Jump to content
Tropheus

Yılanlarda cinsiyet tespiti

Önerilen İletiler

Cinsiyet tespiti ile ilgili forumlarda yaşanan 2 vak’a ve benim yaşadığım bir Ö.M. trafiğinden sonra böyle bir başlık açmanın şart olduğu çıktı ortaya. Evet gelelim konuya. Benim bu güne kadar ilgilendiğim türlerle ilgili yaptığım araştırmalarda ve edindiğim tecrübelere göre yılanlarda bir istisna durum hariç ki ona da değineceğim, cinsiyet  tespiti 3 şekilde yapılır. İki şekilde de tahmin edilir birini burada açıklayacağım.

1. Prop ile bakarak: Otoriteler yeterli büyüklükte diye bahsediyor ancak ben bunu  Min 1 yaş ve yeterli gelişimi göstermiş olarak belirtiyorum, king, milk, corn, rat, snake ler ile ball ve  boa larda (diğer türlerle ilgili tecrübem yok) anüsten 2-3 parmak gövdeye doğru ve kuyruk bölümü avuç içinde düz tutulmak suretiyle, anüs açıklığından kuyruk istikametine doğru steril bir prop (ucu yuvarlatılmış, yılanın büyüklüğüne göre uygun kalınlıkta) sokulması ile yapılan uygulamadır. Uygulamada probun rahatlıkla yol alması için yılanın başta belirttiğim uygulama bölgesi mümkün olduğunca düz tutulmalı gerekirse yardım alınmalıdır. Yılanın yaşı ve büyüklüğü ile orantılı olmakla birlikte, kuyruk bölgesindeki boşluk derinse erkek, sığ ise  dişi olarak değerlendirilir. Yetişkin cornlarımda erkeklerde en az  5 cm.(genelde 6-7 cm), dişilerde ise en fazla 2,5 cm (genelde 1,5-2 cm) olarak ölçtüm. Yavru yılanlara uygulamak daha zordur ve tavsiye edilmez. Uygun şekilde yapıldığında zararı yoktur ve yılanınızın canı yanmaz ancak çokta hoşlandıkları söylenemez.

2. Popping yöntemi: Daha çok yavru ve genç yılanlara uygulansa da yetişkinlerde de sonuç almak mümkündür. Yılan karın bölgesi yukarıya gelecek şekilde iki elle kuyruk bölgesine yakın bir yerden tutulur. Yılanın büyüklüğüne göre bir elle anüs bölgesinden gövde kısmına doğru 2-3 mm ila 1-1,5 cm lik bölgeye baş parmak ile dikey olarak basınç uygulanırken diğer elle işaret parmağı yılanın üst tarafında, yani altta, baş parmak yılanın alt tarafında yani üstte olacak şekilde her iki parmakla baskı yapılarak kuyruk hafifçe kıvrılır, subadult ve özelliklede yetişkin bireylerde baskı yapılırken kuyruktan anüse doğru bir harekette vermek gerekebilir. Buradaki amaç kuyruk bölgesine baskı uygulayarak erkek üreme organlarını (hemipenislerin) anüs bölgesinden dışarı çıkmasını sağlamaktır. Haliyle bu uygulama sonunda hemipenisleri görmüşsek yılan erkek demektir. Tecrübe bu uygulamada başarıyı artırır ancak çok tecrübelilerin bile inatçı erkeklerde yanılma payı olabilir bu yüzden dişi görünümlü bireyler değişik zamanlarda tekrar kontrol edilmelidir. Tecrübe arttıkça popping çok kolay uygulanır olmakla birlikte hemipenisler  çıkmasa bile yapılan bası ile dışarıya çıkan bölüm tecrübeli gözlerce  kontrol edilerek  kesin dişi yada şüpheli şeklinde bir kanaate varabilir. Bu yöntem de yılanın canını yakmaz ancak yılanlar bundan da hoşlanmazlar.

3. Çiftleşme zamanı: Çiftleşme dönemlerinde yanyana konulan yılanların izlenmesi sizi sonuca götürür normal olarak ;) Çok bir şey söylemeye gerek yok.

4. Gelelim istisnaya (bu yöntem tespit değil tahmindir): Ağır kuyruk;  yabancı forumlardaki bir takım bilgi kırıntıları ve şehir efsanesine. Belki de yeni başlayanları en çok yanıltan ve tartışmalarına sebep olan yönteme. Evet, özellikle Amerika da bu duruma “ağır kuyruk” deniliyor. Hangi duruma? Birkaç yılanın kuyruklarına bakılarak yapılan cinsiyet tayini TAHMİNİ ne. Yıllarını bu işe verip geçimini de bu yolla kazanan  büyük üreticilerin belirttiği, işe YARAYABİLECEĞİNİ (yarayacağını değil) bazı yerlerde (her zaman ve her yerde değil) ifade ettikleri yöntem. Bu yöntemin örneklerini sadece corn snake lerde gördüm. Diğer türler içinse araştırma gereğini bile duymadım. Cinsiyetleri totalda belli ancak bireysel olarak belli olmayan aynı zamanda yaşça yakın yılanlarımız olduğunu varsayalım. 2.2,  2.3,  1.1 gibi. 2 erkek 2 dişi, iki erkek 3 dişi, 1 erkek 1 dişi mesela. Ancak hangileri dişi hangileri erkek bilmiyoruz. Total sayı ve oran kesin, bireysel olarak bilinmiyor. Ya da elimizde %100 erkek veya %100 dişi olan mukayese örneği var. Ne yaparız? Yılanları sırt üstü yatırır, anüsleri yan yana gelecek şekilde dizeriz. Anüsten itibaren kuyruk ucuna kadar olan bölümleri ölçeriz.  Daha uzun olanların erkek, daha kısa olanların dişi olma ihtimali daha yüksektir.. Mukayese örneğimiz varsa önce onu ölçer diğerleriyle mukayese ederiz. Mukayese örneğine yakın değerde olanların cinsiyeti mukayese örneğimizle aynı olma ihtimali daha yüksektir. Yeter mi? Yetmez. İkinci aşamayla devam ediyoruz. Şimdi de cornlarımızın anüsten itibaren kuyruk ucuna doğru ortalama 10 cm lik bölümlerini değerlendireceğiz. Bu bölümü daha kalın olanların erkek olma ihtimali daha yüksektir. Bu yöntemde  başarı sağlamak için cornlar yakın yaşta ve min 75 cm uzunlukta olmalı. Yani varsa mukayese örneği de dahil olmak üzere 75 cm üzeri ve birbirine yakın yaşlarda ve içinde daha sıska veya kısa boylu kalmış erkek ile daha gürbüz yada şişman dişi olmayan örneklerde başarılı bir TAHMİN YAPILABİLİR.

ANCAK hiçbir şekilde uzaktan bakarak, resmine, anüsüne, kuyruğuna, kaşına ve gözüne bakarak cinsiyet tespiti yapılamaz. Yaparım diyen yalan söylüyordur sizi kandırıyordur. İnanmayın.

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×