Jump to content
Montium

Parson Bukalemunu Bakımı

Önerilen İletiler

Parson Bukalemunu Bakımı

 

image.jpg

 

 

Teraryum:

 

Parson Bukalemunları boyutları nedeniyle geniş bir teraryuma ihtiyaç duyarlar. Tek bir yetişkin için en az 150x80*150h cm ölçülerinde bir alan gerekirken çift veya grup için uygun şekilde daha büyük bir alan gerekir. Bütün dallar ve diğer malzemeler sıkıca sabitlenmiş olmalıdır (kablo bağları, vidalar, vs.) ki gerçekten ağır olan hayvanların başına bir kaza gelmesin. Diğer çoğu bukalemun türünün aksine Parson Bukalemunları arka plana veya tavandaki sinekliğe tırmanmazlar. Bu nedenle geniş bir taban alanı ve özenle düzenlenmiş bir zemin önemlidir. [Çevirmen notu: Zeminin “özenle düzenlenmesi”nden kasıt zemine inen bukalemunun arka plana ve sinekliklere tırmanamayacağı, bu yüzden tekrar yukarı çıkabilmesi için alçak dalların olması gerektiği olabilir.]

Calumma parsonii ağırlıklı olarak yağmur ormanı sakinleridirler ve teraryumları da buna uygun döşenmelidir. Bu büyük bukalemunlar üstteki üçte birlik alanda ufak güneşlenme bölgeleri olacak şekilde sık bir bitki örtüsüne ihtiyaç duyarlar.

Teraryumdaki hava akımı dengeli olmalı, yani yağmur ormanı iklimi (gündüz %60-80 nem) ile yeterli hava sirkülasyonu bulunmalı. Temiz hava ihtiyacı konusunda farklı uygulamalar mevcut (her bukalemun türünde olduğu gibi). Şahsen ben Parson Bukalemunları için çok büyük havalandırma yüzeyleri ve benzer şekilde zemin havalandırması tercih etmiyorum.

Tırmanma için farklı kalınlıklarda tropik sarmaşık, mantar meşesi, adi fındık ve ceviz ağacı dalları kullanıyoruz. Bütün zemin çeşitli tropik bitkiler (Ficus, Monstera, Hibiscus, Bromelialar, Tillandsialar, Orkideler, Eğreltiler, vs.) ve sarmaşıklarla (Salon Sarmaşıkları, Ficus pumilum ve Passiflora türleri) dolu.

Zemin örtümüz biyolojik çimlendirme toprağı ile canlı yosun ve kuru yapraklarla örtülü orman toprağının karışımıdır. Farklı bir eğrelti, etobur bitkiler ve bir zemin bitkisi de ilaveten sağda solda mevcut.

Orman toprağındaki ufak hayvanlarla birlikte toprak solucanları, çeşitli tesbih böcekleri ve “springtail”lar ulaşılamayan kenarlardaki artıkları güvenilir şekilde temizliyorlar, zemin polisi görevi görüyorlar.

 

 

Tek, çift veya grup şeklinde bakmak:

 

Parson Bukalemunları sakin ve barışçıl devlerdirler ve oldukça zayıf sergilenen bir tür içi saldırganlıkları vardır.  Bütün bukalemunlarda olduğu gibi erkekler birbirlerine hiç katlanamazlar. Doğada sürüngenler yalnız yaşarlar! Bu yüzden tavsiye edilen tek olarak bakılmalarıdır. Çift veya tek erkek ile birkaç dişiden oluşan grup şeklinde bakılmaları yeterli alan ve sık bitki örtüsü sağlanır ise mümkündür. Bu nihayetinde bukalemunların üremeye hazır hissetmelerine neden olabilir. Ancak mesela strese giren veya hamile kalan hayvanların ayrılması için bir bölme mutlaka her an hazırda beklemelidir.

 

image.jpg

 

 

Işıklandırma:

 

En uygunu gün ışığı (HQI, floresan lambalar, vb.) ile UV-spotlarının (mesela Solar Raptor HID) birlikte kullanılmasıdır. Böylece spotları aşağıda anlatılan mevsim simülasyonuna göre bağımsız olarak kontrol edebilirsiniz. İnternetteki birçok raporun aksine hayvanların parlak ışıktan kaçtığını ve güneşe sadece kısa süreliğine çıkmaya cesaret ettiklerini onaylayamam. Birkaç hayvanın tek bir kafeste kalması durumunda en az hayvan başına 1 adet güneşlenme alanı tahsis edilmelidir. Güneşlenme alanlarının birbirinden hayvanların birbirlerini göremeyecekleri şekilde sık yaprak duvarları gibi engellerle ayrılmaları ideal olandır.

 

Madagaskar’ın aynı bölgelerinde bulunan Panter Bukalemunlarının aksine Parson Bukalemunları mevsim simülasyonlarına zorunlu olarak ihtiyaç duyarlar. Aydınlatma sürelerindeki değişim yavaşça, kademeli olarak uygulanmalıdır.

 

İlkbahar: Sıcaklıklar 23-25 derece, gece oda sıcaklığı 20-22 derece, aydınlatma 12 saat, UV-spotları zaman zaman kapatılır

 

Yaz: Sıcaklıklar 25-27 derece, gece oda sıcaklığı 21-23 derece, aydınlatma 14 saat, UV-spotları devamlı çalışıyor

 

Sonbahar: İlkbaharla aynı

 

Kış: Sıcaklıklar 20-22 derece, gece oda sıcaklığı 14-18 dereceye kadar iniyor, bütün ısıtma ekipmanları kapatılıyor, sadece temel aydınlatma yaklaşık 8 saat

Parson Bukalemunları bir çeşit kış uykusuna yatarlar ve nadiren hareket ederler, haftada 1-2 kez yemek kabul ederler ama her gün su içerler

Eğer büyük sürüngenleri yıl boyu sabit değerlerde tutarsanız ve düzgün bir kış soğuması uygulamazsanız çiftleşmeler OLMAZ!!!

Bunlar “orange eyes” lokali için geçerli sıcaklıklardır, diğer lokaller ortalama 1-2 derece daha soğuk severler!!!

 

 

Nem:

 

Calumma parsonii’nin yaşam alanı yüksek neme sahiptir ve bu teraryumda da taklit edilmelidir. Her ne kadar otomatik yağmur sistemlerinin büyük bir fanatiği olmasam da bu tür için bir tane tahsis ettim ki bu türün büyük “susuzluğunu” sık yağmurlama ile giderebileyim. Gündüzleri %60-80, geceleri ise neredeyse %100 nem var. Bu ciddi yüksek nemi tutabilmek için havalandırma ile “yağmur ormanı ikliminin” güzel bir karışımını bulmak lazım. Arada her şeyin tekrar kuruyabilmesi lazım, bu yüzden haftada bir gün yağmurlama sistemini kapalı tutuyoruz.

 

 

Beslenme:

 

Parson Bukalemunları seçici değildirler ve uygun boyutlu çoğu yem böceğini kabul ederler. Hamamböcekleri (Arjantin Hamam Böceği ve Madagaskar Hamamböceği), çekirgeler ve cırcırlar temel besin olarak kendilerini kanıtlamıştırlar. Sakin yaşam biçimleri nedeniyle kurtçuklar, larvalar, vs. gibi bol yağlı besinlerin verilmesinden vazgeçilmelidir.

Calumma parsonii tam bir tembel yiyicidir ki bu durum büyük ve savunmacı canlı yemlerin ağızda yaralanmalara yol açmasına sebep olur. Özellikle yetişkin çekirgelerin zıplama bacakları ve peygamberdevelerinin kolları dikkatle uyarılır, bu uzuvların beslenmeden önce ayrılması gerekir.

Parson Bukalemunlarının bakımında özellikle önemli olan su içmektir. Bu hayvanlar diğer çoğu bukalemun türüne kıyasla cidden yüksek su ihtiyacına sahiptirler. Günde birkaç defa çalışan otomatik yağmurlamanın yanında bu sürüngenler günde en az 1 defa da pastör pipeti, basınçlı sprey, vs. ile gereğinden fazlaca bir elle su içirilmeye ihtiyaç duydular.

Soğuk “kış dönemi”nde hayvanlar çok az yem kabul ediyorlar ama yine de cidden yüksek bir su ihtiyacına sahipler.

 

 

Çeviren ve düzenleyen: Buğra Bayındır

Kaynak:

https://www.chamtastic.de/parsons-cham%C3%A4leons/haltung/

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bir solukta okudum :)

Şimdi geriye Calumma Parsonii almak kalıyor :laugh:

Çok istediğim bir tür ama önce geniş bir yer ayarlamak gerek :)

Eline sağlık Buğra :thanks:

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

Copyright © 2013 Reptula.com Tüm hakları saklıdır.


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Şikayet; info@reptula.com Adresine mail atıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.

×