Jump to content
egzotikturkiye_canliyem

Ball Python Terraryumu

Önerilen İletiler

Ekibimizden Görkem Demir'in Ball Python terraryum yapım aşamalarını sizinle paylaşmak istedik. Kendi ağzından fotoğraflı tanıtım yazısı ektedir. :)

terraryum.jpg

Selamlar, Ball piton almaya karar verdikten sonra daha yılanımı almadan hazırlığa başladım ve aşama aşama burada fotoğrafları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle ilk aşamada plastik bir kapta bakmayı düşünüyorum akabinde bu hazırlayacağım terraryumun içerisine alacağım.

Terraryum için cam akvaryum tercih ettim. Boyutunu evimde üzerine koyabileceğim kitaplığa göre düzenleyip 138x40x55h şeklinde yaptırdım. Özel boyutta terraryum ve akvaryum hizmetleri için www.egzotikturkiye.com sitesinden iletişime geçebilirsiniz.

foto_raf_5.jpg

Akvaryum geldikten sonra zemin malzemesi koymadan önce doğal bir arka plan eklemek istedim terraryuma ve exo-terra strafor 3D arka planlarından sipariş verdim. 3 adet 45x65h ölçülerinde arka plan işimi gördü, 65cmlik alanların üst kısımlarından bir 10'ar cm traşladım sadece..

foto_raf_4.jpg

Arka planda yerleştikten sonra sıra geldi zemin malzemesi ve dekorasyona. Dekorasyon olarak hayalimde ormandan bir kesitmiş gibi alan oluşturmak vardı ve kendimce bunu da gerçekleştirdim diyebilirim.

nemisi.jpg

Hemen bir termometre ve nem göstergesi temin edip arka plana akvaryumun tam orta kısmına denk gelecek şekilde yapıştırdım.

foto_raf_3.jpg

Zemin malzemesi olarak organik torf kullandım. Sıkıştırılmış halde satılan 20lt lik torflardan aldım ve içine 6lt kadar sıcak su koyup tüm terraryumu organik torf ile doldurdum. Ben bir hata yaptım siz yapmayın; organik torfu su ile karıştırıp şişirdikten sonra direkt terraryumunuza koymayın eğer nem ihtiyacı olan bir canlınız yoksa. Aksi halde kurutmak için bayağı zahmete girmeniz gerekecek.. Ben üstten halojen lamba ile bayağı bir zamanda kurutabildim. Onun için torfu önce kurumaya bırakın 1-2 gün ondan sonra kapalı terranızın zeminine yayabilirsiniz.

Doğal görünüme yavaş yavaş yaklaştım ve sırada bitkiler, ağaç kökleri ve sarmaşıklar var..  Öncelikle birden fazla yerli yabancı sitelerden yapay bitkiler buldum ve siparişlerini verdim. Verdim ama elle tutup gözle görmeden sadece beyaz fonda çekilmiş fotoğraflarına göre verdiğim için boyutlarını tam kestiremeyip biraz fazla vermişim :) evde yapay bitki doldu. Her neyse bitkileri seçerken bir sazlık alan bir de sarmaşıklarla bütünleşecek geniş ve ufak yapraklı bitkileri tercih ettim. Bitkileri önce altlarındaki saplarından terraryumda arka plandan kalan zemin alanının ölçülerine göre kestiğim straforlara saplayıp sıcak silikon ile silikonladım. Daha sonrasında zemin malzemesi olan torfun altına yerleştirip üzerine torf koydum. Bunu yılan sürünürken bitkilere tutunup kökünden çıkartmaması için yaptım. Aksi halde doğrudan toprağa saplasaydım muhtemelen yılan içine girdiği andan itibaren terraryumda büyük bir deprem olacaktı..

nmm.jpg

Orta kısıma hem yılanın arasına girip saklanabileceği hem de sürünerek bir yüksekliğe ulaşabileceği iki adet mango ağacı kökü kullandım. Bunları terraryuma koymadan önce iyice yıkamak gerekiyor inanılmaz pislerdi :S..

sarmasik.jpg

Terraryumda herşey yavaş yavaş yerlerine otururken sarmaşıkları nasıl yerleşiteceğimi düşünüyordum ki aklıma yukarıdan aşağıya sarkan klasikleşmiş orman görüntüsü geldi ve ben de strafor exo-terra arka planımın belirli  yerlerinden delikler açıp sarmaşıkları oralara yerleştirip sıcak silikon ile (yaklaşık bir sabitleme yerine bir kamış silikon harcadım :) ) sabitledim hatta daha da sağlam olması için orta alanda bulunan mango köküne  temas eden alanı da birbirlerine yine silikon ile sabitledim ki yılanın kolay kolay yerinden çıkartamayacağı bir dekorasyon elde ettim. Silikon ile birleştirdiğim alanlara yine silikon ile yapay yaprak yapıştırıp silikon kirliliğini de ortadan kaldırmış bulunmaktayım.

sukabi.jpg

Su kabını yerleştirirken bitkileri zemine sabitlemek için kullandığım straforda su kabının çapında dairesel bir kesik oluşturdum ve o yuvaya su kabını oturttum ki yılan içine girip çıkarken su kabını devirmesin.

Terraryum ısısını ısıtıcı ped ile çözmeyi düşünüyorum ki yeterli de oluyor. Isıtıcı pedi yuvasının alt kısmına yerleştirdim ve organik torfun üzerine termometre koyduğum zaman aldığım değer 32C.. Nem oranım ise %60 ki bunu daha da düşürmeye çalışıyorum (torfta kurumayan alanlar mevcut hala).. Deri değişim zamanında nem oranını %70 oranına çekmek çok kolay olacak organik torf ile biraz sprey su al sana %70 olacak :)

Bütün bunların dışında terrayumun kapağının ve aydınlatma sisteminin yapım aşamasındayım, özel ölçülerde bir akvaryum kullandığım için kapak çalışması bana kaldı ve yakın zamanda umarım bitecek :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Kaan'dan isim hakkını aldınız mı :D

Batu'nunkiyle beraber gördüğüm en iyi ball python teraryumu, sizin görsellerinizi çok beğeniyorum zaten, ilanlarınız bile şık.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.