Jump to content
ThetHaler

Ackie's Monitor (Varanus Acanthurus)

Önerilen İletiler

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • Yazan: ThetHaler
      Ana Bakım Konusu;
       
       
       
    • Yazan: livesgeckos
      Varanus acanthurus ( Ackie Monitor) Bakımı

      Sınıflandırma
       Ackieler monitor ailesinin (Varanus) bir üyesi olup, alt cins olarak cüce monitor (odatria) sınıflandırılırlar.
       
      En fazla 60 cm i gören bu harika canlılar hem monitor beslemek isteyen hem de boyut anlamında sorun çıkarmayacaklar için listenin ilk sıralarında yer alıyor. Git gide artan popülaritesi ile birlikte bu konuyu da oluşturmanın zamanı gelmişti.
       
      Yaşam Alanı
       
      Bir grup Ackie için en azından 150x60x90(h) ölçülerinde bir alan oluşturmak gerekecektir. Gerçekten aktif olan bu canlılar için büyük dizayn edilmiş alanlar onları memnun edecektir. Oluşturacağımız alandaki 90 cm lik yüksekliğin en azından 30 cm si taban malzemesinden oluşması gerekir. Kazmayı bunun yanında yuvalarını da kazdıkları yerlere yapmayı seven Ackieler için bunu düşünmeliyiz.
       Oluşturacağımız yaşam alanı için pek çok malzeme seçebiliriz. Örneğin: Tahta. Tahta malzeme seçerken dikkat etmemiz gereken noktalardan biri taban malzemesi sonucunda ortaya çıkacak basıncı karşılayabilmesi.

       
      Sıcaklık Değerleri ve Bu Değerlerin Sağlanması 
       
       Tüm monitörler gibi Ackieler de doğru şekilde metaboliz için çok yüksek basking sıcaklıkları gerektirir. İyi bir basking alanı en az 57 derece yüzey sıcaklığına sahip olmalıdır. Şahsen 70 dereceye kadar olan sıcaklıkları kullandım ancak özellikle monitörler içinde henüz yeni olan hobicilere biraz daha düşük bir miktar önerilir. Yüzey sıcaklıkları ve ortam sıcaklıkları arasındaki farkı tanımak önemlidir(Bu terimlerin farkındalığı için en yakın zamanda bir konu daha oluşturacağım). Ortam, çevredeki havanın sıcaklığıdır. Yüzey sıcaklıkları ise, gerçek nesnelerin yüzeyinin sıcaklığıdır. Bir Ackie sıcak alandayken, yassı bölgelere yayılır ve vücudun tamamını basking bölgesine yayar. Böylece mümkün olduğunca daha fazla sıcaklığı sünger gibi çekmeyi sağlar.Bu nedenle bizim için  yüzey sıcaklıkları ortam sıcaklıklarından çok daha önemlidir. Yüzey sıcaklıklarının doğru şekilde okunabilmesi çok önemlidir ve bunu yapmanın en iyi yolu kızılötesi sıcaklık tabancasıdır. Bu, bir monitör sahibinin sahip olabileceği en önemli ekipman parçası.  Yaşam alanında herhangi bir termometre kullanmıyorum, ancak günlük olarak tabancadan değer okuyorum.
         Basking alanı için kullanılacak en iyi ampul türü par38 halojen lambalardır.İdeal olarak, monitörün toplam uzunluğunun ısıtılmasını hedeflemekteyiz bunun için de genellikle bir daha yüksek wattlı ampul yerine yan yana 2 küçük wattlı ampul kullanmak gerekir. Bu ampullerin bir termostatta çalışmadığını belirtmeliyim, bu nedenle yaşam alanını aşırı ısıtmayacak wattları seçmelisiniz. Basking yeri sıcaklıklarında ince ayar yapmanın en iyi yolu, bir zincire takılıyken, kutunun tepesinden bir porselen ampul tutucu kullanmaktır. Ardından, istediğiniz sıcaklıklara ulaşana kadar ampulü basking alanına yükseltebilir veya indirebilirsiniz.
         Herhangi bir monitörün ısıtılmasında  hedeflediğiniz şey iyi bir aralık. Ackielere çok çeşitli sıcaklık seçenekleri sunabilmeniz gerekir, böylece ihtiyacına uygun birini seçebilir. 35 ve 25 derece arasındaki ortam sıcaklıkları idealdir. Bu konuda en iyi seçenek olarak karşımıza “Retes Stack”(Türkye'de herkesçe kullanılmayan bir sistem açıklama gerekebilir.) karşımıza çıkacaktır. Bu, basking noktasının altında birçok dar alan tabakası sunan kontrplak levhalar veya kayrak karolar yığınıdır. Yığındaki her katman, basking lambadan daha da uzaklaşır ve bu, Ackielerin istedikleri sıcaklık aralığında ısınmalarını sağlayacaktır.

       
      Nem
        Derin taban malzemesinin bir başka avantajı da, düzenli olarak nemlendirmeye gerek kalmadan yaşam alanı içerisinde iyi bir neme sahip olmasıdır. Ackielerin yaşam alanlarını asla nemlendirmiyorum. Eğer taban malzemesi kurumuş gibi gözüküyorsa sadece biraz su eklemek yeterli olacaktır. Yaşam alanında nispeten yüksek nemi tutmak önemlidir ve hiçbir menfezde havalandırma delikleri kullanmıyorum. Cam arasındaki boşluk, bakım için kapıların günlük açılması ile birlikte temiz hava değişimi için yeterlidir.      Ayrıca higrometre kullanmıyorum. Kapıları açtığımda ısıyı ve nemi suratıma çarptığımı hissettiğim sürece mutlu oluyorum.
       
      Diyet 

        Ackielerin acayip iştahları vardır ve çok çeşitli avları tüketirler. Çoğunlukla omurgasızlardan yapılan bir diyet önerilir; cırcır böceği, çekirge ve hamamböceği hepsi iyi bir besleyici değere sahip canlı yemlerdir. Ackieler gerçekten çok yemek yiyor ve yem maliyetlerinden tasarruf etmek için hamamböceği kolonisi kurmak diğer pek çok sürüngen için olduğu gibi Ackiler için de gereklidir. Günlük civcivleri severek haftalık tükettikleri gibi, micelar da haftada bir kez verilebilir. Şahsen ben diyette yumurta ya da hindi kıyma gibi maddeleri takviye olarak kullanma hayranı değilim. Her öğünün, tüm av yiyeceklerinden oluşması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde monitör iyi bir ürün yelpazesine ve dengeli bir besin oranına sahip olur. Bütün ''prey food'', kertenkelelerin sindirmek ve gelişmek için çeşitli besleyicileri, amino asitleri, çözünür ve çözünmez lifleri içerir. Hindi gibi tek maddeli yiyeceklerde bu aralık önemli ölçüde daha azdır ve sunulan besinlerin biyoyararlanımı azalır. Bu sebeplerden dolayı ''prey food'un''  daha üstün olduğunu ve her yem için verilmesi gerektiğine inanıyorum.
           Ackielerimi her gün yiyebilecekleri kadar beslerim. Günde birkaç kez birkaç küçük besleme, günlük büyük bir yemekten çok daha iyidir. İyi sıcaklıklar ve nemle birlikte Ackieleriniz yağ almayacaktır. Yavrular tüm enerjiyi büyümeye harcayacak bunun yanında cinsel açıdan olgun olanlar ise  tüm enerjiyi yeniden üretime sokacak. Lütfen bir yetiştirici olduğumu ve eğer yalnız bir hayvanı evcil hayvan olarak tutuyor olsaydım, o kadar yüksek bir beslenme diyetine ihtiyaç duymayacağımı ve iki günde bir beslenmenin muhtemelen yeterli olacağını düşünmüştüm.Haftanın 2 günü  nutrobal (sürüngenler ve kuşlar için özel olarak yüksek kalsiyumlu bir "dengeleyici" olarak formüle edilmiş bir vitamin / mineral takviyesi) ve diğer tüm beslenmelerde kalsiyum ile birlikte beslemeyi yapıyorum.
      Ackieler nadiren su içer ancak günlük olarak yenilenen küçük bir su kabında her zaman  yaşam alanı içinde bulunmalıdır.
       
      CHRIS BARLOW'DAN ÇEVRİLMİŞTİR.
      Üretim konusu yakında gelecektir...
       

       

    • Yazan: ThetHaler
      Ana Bakım ve Eğitim Konusu;
       
       
       
      Savannah Monitorlerde Obezite;
       
       
       
      Videoda İyi Eğitilmiş Bir Monitorün Nasıl Olabileceğini Görüyorsunuz;
       
       
    • Yazan: livesgeckos
      (Görsellerin boyutları düzenlenecek)
      Öncelikle merhabalar...Herkese keyifli forumlar sonunda sevgili Diego için bir konu oluşturuyorum . Keyifli okumalar
       
          Öncelikle Diego'nun ailemizin bir üyesi olmasında Burak Abinin çok katkısı olmuştur. Kendisine burdan teşekkürlerimi sunuyorum . Bizim Diego ile hikayemiz Diego'nun 28 Temmuz 2016'da Balıkesir'e gelmesiyle başladı . Gördüğünüz kap ile birlikte bir çorabın içinde geldi kendisi .
       
           
       
          Sonrasında her canlı gibi zaman onu ite kaka büyütmeye başladı .
       
         
       
                (Bu pozu şuan denemek  :kurb: )
       
          Biraz da yaşam alanından bahsedelim : Diego için ilk başlarda yaklaşık 3-4 aylıkken teraryumun subsrate i olarak torf&cocopeat karışımı kullanıyordum . Ancak bunun kendisi için çok tehlike olduğunu fark ettim ( En azından 3-4 aylıkken ) . Torftan hemen kurtulup kağıt havluya geçtim . Hala daha kağıt havlu kulanıyorum .
       
       
               
       
       
              Tabi bu sırada asla spot ve uvb lambayı eksik etmedim . Aynı zamanda yem çeşitliliğinin bol olmasında fayda var . Diegonun en sevdiği besini Speckled cockroach . Bu roach ları hızlı üremesinden dolayı ben de çok seviyorum  :hücum: .
       
                  Yavaş yavaş ilkbahara gelirken artık kendine has karakteri oturuyor ve takıntılı bir evlat olduğunu kanıtlıyor . Bir insanı sevmediğinde o şekilde kalıyor yapacak bir şey yok
       
                         
       
       
          Sıcaklar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayınca havuzlara akın ediyoruz  :hücum:
       

       
       
          Geçtiğimiz aylara geldiğimiz zaman ise artık bizi bir prenses veya paşa bekliyor . Tecrübeli kişilere göre Diego dişi . Bana göre de öyle  :dans:
       
                   
       
       
       
        Ve bugüne geldiğimizde bizi yarım kiloluk evlat Diego karşılıyor  :dogy: . Okuduğunuz için  :thanks: . Fotoğrafların boyutlarını en yakın zamanda düzenleyeceğim .
       

       
       
       

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×