Jump to content
tarantula_Yusuf

Un Kurtlarının Bakımı Ve Üretimi Hakkında Birkaç Soru Sordum

Önerilen İletiler

İyi günler, geçenlerde internetten 500 adet adult larva un kurdu sipariş etmiştim. Canlı yem olarak kullanabileceğim canlım olmadığı için üretmeyi düşündüm. Site üzerinden hazır yataklıkta satın almıştım. Denk geldikçe havuç, ama çoğunlukla patates ile besledim. Un kurtları zamanla yavaş yavaş pupalara dönüşmeye başladı. Pupalarıda ayrı kaba aldım bende. Zamanla pupalarda yavaş yavaş böceğe dönüşmeye başladı. Böcekleri de ayrı kaba aldım. Aklımda birkaç soru ve sorun var. Sadece patates vermem bir sorun oluşturur mu? Günde yaklaşık olarak 2-3 adet ölü un kurdu çıkarıyorum, ölenler siyahlaşıp kuruyarak ölüyor genelde, sebebi ne olabilir? Un kurdu böcekleri henüz yeni böcek oldular biliyorum ama nedense sürekli ters dönüyorlar ve tek başlarına düzelemiyorlar, birde bazılarının bir ve ya birkaç bacağı eksik (dikkatli bakınca farkettim), sebebi ne olabilir, döngü sırasında dış müdahalede bulunmadım. Birde hesaplarıma göre hepsi böceğe dönüştüğünde elimde yaklaşık 300-350 böcek olacak, bunların üreme potansiyeli nedir, ayda kaç yavru alırım, onları da larvalar gibi patates, havuçla mı besliyeyim?

IMG_20210423_132531.jpg

IMG_20210423_132537.jpg

IMG_20210423_132543.jpg

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhabalar öncelikle un kurdu böceklerinin saklanması için yerler bulunmalı ve bunuda en güzel yumurtalık ( yumurta alırken yumurtaların üstünde bulunan karton ) ile yapabilirsiniz. Ben kabın %80 ini bu yumurtalıklar ile kapattım. 1 kat koymanız yeterlidir. Un kurtlarını bende genelde patetesle besliyorum. Kendilerinde hiçbir sorun yok. Fakat besin çeşidini arttırırsanız daha sağlıklı ve daha proteinli kurtlar elde edebilirsiniz. Kurtların ölümü bende hiç olmadı. Cımbızla falan tutuyorsanız yani baskı uyguluyorsanız yaralanma ve sonrasında ölüm olabilir. Bir diğer ihtimalde yataklığın az olması olabilir. Un kurtlarının tamamı yataklığa girebilmeli ( pupa evresine girişte baziları yataklığın üstüne çıkar.) Benim un kurdu böceklerimden  2 aydır yaşıyanlar var. Ömürleri bir kaç ay. Bu süreçte çok fazla mikro kurt alabilirsiniz. Bende tahmini olarak 2 bin 3 bin küsür mikro un kurdu bulunmakda ( 2 aylık bir süreç). Un kurtlarının çıkmaya başladığını kabın altı şeffaf ise altından bakarak görebilirsiniz. Çikan mikro kurtlarının gözle net olarak görülebilmesini bekleyin öbür türlü transfer etmek zor olacaktır. Un kurdu böcekleri gözlemlemelerime göre birbirlerine yardım ediyorlar. İlginç gelebilir ama ters dönenleri diğerleri geri çeviriyor. Ki yumurtalık koyduğunuzda bu sorun minimum olacaktır. Ben un kurtlarını ve böcekleri camlı bir dolapta muhafaza ediyorum. Odada akşamları ışık minimum oluyor. Sabahda doğrudan olmayacak şekilde güneş ışığı geliyor. Beslemeye gelirsek ben haftada bir patates, nadirde olsa havuç veriyorum. 1 gün geçtikden sonra alıyorum. Küflenmemesine dikkat edin. Bu arada çıkacak olan mikro kurtlarıda 4. Bir kaba aktarırsanız daha düzenli ve tehlikesiz olacaktır. Büyükler tarafından ezilebilir. Kolay gelsin ☺

Ek olarak : bendeki böcek ve pupa sayısı sizinkilerden çok daha az. Yani iyi bir bakımla (pupalarında böceğe dönüstüğünu varsayarak) 2 ayda 10 bin civarı mikro kurt alabilirsiniz.

tarihinde yusufstll tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
yusufstll, Bir saat önce yazdı:

Merhabalar öncelikle un kurdu böceklerinin saklanması için yerler bulunmalı ve bunuda en güzel yumurtalık ( yumurta alırken yumurtaların üstünde bulunan karton ) ile yapabilirsiniz. Ben kabın %80 ini bu yumurtalıklar ile kapattım. 1 kat koymanız yeterlidir. Un kurtlarını bende genelde patetesle besliyorum. Kendilerinde hiçbir sorun yok. Fakat besin çeşidini arttırırsanız daha sağlıklı ve daha proteinli kurtlar elde edebilirsiniz. Kurtların ölümü bende hiç olmadı. Cımbızla falan tutuyorsanız yani baskı uyguluyorsanız yaralanma ve sonrasında ölüm olabilir. Bir diğer ihtimalde yataklığın az olması olabilir. Un kurtlarının tamamı yataklığa girebilmeli ( pupa evresine girişte baziları yataklığın üstüne çıkar.) Benim un kurdu böceklerimden  2 aydır yaşıyanlar var. Ömürleri bir kaç ay. Bu süreçte çok fazla mikro kurt alabilirsiniz. Bende tahmini olarak 2 bin 3 bin küsür mikro un kurdu bulunmakda ( 2 aylık bir süreç). Un kurtlarının çıkmaya başladığını kabın altı şeffaf ise altından bakarak görebilirsiniz. Çikan mikro kurtlarının gözle net olarak görülebilmesini bekleyin öbür türlü transfer etmek zor olacaktır. Un kurdu böcekleri gözlemlemelerime göre birbirlerine yardım ediyorlar. İlginç gelebilir ama ters dönenleri diğerleri geri çeviriyor. Ki yumurtalık koyduğunuzda bu sorun minimum olacaktır. Ben un kurtlarını ve böcekleri camlı bir dolapta muhafaza ediyorum. Odada akşamları ışık minimum oluyor. Sabahda doğrudan olmayacak şekilde güneş ışığı geliyor. Beslemeye gelirsek ben haftada bir patates, nadirde olsa havuç veriyorum. 1 gün geçtikden sonra alıyorum. Küflenmemesine dikkat edin. Bu arada çıkacak olan mikro kurtlarıda 4. Bir kaba aktarırsanız daha düzenli ve tehlikesiz olacaktır. Büyükler tarafından ezilebilir. Kolay gelsin ☺

Ek olarak : bendeki böcek ve pupa sayısı sizinkilerden çok daha az. Yani iyi bir bakımla (pupalarında böceğe dönüstüğünu varsayarak) 2 ayda 10 bin civarı mikro kurt alabilirsiniz.

Öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim. Yumurtalık koyacaktım ama unutmuşum, iyi hatırlattınız. Benim un kurtlarını beslediğim yere sinekler girebilir. Bu bir sorun oluşturur mu, sineklik bulana kadar en azından. Birde cımbızla müdahale olmuyor ama nedense günde 2-3 ölüm oluyor, bu da ayda 60-90 ölüm yapar, az bir sayı değil. Un kurdu böceklerinin bazılarının bir ve ya birkaç bacağı kopuk, neden koptuğu hakkında fikrim yok ama üreme ve yaşantılarına engel teşkil eder mi? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu oranlarda ölüm normal sayılır. Sakatlık ve gelişim sorunlarını en aza indirgemek için kapları olabildiğince loş yerde tutmaya çalışın. Güneş ışığı doğrudan vurmasa bile aydınlık ortamın özellikle pupaya ve böceğe geçiş aşamalarında gelişim hormonları üzerinde olumsuz etkileri var. Sinek girmemesi için kapların üst kısmını tülbent tipi sık yapılı ince bez ile kapatabilirsiniz. Bunu uygularken kapların yeterince hava aldığından emin olun, günlük veya gün aşırı aralıklarla kapakları açıp havalandırmak da fayda sağlar. Yataklık gereğinden fazla nem tutarsa ortamdaki maytları çeker. Sanılanın aksine mite dünya üzerinde hemen her ortamda az çok bulunur, fırsatçıdır. Mite durumunda telaş yapmanıza gerek yok, kapların üstünü birkaç gün tamamen açık bırakıp yataklığın kurumasını sağlarsanız kısa sürede kurtulursunuz. Patatese alternatif olarak havuç ve salatalık da verebilirsiniz. Patatese kıyasla çok daha fazla su içerdikleri için miktarı dikkatli ayarlamanızı tavsiye ederim, yataklığa fazla nem geçirmemeye özen göstermeniz yeterli olacaktır. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
arachno.philia, 8 dakika önce yazdı:

Bu oranlarda ölüm normal sayılır. Sakatlık ve gelişim sorunlarını en aza indirgemek için kapları olabildiğince loş yerde tutmaya çalışın. Güneş ışığı doğrudan vurmasa bile aydınlık ortamın özellikle pupaya ve böceğe geçiş aşamalarında gelişim hormonları üzerinde olumsuz etkileri var. Sinek girmemesi için kapların üst kısmını tülbent tipi sık yapılı ince bez ile kapatabilirsiniz. Bunu uygularken kapların yeterince hava aldığından emin olun, günlük veya gün aşırı aralıklarla kapakları açıp havalandırmak da fayda sağlar. Yataklık gereğinden fazla nem tutarsa ortamdaki maytları çeker. Sanılanın aksine mite dünya üzerinde hemen her ortamda az çok bulunur, fırsatçıdır. Mite durumunda telaş yapmanıza gerek yok, kapların üstünü birkaç gün tamamen açık bırakıp yataklığın kurumasını sağlarsanız kısa sürede kurtulursunuz. Patatese alternatif olarak havuç ve salatalık da verebilirsiniz. Patatese kıyasla çok daha fazla su içerdikleri için miktarı dikkatli ayarlamanızı tavsiye ederim, yataklığa fazla nem geçirmemeye özen göstermeniz yeterli olacaktır. 

Cevabın için teşekkürler. Kafamda bir iki soru daha var. Böceklerin neden bir ve ya birkaç bacakları kopuk, birde yaşamalarına ve üremelerine engel olur mu? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Pupa sırasında az nemden kaynaklıdır. Pupa sırasında nemini bir tık yükseltmelisiniz. Aksi takdirde kopuk bacaklı veya sakat böcekler olabilir.eğer bir bacağı ise pek sorun olmaz. Ama birden fazla bacağı kopuksa kötü olabilir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
yusufstll, 1 saat önce yazdı:

Pupa sırasında az nemden kaynaklıdır. Pupa sırasında nemini bir tık yükseltmelisiniz. Aksi takdirde kopuk bacaklı veya sakat böcekler olabilir.eğer bir bacağı ise pek sorun olmaz. Ama birden fazla bacağı kopuksa kötü olabilir.

Nemi nasıl arttırabilirim pupaların

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
yusufstll, 21 dakika önce yazdı:

Patates koyun yine. Zaten patates havuç v.b. koymanız onların tek beslenmesi için değil aynı zamanda nem sağlayabilmesi için

Pupaların olduğu kabın ortasına kapak koydum, içine peçete koyup su doldurdum. O nem sağlar mı, yeterli olur mu ve pupaların iç içe olması sorun olur mu? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
yusufstll, 16 dakika önce yazdı:

Yaptığınız şey çok riskli. Dediğim gibi patates miktarını abartmıyacak şekilde arttırın. Pupaların iç içe olması bir sorun olmayacaktır.

Pupalar ayrı kapta duruyor, patatesi yemiyecekler, sırf nem yapsın diye mi koymam gerekiyor. Birde yaptığımın riski nedir? İçine pupa giremez kenarları yüksek, nem sağlamaz mı içeriye? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, 5 saat önce yazdı:

Cevabın için teşekkürler. Kafamda bir iki soru daha var. Böceklerin neden bir ve ya birkaç bacakları kopuk, birde yaşamalarına ve üremelerine engel olur mu? 

Ben uvuzları eksik olanları, kanadı dışarıda olanları hep ayırıyordum ve genetik olarak daha sağlam olanları seçiyordum ve bu şekilde gelecek nesiller daha sağlıklı oluyordu. Bu yöntemi deneyebilirsin. Ekstra verim almayı düşünmüyorsanız pupalara ek bir şey yapmanıza gerek yok. Hep patates ile beslemenizi önermem besin içeriği çok kötü.  

tarihinde XPlot tarafından düzenlendi
Yazım hatası

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
XPlot, 3 dakika önce yazdı:

Ben uvuzları eksik olanları, kanadı dışarıda olanları hep ayırıyordum ve genetik olarak daha sağlam olanları seçiyordum ve bu şekilde gelecek nesiller daha sağlıklı oluyordu. Bu yöntemi deneyebilirsin. Ekstra verim almayı düşünmüyorsanız pupalara ek bir şey yapmanıza gerek yok. Hep patates ile beslemenizi önermem besin içeriği çok kötü.  

Cevabın için sağol xplot abi. Dediğini yaparsam geriye böcek kalmaz, birde bu genetikle alakalı değil bence, sonradan oluyor sonuçta. Mecbur tek yerde besliyicem. Birde civciv almayı düşünüyorum, civcivi un kurduyla besliyicem, onun ayarı var mı yoksa hep yerse sorun olmaz mı? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, Bir saat önce yazdı:

Cevabın için sağol xplot abi. Dediğini yaparsam geriye böcek kalmaz, birde bu genetikle alakalı değil bence, sonradan oluyor sonuçta. Mecbur tek yerde besliyicem. Birde civciv almayı düşünüyorum, civcivi un kurduyla besliyicem, onun ayarı var mı yoksa hep yerse sorun olmaz mı? 

Rica ederim. O zaman biraz daha nem arttırıp deneyebilirsiniz. Nem için yukarıda yazdığınız gibi su kapağının içine ıslak peçete veya bir parça patates koyarsan işe yarayabilir. Civciv konusunu bilmiyorum fakat kursakları çok dolarsa vermeyi bırakabilirsiniz. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

tarantula_Yusuf, 2 saat önce yazdı:

Pupalar ayrı kapta duruyor, patatesi yemiyecekler, sırf nem yapsın diye mi koymam gerekiyor. Birde yaptığımın riski nedir? İçine pupa giremez kenarları yüksek, nem sağlamaz mı içeriye? 

Pupalar çıkar çıkmaz alırsanız bir sorun olmaz ama böcekler içerisine düşebilir. Patates en doğal ve etkili yöntem hemde patatesi küp küp keserek kabın 4 köşesine ve ortasına koyarsanız daha etkili bir nem sağlar. Hem bu sayede pupadan çıktıklarında siz transfer edene kadar besinde alırlar.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Etiket tabanlı benzer içerikler

• Yazan: D4R1K
      Merhaba, jumping spiderım un kurdu yemiyor. Ne yapmam gerek?
    • Yazan: serifloyt
      viyollerin üstünde hoplaya zıplaya gezdiklerini gördüğümde pek önemsememiştim ama

severek yaptığım hobiyi böceklerin uçmaya başlayıp eve yayılması sonucu bırakıyorum 

• Yazan: tarantula_Yusuf
      Un kurdu ve bufalo kurdu üretmek istiyorum. Elimde zaten bir tane l2 rosea var beslediğim. Un kurdu ve bufalo kurdunu üretmek için Ankara canlı yem den almayı düşünüyorum. Üretmek için pupa halini mi almalıyım yoksa böcek halini mi? Kaçar tane almalıyım? Böcek halini alırsam yaşlı gelme olasılığı var mı? Böcek halleri kaç ay yaşar normalde, pupa mı böcek mi almak daha mantıklı, başka önerdiğiniz site var mı? 
    • Yazan: Ardacan
      hayatımda ilk defa un kurdu aldım pek bilgim yok.
      -un kurdunu kestikten sonra içinden siyah sıvı çıkıyo karıncalarıma zararı olurmu?
      -karıncalarımı orta boy bi un kurduyla ne sıklıkla beslemeliyim?(16 civarı işçim var)
      -yataklıklarını ne sıklıkla veya neye göre değiştirmeliyim?
      -2 kolonim var ikiside lasius niger fakat bir kolonim çok iyi beslenirken (mesela ballı su koyar koymaz başına toplanırlar un kurduda aynı şekilde)diğer kolonim daha az besleniyor(ballı suyu pek içmiyorlar bir damlayı bir günde falan bitiriyorlar ilk defa un kurdu koydum fazla ilgilenmediler) sorun ne olabilir iki kolonimide aynı koşullarda besliyorum.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
    • Yazan: yahiayavuz
      Merhabalar, ben yeni başladığım hobide sling tarantulalarım için mikro un kurdu temib ettim, her ne kadar hepsi gerekli küçüklükte olmasa da, elime ulaştılar ve bir kaç denemeden sonra en küçüklerinden korkmayıp yedirmeyi başardım. Ama bu kurtların büyüdüğünü hatta herekli büyüklüğe geldiklerinde pupa daha sonra böcek olduklarını biliyorum. Deneyimli ve bilgili arkadaşlardan öğrenmek istediğim, kurtları yataklık dışında ne ile ve ne sıklıkla beslersem daha yavaş büyürler ve ısoğuğu sevmedikleri ve gwlişimlerini yavaşlattığı için buzdolabına koyanlar varmış, ne kadar doğrudur bilmem ama yapmamı tavsiye edermisiniz? Gerçekten büyümemeleri lazım eğer büyür de pupa hatta böcek hallerine geçerlerse tarantulalarıma hiç bir yararı olmaz gider tavuklara veririm direkt. Görüşlerinizi bekliyorum!