Jump to content
AlperR

Un Kurdu

Önerilen İletiler

Merhaba öncelikle. Pupada olan un kurdum böceğe dönmüş. Un kurtlarının yanından ayırdım ama bakımı için özel bir sey yapmam gerekiyor mu bilmiyorum. Yine un kurtları gibi patates mi vereceğim?Yanıtlarınızı bekliyorum iyi forumlar. 

P_20210706_155418.jpg

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bakımları aynı değişen bir durum yok.. aynı şekilde üstünü açık bırakırsanız daha iyi zaten tırmanamazlar.. pupadan çıktıktan 10-12 gün sonra çiftleşmeye başlarlar yine aynı süre sonunda yumurta bırakırlar yine 10-15 gün sonra yumurtadan larvalar çıkmaya başlar ortalama 1 ay 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Erastes, 12 dakika önce yazdı:

Bakımları aynı değişen bir durum yok.. aynı şekilde üstünü açık bırakırsanız daha iyi zaten tırmanamazlar.. pupadan çıktıktan 10-12 gün sonra çiftleşmeye başlarlar yine aynı süre sonunda yumurta bırakırlar yine 10-15 gün sonra yumurtadan larvalar çıkmaya başlar ortalama 1 ay 

İçinde ters düşüp dönemiyor ona yapabileceğim bir çözüm, bir şey var mı

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Erastes, 1 saat önce yazdı:

Yumurta kartonu hem çiftleşmeleri hem saklanmaları hemde ters döndüklerinde tekrar düzelmeleri için yardımı olacaktır :)

içine sadece un değil biraz da yullaf ezmesi koyarsan iyi olur düşmelerini de engelliyor besin açısından

bende bir kabın içinde çok fazla un kurdu böceği olduğu için birbirlerini kaldırıyorlar yulaf da çok koyarsan yamyamlık yapabiliyorlar abartmadan az koyarsan çok iyi olur dostum . iyi hobiler dilerim

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ben yataklık için ;

- 1 kg ince kepek (fırından aldım, 10-15tl civarı tuttu, ama ücretsiz verenler ve ya daha ucuza verenler de olabilir) 

- 300gr yulaf ezmesi (500gr paket olarak aldım BİM'den 8-9tl civarı olması lazım) 

- 300gr mısır unu (fiyatını bilmiyorum evde vardı) 

Bu şekilde yapmıştım ben gayet de güzel oldu. 

Un kurdu larvaları, pupaları ve böcekleri her birini ayrı kapta bakıyorum. 

Pupalara zemin malzemesine gerek yok ama dibine peçete koyabilirsin, birde içerisini nemlendirmek için patates ve ya su kabı(böceğe dönüşenler içine girip boğulabilir ona dikkat ederek koy) koyabilirsin, nem düzgün olmazsa pupadan böceğe dönüşürken eksik bacaklı, engelli ve ya ölü olabiliyor. Eksik bacaklılar bir şekilde yaşayabilir ama engelliler işine yaramaz, onları ayır ve ya imha et ki gelecek nesiller de sakat gelmesin. 

Böcekleri aldığın kaba yumurta kolisi koyabilirsin. Yataklık yüksekliği 5cm civarı olsun, dibini kazarak yumurta bırakıyorlar, birde çıkan larvaları ve yumurtaları  yememeleri için. Yataklığı 1 ayda bir değiştirirsen iyi olur, hem yataklık tükenmeye başlar, hemde böcekler yumurta ve ya larvaları yiyebilir. Ayırdığın yataklığın içinde yumurta ve larvalar olacağı için onu da ayrı yere alıp patates havuç gibi besinler ile desteklemelisin, ayrıca biraz yataklık eklemelisin ki larvalar onunla beslensin. 

İçerisine koyduğun besinleri 24 saat geçmeden geri al, hızlı büyümelerini istersen ve maliyet sorun olmazsa günlük besleyebilirsin, sırf patates ve ya sırf havuçla besleme, karma besle, istersen de haftada 2-3 kere besleme yapabilirsin. 

Ayrıca kabın kapağına küçük küçük delikler açıp ve ya sineklik ile kapatmanı öneririm, aksi halde içerisine sinekler, güveler yumurta bırakabilir. 

Yazacaklarım bu kadar, iyi hobiler iyi forumlar. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, 2 saat önce yazdı:

Ben yataklık için ;

- 1 kg ince kepek (fırından aldım, 10-15tl civarı tuttu, ama ücretsiz verenler ve ya daha ucuza verenler de olabilir) 

- 300gr yulaf ezmesi (500gr paket olarak aldım BİM'den 8-9tl civarı olması lazım) 

- 300gr mısır unu (fiyatını bilmiyorum evde vardı) 

Bu şekilde yapmıştım ben gayet de güzel oldu. 

Un kurdu larvaları, pupaları ve böcekleri her birini ayrı kapta bakıyorum. 

Pupalara zemin malzemesine gerek yok ama dibine peçete koyabilirsin, birde içerisini nemlendirmek için patates ve ya su kabı(böceğe dönüşenler içine girip boğulabilir ona dikkat ederek koy) koyabilirsin, nem düzgün olmazsa pupadan böceğe dönüşürken eksik bacaklı, engelli ve ya ölü olabiliyor. Eksik bacaklılar bir şekilde yaşayabilir ama engelliler işine yaramaz, onları ayır ve ya imha et ki gelecek nesiller de sakat gelmesin. 

Böcekleri aldığın kaba yumurta kolisi koyabilirsin. Yataklık yüksekliği 5cm civarı olsun, dibini kazarak yumurta bırakıyorlar, birde çıkan larvaları ve yumurtaları  yememeleri için. Yataklığı 1 ayda bir değiştirirsen iyi olur, hem yataklık tükenmeye başlar, hemde böcekler yumurta ve ya larvaları yiyebilir. Ayırdığın yataklığın içinde yumurta ve larvalar olacağı için onu da ayrı yere alıp patates havuç gibi besinler ile desteklemelisin, ayrıca biraz yataklık eklemelisin ki larvalar onunla beslensin. 

İçerisine koyduğun besinleri 24 saat geçmeden geri al, hızlı büyümelerini istersen ve maliyet sorun olmazsa günlük besleyebilirsin, sırf patates ve ya sırf havuçla besleme, karma besle, istersen de haftada 2-3 kere besleme yapabilirsin. 

Ayrıca kabın kapağına küçük küçük delikler açıp ve ya sineklik ile kapatmanı öneririm, aksi halde içerisine sinekler, güveler yumurta bırakabilir. 

Yazacaklarım bu kadar, iyi hobiler iyi forumlar. 

''Yataklığı 1 ayda bir değiştirirsen iyi olur' ben çoğu yerde 2 hafta-1 hatada bir diye biliyorum kendi un kurtlarıma da haftada 1 yataklığını değiştiriyorum daha iyi olduğunu düşünüyorum verim açısından daha iyi oranı de 5 cm yerin 1-2 cm kullanıyorum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
emiraltun, 9 saat önce yazdı:

''Yataklığı 1 ayda bir değiştirirsen iyi olur' ben çoğu yerde 2 hafta-1 hatada bir diye biliyorum kendi un kurtlarıma da haftada 1 yataklığını değiştiriyorum daha iyi olduğunu düşünüyorum verim açısından daha iyi oranı de 5 cm yerin 1-2 cm kullanıyorum.

1-2 haftada bir değiştirebilirsin fakat hem sık değiştirmiş olursun hem de böcekler için aynısının yaptığında çıkardığın yataklığın içinde larva ve yumurtalar olacak, bu şekilde baya yataklık birikir elinde. 3 hafta-1ay güzel bence.

Derinlik olarak larvaların sayısına göre ayarlarsın, 500 civarı larvan varsa 3-4cm yapabilirsin. 

Böceklerde de eğer 100 den fazla böceğin varsa yataklık derinliğini 5cm civarı tutmalısın, çünkü böcekler kazarak yumurta bırakıyor. 

Ama eğer 1-2 haftada bir yataklık değiştireceksen o da sana kalmış, zararı olmaz, o imkanı sağlayacak olan sensin sonuçta. Ben kendi tecrübelerim ve hobiden öğrendiklerimi yazdım. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, Bir saat önce yazdı:

1-2 haftada bir değiştirebilirsin fakat hem sık değiştirmiş olursun hem de böcekler için aynısının yaptığında çıkardığın yataklığın içinde larva ve yumurtalar olacak, bu şekilde baya yataklık birikir elinde. 3 hafta-1ay güzel bence.

Derinlik olarak larvaların sayısına göre ayarlarsın, 500 civarı larvan varsa 3-4cm yapabilirsin

Böceklerde de eğer 100 den fazla böceğin varsa yataklık derinliğini 5cm civarı tutmalısın, çünkü böcekler kazarak yumurta bırakıyor. 

Ama eğer 1-2 haftada bir yataklık değiştireceksen o da sana kalmış, zararı olmaz, o imkanı sağlayacak olan sensin sonuçta. Ben kendi tecrübelerim ve hobiden öğrendiklerimi yazdım. 

çıkan mikro un kurdu ve yumurtalı yataklığın rengi değişene kadar yani bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum  çünkü sürekli kaba yeni yumurtalı yataklık ekliyorum yumurtaların çöpe gitmesini sitemediğimden.500 civarı un kurdu böceği var larvaların hepsi dönüştü yani çıkan mikro un kurtları dışında elimde hiç larva yok . daha iyi verim için yapmıştım haftada 1 i ama 5cm koyup 1 ay da düşünülebilir. korkum 3haftada yumurtayı yerlermi emin değilim. verimin düşmesini istemem .

peki haftada 1 500 böceğe 1-2cm yeterlimidir sizce

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, Bir saat önce yazdı:

Derinlik olarak larvaların sayısına göre ayarlarsın, 500 civarı larvan varsa 3-4cm yapabilirsin

birde çok eleme yapılırsa böcklerin sitres olduğunu söyleyen youtuber bi adamı izlemiştim doğrumu ?

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
emiraltun, 41 dakika önce yazdı:

birde çok eleme yapılırsa böcklerin sitres olduğunu söyleyen youtuber bi adamı izlemiştim doğrumu ?

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Çok eleme yapmak hem strese sokar hemde uzuvlarını kaybetmelerine yol açabilir. 

emiraltun, 42 dakika önce yazdı:

çıkan mikro un kurdu ve yumurtalı yataklığın rengi değişene kadar yani bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum  çünkü sürekli kaba yeni yumurtalı yataklık ekliyorum yumurtaların çöpe gitmesini sitemediğimden.500 civarı un kurdu böceği var larvaların hepsi dönüştü yani çıkan mikro un kurtları dışında elimde hiç larva yok . daha iyi verim için yapmıştım haftada 1 i ama 5cm koyup 1 ay da düşünülebilir. korkum 3haftada yumurtayı yerlermi emin değilim. verimin düşmesini istemem .

peki haftada 1 500 böceğe 1-2cm yeterlimidir sizce

Haftada 1 yenilediğin için sorun olmaz diye düşünüyorum. 3 haftada 5cm yataklıktan yumurtaları yemiyorlar, bende öyleydi yani en azından. Verimi de arttırmak için karma beslersen, günlük beslersin, yataklığı kaliteli yaparsın, sıcaklığı yüksek tutarsın, havalandırmasını düzgün yaparsın, her türlü verim yükselir öyle zaten. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
tarantula_Yusuf, 3 saat önce yazdı:

Çok eleme yapmak hem strese sokar hemde uzuvlarını kaybetmelerine yol açabilir. 

Haftada 1 yenilediğin için sorun olmaz diye düşünüyorum. 3 haftada 5cm yataklıktan yumurtaları yemiyorlar, bende öyleydi yani en azından. Verimi de arttırmak için karma beslersen, günlük beslersin, yataklığı kaliteli yaparsın, sıcaklığı yüksek tutarsın, havalandırmasını düzgün yaparsın, her türlü verim yükselir öyle zaten. 

yataklığı kendim hazırladım : yarım kilo tam buğday-200grmısır-200gr galeta unuyla karıştırdım 

su ihtiyacını da patates-kabak-havuç  2 günde bir veriyorum

sıcaklık gün içinde genel olarak 25 derecenin üstünde 

havalandırma kutuların yanlarından delik açtım üstüne de sineklikle kaplamıştım

teşekkür ederim

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

@AlperR @emiraltun @tarantula_Yusuf  Üşenmeyip bu konuda video çektim sizin için :) aslında un kurdu böceklerinin ortalama 80-100 gün arasında kısa ömrü olduğu için çok fazla tefaruata gerek yok bakımlarında ilk 2 aylık süreçte verim almaya çalışın.. buyrun video 

https://youtu.be/Cl-V3Eoodfs

tarihinde Erastes tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Erastes, 38 dakika önce yazdı:

@AlperR @emiraltun @tarantula_Yusuf  Üşenmeyip bu konuda video çektim sizin için :) aslında un kurdu böceklerinin ortalama 80-100 gün arasında kısa ömrü olduğu için çok fazla tefaruata gerek yok bakımlarında ilk 2 aylık süreçte verim almaya çalışın.. buyrun video 

Eyvallah abi ama benim un kurduyla işim kalmadı pek, larvaları ve böcekleri bitirmeyi düşünüyorum. Civcivlere verip bitirticem, ama uğraşmışsın emek vermişsin eline sağlık. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Erastes, 2 saat önce yazdı:

eline emeğine sağlık teşekkür ederiz.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Erastes, 2 saat önce yazdı:

videodaki kapları kendiniz yaptınız sanırım çok iyi olmuş nerden aldınız?

ben de çekmeceli dikiş kutusu satılıyor (gittigidiyor da) onlardan alıp üst rafın altını delip sineklik kaplamayı düşünüyordum çünkü ev dondurma kutularıyla doldu:) 

fiyatı da uygyun 10 tl uğraşmadan 25 elimde keşke işe giriştiğimde böyle yapsaydım 

çekmeceli dikiş kutusu link :https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=çekmeceli dikiş kutusu&fmax=25 eğer kırılmadan elime gelirse çok güzel olacak

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
emiraltun, 1 saat önce yazdı:

videodaki kapları kendiniz yaptınız sanırım çok iyi olmuş nerden aldınız?

ben de çekmeceli dikiş kutusu satılıyor (gittigidiyor da) onlardan alıp üst rafın altını delip sineklik kaplamayı düşünüyordum çünkü ev dondurma kutularıyla doldu:) 

fiyatı da uygyun 10 tl uğraşmadan 25 elimde keşke işe giriştiğimde böyle yapsaydım 

çekmeceli dikiş kutusu link :https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=çekmeceli dikiş kutusu&fmax=25 eğer kırılmadan elime gelirse çok güzel olacak

Rastgele bir plastikçide denk gelmiş.Bende yorumlardan okudum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.