya dönüştü bikaç hafta geçti üzerinden bugün baktığımda yine pupaların öldüğünü, çöp bölgesine taşıdığını gördüm. Diğer kraliçenin 15+ işçisi var ve sorunsuz çıkarmaya devam ediyor. Bu noktada yardımınıza ihtiyacım var başıma ilk kez böyle bir şey geliyor. Pupaları ölenin altında yine 3-5 küçük larva ve 5-10 yumurta var. Bu larvaların büyümesini bekleyip besleme yapmaya devam mı etmeliyim yoksa diğer kolonimden 2-3 minor takviyesi yapmayı mı denemeliyim? Kraliçeyi de riske atmak istemiyorum. Minor takviyesi yapmam gerekirse nelere dikkat etmeliyim. Yoksa şuanki larvalara da bir şans verip oda olmazsa mı takviye yapmayı denemeliyim? Tavsiyelerinize açığım. Tecrübe olması açısından gelişmeleri hepinizle paylaşacağım. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
FiiQZ 6 8 Haziran, 2020 gönderildi benim eski kraliçelerim nemin fazlalığını hissedip yumurta-larva-pupaları pamuğun dışına topluyordu. Öldüğünü nasıl anladınTapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
atakankvk 93 8 Haziran, 2020 gönderildi Yumurtalar ve larvalar kraliçenin altında ve nemli bölgede duruyor. Diğer pupalar ise çöpleri taşıdığı, tüpün ağız kısmında duruyor ve normal pupa gibi durmuyorlar. Bikaç haftadır onlar da altındaydı. Bugün çöp bölgesine taşımış. 1 Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
MehmetD 4 8 Haziran, 2020 gönderildi Messor türlerine işçi eklemesi riskli. Structor, albicans, wasvani diye ayırt edemiyorsanız riske atmayın. gereksiz yere birileri ölebilir. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
montrama 13 8 Haziran, 2020 gönderildi İşçi takviyesi diğer koloni için de sıkıntılı olabilir. Başlangıç aşamasında her işçinin önemi var sonuçta koloni için. Benim messor kraliçem tüp içindeyken çöp bölgesi diye bir yer belirlemedi? hatta çöpü bile yoktu. Nemli bölgeden uzaklaştırıyor olmasın? 1 Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
atakankvk 93 8 Haziran, 2020 gönderildi Zaten içerisine herhangi bir müdahalede bulunmuyorum pupalar içeride hala ama ölü olduklarını düşünüyorum çünkü ilgilenmiyor daha önceki pupalarına da aynısını yaptı onları da içeride bırakmıştım onlar yok oldu. Nemli bölgeden uzaklaştırsa yumurtaları larvaları da uzaklaştırır gibime geliyor. Mikro un kurdu felan verdiğimde nemli pamuğa taşıyor işi bittiğinde geri tüpün ağız kısmına taşıyor o yüzden oraya çöp bölgesi dedim. Bikaç tohum koydum ne olur ne olmaz onlar da nemli kısımda altında duruyor kendi taşıdı oraya. Yumurtalar ve larvaları da orada sadece 2 tane pupası vardı onlar ağız tarafında. Birleşik de durmuyorlar biri farklı yerde biri farklı yerde. Yine ellemeyeceğim umarım yaşıyorlardır ama pek sağlıklı durmuyorlar. Karanlığa atıp unutucam artık yapcak bişeyim yok. İşçi ekleyip kraliçeyi riske atmak istemiyodum zaten. 2 kraliçeyi de aynı anda buldum aynı tüpü hazırladım aynı günlerde kontrol ettim biri gayet sıkıntısız devam ediyor bu çok sıkıntılı oldu. ikiside işçi çıkaramasa bakamadım diyeceğim de aynı gün bulup aynı şartlarda baktım. Diğerinde de sıkıntı olurdu. Neyse yardımlarınız için teşekkür ederim. Gelişme olursa yine paylaşırım. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
atakankvk 93 8 Haziran, 2020 gönderildi Cinslerini ayırt edebiliyorum ama alt türlerden pek anlamıyorum birbirine çok benziyorlar. Daha önce forumda sorduğumda messor barbarus dediler. Messor structor da olabilir bilmiyorum. Türlerden iyi anlayan biri var ise tam türünü söyleyebilir. Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
montrama 13 8 Haziran, 2020 gönderildi atakankvk, 2 saat önce yazdı: Zaten içerisine herhangi bir müdahalede bulunmuyorum pupalar içeride hala ama ölü olduklarını düşünüyorum çünkü ilgilenmiyor daha önceki pupalarına da aynısını yaptı onları da içeride bırakmıştım onlar yok oldu. Nemli bölgeden uzaklaştırsa yumurtaları larvaları da uzaklaştırır gibime geliyor. Mikro un kurdu felan verdiğimde nemli pamuğa taşıyor işi bittiğinde geri tüpün ağız kısmına taşıyor o yüzden oraya çöp bölgesi dedim. Bikaç tohum koydum ne olur ne olmaz onlar da nemli kısımda altında duruyor kendi taşıdı oraya. Yumurtalar ve larvaları da orada sadece 2 tane pupası vardı onlar ağız tarafında. Birleşik de durmuyorlar biri farklı yerde biri farklı yerde. Yine ellemeyeceğim umarım yaşıyorlardır ama pek sağlıklı durmuyorlar. Karanlığa atıp unutucam artık yapcak bişeyim yok. İşçi ekleyip kraliçeyi riske atmak istemiyodum zaten. 2 kraliçeyi de aynı anda buldum aynı tüpü hazırladım aynı günlerde kontrol ettim biri gayet sıkıntısız devam ediyor bu çok sıkıntılı oldu. ikiside işçi çıkaramasa bakamadım diyeceğim de aynı gün bulup aynı şartlarda baktım. Diğerinde de sıkıntı olurdu. Neyse yardımlarınız için teşekkür ederim. Gelişme olursa yine paylaşırım. Bence kendinizi suçlu hissetmeyin. Belki de doğada tek başına kalsa da kolonisini kuramayacaktı. Survival of the fittest (güçlü olanın hayatta kalması) diye bir şey var sonuçta. Dediğiniz gibi karanlıkta unutup uzun süre sonra kontrol etmek en mantıklısı bence. 3 Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş
MicroFlasher 5 8 Haziran, 2020 gönderildi montrama, 27 dakika önce yazdı: Bence kendinizi suçlu hissetmeyin. Belki de doğada tek başına kalsa da kolonisini kuramayacaktı. Survival of the fittest (güçlü olanın hayatta kalması) diye bir şey var sonuçta. Dediğiniz gibi karanlıkta unutup uzun süre sonra kontrol etmek en mantıklısı bence. Bence de hayvan biraz rahatlar hemde pupaların larvaların çıkıp çıkmadığını görürsünüz kraliçede sitrese girmez böylece. 1 Alıntı İletiyi paylaş İletiye bağlantı Sitelerde Paylaş