Jump to content
Ekones1

Yeni Başlayan Eski Hobici

Önerilen İletiler

Merhabalar yazım biraz uzun olacak kusura bakmayın bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Ben Ekrem, Antalyada yaşıyorum.

Neredeyse 3 yıldan biraz daha fazla süredir karınca kolonilerine ilgim var (5-6 yaşındayken oturup saatlerce koloni girişi seyrettiğimi hatırlıyorum😂)

Merakımın başından beridir Tuğkan abimizin Karınca çiftliğim kanalının videolarını en az 3 er kere baştan sona izlemişimdir (Tekrar izlemeye başladım)

geçen seneden beridir hiç kraliçeye denk gelmedim daha öncesinde 3-4 kere kraliçeye denk geldim ama şanssızlığımdan ve erişim sıkıntılarından dolayı hiç koyacak malzemem yoktu

20200523_145408.thumb.jpg.fedbed2ff966099b615494be0fd01601.jpg

Ben de 1 ay önce evde bu lehim teli tüplerini farkedince aldım Tuğkan abinin anlattığı gibi temizleyip pamukla su doldurdum sanırım ailemi bir şekil ikna edene kadar ya da tüp temin edene kadar bu ikisini kullanacağım

Karınca çiftliğim forumuna eskiden üyeydim ve her açılan konuyu okuyordum. sonra lgs falan derken girmez oldum. Tüpleri bulunca aklıma geldi bir baktımki forum Hakk'ın rahmetine kavuşmuş. Sonra Karınca dünyası diye bir forum açılmış yeni oraya kayıt oldum. Reptula da karınca bölümü olduğunu farkedince hemen üye oldum. Gereksiz sorular sormamak için son açılan başlıkların arasından seçerek 20 ye kadar sekme açtım hepsini okudum. Bir çok soruma yanıt bulmuş durumdayım.

(ailem biraz katı, internnetten alış verişe izin vermiyorlar, 4 kırtasiye 3 eczane baktım hep kocaman plastik tüpler var nasıl bulabilirim başka şekilde tüp?)

1. sorum Bu akrilik tüplere kraliçe koysam ölür mü?

2. Hobide iyi bir başlangıç yapabilmek için messor bulmalıymışım sanırım uçuşları bitti mi ?

3. Ben minik karıncaları daha çok seviyorum. Hele ki böyle tek sıra halinde gezinenler çok hoşuma gider. Sanırım bu dediğim familya formikalardan. Siz değerli büyüklerim benim dediğim tür hangisidir yanıtlarsanız sevinirim. (bu minik karıncalar başlangıç için iyi olur mu?)

4.20200525_204303-min.thumb.jpg.2cb15ba136f0cdfb6c8c01d8450c97f3.jpg20200525_144220-min.thumb.jpg.d1c29c806361e344af53b9a3607a6d37.jpg 

Öylesine böyle bir formikaryum yapıp tuğkan abinin dediği gibi kaynamış ceviz suyuyla kahve rengi yaptım karıncalara zarar verir mi, Eksikleri nedir? (denemek için yaptım)

test tüpü bulunca su doldurup takacağım buna, üzerine cam kestim ve diğer odalarla bağlantısı olmayan delik nemlendirme için yaptım işe yarar mı?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhaba ,

Öncelikle sorularının yanıtı vereyim.

Alıntı

2. Hobide iyi bir başlangıç yapabilmek için messor bulmalıymışım sanırım uçuşları bitti mi ?

3. Ben minik karıncaları daha çok seviyorum. Hele ki böyle tek sıra halinde gezinenler çok hoşuma gider. Sanırım bu dediğim familya formikalardan. Siz değerli büyüklerim benim dediğim tür hangisidir yanıtlarsanız sevinirim. (bu minik karıncalar başlangıç için iyi olur mu?)

1- Her türlü tüpte kraliçe olur yeterki hava alabilmesi için ucuna pamuk. Nemli toprak havası oluşturabilmek içinde tüpün içinde su ve sıkıştırılmış pamuk olması yeterli olacaktır. Fakat dikkat etmen gerken bir nokta va. tüp ne kadar küçük olursa içine koyacağın su o  az olacağı için çabuk bitecektir. Çok büyük bir problem değil ama işçi çıkarmayı başaramazsan zaman uzarsa sıkıntı olacaktır. Ben kraliçe bulduğumda hepsini aynı şartlarda saklıyor olmama rağmen 1,5 ay sonra işçi veren olduğu gibi 4 ay sonra verende oluyor. Bu tamamen şans.

2 Messor uçuşları bitti. Sana tavsiyem artık messor kraliçesi alma. Şu zamana kadar işçi çıkmış olması gerekirdi. Eğer hala işçi çıkmadıysa bence bir problem vardır. Zaten yeni başlayan kişilere her zaman koloni öneririm ben. Ucuz mal alacak kadar zengin değilim derler ya. Bu da onun gibi, kraliçe ucuz olur ama yumurtlamama veya ölme riski vardır. Paran boşa gidebilir. Veya maddi durumun varsa 4-5 kraliçe alacaksın 1-2 tanesinden en tecrübesiz adam bile işçi alabilir.

3- Yeni başlayanlara küçük türler tavsiye etmem alacaksanızda koloni olarak alın.

Ayrıca yaptığınız formicarium güzel fakat çok ecele etmişsiniz. Ben 100 işçiden aşağısına formicarium tavsiye etmiyorum. Gaz beton ise uzun zaman boyunca kullanıldığında içerisinde mite problemi yaratıyor. Transferi daha zor olduğu için tavsiye etmiyorum. Deney tüpü kullanılarak yapılabilen sistemler tercih etmelisniz.  

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İlk 2 fotoğraftaki türlerden emin değilim. Alttaki siyah fotoğraflar messor( hasatçı karınca) martta çoğu uçtu ama küçük ihtimalle bulma şansın var. En alttaki cataglyphis. Yazın uçuyor diye biliyorum. Hakkında çok az bilgi bulabildiğim ve bulabilirsem beslemek istediğim bakması çok zor olan bir tür. İlk iki türe de hiç emin olmamakla birlikte birincisi lasius olabilir. O karıncadan hiç beslemedim bilmiyorum o yüzden. Formicanın bir türü de olabilir ama ikisini de beslemediğimden bilemiyorum. İkincisi de componotusun bir alt türü olabilir. Benim yaşadığım yerde o türü olmadığından emin olamadım. Componotuslar şu sıralar uçuyor.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
atakankvk, 47 dakika önce yazdı:

İlk 2 fotoğraftaki türlerden emin değilim. Alttaki siyah fotoğraflar messor( hasatçı karınca) martta çoğu uçtu ama küçük ihtimalle bulma şansın var. En alttaki cataglyphis. Yazın uçuyor diye biliyorum. Hakkında çok az bilgi bulabildiğim ve bulabilirsem beslemek istediğim bakması çok zor olan bir tür. İlk iki türe de hiç emin olmamakla birlikte birincisi lasius olabilir. O karıncadan hiç beslemedim bilmiyorum o yüzden. Formicanın bir türü de olabilir ama ikisini de beslemediğimden bilemiyorum. İkincisi de componotusun bir alt türü olabilir. Benim yaşadığım yerde o türü olmadığından emin olamadım. Componotuslar şu sıralar uçuyor.

Teşekkür ederim. İlk fotodaki karınca 2-2,5 mm kadar 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Ekones1, 4.06.2020 - 00:19 yazdı:

Merhabalar yazım biraz uzun olacak kusura bakmayın bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Ben Ekrem, Antalyada yaşıyorum.

Neredeyse 3 yıldan biraz daha fazla süredir karınca kolonilerine ilgim var (5-6 yaşındayken oturup saatlerce koloni girişi seyrettiğimi hatırlıyorum😂)

Merakımın başından beridir Tuğkan abimizin Karınca çiftliğim kanalının videolarını en az 3 er kere baştan sona izlemişimdir (Tekrar izlemeye başladım)

geçen seneden beridir hiç kraliçeye denk gelmedim daha öncesinde 3-4 kere kraliçeye denk geldim ama şanssızlığımdan ve erişim sıkıntılarından dolayı hiç koyacak malzemem yoktu

20200523_145408.thumb.jpg.fedbed2ff966099b615494be0fd01601.jpg

Ben de 1 ay önce evde bu lehim teli tüplerini farkedince aldım Tuğkan abinin anlattığı gibi temizleyip pamukla su doldurdum sanırım ailemi bir şekil ikna edene kadar ya da tüp temin edene kadar bu ikisini kullanacağım

Karınca çiftliğim forumuna eskiden üyeydim ve her açılan konuyu okuyordum. sonra lgs falan derken girmez oldum. Tüpleri bulunca aklıma geldi bir baktımki forum Hakk'ın rahmetine kavuşmuş. Sonra Karınca dünyası diye bir forum açılmış yeni oraya kayıt oldum. Reptula da karınca bölümü olduğunu farkedince hemen üye oldum. Gereksiz sorular sormamak için son açılan başlıkların arasından seçerek 20 ye kadar sekme açtım hepsini okudum. Bir çok soruma yanıt bulmuş durumdayım.

(ailem biraz katı, internnetten alış verişe izin vermiyorlar, 4 kırtasiye 3 eczane baktım hep kocaman plastik tüpler var nasıl bulabilirim başka şekilde tüp?)

4.20200525_204303-min.thumb.jpg.2cb15ba136f0cdfb6c8c01d8450c97f3.jpg20200525_144220-min.thumb.jpg.d1c29c806361e344af53b9a3607a6d37.jpg 

Öylesine böyle bir formikaryum yapıp tuğkan abinin dediği gibi kaynamış ceviz suyuyla kahve rengi yaptım karıncalara zarar verir mi, Eksikleri nedir? (denemek için yaptım)

test tüpü bulunca su doldurup takacağım buna, üzerine cam kestim ve diğer odalarla bağlantısı olmayan delik nemlendirme için yaptım işe yarar mı?

Tür sorusuna cevabım , eğer küçük bir tür olsun kolay olsun diyorsan lasiualar tetramoriumlar bence harika başlangıç seçenekleri . Lasiuslar 1-2 haftaya uçmaya başlar genelde nemli-ağaçlı topraklarda olurlar ağaç köküne yerleşenleride olur yağmur sonrası gün açan ilk güneşte önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bulman baya olası ( belki yaşadığın şehirde yoktur bilemem .d ) ama tetra olmayacak bir bölge sanmıyorum. Her yerde her koşulda bulunabilirler , martta da buldum eylülde de. Şu sıralar başladı uçuşları daha bu gün gördüm. Ama formica bulduğumdan yeni deneyim olsun diye onu aldım

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ytong formikaryumları boyamak için bir diğer seçeneğin de akrilik boyadır. Kırtasiyelerde satılır. Az miktar su ile seyreltip uygulayabilirsin. Toksik değildir. Test tüpüne gelince 10 tane test tüpü 20 tl civarında. Yakın bir arkadaşın varsa rica et senin için internetten alsın sen de parasını ona ver. Ya da ön ödemeli kredi kartları var. Onlardan alıp içine para yükle arkadaşının adresini teslim adresi olarak ver. Lehim tüpleri daha önce de söylenmiş, su miktarı biraz az. 160*16 test tüpü kullanıyorum, yarısı su ile dolu olarak başladım mart ayında ve şu anda suyun yarısından fazlası bitti. Ayrıca söz konusu lehim tüpü olunca hala kurşun barındırıyor olma ihtimali ibraz gerdi beni. Bir diğer konu da ytong formikaryumun çok büyük. O boyutta bir formikaryum içinde ancak 100-150 işçili bir koloni rahat yaşayabilir. Karıncalar dar ve sıkışık alanlarda yaşamayı severler. Büyük alanlar onları rahatsız eder ve kendilerini güvende hissetmezler.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
montrama, 07.06.2020 - 11:04 yazdı:

Ytong formikaryumları boyamak için bir diğer seçeneğin de akrilik boyadır. Kırtasiyelerde satılır. Az miktar su ile seyreltip uygulayabilirsin. Toksik değildir. Test tüpüne gelince 10 tane test tüpü 20 tl civarında. Yakın bir arkadaşın varsa rica et senin için internetten alsın sen de parasını ona ver. Ya da ön ödemeli kredi kartları var. Onlardan alıp içine para yükle arkadaşının adresini teslim adresi olarak ver. Lehim tüpleri daha önce de söylenmiş, su miktarı biraz az. 160*16 test tüpü kullanıyorum, yarısı su ile dolu olarak başladım mart ayında ve şu anda suyun yarısından fazlası bitti. Ayrıca söz konusu lehim tüpü olunca hala kurşun barındırıyor olma ihtimali ibraz gerdi beni. Bir diğer konu da ytong formikaryumun çok büyük. O boyutta bir formikaryum içinde ancak 100-150 işçili bir koloni rahat yaşayabilir. Karıncalar dar ve sıkışık alanlarda yaşamayı severler. Büyük alanlar onları rahatsız eder ve kendilerini güvende hissetmezler.

20200606_140519.thumb.jpg.66f9fd90310e13fad27c55ac84143d07.jpg20200606_140513.thumb.jpg.71f9f7048f52c9235983d2a793528c1a.jpg20200606_140511.thumb.jpg.a2b6de2ba8693d8ebd0830afe722849a.jpg

Bunu buldum Türü nedir?

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Ekones1, 8.06.2020 - 18:05 yazdı:

20200606_140519.thumb.jpg.66f9fd90310e13fad27c55ac84143d07.jpg20200606_140513.thumb.jpg.71f9f7048f52c9235983d2a793528c1a.jpg20200606_140511.thumb.jpg.a2b6de2ba8693d8ebd0830afe722849a.jpg

Bunu buldum Türü nedir?

Lasius sanırım , ama tapinomada olabilir belllki ( kendim hiç tapinoma görmedim , forumda bulan baya olmuş lafımın arkasında değilim ./)

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Emre Günsan, 10.06.2020 - 01:43 yazdı:

Lasius sanırım , ama tapinomada olabilir belllki ( kendim hiç tapinoma görmedim , forumda bulan baya olmuş lafımın arkasında değilim ./)

Kraliçem yumurtladı 😊bakalım işçiden daha iyi anlarım

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Ekones1, Bir saat önce yazdı:

Kraliçem yumurtladı 😊bakalım işçiden daha iyi anlarım

tapinomayı bilmemde lasius çok şekerli su sever. şekerli su ikramı yaparsanız baya hoşuna gidicektir :) ayrıca şekerli su verilen kraliçelerin daha hızlı yumurta büyüttüğü kanaatindeyim ( tamamen kendi fikrim bir dayanağı yok ) 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Emre Günsan, 49 dakika önce yazdı:

tapinomayı bilmemde lasius çok şekerli su sever. şekerli su ikramı yaparsanız baya hoşuna gidicektir :) ayrıca şekerli su verilen kraliçelerin daha hızlı yumurta büyüttüğü kanaatindeyim ( tamamen kendi fikrim bir dayanağı yok ) 

Kraliçeyi ilk bulduğumda şekerli su verdim (Sanırım 1 hafta oldu bulalı bu süreçte 3 kere baktım ) Strestedir diye düşünürken yumurtlaması beni çok şaşırttı.

Bu şekerli su büyülü bence😂

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Selamlar az önce bir uçuşa denk geldim ve böyle bir karınca buldum. Güzelce tüpüne koydum. Kraliçe mi tam emin olamamakla yazmak istedim kraliçeyse cinsi ne olabilir monomorium a benzettim ama hiç görmediğim için bilmiyorum bi bakarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler 

5D64372E-0D2A-4B57-8BE9-3E103BADA18C.jpeg

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Furkanblmz, 15 saat önce yazdı:

Selamlar az önce bir uçuşa denk geldim ve böyle bir karınca buldum. Güzelce tüpüne koydum. Kraliçe mi tam emin olamamakla yazmak istedim kraliçeyse cinsi ne olabilir monomorium a benzettim ama hiç görmediğim için bilmiyorum bi bakarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler 

kraliçe gibi ama türünü bilmiyorum dostum. başka forumdada 1-2 tane bundan bulan vardı , ama türünü yazmadı kimse o yüzden ben bilmiyorum.

ama monomoriğum değildir gibi geliyor. bakmaya devam et dostum 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Furkanblmz, 17.06.2020 - 02:16 yazdı:

%90 döllenmiş çünkü kanatları ayrık duruyor.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Furkanblmz, 17.06.2020 - 02:16 yazdı:

Aphaenogaster kraliçesi.

Emre Günsan, 16.06.2020 - 17:30 yazdı:

Tapinoma lasiustan geri kalır yanı yok :) İşçilerinin abdomeni tıpkı prenolepis işçileri gibi bayağı bir büyüyor şekerli su veriildiğinde. Hatta bazen yalancı bal karıncası olarak adlandıranları da duymuştum. 

Ekones1, 04.06.2020 - 14:21 yazdı:

Çevremdeki karınca kolonileri bunlar. Hangi familyadanlar ve uçuarı bitti mi? (Elimdeki minik büyüteçle bu kadar net çekebildim, inşallah işe yayar)

20200604_124311.thumb.jpg.1fbb7ca8728653171991ecdbb64793b2.jpg20200604_123931.thumb.jpg.a96cab44dc75c98c1273a72c571a56cb.jpg20200604_123811.thumb.jpg.8beb82daccf455b77aee7a99815886df.jpg20200604_123625.thumb.jpg.3e7d8ca267b8b47662c4736a8220aac6.jpg20200604_123528.thumb.jpg.a387c20559628d5459274a193a8f717b.jpg20200604_123152.thumb.jpg.e858f3d4f9029e3533ea00130173d8b3.jpg

İlk fotoğraftaki tür konusunda ben de emin değilim ancak lasius ya da tapinoma olabilir. Ancak 2. fotoğraftaki cataglyphis.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
barakalam, 11 saat önce yazdı:

Aphaenogaster kraliçesi.

Tapinoma lasiustan geri kalır yanı yok :) İşçilerinin abdomeni tıpkı prenolepis işçileri gibi bayağı bir büyüyor şekerli su veriildiğinde. Hatta bazen yalancı bal karıncası olarak adlandıranları da duymuştum. 

İlk fotoğraftaki tür konusunda ben de emin değilim ancak lasius ya da tapinoma olabilir. Ancak 2. fotoğraftaki cataglyphis.

Hocam çok benzetemedim Aphaenogaster a hangi alt türü olabilir sizce? Abdomeni sarı ve siyah nokta var bizimkinin üzerinde 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.