Jump to content
ProfDr Abuzer Kömürcü

G.rosea Zehri Hakkında

Önerilen İletiler

Merhabalar, Konuyu yanlış ya da gereksiz açtıysam kusura bakmayın ama G.Rosea tarantulasının zehir düzeyi hakkında tutarlı bilgiye erişemedim. 

Gerek bu forumda gerekse yabancı kaynaklarda zehrinin insanlara karşı zararsız olduğu söyleniyor. Ancak bazı arkadaşlar G. rosea'yı en zehirli tarantulalar arasında tutuyor, 

bunun kaynağı ve sebebi nedir?

Sanırım kayıtlı bir vaka olmadığı için zehir düzeyi yüksek ya da düşük demek mümkün değil. Kişiden kişiye farklı reaksiyonlar göstereceği için, zehir içinde bulunan toksinlerin yol açacağı hasar da farklı olabiliyormuş.  Ancak yine de G.rosea en zehirli tür diyen, demiş olan bu forumdaki arkadaşlardan kaynağını ve neden böyle söylediklerini sormak isterim.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Tarantula türlerinin hepsi zehirlidir, ama türlerine göre dozajı ve etki oranı değişmektedir. Örneğin X Tarantulası bir fareyi 55 dakikada öldürüyorsa, Z Tarantulası 10 saniye gibi bir süreçte öldürebiliyor.. Zehir etkisi düşük olan türler avlarını sersemletirler, etkisi yüksek olanlar ise avlarına bir an önce felç geçirmelerini ve hareketsiz bırakmalarını sağlarlar.. belkide karakter olarak Rosea'da avıyla fazla uğraşmadan savaşmadan direk etkisiz hale getirmek için evrim geçirmiştir ve zehir etkisi yüksektir ayrıcan sizinde dediğiniz gibi son 40 yılda tarantula ısırmasıyla ölen insan kaydı geçmemiştir kayıtlara.. yani türü ve zehir etkisi ne olursa tüm tarantula türlerinin zehir etkileri sadece avlarına karşı etkilidir diye biliyorum ve herhangi bir alerjik durum söz konusu değilse sağlıklı bir insanı öldürecek kadar değildir.. yani bende bir çok yerde araştırdığım kadarıyla bunu öğrenmiş bilgi edinmiş oldum..

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
ProfDr Abuzer Kömürcü, 45 dakika önce yazdı:

Merhabalar, Konuyu yanlış ya da gereksiz açtıysam kusura bakmayın ama G.Rosea tarantulasının zehir düzeyi hakkında tutarlı bilgiye erişemedim. 

Gerek bu forumda gerekse yabancı kaynaklarda zehrinin insanlara karşı zararsız olduğu söyleniyor. Ancak bazı arkadaşlar G. rosea'yı en zehirli tarantulalar arasında tutuyor, 

bunun kaynağı ve sebebi nedir?

Sanırım kayıtlı bir vaka olmadığı için zehir düzeyi yüksek ya da düşük demek mümkün değil. Kişiden kişiye farklı reaksiyonlar göstereceği için, zehir içinde bulunan toksinlerin yol açacağı hasar da farklı olabiliyormuş.  Ancak yine de G.rosea en zehirli tür diyen, demiş olan bu forumdaki arkadaşlardan kaynağını ve neden böyle söylediklerini sormak isterim.

En zehirli tarantula türlerinden biri fakat genellikle agresif değildir. Tarantula bakan kişiler daha doğru yanıt vereceklerdir.

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ben de kendi okuduğum bazı raporlardan makalelerden çıkarımım insana karşı orta-yüksek derecesinde ama kesinlikle en yüksek zehirliler arasında saymam ben bu tabi yine benim görüşüm okuduklarım doğrultusunda 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Stanley A. Schultz and Marguerite J. Schultz'un 2009 basımı The Tarantula Keeper's Guide - Revised Edition kitabından alıntı:

Biting

Grammostola rosea rarely attempts to bite, and when it does it gives plenty of warning. On the rare occasions when these do bite, it’s usually a dry bite. These authors have only heard of three or four wet bites (itself remarkable on account of the incredible popularity of this tarantula).

Venom Toxicity

Reportedly, a wet bite causes localized swelling and pain. Recovery is generally rapid and complete, with the symptoms disappearing within twenty-four to forty-eight hours. There are no lasting side effects. Nobody has yet lost life or limb over such a bite.

Özetle ıslak bir ısırığın bölgesel şişlik ve ağrıya sebep olduğu ve belirtilerin 1-2 gün ardından tamamen kaybolduğundan bahsedilmiş. Eski dünya türlerinde görülen kas krampları gibi etkiler mevcut değil. Arachnoboards üzerindeki ısırılma raporlarında da hobiciler benzer durumu anlatıyor.

https://arachnoboards.com/threads/grammostola-rosea.287/

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Rosea'lar üzerinde yapılan deneylerde zehir seviyesi yüksek çıkmış, belki bulunduğu bölgede av miktarı düşük olduğu için bu şekilde evrimleşmiş olabilir ama ondan daha zehirli türler yok değil. Afrika türlerinde özellikle Stromatopelma calceatumda çok etkili bir zehir olduğunu biliyorum, tabi çoğu cinsin zehirlerinin kimyası birbirinden farklı olduğu için hepsini kıyaslamak zorlaşıyor.

Benim bildiklerim de eski kaynaklara dayanıyor, zaten bu konudaki tartışmaların kaynağı bütün türler üzerinde detaylı araştırma ve deneylar yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. 

İletiyi paylaş

İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İçeriğiniz yönetim tarafından onaylandıktan sonra görüntülenecek.

Misafir
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.