Jump to content
cascocas

Beta balığı bakımı

Önerilen İletiler

ozLaEX.jpg

Beta baligini kisaca tanimlar misiniz?

Erkekleri kavgacı olduğundan tek bakılan bir Güney Asya türüdür. 23-24 derece sıcaklıklarda rahatça yaşama imkanı vardır. Labirentli bir tür olup, su üzerinden de oksijen temin edebilmektedir. Rahat oksijen alması için akvaryumunuzun üstü açık olmalı ki rahat oksijen alsın.

Beta akvaryumumu ne sıklıkta temizlemeliyim ve nasıl yapmalıyım?

Ortalama olarak her ay 1 kez değiştirmenizde fayda vardır. Ancak su değişimi yaparken kesinlikle suyun tamamını değiştirmeyiniz; sadece %20 lik kısmını değiştirmeniz yeterlidir. Su içindeki çeşitli organizmalar tam yerini bulmuş olduğundan ve balığı su düzenine alışmış olduğundan, köklü su değişimleri balığınızı etkileyecektir. Bol bitkili Betta akvaryumlarında ise su kirlenmesi gecikecektir.

Beta balığını ne sıklıkta beslemeliyim?

Granül yem olarak hesaba aldığımız zaman 1 adet küçük parçacıktan günde 2 kez yemlenmesi ilk tercihtir. Ancak günde 3 veya 4 öğüne ayırdığınız zaman bazı zamanlar da düzenli olarak Bettanızı aç bırakmanız önerilir. Devamlı fazla öğünde yem tüketen Bettaların zamanla yüzüşleri kaybolup, dibe çöküp kalmaktadırlar. Belirlediğiniz günlerde düzenli oalrak 1 gün aç bıraktığınız takdirde Bettanızın vücudundan tıoksinlerin atılmasına da yardımcı olursunuz ve Bettanızın midesini de rahatlamaya yardımcı olursunuz.

Beta için akvaryumuma ideal su nasıl olmalıdır?

Çeşme suları idealdir fakat dikkat edilmesi gereken bir durum söz konusudur. Çeşme suları ağır aaaaller(klor,ilaç vs.) içerdiğinden Bettanıza zarar verir. Bundan dolayı çeşme suyunu kullanmadan yaklaşık 48 saat(2 gün) önceden bir yerde dinlendirilmesinde fayda vardır. Daha sonra dinlendirilmiş suyunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer isterseniz suyunuza ek takviye olarak çeşitli su düzenleyici ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Ancak kaliteli markalar kullanmak şartıyla. Piyasa da ismi bile duyulmamış birçok marka bulunduğundan, ilaç vs. gibi durumlarda dikkat olmalısınız.

Beta balığım için farklı yemler denememde sakıncalar olabilir?

Hayır bir sakınca yoktur. Ancak balığınız için uygun olan yemleri kullanmanız daha iyi olacaktır. Bazı tür yemler Betta balığınızın sindirim düzenini bozabilir. Sizin için en uygun yem türleri, kuru, granül ve canlı yemler olacaktır.

Beta balığının su üstünde köpük yapmasının nedenleri nelerdir?

Köpük yapma durumu erkek Bettalara ait durumdur. Zaman zaman dişilerde de görülen bir durumdur. Erkek Betta dişi gördüğü vakit eğer kendini hazır hissediyorsa köpük yapmaya başlar. Diğer bir durumda balığın rahat bir ortamda olup, su, ısı vb. şartların kendisi için iyi olduğu durumlarda da köpük yapar. Bu durum sağlıklı bir Bettanın göstergesidir.

Betta akvaryumuma deniz kabukları ya da deniz ürünleri gibi vb. şeyler koyabilir miyim?

Kesinlike tavsiye edilmeyen bir durumdur. Deniz ürünlerinden, deniz kumu, deniz kabuk vb. diğer şeyler suyun düzenini bozmakta ve Bettanız için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Sadece tatlı su ürünlerini kullanmanız tavsiye edilir.

Bettaların aç kalma durumları hakkında bilgi verir misiniz?

Eğer işyeri, ofis vb. gibi yerde Bettanızı besleyip, hafta sonları Bettanızın yem ihtiyacını karşılayamıyorsanız bunun korkualcak bir tarafı yoktur. Ortalama olarak Bettalar 14-15 gün aç kalabilirler. Ancak bu durum çok zorda kalınmadığı süre için uygulanmaması gerekir. Çünkü Bettanız bu sere zarfı içinde aç kaldığı için direnci düşer ve hastalıklara kolay yakalanma durumuyla karşı karşıya kalır. Daha sonra Bettanızı kalite yemlerle besleyip eski gücüne kavuşturabilirsiniz.

Beta akvaryumumda bazı bitkiler çürümüş, ne yapmamı önerirsiniz?

Bitkide farklı türleri beslemede aşırıya gitmeyin. Genel olarak su mercimeği, eledoa, Java moss, cabomba gibi piyasada da rahat bulabilecğeiniz türler Bettanız için daha faydalı olacaktır. Ayrıca doğal bir ortam görünümü de kazandırmış olup, oksijen içinde faydalı bir girişimde bulunmuş olacaksınız. Plastik bitkilerde aklınıza gelebilir, pek önerilmemekle birlikte dekor olarak kullabilirsiniz. Ancak doğallıktan yoksun olduğu için görünümden başka hiçbir özellik kaznadırmaz.

Alıntıdır.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Teşekkürler cass :)

Peki beta akvaryumuna filtre kullanmadan sadece canlı bitkilerle akvaryum oluşturabilir miyim?

Akvaryuma bir kaç salyangoz türü ve karides ekleyebilir miyim? Erkek beta için konuşuyorum

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bitki ile ilgili cevabi da ekledim son satira.. Canli bitkiyi yasatabilme olayi uzun vadede sakat gibi

Beta akvaryumumda bazı bitkiler çürümüş, ne yapmamı önerirsiniz?

Bitkide farklı türleri beslemede aşırıya gitmeyin. Genel olarak su mercimeği, eledoa, Java moss, cabomba gibi piyasada da rahat bulabilecğeiniz türler Bettanız için daha faydalı olacaktır. Ayrıca doğal bir ortam görünümü de kazandırmış olup, oksijen içinde faydalı bir girişimde bulunmuş olacaksınız. Plastik bitkilerde aklınıza gelebilir, pek önerilmemekle birlikte dekor olarak kullabilirsiniz. Ancak doğallıktan yoksun olduğu için görünümden başka hiçbir özellik kaznadırmaz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kisaca yapay bitki yeter. Zaten baligin bakimi kolaymis, canli bitkiyle yarar saglanacak diye zararda verilebilir.

Arada sirada suyunun %20 si degistirilir, o oksijen yeter ona fazla aramasin :D

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kisaca yapay bitki yeter. Zaten baligin bakimi kolaymis, canli bitkiyle yarar saglanacak diye zararda verilebilir.

Arada sirada suyunun %20 si degistirilir, o oksijen yeter ona fazla aramasin :D

Ben oksijenden ziyade görüntüdeyim, baksana şu görüntüye off off

Sancho%20and%20lily%20-%20100_4137.JPG?rdrts=91844246

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Daha önce de bakmıştım ama belki bir 10 yıl sonra geçenlerde yine aldım dayanamayarak. Genel olarak aklıma gelenleri paylaşayım.

Etçildir, tankta ağzına sığacak büyüklükte lepistes yavrusu, karides yavrusu gibi canlıları kısa sürede avlar. Yem olarak bloodworm, etçiller için granül ve pul yemler verilebilir. Bitkileri sökmez, yemez. Tropikaldir, çok soğukta yaşamaz.

Erkekler mutlaka tek bakılır, dişilerse birarada bakılabilir. 1e1d uygun büyüklükteki tankta bakılabilir ama erkek dişiyi çok yorarsa ayırmak gerekir çünkü dişi ölür. Yavrular doğunca tamamen erkek bakar, taşır köpük yuvaya. Labirentlerinin geliştiği günlerde soğuk almamaları gerekir bu yüzden tankın üstü açıksa camla kapatılır.

Bir betanın ortamdan rahatsız olduğunu o muhteşem yüzgeçlerini kıstığında anlarsınız. İlaç kullanmak yerine su değişimleri pek çok kez işe yarar.

Ve avlanan hayvanlardan hoşlanıyorsanız sizin için biçilmiş kaftandır :) Yüzerkenki vücut hareketleri, yüzgeçlerinin rengi ve ihtişamı sizi büyüler...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Şu üretim olayını canlandırsak biraz da, bahsettiğiniz o ihtişamı daha fazla kişinin görmesini sağlasak :) Bulaşmayacaktım ama 2-3 tane daha ilave gelecek gibi duruyor :) Burdan da sormuş olayım bu arada. Crowntail dişisi / dişileri olan varsa benimle iletişime geçebilir mi?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

567b57642b2413fc4ca1acc269bbd654.jpg

Daha önce de bakmıştım ama belki bir 10 yıl sonra geçenlerde yine aldım dayanamayarak. Genel olarak aklıma gelenleri paylaşayım.

Etçildir, tankta ağzına sığacak büyüklükte lepistes yavrusu, karides yavrusu gibi canlıları kısa sürede avlar. Yem olarak bloodworm, etçiller için granül ve pul yemler verilebilir. Bitkileri sökmez, yemez. Tropikaldir, çok soğukta yaşamaz.

Erkekler mutlaka tek bakılır, dişilerse birarada bakılabilir. 1e1d uygun büyüklükteki tankta bakılabilir ama erkek dişiyi çok yorarsa ayırmak gerekir çünkü dişi ölür. Yavrular doğunca tamamen erkek bakar, taşır köpük yuvaya. Labirentlerinin geliştiği günlerde soğuk almamaları gerekir bu yüzden tankın üstü açıksa camla kapatılır.

Bir betanın ortamdan rahatsız olduğunu o muhteşem yüzgeçlerini kıstığında anlarsınız. İlaç kullanmak yerine su değişimleri pek çok kez işe yarar.

Ve avlanan hayvanlardan hoşlanıyorsanız sizin için biçilmiş kaftandır :) Yüzerkenki vücut hareketleri, yüzgeçlerinin rengi ve ihtişamı sizi büyüler...

Bugün bir takım bitkiler alarak bir şeyler yaptım. Hiç anlamam bitkilerden, bakımı için hiç tavsiyeniz var mı? Bir tane beta yaşayacak kısmetse, şelale filtreye ihtiyacım olacak mı yoksa bu şekilde yeterli olur mu? Şuan ekipman olarak led armatür ve ısıtıcı var 26 dereceye ayarlı.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Görüntü çok güzel hayırlı olsun :) Anubias, moss ball için arada haftada bir sıvı gübre dışında birşeye ihtiyaç yok ama arkadaki lobelia cardinalis ve cabomba için orta üst seviyede ışık ve dolayısıyla da besin (hem gübre hem de CO2) gerekir uzun vadede. Duruma göre diğer dayanıklı bitkilerle de devam edebilirsiniz gözlemleyip ama şu haliyle çok hoş. Çok akıntı yapmayan bir filtre ideal olur pipo gibi. Şelale de çok yapmıyorsa veya içine fazladan biraz elyaf filan koyarak (kısma düğmesi az gelirse) akışı azaltılabilir. Yani alınacak tek şey sıvı gübre gibi şimdilik...

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben bir de salyangoz korkusuna hafif sirkeli suda yikadim, iyi mi yaptim kotu mu yaptim? Keske sorsaydim daha once, aldigim cocuk cok dostane tavsiye edince direkt uyguladim

Sivi gubre tavsiyeai var mi? Kullanim dozajiyla birlikte, baliga zarari yok sanirim

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yahu bende de bi 15lt bi de 50 ltlik akvaryum var, kucugune akinti yapmayan filtre uyduramadm bi :/

15 lt için ya pipo filtre ama daha iyi bir filtrasyon için corner (köşe) filtre öneririm. İçine sadece elyaf koyabileceğiniz gibi kat kat sünger vs. de konabiliyor. Aynı pipo gibi hava motoruna bağlanarak çalışıyor ve bu da ucuz 10 tl civarı.

RNsbtG.jpg

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben bir de salyangoz korkusuna hafif sirkeli suda yikadim, iyi mi yaptim kotu mu yaptim? Keske sorsaydim daha once, aldigim cocuk cok dostane tavsiye edince direkt uyguladim

Sivi gubre tavsiyeai var mi? Kullanim dozajiyla birlikte, baliga zarari yok sanirim

O sirkeyi duruladınızsa birşey olmaz muhtemelen çünkü bitkileri potasyum permanganatda bile bekletiyorduk koymadan tanka. Halen de uygulayanlar çok. Sıvı gübre en ekonomik Seachem, diğer iyi iki marka da Sera ve Tetra bence. Bu tanka çok uzun süre gider ufak boyları bile. Dozu markadan markaya değişiyor aklımda yok ama aynı üstündeki oranlamayla verilir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Akvaryumun kenarina asilanlardan mi oluyor bu? Cunku bakindim onlara kucuk boy icin olanlar yoktu.

Yok bu direk tabana oturuyor, o yüzden adı köşe. Köşelere getiriyorsunuz, tam giriyor. Kenara asılanlar şelale filtre :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.