Jump to content
efesko52

Hobiye Yeni Başlıyorum Okur Musun?

Önerilen İletiler

Selamlar ben efe 17 yaşında bi gencim hobiyi 29 martta kesfettim ve kralice aramaya basladim hala bulamadim yaptigim seyleri soyleyecegim ve birkac soru soracagim cok fazla konu aciyorum rahatsiz olursaniz soyleyin biraz heyecanlimi denir yani heyecanliyim ilk baslayacagim icin messor uygun dediler veya lasius niger dun bir yuva buldum evin yaninda 6-7 tane var bi tanesi cataplisis nodus diye dusunuyorum iscileri asiri buyuktu ve govdesi turuncumsu kahverengimsiydi turlerden pek anlamam neyse uzun tutmiyim bocek attim lasius niger yuvasina saldirmaya basladilar kazandilar falan sonra pupalari disari tasidilar bende heyecanlandim hemen eve goturdum ama pisman oldum napcaksam pupayi sabah geri koydum kokum gecmemis kabul ettiler iceri aldilar plastik bi tüpüm var 10 cm kadar 1.5 ay icerisinde cam tup ve diger gerekli siparislerimi verebilecegim ve bisey sorucam messorlar tohumcu diye biliyorum bunlara un kurdu veya canli yem vermektense baska ne tur beslerim canli yem almama kiziyor evdekiler bunlari hic bocek olmadan beslemem mumkunmu veya asiri nadir olarak

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhaba Efe hoşgeldin. Canlı yem için bir pet bardağa sirke doldurup içine peçeteleri büzüştürüp tepecikler yapıp bardağın ağzını jelatinle kapatıp jelatine delikler açarak balkona bırakabilirsin kısa sürede meyve sinekleri toplanacaktır onlarlada besleyebilirsin veya buda sorun olacaksa böcek tozu satın alabilirsin hafif suyla ıslatarak önlerine bırakabilirsin umarım yararı olur, pupaları yerine bırakarak en doğrusunu yapmışsın.  İyi forumlar 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Merhaba Efe hoşgeldin. Canlı yem için bir pet bardağa sirke doldurup içine peçeteleri büzüştürüp tepecikler yapıp bardağın ağzını jelatinle kapatıp jelatine delikler açarak balkona bırakabilirsin kısa sürede meyve sinekleri toplanacaktır onlarlada besleyebilirsin veya buda sorun olacaksa böcek tozu satın alabilirsin hafif suyla ıslatarak önlerine bırakabilirsin umarım yararı olur, pupaları yerine bırakarak en doğrusunu yapmışsın.  İyi forumlar 
meyve sinegi ve toz sorun olmaz ama işimi gorur dimi karincalar olmesin asiri uzulurum cunku ben besledigi hayvana cok iyi bakan ve baglanan biriyim tek bir isciye bile uzulurum birde verebilecegin tavsiyeler varmidir bana mesela haslanmis yumurta diyorlar

GM 8 d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
efesko52, 5 dakika önce yazdı:

meyve sinegi ve toz sorun olmaz ama işimi gorur dimi karincalar olmesin asiri uzulurum cunku ben besledigi hayvana cok iyi bakan ve baglanan biriyim tek bir isciye bile uzulurum birde verebilecegin tavsiyeler varmidir bana mesela haslanmis yumurta diyorlar

Kullanabilirsin meyvesineği öncelikli önerim olur protein ihtiyaçlarını karşılar, böcek tozuda karşılar ama meyvesineğini biraz sersemletip verirsen böceği öldürüp yemeleri açısından tecrübe olur. Haşlanmış yumurta verebilirsin bazen, sorun olmaz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Kullanabilirsin meyvesineği öncelikli önerim olur protein ihtiyaçlarını karşılar, böcek tozuda karşılar ama meyvesineğini biraz sersemletip verirsen böceği öldürüp yemeleri açısından tecrübe olur. Haşlanmış yumurta verebilirsin bazen, sorun olmaz.
Cok tesekkurler :) messorla baslayacagim İNŞALLAH

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Selam Efe evet biraz fazla konu açıyorsun en azından bütün sorularını tek konuda yazarsan daha toplu olur ve yer kaplamaz. Ben sorularımı önceden açılmış konulara yazıyorum genelde yer tutmasın diye. Elimden geldiğince sorularını cevaplamaya da çalışıyorum. :) Plastik tüp önermem sağlıksız olur. Elbet darbelerde, yüksek sıcaklıklarda küçük bir kısmı suya geçer. Cam tüp edin bir an önce. Tohum konusunda, messorlar bile sadece tohum ile beslenmemeli, sağlıklı olmaları için illaki böcek vermen gerekir. Böceği bile tek tür vermemek gerekir. Messorlar sade tohum ile yine de yaşarlar sanırım ama dediğim gibi gelişimleri çok yavaş ve sağlıksız olacaktır. Un kurdu beslemek kolay aileni ikna etmeye çalış. Çok katı bir ailen yoksa anlayış gösterirler sanırım. Karıncalar da beslenmeli çünkü doğanın kanunu bu. Benim annemin bile böcek korkusu vardır o bile alıştı un kurtlarına. Sürekli anlatıyorum gelişimlerini gösteriyorum canlıların. Bir zaman sonra normal karşılamaya hobinin içine girmeye başlıyorlar. İzliyorlar, merak ediyorlar vb .d
en kötü küçük bir kapta gizli bakabilirsin ama önermiyorum ailenden gizli yapma rahat olmazsın.
Dışardan aldığın böcekleri de verme bence kolonine. Parazit, mite, kimyasallardan dolayı zehirlenme, hastalık taşıma gibi sıkıntılar yaşayabilirsin. Bide Cataglyphis de tohum yiyor sanırım. Ama sade tohumla beslenebileceğini sanmıyorum. Ben beslemedim beslemeyi istediğim bir tür. Kraliçesini bulmak zor ama. İzlediğim hobiciler tohum, şekerli su, böcek karışık veriyordu evimin yakınındaki yuvayı gözlemlediğimde de yine birçok böceği yuvaya taşıdıklarını gördüm yani tek çeşit beslenme hiçbir tür için pek mümkün değil diyebilirim. Ayrıca cataglyphis başlangıç için zor bir türdür. Usta hobiciler bile üretmekte çok zorlanıyor bu türü. Başlangıç için hevesinin kaçmaması için ve elindeki imkanlar dahilinde messor sana en uygun tür. Tabi karınca hobisinin çok sabır ve biraz da imkan gerektiren bir hobi olduğunu unutma. Şuan messor bulman zor olduğundan bir hobiciden rica et veya imkanın varsa bir kraliçe satın al. Componotus türüne de yönelebilirsin şuan bulma imkanın yüksek olan bir tür ama onun da bakımı bir tık daha zordur. Stres yapan ve böcekle beslenmesi gereken bir tür çünkü. Onun haricinde farklı canlılar beslemeyi de düşünebilirsin. Mesela bana göre tarantula bakması en kolay canlıdır. Bir tavşan veya kuş baksan tarantuladan 100 kat daha fazla uğraşman gerekir. Tabi kurda izin vermeyen ailen tarantulaya hiç izin vermez orası ayrı .d
Neyse kısaca aileni bir şekilde ikna etmeye bak sen. Önce karınca edinip sonra ona alıştıklarında yemek yemeleri gerekiyor diye bahane gösterip kurt alabilirsin. Karıncaların gelişimlerini onlara da gösterebilirsin. Büyük ihtimal hayatlarında hiç görmediklerinden ilgilerini çekecektir ve hobiye, canlılara daha sıcak bakacaklardır. Benim annem, kardeşim dışarıda kraliçe gördükleri zaman bana getirmeye başladılar. Başta karşıydılar zamanla onlar da alıştı yani. Neyse baya uzun oldu. Messor bulursam aklımdasın bitane hediye edeceğim sana. Sende ara umarım güzel bir hanımefendi bulursun

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Selam Efe evet biraz fazla konu açıyorsun en azından bütün sorularını tek konuda yazarsan daha toplu olur ve yer kaplamaz. Ben sorularımı önceden açılmış konulara yazıyorum genelde yer tutmasın diye. Elimden geldiğince sorularını cevaplamaya da çalışıyorum. smile.png Plastik tüp önermem sağlıksız olur. Elbet darbelerde, yüksek sıcaklıklarda küçük bir kısmı suya geçer. Cam tüp edin bir an önce. Tohum konusunda, messorlar bile sadece tohum ile beslenmemeli, sağlıklı olmaları için illaki böcek vermen gerekir. Böceği bile tek tür vermemek gerekir. Messorlar sade tohum ile yine de yaşarlar sanırım ama dediğim gibi gelişimleri çok yavaş ve sağlıksız olacaktır. Un kurdu beslemek kolay aileni ikna etmeye çalış. Çok katı bir ailen yoksa anlayış gösterirler sanırım. Karıncalar da beslenmeli çünkü doğanın kanunu bu. Benim annemin bile böcek korkusu vardır o bile alıştı un kurtlarına. Sürekli anlatıyorum gelişimlerini gösteriyorum canlıların. Bir zaman sonra normal karşılamaya hobinin içine girmeye başlıyorlar. İzliyorlar, merak ediyorlar vb .d
en kötü küçük bir kapta gizli bakabilirsin ama önermiyorum ailenden gizli yapma rahat olmazsın.
Dışardan aldığın böcekleri de verme bence kolonine. Parazit, mite, kimyasallardan dolayı zehirlenme, hastalık taşıma gibi sıkıntılar yaşayabilirsin. Bide Cataglyphis de tohum yiyor sanırım. Ama sade tohumla beslenebileceğini sanmıyorum. Ben beslemedim beslemeyi istediğim bir tür. Kraliçesini bulmak zor ama. İzlediğim hobiciler tohum, şekerli su, böcek karışık veriyordu evimin yakınındaki yuvayı gözlemlediğimde de yine birçok böceği yuvaya taşıdıklarını gördüm yani tek çeşit beslenme hiçbir tür için pek mümkün değil diyebilirim. Ayrıca cataglyphis başlangıç için zor bir türdür. Usta hobiciler bile üretmekte çok zorlanıyor bu türü. Başlangıç için hevesinin kaçmaması için ve elindeki imkanlar dahilinde messor sana en uygun tür. Tabi karınca hobisinin çok sabır ve biraz da imkan gerektiren bir hobi olduğunu unutma. Şuan messor bulman zor olduğundan bir hobiciden rica et veya imkanın varsa bir kraliçe satın al. Componotus türüne de yönelebilirsin şuan bulma imkanın yüksek olan bir tür ama onun da bakımı bir tık daha zordur. Stres yapan ve böcekle beslenmesi gereken bir tür çünkü. Onun haricinde farklı canlılar beslemeyi de düşünebilirsin. Mesela bana göre tarantula bakması en kolay canlıdır. Bir tavşan veya kuş baksan tarantuladan 100 kat daha fazla uğraşman gerekir. Tabi kurda izin vermeyen ailen tarantulaya hiç izin vermez orası ayrı .d
Neyse kısaca aileni bir şekilde ikna etmeye bak sen. Önce karınca edinip sonra ona alıştıklarında yemek yemeleri gerekiyor diye bahane gösterip kurt alabilirsin. Karıncaların gelişimlerini onlara da gösterebilirsin. Büyük ihtimal hayatlarında hiç görmediklerinden ilgilerini çekecektir ve hobiye, canlılara daha sıcak bakacaklardır. Benim annem, kardeşim dışarıda kraliçe gördükleri zaman bana getirmeye başladılar. Başta karşıydılar zamanla onlar da alıştı yani. Neyse baya uzun oldu. Messor bulursam aklımdasın bitane hediye edeceğim sana. Sende ara umarım güzel bir hanımefendi bulursun
Meyve sinegi ve bocek tozu olurmuş

Iphone 11 Pro Max cihazımdan güzel bi şekilde gönderildi :)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
efesko52, 2 saat önce yazdı:

Evde böcek besleme şansın olmadığı için söyledim özellikle meyve sineğini kendi kolonilerimde denedim uzun süre sorun yaşamadım sonuçta doğadan alınan bir kraliçe meyve sineğiyle beslemende bir sakınca yok ama doğadan başka böcekler yakalayıp yedirmeyi deneme zararı olacaktır elbet. Meyve sineği verebilirsin, böcek tozunuda farklılık olması açısından söyledim tek çeşit beslememen için satın alıp arada sırada yedirebilirsin, tohum, şekerli su, ballı su, böcek, haşlanmış yumurta vb. besinlerle besleyebilirsin messorları . Son olarak eğer aileni evde böcek bulundurmaya ikna edebilirsen en uygunu tabiki o olacaktır. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
efesko52, 3 saat önce yazdı:

Birde @atakankvk uzunca yazı yazmış dediklerinde haklı en doğrusu onlar umarım yazısını sonuna kadar okumuşsundur meyvesineği ve böcek tozu oluyormuş diyerek cevap verilecek bir yazı değil ayrıntılı olarak en uygun olan şeyleri yazmış, teşekkür ediyorum kendisine 🙂 ancak dediğim gibi ben meyve sineği kullandım başka bildiğim kullanan kişilerde var kendimde tecrube ettim sorun yaşamadım eğer evde böcek bulundurma şansın yoksa dediğim yöntemle yakalayabilirsin, doğadan farklı böcek yakalayıp yedirmeyi kesinlikle deneme zararı olacaktır.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok heyecanlısın. Hatta o kadar heyecanlısın ki bulduğun kraliçeyi ve devamında koloniyi sürekli kurcalayıp rahatsız edecekmişsin gibi hissediyorum. Bu hobi sürekli ilgileneyim sürekli müdahale edeyim tarzı bir hobi değil. Sabretmeyi ve kendi haline bırakmayı bilmek gerekiyor.

Ben de messor besliyorum. Koloni henüz 20-30 işçi civarında. İşlerine mümkün olduğunca burnumu sokmamaya çalışıyorum ki rahatsız olmasınlar. Tohum stokları var, üç günde bir de un kurdu veriyorum. Un kurdu almadan önce haşlanmış yumurtanın beyazını veriyordum. Çok küçük bir parça tabi. Messorlar sadece tohum ile yaşayabilir. Biz de sadece makarna yiyerek yaşayabiliriz mesela. Fakat takdir edersin ki bu tarz bir beslenme ne yeterli olur ne de faydalı. Lütfen sokaktaki karıncaları ya da bulacağın karıncaları üzerlerinde testler yapmak için kullanma. Ona şunu vereyim buna bunu vereyim diye yuvaların dengesini bozma. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Tüm türlerin üç aşağı beş yukarı neleri sevip neleri sevmediği belli. İnternette bütün sorularının cevabı var. Sizin için sokağa çıkma yasağı olduğu için bol bol zamanın olmalı. Sadece bu forumdaki sayfalarda geriye doğru giderek bile bir çok bilgiye ulaşabilirsin. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.