Jump to content

Önerilen İletiler

Türkiye'de de hem pet hem yem olarak kullanılan bu güzel ve renkli tür hakkında kendi tecrübelerimle birlikte daha detaylı bir bakım rehberi hazırlamak istedim iyi okumalar. 

Yaygın  Adı: Güneş Böceği (Sun Beetle)

Latince Adı: Panchnoda Marginata Peregrina

IMG_20210525_212918.jpg  

Doğal Yaşam Alanı: Kenya, Kongo, Gine ve Senegal gibi Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki ormanlarda yaşarlar.

Boyutları: Larvalar yumurtadan çıktıklarında 3mm boyutlarındarılar ve üç kere dış iskelet değişimi geçirerek 5cm'e kadar ulaşırlabilirler. Böcek evreleri 2 - 2,5cm boyutlarındadır.

IMG_20200827_112034.jpgIMG_20211030_180450.jpg

Yaşam Süresi / Evre Süreleri:  Larvalar yumurtadan bir ayın sonunda çıkarlar ve larva halinde geçirdikleri yaklaşık 3-4 ayın ardından taban malzemesi ve kendi sıvılarını karıştırarak bir kokon oluşturduktan sonra 1-2 ay sürecek bir pupa sürecine girerler, bu sırada kokonun içinde pupaya dönüşürler ve en sonunda böceğe dönüşürler. Bir hafta boyunca dış iskeletleri sertleşene kadar kokonun içinde beklerler, sonrasında ise kokonu kırarak yüzeye çıkarlar. Böcek evreleri beş aya kadar yaşayabilir. Bu süreleri 26 derecelik ideal ortam ısısına göre baz aldım, daha soğuk ortamlarda gelişim daha yavaş olabilir.

Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin abdomenleri düz iken erkeklerin abdomenlerinin altında uzunlamasına bir çizgi bulunur.

IMG_20211101_203107.jpg

Pet / Yem Olarak Kullanımı: Dünyada genelinde yaygın bir şekilde pet olarak besleniyor, larvaları ise yem olarak kullanılabilir fakat güçlü çeneleri rahatlıkla yaralanmalara sebebiyet verebilir. Kendim nadiren de olsa mecbur kaldığımda yem olarak kullanıyorum ama bunu yaparken kendi canlıma zarar vermemesi için kafalarını eziyorum 😕. Ayrıca larvalar tutuldukları zaman caydırma amaçlı dışkılayabiliyorlar, canlınızın teraryumunun temizliği için önceden dışkılmasını sağlayıp sonrasında yem olarak verebilirsiniz.

Bakım Koşulları

Teraryum Boyutları: Kendi canlılarım için 30 litrelik 45x32x30 boyutlarında saklama kabı kullanıyorum, kendi larva ve böcek sayınıza göre uygun kapları kullanabilirsiniz, önemli olan larvaların toprak altında birbirlerini rahatsız etmeden rahatça dolaşabileceği kadar alan olması. 

IMG_20211030_180002.jpg

Teraryum Bakımı: Larva evreleri çürük besinlerle beslendiği için nem ve atıklardan dolayı küf veya mite oluşumu pek görülmez, ama en iyi sonucu teraryuma "clean up crew" dediğimiz springtail, isopod veya miliped gibi canlıları ekleyerek alırsınız, ayrıca farklı canlıların bir arada yaşadığı bir vivarium oluşturabilirsiniz.

Taban Malzemesi ve Dekorasyon: Taban malzemesi olarak herhangi bir toprak kullanılabilir, önemli olan toprağın steril olması ve içinde besin maddeleri olması. Yabancılar orman toprağı kullandıklarını söylüyorlar fakat ben içinde parazit, bakteri veya başka haşereler bulunabileceğinden torf kullanıyorum ve içine bittikçe kuru yaprak ve dallar ekliyorum. Böceklerin tırmanabilmesi için yapay bitkiler veya dal parçaları ekleyebilirsiniz.

Isı, Işık Nem ve Havalandırma:  Havalandırma için bulundukları kabın kapağına delik açılabilir veya benim yaptığım gibi kapağın yarısını kesip file yapıştırabilirsiniz. Doğada nem seviyesi yüksek ormanlarda bulundukları için nemli ortamları severler, bunun için toprağın sürekli nemli kalması gerekir ama çamur gibi ıslak olmamasına özen gösterin. Toprağın üst kısmı kuruduğunda fısfısla nemlendirme yapabilirsiniz. Ortam sıcaklığının ortalama 25 derece olması yeterlidir, sıcaklığın ~18 dereceden aşağı inmesi metabolizmalarının yavşlamasına sebep olur veya ~32 dereceden yukarı çıkması canlılarınız için ölümcül oalbilir. Kışın bu şartları sağlamak için ısıtıcı ped, lamba vb. ısı kaynakları kullanabilir veya kaloriferin yanında tutabilirsiniz. Ekstra aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar.

IMG_20211101_204812.jpg

Beslenme:  Larva evreleri topraktaki çürümüş yapraklar, dallar ve çürük meyvelerle beslenir, bunun için toprağa kuru yaprak ve dallar koyabilirsiniz.  Böcek evreleri ise her türlü taze meyve ile beslenirler. Böceklere meyve verdikten sonra toplamanıza gerek yoktur, toprağın altına gömüp çürümesini sağlayarak larvalar için besin olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca piyasada satılan beetle jellylerden de kullanabilirsiniz.

IMG_20210623_194115.jpg

Handling: Böcek evrelerini rahatlıkla elinize alabilirsiniz, bacaklarındaki sivri kancaları ile sıkıca tutunurlar bu ilk başta biraz rahatsız edici gelebilir fakat herhangi bir zararları yoktur. Larvaları da elinize alabilirsiniz ama sıkıştırmadığınızdan emin olun çünkü güçlü dişlerini kullanmaktan çekinmiyorlar. İki evrede de rahatsız edildiklerinde kötü kokulu bir dışkı bırakabiliyorlar.

IMG_20211101_204858.jpg

Çiftleşme ve Birlikte Bakılabilirlik: Larvaları ve böcekleri aynı kapta bakabilirsiniz, her iki cinsiyetteki böcekleri aynı ortamda bulundurduğunuz takdirde kendi kendilerine çiftleşeceklerdir.

Yararlandığım Kaynaklar: 

https://insektenliebe.com/haltungsberichte/keeping-repords-about-feeding-animals/pachnoda-marginata-peregrina-congo-rose-chafer/?lang=en

https://keepingbugs.com/sun-beetle-care-a-practical-guide/

Çeviri / Derleme Reptula'ya aittir. 

Lütfen izinsiz paylaşım yapmayınız.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Etiket tabanlı benzer içerikler