Jump to content
Erkan

Tecrübeli tarantula hobicisi nasıl olunur?

Önerilen İletiler

Bu başlığı bazı türlerde özellikle "yeni hobicilere önerilmez" ibaresini gördüğüm için açmak istedim.

buradaki kıstas nedir ? lütfen kimse cümleleri yanlış anlamasın tamamen durumu idrak edebilmek için soruyorum.

Birincil ölçü canlının bakım şartlarının diğerlerine göre çok daha fazla ilgi istiyor olması mı? yoksa agresif yapıda olan bir canlının beden diline hakim olmaması sebebiyle ısırılma riskinin daha yüksek olması mıdır?

Eğer konu agresiflik ise bu deneyimi nasıl uysal bir tür besleyerek edinebiliriz ?

Bakım konusundaki hassas ırkların tavsiye  edilmeme sebebi tamamen canlınıza ayırabileceğiniz süre ile mi orantılıdır ?

Çok istediğim bir türün açıklamasında "yeni hobicilere önerilmez" ibaresi olduğu için bu kadar meraklı oldum. lütfen beni ve varsa benim gibi merak eden arkadaşları aydınlatır mısınız?

Not : Bu konu başlığı kinaye içermemektedir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Benim kendi düşüncem, zor tarantula yoktur. Zaten tarantula genel olarak bakimi çok kolay olan bir canlidir; ama alacak kişi durumu belirleyicidir. Örnek verelim; bir versicolor aldiniz ve yuksek nem istedigini okudunuz, ayni zamanda yuksek havalandirma da ister ayni zaman da orta sicaklik da ister bu 3'unu ayni anda saglayabilmek biraz tecrube ve birikim gerekir, yani bilgiye ulasmak sorun degil ama bilgiyi kullanmak sorun. Agresiflik konusuna gelince de agresiften kasit teraryumdan firlayip insanin üstüne atlatip isirmaya calismasi degil; yeme karsi daha istekli, rahatsiz edildiginde dişlerini göstermesi ya da bombalamasi gibi. Hızlı tür de yine tecrübe gerektiriyor, ben cok uzun zamandir bakiyorum ama ne zaman bir pokiyi teraryumuna yerlestirmeye calissam mutlaka kaciriyorum, olay da bu noktada basliyor, korkup odayi mi terk edeceksiniz, yakalarken zarar mi vereceksiniz, bunlarin olup olmamasina tecrube diyoruz.Bir de yeni baslayan insanlar tarantula alirken genelde daha once hic gormemis oluyorlar ve satin aldiktan sonra hayal kirikligi oluyor ozellikle sling alan hobicilerde, hani hayaller ve hayatlar capsleri varya onun gibi:)

Ben aslinda boyle seylein yazilmasini sevmiyorum, sanki nil monitör alinacakmis gibi bir ciddiyet ama öyle insanlar var ki bu uyarilar yapilmak zorunda, tarantulayi yaşatmak degil öldürmek zordur.

Ben de yilanlara baslamadan rainbow şöyle agresif böyle isirir, yeni baslayanlara önerilmez dediler ama ben kendimi taniyordum, hic cekinmedim ne bakim sartlarindan ne agresifliginden hatta her an atak yapma ihtimali hosuma bile gidiyor. Cok uzattim, kisaca o yazilanlar kisi de bitiyor.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

basit kaygılarımdan birini söyleyeyim.

çok iyi huylu iki yılandan sonra dikkatsizce bir şeyleri elimle yapmaya çalışabilirim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bakım şartlarında her ne kadar "yeni hobicilere önerilmez" yazsam da ben de bu ibareyi pek sevmiyorum. Mesela benim de ilk tarantulam subadult-adult bir P.murinus' tu. Bu biraz beceriyle ve hayvanları gözlem yeteneğiyle alakalı bir şey. Ama mecburen bu tarz "yeni hobicilere önerilmez" uyarısını yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü becerisi olmayan, yaşı küçük çocuklar da almak istiyor, oluşabilecek kazalara vebal almamak adına daha çok bu öneri. (Tabi bu dediklerim agresifliği açısından bakılınca söyleyeceklerim, nem-sıcaklık oranını da küçük bir tecrübelerle kazanılabileceğini düşünüyorum.)

Edit: Tarantulaya kendini ısırtmak da zor bir iş, dikkatsiz olmak, elinle teraryumu kurcalamak, yanlış handling yapma çabaları sonucunda oluşuyor genelde bu işler, özetle hayvanı bızıklamazsanız ısırılmazsınız  :başarı:

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

basit kaygılarımdan birini söyleyeyim.

çok iyi huylu iki yılandan sonra dikkatsizce bir şeyleri elimle yapmaya çalışabilirim.

Yapmayın derim, ısırılma konusu beni korkutmuyor ama elinden düşürüp ölümüne sebep olan çok insan tanıdım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hızını göz  önünde bulundurduktan ve çok dikkatli olunduktan sonra sorun olmayacaktır. Sizin nemi sıcaklığı ve havalandırmayı aşamayacağınızı sanmıyorum  :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Neden  önerilmez !

Bu canlıların  vucut  dilini  yaşam  kosullarını  tehlikelerini  hızlarını  ögrenirken  hem  şahsınıza  bir  zarar  gelmemesi  adına  hemde  canlının  sağlıklı  yaşaması  adına  yazılmış  bir uyarı  sadece . Bu  kişinin  olası  bir  sorunla  karşılaşmadan  aklında  bulundurması  gereken  ve diğer  canlılara  göre  daha  dikkatli  olmalayım  demesini  sağlamak  amacı  ile  söylenmiştir .

yer  türlerinde  hobiye  başlayanlar  için  önerilen  canlılar  cok daha dayanıklı  ve genel  anlamda  diğer  türlere  göre yavaştır . Bu  hobiye  başlıyan  tanıma  kavrama  ve  gazlama  aşamalarında  bisiklet  binmeyi  öğrenmeden  direk  motoru  alayım  330  yapayım  umurumdamiki  bu  dünya  demenin  kimseye  bir  kazancı  olmadığını  yüzlerce kez  gördüm .  önerileri  inanın  canlı  için degil  hobici  için  yazıyoruz . sizler  maddi  ve manevi  anlamda  üzülmeyin  diye .  size  almayın  deme  hakkım  olmadıgı gibi  satıcıyada  satma  diyemem  ihtimaller  söylenenlerin terside  olabilir .

sadece  tavsiyem  juvenil  boydan  ufak  olsun  alıcagınız  poki  , merak  etmeyin  hızlı  büyüyorlar .

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bana da cok sacma gelen bir kavramdir "baslangıç türü" , "tecrube edindikten sonra bu türü alin" gibi cumleler.

Ornegin "tecrube isteyen" türlerde sorun nemini ve havalandirmasini ayarlamaksa bunu önceden tarantula olmayan bir teraryumda deneme yanilmayla termo-higrometre gibi aletlerle ölçerekte ayarlayabilirsiniz, zaten nokta atisi bir nem ayarlamaya calisip cok fazla kasmaya gerek yok. Bu yapilacak seyler cok cok kolay

Eger sorun tarantulanin hizi veya saldirganligi ise tarantula alacak kisi zaten bu hayvanin evcil olmadigini bilecek. Eger ozelligi bombalamaksa o zaman birinin aklimin basina gelip tecrube kazanmasi ocin bombalanmasina gerek yok. Ornegin yemin billah edip cimbizsiz yaklasmicam kesinlikle elimi yakinlastirmicam gibi seyleri soyleye soyleye kafasina kazicak. Eee bunda tecrubeye ne gerek var.

Olayi dunyayi kurtaran adam moduna sokup "şu tür sana gore degil, şu tür profesyonellerin bakacagi türdür" gibi seyler demeye gerek yok.

Eger birseyde uyarilacaksa o da ağac türlerinin tirmanici oldugu ve kapagi acarken kacmamasi icin dikkat etmen ve yemleme konusunda yer türlerine gore biraz daha zor oldugudur. Bunu yapamayacak kisiler yer türü alsinlar kafalari rahat olsun.

Bu arada bunlarin yazan kisinin 1 tarantulasi var :) tarantula tecrubem %0-5 falandir ve tek tarantulam ilk tarantulam sayilir. Türü de Theraphosa Blondi , dunyanin en buyuyen tarantulasi .... "aman o tür uzmanlik gerektirir baslangic türü degildir" diyenlere ragmen nemi de sicakligi da kurdugum ortami da gayet iyi.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yineliyorum  sayin  erkan  bey  besliyecegiz  tur poecilotheria ailesine mensup  tecrübe  esas almanız  gereken  tek  seydir . Konu  hakkinda  bilgisi olanlar gerekli  cevabi  vermisler ve  vericekler arasindan istediginizi  feyz  almakda  serbestsiniz . Pahali  tür  kavrami  tehlikeli  veyahut  narin  kavramiyla  kiyaslanmamali . Buradaki  bahsi  gecen  olay  sizi maddi  manevi  zarara  ugratacak  ihtimaller  taşıdığı  için  konuyu  etraflica  arastirmanizda  yarar  var . Yer türü  sadece  abdomenin  ustundeki  tüyleri ile  savunur kendini  sizden  kacarken ondan  önce de  on ayaklarini  kaldirip  sizi  olabildigince  uyarmaya  calisir  . Ama  bi  regalis  ornata  rufilata  striata  v.b.  türler  kacmaz amaci  dişlerini  gecirebilecegi  bir uzuv  ararmaktir  p.murinus  hızlıdır  lakin  bu  saydigim  türler  cok  daha  hizlidir  atack  anlarinda . Ben  gerekli  aciklamayi  yaptim  daha  oncede dedigim  gibi  belkide hic bir  sorun  olmadan  bakabilir  burada  gelisim  surecini  paylasabilirsiniz  yada  isirilmanin  veya  canliyi  kacirdiginizda  bir  baskasinin  isirilmasinin  veya  canlinin olum  nedenini  yine  burada da  paylasabilirsiniz .

Tecrubeli  tarantula  hobicisi  okuyarak  veya  anlatilanlara  bakilarak  olunmaz . Merdivenleri  tek tek  cikarak  olunur .

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yazılan bütün mesajlardan elbette merak ettiklerime iyi ya da kötü bir şeyler buldum. Herkese teşekkür ederim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ozetle Sercan Abinin de dedigi gibi bir uctan tutmaya baslamak gerek :) sen de besledikce bunun farkina zaten varirsin abi. Hani sling poki turu beslemek kolaydir problem sadece hizidir o boyutta, ama adult beslemek bir nebze tecrube ister cunku isin icine daha fazla hiz, cusse ve agresiflik girer. (Tecrubesizseniz ve adult bir poki aldiysaniz rehouse olayi bile iskenceye, korku dolu anlara donusebilir:) lakin imkansiz degildir tabi ki)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hemen her hobinin 'başlangıç' için daha uygun sınıfları vardır. Motosikletten dağcılığa, sürüngenden tarantulaya.

Burada asıl belirleyici olan kişinin hobiye ne kadar hızlı adapte olabileceğidir.

Bu başlığa çok ama çok sıradışı bilgiler yazmak, sizler için iyi bir değerlendirme skalası oluşturur ama sizler kada iyi adaptasyonu olmayan yeni bir hobiciyi cesaretlendirmesini istemeyiz.

Erkan, sana senin uzmanlık alanın gibi bahsedeyim :) Başlangıç türleri dirseğe yapılan yıldız dövmesi gibidir. Daha az veya hiç hata ihtimali yoktur, hata yapsan da bir miktar kaldırır, sonuçları vahim değildir.

Poki ailesi ise fotoğraftan dövme yapmaya benzer; adamın karısının fotoğrafına bakıp bambaşka birini zerkedersen göğsüne canın sıkılır. :)

Bana göre, senin için başlangıç türleri kolaylıkla es geçilebilir. Zaten stüdyo ortamında hijyen sağlamanın rutin prosedürünü yerine getirebilen biri için, bir kaç canlının günlük haftalık bakım rutinini kazasız belasız yerine getirmek çocuk oyuncağı.

Ama yine de ilk bir iki kaçış, düşüş, atak tecrübeni daha küçük boyda, daha kolay türde yaşamak önemli.

Bir de işin çocuk boyutu var. Sen ne kadar dikkatli olursan ol, ne kadar önlem alırsan al, herhangi bir çocuğun erişimi olan odada ben zehir etkisi yüksek tarantula önermem.

'Başlangıç için önerilmez' ibaresi, herkes için gerekli olmasa da, okuyanın birikimini bilemeyeceğimiz için önemle gerekli.

Buraya yazan bazı arkadaşlar, 'ben yaptım oldu' şeklinde yazmış ama, 'keşke yapmasaydım' yazabilecek çoğu insan artık başka hobilerle ilgileniyorlar, emin ol.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

merhaba bende bu hobide yeni sayılırım.ve açıkcasi (yeni hobicilere onerilmez) ifadesi benim için çok önemli oldu çünkü tecrübesizdim ve hiçbir bilgi birikimim yoktu. hatta hepsinin zehirli olduğunu bile bilmiyordum. eğer öyle bi uyarı olmasaydı bi poki türü yada güzelliğinden dolayı king baboon alabilirdim.  tecrübesizligimden dolayı da kötü sonuçlanabilirdi. yani kısacası ben kendi adima söylüyorum. benim için önemli bi ifadeydi başlarken. şimdi herşeyin farkındayim ve yavaş yavaş diğer türlere yoneliyorum :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Eskiden bir Abi'm söylemişti eski forum da eğer sling bir murinus U adult yapmışsan artık tecrübelisindir diye neyse benim de söyleyeceğim şudur mesela ağaç Türlerine başlamak istiyorsunuz ama neredeyse hepsinin Altın'da (yeni başlayanlara önerilmez) Yazısı var burada ya cesaretli olup sling bir poki alıp onu büyütmeye başlayacaksınız (bunu denedim bazı Sıkıntılar yaşadım elbette ama bu sayede pokilerin kişiliklerini ve davranışlarını öğrendim) ya da bir t. Gigas alıp sakin bir şekilde öğreneceksiniz seçim size kalmış iyi hobiler ...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tekrar hepinize ilginizden dolayı ok teşekkür ediyorum.

ama okuduklarımın çok büyük bir kısmı sorduklarım ile alakasız.

kendimden başka hiç bir canlıyı sıkıntıya sokacak atraksiyonlar planlamıyorum. Yalnız yaşamanın getirdi en leziz durum da bu. olması muhtemel bütün riskler güzel kızım ve ben arasında yaşanacak.

ilk dövme tribal bir kertenkele 3. dövmem ise yarım kol bir biomechanic oldu.

derdimi doğru anlatabildiğim sürece karşılığında gelen "ilgili" bütün başlıkları mantığımı da devreye sokarak doğru şekilde kullanmak ve uygulamak için azami dikkat göstereceğim. Umarım yaşanmaz ama tek kaygım canlıya zarar vermemek, yoksa gece teraryumunu parçalayarak çıkıp yatağımın başında "alfred hitchcock" gibi bekleyeceği fikri aklımdan hiç geçmedi...

burada bana anlatılan ilgili ya da ilgisiz her şeyi bir araya getirdiğimde eğer 14 yaşında bir çocuk değilseniz bir canlının yaşamı için gereken fiziki koşulları oluşturamamak (oluşturamamanız için zeka yaşınızda bir sorun olmalı) pek mümkün değil.

kendisi ile ilintim olması gereken zamanlarda kendimi ve bütün köyü koruyup kimsenin ısırılmamasına çabalayacağımdan eminim. evimde ulu orta gezen kedilerim dışında kimse olmaz. onları da bü süreçten önce en sevdikleri yer olan bahçeye yollarım :)

Bu konudaki tecrübemi kendisi ile edinmeye karar verdim. tekrar ve tekrar teşekkür ediyorum hepinize.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

çok rica ediyorum şimdi yazdığım mesajı da "sorun çıkartmak" olarak nitelendirmeyin.

her mesajdan aldığım ve fayda edeceğini düşündüğüm (kendimi bildiğim için bunu yazıyorum yoksa konuya çok daha hakim olduğunuzdan şüphem yok) datalar var ve onları en doğru şekilde bir araya getireceğim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Rahatlıkla  sorup , aldığınız  cevapların  derlemesini  yapıp  kararı  vericek  olan  yine  sizsiniz  bu  başlık altında  ' sorun  çıkartmak '  olarak  nitelendirilecek  bir  durum yok . sorun  çıkartmaya meyilli  forum üyeleri de  varsa  zamanla  kendisini  ortaya  koyar  ve  gereken  yapılır . Şimdiden  hayırlı olsun  alıcağınız  canlı .

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Sorun yok, siz zaten genel sordum demişsiniz, ben de genel cevap verdim şahsim adina size özel yazmadim, yoksa neredeyse iki katim yaşındaki insanlara akil vemek degil amacimiz, okuyan kendine cikarim yapsin iste, tarantulanin teraryumdan cikip size saldirmayacagini bildiginizi biliyorum ama bilmeyenler var emin olun.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.

1-2 yer türü siling ile onların büyüme süreçlerini takip etmek istiyorum. o yüzden oldukça sakin ufaklıklar var şu an. her gün onlar ile ilgilenmek şu ara yaptığım en keyifli şeylerden biri. sık sık yanlarına yem bırakmak, keyfi yerindeyse o yemi bıraktığımda avlanmasını görmek, kendini gömdüğü yerden 1 aydır hiç çıkmadığı halde  bıraktığım yemi aldığı zamana denk gelir miyim diye ara ara tepesine dikilmek. her gün 1-2 damla yaşam alanlarını nemlendirmek. bu kadar hayatlarına müdahil olduğum canlıların benim onlara zarar verebileceğim kadar hızlı ve agresif olmaması bu süreci takip edebilmem adına çok daha kolay geliyor.

fakat acemilere tavsiye edilmeyen bir türe de hayranlık duymamın normal olduğunu düşünüyorum. bu kadar hızlı ve agresif olan bir canlının yetişkin halinin ihtiyaçlarını yaşam alanına çok daha seyrek fiziki müdahale ile yapılabildiğini gördüm. (türü resmine bakıp çok beğenerek seçmedim. bir süredir bulabildiğim bütün kaynakları okuyup anlamaya çalışıyorum) bir çok video izledim. teraryumlarının hazırlanması, teraryuma yerleştiriken neler yaptıklarını ve yapmadıklarını, nasıl yem verdiklerini vs.

çok daha az direkt müdahale gerektirecek bir yetişkin alıp onun karakteristik özellikleri izlemek istiyorum. konunun başlığında sorduklarım da bu süreç için. elbette tecrübenin zamanla kazanıldığının bilincindeyim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

benim anladığım bu ibare sadece yeterince ilgilenmeyecek, duruma ticari olarak bakacak ya da bir anlık hevesle canlının hayatını çekilmez hale gelecek kitleyi uzak tutmak için.

eğer bu tanıma uyuyorsa çok gerekli olduğuna inanıyorum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben de son kez yazıyorum konuya tam anlatamadım sanırım; tarantulam.com'dan beri aklımda kalan bazı durumlar;

-Tarantula'ya, normal ev örümceği verip kendi tarantulasını yem ettirenler (Kimin kime üstünlük kuracağı belli olmaz, ayrıca ayıp)

- Yem olarak sebze veren

- Taban malzemesi olarak akvaryum kumu kullanan

- Belki yüzlerce kaçırılan ve sonra uvuzları eksik olarak yakalanan

- Yine defalarca yazılmasına rağmen yem olarak arı veren

- Isıtma amaçlı infrared ampul kullanıp ızgara yapan

- Belki yüzlerce versicolor ölüsü

- Tarantulasını kaçırıp evini ilaçlatan

- Teraryumu yazın güneşe çıkarıp, öldüren.

- Nemi ayarlayamayıp kabuk değişimi sırasında ölen yüzlerce

- Yine kabuk değiştirirken öldü zannedip çöpe atan.

- Kabuk değiştirirken ters dönmüş tarantulayı düzelten

ve onlarcası,bunlar sadece bizim bildiğimiz açılan konular, özelden gelen saçma soruları prensibim gereği paylaşmadım, saçma da olsa özel.

Benim bildiğim 10 yılda 10bin versicolor falan satılmıştır, neredeler?

Ya da yakın zamanda yerli üretim P.regalis'ler ücretsiz dağıtıldı, kaç tanesi hayattadır sizce?

Konu siz ve tarantula değil, genel ve tarantula.

Rainbow boa'lar da başlangıç için önerilmez hiç bir kaynakta, kendinize güvenip almışsınız. Bu konuya neden bu kadar takıldınız anlamadım.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.