Jump to content
Zeze97

Kertenkelem Canlı Yem Yemiyor

Önerilen İletiler

Kertenkeleme birçok farklı böcek türü, sinek, sümüklü böcek, örümcek yedirmeye çalıştım ama hiçbirini yemiyor. Sadece bir kez yalayıp bırakıyor. Aynı kapta yarım saat kalıyorlar, hepsi kertenkelemin kafasında gözünde geziniyor ama benimki sadece arada bir eliyle yere atıyor canlı yemleri. Hiçbir şey yemese psikolojisinin bozuk olduğunu düşünürdüm ama kedi maması ve özellikle tavuk göğsü yemeye bayılıyor 😅 tavuk göğsü verdiğimde 4-5 parça yiyor. Kendisi balkan yeşil kertenkelesi ve doğadan geldi aslında. Böcek yememesini anlayamıyorum. Bu beslenme tarzıyla giderse kendisine birşey olur mu? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Neden yemediği gayet belli... Yerli türleri ev ortamında izinsiz beslemenin cezası var umarım biliyorsunuzdur. Aldığınız yere bırakmanız en doğrusu olacaktır 👍

tarihinde XPlot tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bunun gayet bilincindeyim bende salmayı düşünüyorum zaten ancak kendisini kedilerimin elinden aldım bacağında ve sırtında yaraları vardı. Henüz yeni kaynıyor. Ancak böcek falan yememesi beni endişelendiriyor doğaya salma konusunda??? 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Doğadan alınan bu tarz canlılar esaret ortamına alışamazlar; bu yüzden hobide beslediğimiz canlılar, nesiller önce doğduğu andan itibaren esaret altında bakılan ebeveynlerin torunları. Uygun bir ortama bırakırsanız doğasında avlanma içgüdüsü sayesinde daha rahat beslenecektir. Zaten şehir içinde yaşamaya çalışan az popülasyonlu canlıları doğasından alarak gelecek nesillerin yok olmasına sebep olmayalım 🙏

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Benden önceki değerli üyelerimizin yorumlarına bütünüyle katılıyor, ben de birkaç önemli unsuru yinelemek istiyorum. Doğadan koparılan sürüngeler esaret altında yaşamaya uyum sağlayamayıp ölürler. Bu, üzerinde daha fazla konuşulmasına gerek olmayan basit bir gerçektir. Yerli türleri yakalayıp eve getirmek ne yasalara ne de evrensel ahlaki değerlere uygun olan, yapılmaması gereken bir davranıştır.

Bunun dışında, Lacerta türleri yumurtadan yetiştirildiğinde bile, yani hiç doğayı tanımamışsa bile, esaret altında hayatta kalabilmek için bazı zorlayıcı gereksinimlere sahiptir. Deneyimli herpetokültüristler, birazdan sıralayacağım unsurların gerekli olduğunu tespit etmişlerdir. Örneğin, orta boylarda yetişkin tek bir canlı için bile en az 90*45*45 ebatlarında bir teraryum gereklidir. Güçlü bir UVB lambası takılı olmalıdır (güneşlenme yüzeyinden 40 cm yukarıya reflektörlü bir fikstüre takılmış %6'lık floresan yeterli olur), lakin ışık yalnızca teraryumun bir ucunda yer alan güneşlenme alanını aydınlatmalıdır. UVB lambası, en az yılda bir kere değiştirilmelidir. Güneşlenme alanının sıcaklığı, bir spot lamba kullanımıyla 35-40 derece arasında tutulmalıdır. UVB lambasının yönü de bu güneşlenme alanına bakacak şekilde ayarlanmalıdır. Dolayısıyla, teraryumun bir ucu sıcak ve güneşli, diğer ucu gölge ve serin olmalıdır. Serin olan kısım sürekli 20 derece civarında tutulmalıdır. Oda sıcaklığının 25 derece civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, canlının sağlıklı kalmak için sürekli klima çalışan bir odada bulunması gerektiğini söyleyebiliriz. Teraryumda birçok saklanma yeri olmalı, en az bir tanesi sphagnum yosunu doldurulup hafif nemli tutulmalıdır. Ayrıca, canlının bütün bedenini içinde tutabileceği kadar büyük olan ama derin olmayan ve her gün içine temiz su konulan bir su kabı/havuza ihtiyacı vardır. Teraryumun geneli oldukça kuru tutulmalıdır (nem oranı %50 civarı), lakin bazı sabahlar abartılı olmayacak şekilde sprey pompa ile su püskürtülebilir. Taban malzemesi için en az 5 cm derinliğinde hindistan cevizi torfu kullanılabilir. Tüm bunların dışında, canlının uzun ve sağlıklı bir hayatı olabilmesi için termostatla modifiye edilmiş bir buzdolabında her yıl 2-3 ay süren bir kış uykusuna yatırılması da hayli önemlidir.

Bu saydıklarım sadece basit bir araştırmayla bulduğum gereksinimler, şahsen sürüngen beslemiyorum, dolayısıyla bu koşullar sağlandığı takdirde bile canlının hayatta kalıp kalamayacağı konusunda yorum yapmam mümkün değil. Bunları söylememin tek nedeni, esaret altında Lacerta cinsinden kertenkele beslemenin doğadan koparılmamış bile olsa ne kadar zor olduğunu anlamanızdır.

Son olarak, hayvanı ne kadar hızlı bir şekilde doğaya salarsanız onun için o kadar iyi olacağını söylemeliyim. Doğada açık yarasının olmasının, evde bir kutuya hapsedilip tavuk yiyerek güneşlenemeden durmasından daha sağlıklı olacağına emin olabilirsiniz. Zira doğaya salınırsa muhtemelen iyileşecektir, ancak bu şartlarda her koşulda ölecek. Ayrıca yemek konusunda endişelenmenize hiç gerek yok, doğaya saldığınız takdirde bu yaşa kadar ne yediyse aynısını yemeye devam edecektir.

Doğru olanı yapıp kertenkeleyi ivedilikle doğaya kavuşturacağınıza inanıyor, sağlıklı günler diliyorum.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Etiket tabanlı benzer içerikler

• Yazan: sinem değer savran
      Merhabalar:)
      Evcillerim için ürettiğim her boy dubia böceklerim yine üretim fazlası oldular.
      Toplamda 800 civarı fazla böceğim var.
      Dişilerin büyük kısmı yavrulamaya devam ediyor.
      Erkekler, 3cm üzeri yetişkinler, 2,5cm civarı juveniller ve 2cm altı juvenillerin hepsini ayırdım.
      Tamamını satın almak isteyenlere hepsini 1000TL ye satacağım.
      KÜçük sayılarda almak isteyenler için tane fiyatı 2tl olarak satacağım.
      Izmir elden teslim ya da istenilen firma ile kargo (kargo ücreti alıcıya ait) yapabilirim.
      Iletişim: Özel mesaj.
      Tamamını tek seferde satmayı tercih ediyorum.
      sevgiler.

• Yazan: sameti42
      Bütün arkadaşlarıma selamlarr.. Türkiyenin sürüngen ansiklopedisi yazan yerine.. Vahşi doğadan canlı alınmaz alınırsa yaşayamaz ölürrr ölürrr... yazısıyla değiştirmeyi teklif ediyorum.. O kadar fazla halen vahşi doğadan alınıp bune bune türü ne beslenirmi, bu ne yer ki ne içer ki diyen varki.. Sonu gelmiyor..Aramıza çok yeni katılan arkadaş var normal.. En tepeye sabitlensin bu yazıı... Doğasından bir hayvan türü ne olursa olsun ASLAA ALINAMAZZ!! (Karınca mevzusunu bilmiyorum onun dışında söylüyorum bunları).. Sadece esaret altındakileri besliyoruz.. Canım hobidaşlarım hepinizi seviyorum 😉😉❤️❤️
    • Yazan: FutureMarker905
      Merhaba ben leopard gecko bakmayı düşünüyorum fakat canlı yemler konusunda sıkntı var canlı yemler kaçarsa ve evi böcek basarsa diye korkuyorum canlı yemleri nasıl saklamalıyım?
    • Yazan: yahiayavuz
      Merhabalar, ben yeni başladığım hobide sling tarantulalarım için mikro un kurdu temib ettim, her ne kadar hepsi gerekli küçüklükte olmasa da, elime ulaştılar ve bir kaç denemeden sonra en küçüklerinden korkmayıp yedirmeyi başardım. Ama bu kurtların büyüdüğünü hatta herekli büyüklüğe geldiklerinde pupa daha sonra böcek olduklarını biliyorum. Deneyimli ve bilgili arkadaşlardan öğrenmek istediğim, kurtları yataklık dışında ne ile ve ne sıklıkla beslersem daha yavaş büyürler ve ısoğuğu sevmedikleri ve gwlişimlerini yavaşlattığı için buzdolabına koyanlar varmış, ne kadar doğrudur bilmem ama yapmamı tavsiye edermisiniz? Gerçekten büyümemeleri lazım eğer büyür de pupa hatta böcek hallerine geçerlerse tarantulalarıma hiç bir yararı olmaz gider tavuklara veririm direkt. Görüşlerinizi bekliyorum! 

• Yazan: Jonathan
      Fotoğrafları ekte veriyorum Morphu nedir?

Gözleri ise bu(Gözlerinin ne olduğunu da söylerseniz sevinirim :